Last news in Fakti

21 Февруари, 2015 16:28 15 166 30

Защо и едните, и другите не казват истината за дълга

  • заем-
  • дълг-
  • истината

Хората в България трябва да чуят истината и за КТБ, и за ниската събираемост, и за бъдещите дефицити. Само че и управляващи, и опозиция бягат от такъв разговор. Защо, пита Иван Бедров в коментар за Дойче веле

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентът отложи гласуването на споразумението между правителството и четири международни банки за емитиране на дълг от 8 млрд. евро за период от три години. Някои от депутатите вероятно знаят за какво става дума, но със сигурност огромна част от българското общество не може да разбере причините за шумните политически скандали през последните 10 дни. Размяната на опорни точки между управляващи и опозиция може би е достатъчна за твърдите политически ядра, но не помага на онези граждани, които все пак искат да знаят какво точно се случва.

Вместо ясно и открито говорене от страна на управляващите и разумна критика от страна на опозицията, публиката е принудена да се задоволи с обвинения - „Вие искате да загробите България“ срещу „Вие вече я загробихте и нямаме друг избор“. Честният разговор изисква не само да се представи цялата информация, но и да се обяснят причините за това действие, както и реалистичните алтернативи. И управляващи, и опозиция обаче имат причини да бягат от точно такъв разговор.

А какво всъщност?

Отговорът на този въпрос е лесен, но политиците от ГЕРБ и Реформаторския блок не успяват да го дадат по достатъчно убедителен начин, без да изпадат в противоречия помежду си. Всъщност правителството иска парламентът да одобри споразумението с банките Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit, за да може при сравнително изгодни условия в следващите три години да емитира дълг на външните пазари, с който да покрие старите задължения и дефицитите за всяка от трите години. Още в бюджета за 2015 година парламентът одобри дълг от 8,1 млрд. лева само за годината. Объркването идва от еднаквите числа - сегашното споразумение също е за 8 млрд., но евро. А предишните 8 са част от сегашните 8. И понеже това не бе обяснено ясно, БСП реши да плаши хората със сбора от тези числа - 8 млрд. лева и 8 млрд. евро правят общо 24 млрд. лева. Това просто не е вярно.

Второто нещо, което не беше достатъчно ясно обяснено, е, че тези 8 млрд. евро няма да бъдат изтеглени сега и веднага, а са нещо като кредитна линия, на която България може да разчита през следващите три години. Разбира се, правителството дължи отговор на въпросите как е избрало точно тези банки и дали това са най-изгодните възможни условия. Публичната информация казва, че изборът на банките е бил предопределен още със спешния заем, който държавата изтегли през ноември, за да подпомогне Фонда за гарантиране на влоговете, който трябваше да започне да изплаща гарантираните депозити на гражданите във фалиралата КТБ. Другата част от този заем отиде за подкрепа на Първа инвестиционна банка след разрешение от Европейската комисия. Това припомняне всъщност ни доближава до отговора на въпроса защо не се говори открито пред гражданите.

А защо всъщност?

Заемите са необходими, за да се изплатят стари задължения и да се покрият бюджетните дефицити през следващите три години. 12 млрд. лева трябва да отидат за погасяване на падежи по досегашни задължения, а останалите - за покриване на бъдещите дефицити. И тук политиците млъкват. Защото част от досегашните задължения е и заемът, който беше спешно изтеглен през есента заради банковата криза. И защото бъдещите дефицити означават липса на бъдещи реформи.

Аферата „КТБ“ остава неразплетена. Надзорните институции продължават да са със същите ръководства. А въпросът къде отидоха над 4 млрд. лева продължава да стои без отговор. Новото правителство нито е настойчиво за смяната на шефовете на БНБ и КФН, нито упражни натиск за наемане на международна организация, която да разследва разграбването на КТБ. Ако кажеш на хората, че взимаш дълг и заради тази афера, трябва да им обясниш и защо не правиш нищо за разплитането ѝ. Ако пък опозицията пита защо правителството взима дълг и заради КТБ, то ще напомни, че кризата избухна тъкмо по време на управлението на БСП и ДПС. С активното бездействие на властта.

