Last news in Fakti

19 Март, 2015 13:48 6 195 30

Сбогом на илюзиите

  • сбогом-
  • илюзиите

Как България се разделя с мечтата да бъде енергиен център

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Направените коментари в българските средства за масова информация във връзка със  стартирането на изграждането на газопровода ТАНАП(Трансанадолски газопровод )*, ме предизвикаха  да коментирам, признава Васил Калинов, зам.главен редактор на сп. "Международни отношения" и председател на УС на Сдружение " Форум Природа".

Българската общественост вече десетиления наред не е достатъчно коректно информирана относно геостратегическите реалности, които се съсредоточват в Каспийско-Кавказкия регион. И това не е поради недобросъвестността на хората, които анализират процесите в този район, а поради простата причина, че се борави с числа, съпоставят се интереси на едни или други политически или икономически фактори, „играещи” в този регион, а се забравя най-важното- да се отчита и манталитета, специфичния начин на водене на политика и стремленията на държавите, които съставляват този регион. Става дума за следните държави - Русия, Турция, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан, Армения, Грузия и Ирак. А държавите, които имат изключително голямо отношение към всичко, което се случва в този регион- безспорно са САЩ, Китай, ЕС(главно Великобритания, Франция, Германия и т.н.).

И в крайна сметка България няма своя цялостна политика, а се крие зад инициативите и действията на  Европа и НАТО, което не го прави нито една друга страна членка на ЕС.

Другият съществен пропуск в коментарите по проблема,  за т.нар. диверсификация на енергийните доставки за Европа много често се затваря в технико-икономическите параметри на възможните проекти в „Южния коридор”. Както винаги ситуацията е много по-сложна, отколкото си я представяме в България. И за това достатъчно ясно говори факта, че нищо не се случи през последните 10 години по „инициираните” от България проекти. Те просто си останаха едно говорене. Със стартирането на  изграждането на ТАНАП, де факто, можем да кажем, че България трябва да се раздели с една илюзия, а тя е че може да бъде някакъв фактор в осъществяването на енергийната политика на Европа. Не е възможно да има друг изход при воденето на непоследователна, непремерена, бих казал аматьорска политика от нашата страна, която потребява нищожно количество „синьо гориво” и е на дъното на икономическото развитие на Европа.

Какво показва развитието на проектите по т.н. „Южен коридор”:

- Турция постигна своето. Тя се превърна в енергийния център за доставките на енергоносители от Каспийско-кавказкия регион към Европа. Сега кой е по-определящ Турция за Европа или Европа за Турция?
- Азербайджан, реализира стратегическото си намерение да достигне до богатите европейски пазари, да бъде част от голямата енергийна игра на света, в този регион. С поведението си тя показа, че владее „висшия пилотаж” и се утвърждава като значим политически фактор. За нея това е жизнено важно и в контекста на решаването на Нагорнокарабахския проблем.....Тази страна никога няма да позволи повече да е сателит, на когото и да било....
- Русия съхранява изключително изгодната позиция да играе ключова роля в целия процес наречен „диверсификация”, защото по начина по който се осъществява тази  диверсификация, Европа става още по-силно зависима от Русия при доставките на енергоносители. Русия може, при така създаващата се ситуация, да блокира всичките тези проекти по много начини. Тя също работи, без много шум, по своя собствен план за диверсификация на доставките....
- Правените разчети, от някои „специалисти”, за включването на туркменски и ирански газ  са несъстоятелни за мен, защото не се отчита елементарният факт, че боксува процеса на постигане на споразумение за статута на Каспийско море от прикаспийските държави. Как ще се прокара тръбопровод под Каспийско море без съгласието на Русия или Иран?А Турция? Забравя се също, че Китай отдавна  е водещ потребител на туркменистански и ирански газ..... , а Индия, а Япония......
- С появата на т.нар. „Ислямска държава” и разбунването на цялата югозападна граница на Турция, ползването на енергоносители от иракската страна е блокирано.

Предполагам, че е случайно подписването, точно сега, на  25 годишен договор за съюзничество и интеграция между Русия и Южна Осетия, който предвижда създаване на общо пространство за отбрана и сигурност, свободно преминаване на границите, сътрудничество между вътрешните министерства и опростяване на процедурите за получаване на руско гражданство. Каква ли ще бъде следващата случайна стъпка на Русия? Дали не идва на дневен ред темата за нефта?

В заключение: Жизненоважно за нашата страна е да осъзнае колко много грешки е допуснала, особено през последните 10-тина години. Да е наясно, т.нар. държавно ръководство, че не разполага с необходимия капацитет да анализира и провежда ефективна политика и изпада от играта по своя вина. И това е защото изначално сме заложили погрешния постулат, че сме страна през, която трябва да преминават тръбопроводи. Никой не разви визията за увеличаване потреблението, за икономически растеж. Какво от това, че нашето правителство се гордее с факта, че можем да получаваме от 6 различни колектора газ? Това е необходимо за привличането на инвестиции, но не достатъчно. Ето вижте какво казва един истински държавник:  "Този проект не е алтернатива на нищо друго. От него се нуждаят много държави. Ние планираме да превърнем Турция в център за разпределение на енергоносители. 1800-километровият газопровод, който ще премине през 20 наши провинции, ще допринесе за тяхното развитие“ това каза на церемонията по откриването на проекта ТАНАП  президентът на Турция