Второто неудобство за управляващи и опозиция е, че трябва да обяснят честно защо България ще има бюджетни дефицити и през следващите години. За ГЕРБ и Реформаторите въпросът е неудобен, защото трябва да признаят омекотяване на намеренията си за радикални реформи, които да внесат ефективност и смисъл в сектори като здравеопазване, образование, администрация и сигурност. За БСП и ДПС въпросът е неудобен, защото трябва да признаят как по тяхно време приходите в държавния бюджет рязко намаляха за сметка на контрабандата. А на всеки опит за намаляване на някакви разходи точно БСП скача първа и обвинява правителството в липса на социална отговорност.

Поради тези причини и управляващи, и опозиция лишават гражданите от честен и задълбочен разговор за необходимостта от нови задължения. И размиват собствените си отговорности зад дъжд от кухи обвинения и премълчани вини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ререр

    2 1 Отговор
    защото
    1. е противоконституционно да с етегли дълг за години на пред
    2. зашото това е военен дълг ..явно да пупуваме пак буклуци втора употреба от нато по примера с гърция... и д ани обясняват че тва ще на пази от русия ..ще каиш че тръгнала да на напада
    3.защото няма пари вече явно за крадене ..от европа е голям контрола. а така като вземат дълг лесно ще го осмучат герберастите докато са на власт .. а след тях потоп .
    4. защото като го вземат от най-корумпираната банка hsbs ще си дялнат тлъстите комисионни.
    5. защото заповедта от америка е такава взимайте дулгове за вйна с русия като шматки .. после ще плащате с малкото останали заводи и бдж с риватизация..
    6. защото ни уравляват американосислямски марионетки и ибрикчии

    Коментиран от #2

  • 2 ghost navigator

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ререр":

    пък БСП и ДПС
    Какво направиха?

    Коментиран от #22

  • 3 8И7Л

    1 0 Отговор
    7. Някой ще каже ли защо при тези дефицити в края на годината се раздадоха толкова големи премии.Много работили , че кой не работи за да си вади парите.
  • 4 1313

    4 1 Отговор
    всички са маскари. Начина да се оправи България го казва Волен Сидеров всичко което говори е 100% истина ,но няма кой да го изпълни
  • 5 gospodinvie122013

    2 0 Отговор
    изобщо да не си и помислят за теглене на такъв огромен заем, защото тяхната е лесна,ще си лапнат комисионите,правителството ще падне от власт,и тогава отново обикновения народец ще плаща и този заем,а те ще се покрият някъде и ще си пируват,а народа ще продължава да мизерува. Да си намалят заплатите, хрантутниците в парламента да паднат на не повече от сто бройки,строг контрол по всички етажи на властта,но с гражданско участие за да не могат да продължават с далаверите управниците ни
  • 6 Пипи и Куку

    0 0 Отговор
    Тотална измама с този заем. Защо до сега всичко беше наред и се биеха в гърдите за политическите си успехи, а сега - олеле?
    Ще доопустошат държавата и ще отлетят към Америка.
  • 7 диан

    1 0 Отговор
    заем е добре
    ние няма да го обслужваме
    ще ни дадът на съдия изпълнител и ни вземат държавата
    дано го теглим от немска банка поне
  • 8 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Последното ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА Б,Борисож и сие,Колкото СА ПРАВИ ТОЛКОВА ДА СА ЗДРАВИ амин
  • 9

    0 0 Отговор
    Алооооооо кво стана с КТБ бе, прокоратурата, Цацаров,Бойко кво стана бе ни вопъл ни стон, слушкаме, папкаме, спинкаме, 4лева ли изчезнаха или 4милиарда, ся ша кажете сигурно, че разследването тече и трябва време, колко 2,4,8,10 или 15години ша ви трябват, пак ли няма да има виновен бе мамини сладки............ Ооооо народе, що тъй сладко и блаженно спиш......
  • 10 Stoyan

    1 0 Отговор
    Май повечето от писалите по-долу не са разбрали за какво точно става дума.
    Трябва още по елементарно да се обясни.

    Смешно да се използва думата истина в едно изречение със Сидеров. Докато подобен малоумник има последователи, нищо добро не ни чака.
    Що за болен човек трябва да си за да служиш на империята на злото.

  • 11 Greg

    0 1 Отговор
    До Стоян
    империята на злото е САЩ. Там са олигарсите ,които владеят половината свят. Искат и ще те поробят и доят тебе и децата ти до като ти скъсат циците! След 25 години демокрация имаш един гол х... Шепа бандюги доят народа . Ела виж вечер хлебарките с кави луксозни коли изпълзяват по улиците за да лочат по баровете!
    Спомнете си за 25 години какво построиха омразните комунистите. От 1944 до 1969. Спомнете си как живеехме 69 г. Имаше кави ли не заводи , тежко машиностроене, полята бяха с избуяли жита, строеха се къщи по селата, образование, медицинско обслужване безплатно , а сега демократи разграбиха България. Жалко ,че младите не познават онова време на благоденствие!!!
    Нямаше проституция официално разрешена, нямаше п...растки фестивали, нямаше наркотици!!!
    Е да живеем ние пожелавам не демокрацията, защото ония адски чеда със сатърите в ръка ги роди демокрацията, която се бореше срещу диктаторите!! Е да ви е чести демократичния плод Ислямския Халифат , новите варвари!!!

    Коментиран от #12, #15, #27, #28

  • 12 999

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Greg":

    Само една корекция до 86г. България бе 28-32 място в света а сега 162.
  • 13 Накъде сега

    0 0 Отговор
    Със преждевременни оставки и нови избори се бяга от отговорност за извършените престъпления от тези които са на власт в момента и се предоставя възможност на други, също така корумпирани да затворят старта и открият нова страница от същия роман.
    Ужким започваме на чисто.
    Проявявяният бурен стремежа на партиите в новите избори е продиктуван не от любов към дъжавата а от факта, че се е създал шанс на други да се качат на БЕЛИЯ КОН, и да вършат същото.

    Системата за контрол, надзор и взискание към нарушителите не функционира защото, тези които следва да я прилагат в действие са същите които я нарушават.

    В случая действа практиката:

    "Днес крадем ние, а утре, който я вземат от нас".

    Строго се спазва принципа: "ГАРГА НА ГАРГА ОКО НЕ ВАДИ", което значи, че новите апаши назад не гледат а гледат напред.
    С един девиз:
    "няма време да се дреме, трябва бързо да крадеме".

    Или търсене на отговорност за безчинствата довели до смяната на властта не се предприемат.

    Какво се наблудава през цялото туй време от 25 год?
    Скандалите се повдигат от опозиционните партии, срещу управляващите НЕ ЗА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА БЕЗЗАКОНИЕТО А ЗА ДА СЕ ПРЕДИЗВИКАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ Т.Е.
    - СЛЕЗТЕ ВИЕ, ЗА ДА СЕ КАЧИМ НИЕ!

    Сътресението горе идва не от грижата за раята а от ЗАВИСТ, "ЗАЩО ДА СА ТЕ А ДА НЕ СМЕ НИЕ!"
    Или вихрушката на върха си е чисто вътрешно-държавен сценарий.

    Пускат се пропагандистките оръжия- преса, радио, телевизия с явни и неоспорими факти-компромати , насрочват се демонстрации с дрънкане на празни теджери и плакати "МУТРИТЕ ВЪН" и ето ти ПОБЕДАТА НА НОВИТЕ КАСПИ.
    Новите не се отличават от старите, но на улицата е тихо, народа е спокоен, спи града и селяните в него и чакат за,
    ПРОМЯНА ДЕТО ЩО ЛИ, ПАК Я НЯМА?

    Реална стопанска народна и държавна дайност от 25 год. до сега не се провежда.
    За осигуряване на социален мир и стбилност в РОДНИЯТ БАРДАК се прибягва към заеми.
    Акъл, разум, знание, опит, отговорност, планировка за далечно и неотложно строителство на икономически мощности в страната не съществува, т.е. СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ НЯМА.
    ПОСТИГАНЕ НА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ,
    ОКОНЧАТЕЛНО ПОГАСЯНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СА ПРОСТО БЛЯН.
    България "лети" стремително в пропаст.

    С термин от футбола иронично ако се изразим - използвасе системата - "ВСИЧКИ НАПРЕД И ВСИЧКИ НАЗАД" и Бардак- "КАТЕНАЧО".

    Правителствата ни са улични актьори, играейки ужасна отвратителна КОМЕДИЯ СЪС ДРАМАТИЧЕН ТРАГИЧЕН КРАЙ.

    Какви е днешното състояния на Бойковото правителство ?

    Подбор на НОВИ НЕПОЗНАТИ ДО СЕГА ЛИЦА В ПРАВИТЕЛСТВОТО
    - нищо, че са аматьори, важното е да издържат докато ги свалят.

    Резултатите от 100 дневното му управление - то такива няма.
    Министрите са, слисани като опълченците на Шипка в отчаена надежда за помощ от някъде, безсилни пред ужаса в който са поставени да демонстрират своите възможности.
    Средства в хазната няма,
    външните ни задължения трябва да се плащат,
    за да се осигури нормално функциониране на страната са нужни нови ЗАЕМИ,
    за да успокои надигащият се национален УРАГАН, Бойко първо пусна обещание за "великденски надбавки", което не постигна желаният ефект,
    после реши да сплаши, със ОСТАВКА, туй пък събуди вълчите апетити сред "партийните глутници", замириса им на кръв и нови избори.
    Правителството на Бойко е обречено на ГИБЕЛ, ако не се добере до ЗАЕМА. А в действителност шансове други няма. Замът ако се вземе, Бойко трябва,
    здраво да КОНТРОЛИРА АМА МНОГО ЗДРАВО И ОТГОВОРНО.
    Защото населението сили няма.
    Вината за днешното положение не е само от днес, от 100 дневното управление на Бойко.

    Какво е нужно?
    За да се избегнат нови безплодни предсрочни избори е нужна ,
    здрава ръка със ново мислене за разтурването на БЪРДАКА.
    Може ли Бойко да стори това, бих казал ДА, ако в него гори национално чувство и има морална сила да приеме предизокателството, като за целта са нужни надеждни стабилни честни хора.






  • 14 lovec

    0 0 Отговор
    абе хора защо предното правителство не оправи нещата за да се прави икономика от нищо трябват финанси всеки го знае досега всичко се е крало трябва от някъде да се почне ако все се съмняваме в всичко как ще тръгнем малко поне да се развиваме ами да си стоим на дъното и да ни мачкат от всякъде и всички
  • 15 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Greg":

    Въпреки, че тогава е имало доста какво да се желае, си прав!
  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор
    И толкова писания сомо накрая да ни каже че престъпника тиква щял да ни управи. Че предният мандат какво управиха гейберастите. Все едно да чакаш от черен циганин бяло дупе.


    Дъра дъра дъра и оставете мафията да се накраде и да ви остави да плащате лихви 50 години.

    Бойко тиквата не е в състояние да управи нищо защото е плод на кримилизираната част от ДС и е подвластен на криминалната и на политическата мафия.
  • 17 срт7

    0 0 Отговор
    Преврат му е майката,и армията на власт 10 години,всички които са крадили до стената,национализация и да видиш няма ли да се управи всичко.

    Коментиран от #25, #30

  • 18 срт7

    0 0 Отговор
    Спомнете си ЧИЛИ,и Пиночет,МАЛКО КРАЙНО ,.НО ПЪК ТРАЙНО.
  • 19 iki

    0 0 Отговор
    ДА Е.А М....ТА НА ВСИЧКИ ДЕТО НЯМАТЕ ВЯРА В БЪДЕЩЕТО!
  • 20 niko

    1 1 Отговор
    Добре пък че след написаното ни се изясни,сега ще спя по спокойно 8млрд+8млрд=24млрд ако разбрах нещо
  • 21 че гевара

    0 1 Отговор
    Абе то със заеми всеки може, за какво са тия избори? То излиза, че няма абсолютно никакво значение кой ни управляваи едните и другите и трети и четвърти не могат нищо друго освен да кадат и накрая същия резултат пари няма действайте. Аз лично повече няма да гласувам за нищо и за никой , защото явно няма никакво значение, най -много някой случаен и не наял се още измекяр да се облажи от властта.
  • 22 умникът

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ghost navigator":

    как един не каза взехме този милиард ,4е да построим 5 завода да имат работа хората,а то какво вси4ки вземат милиарди кредити ,4е да издържат безброините държавни служители ,които по цял ден висят във фейсбук.за фейсбук ли са милиардите не ми е ясно ???????????????????????????????????????????????
  • 23 Лъжа

    1 0 Отговор
    Написалите тази статия се оплитат в по големи лъжи и от правителството " А предишните 8 са част от сегашните 8. И понеже това не бе обяснено ясно, БСП реши да плаши хората със сбора от тези числа - 8 млрд. лева и 8 млрд. евро правят общо 24 млрд. лева. Това просто не е вярно." "предопределен още със спешния заем, който държавата изтегли през ноември" 8 млрд бяха изтеглени ноември при нужда от 3млрд за КТБ и сега искат 16млрд при нужда само от 6млрд за стари задължения от Милен Велчев. Къде отива разликата на този въпрос дължат отговор правителството?
  • 24 Демограф

    0 0 Отговор
    За всички, които спорят било ли е добре при социализма или не, ще кажа, че има само един обективн показател за това как живее един народ и той се нарича естествен прираст. В тази връзка моля всеки да направи справка при чичко Гугъл колко българи сме били 1878, 1910, 1930, 1944, 1989 и 2013 и после да говорим.....
  • 25 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "срт7":

    Коя армия !?!?!?
  • 26 Дошo

    0 0 Отговор
    Спокойно, не се панирайте!Докато сме с ЕС и НАТО няма да ни се случи нищо, което да не може да се оправи.Гърците всеки месец по 100 милярда взимаха заеми и да не би да са умрели от глад сега?Важното е да се държим с цивилизованата общност и да не попадаме в лапите на Руската империя, която е главен враг на България от столетия.
  • 27 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Greg":

    Каква демокрация в България?У нас все още управляват кадрите не БКП(ДС).Не ви е виновна Европа, не са ви виновни САЩ.Виновни са червените боклуци.Трябваше да ги разстреляме както направиха румънците и сега България щеше да е едно по-добро място за живеене.
  • 28 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Greg":

    Каква демокрация в България?У нас все още управляват кадрите не БКП(ДС).Не ви е виновна Европа, не са ви виновни САЩ.Виновни са червените боклуци.Трябваше да ги разстреляме както направиха румънците и сега България щеше да е едно по-добро място за живеене.
  • 29 батето

    0 0 Отговор
    ХА ха ха. Тъп върпос.
    Ами, защото КРАДАТ ЗАЕДНО, за това! България си е все още авторитарна червена клоака. Всички млади комунета карат само яки и скъпи коли, бащите им дъртите комунасти имат фабрики, заводи, пари, банки и т.н. Комунетата са, като скакалци, обикалят цяла България и я разфасоват, крадат и обират всичко цено, къде и що сварят. Всичките парични потоци в България са под контрола на Държавна сигурност! Не случайно има още само ............. 33 000 досиета за отваряне! Това са 33 000 пионки по места, които бълват партиен продукт и мачкат хората и законите.
    БКП е жива и децата и също, демокрацията е само фасадна, отзад всичко си е по старому, само където смениха ладите с бмв та и мерцедеси. Ще я карат така докато измрат или имигрират всички трудолюбиви българи. Няма бъдеще за България.
  • 30 Ив

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "срт7":

    Преврат, преврат, ама нали затова вкараха американските танкове. Да ни "пазят" от предварт.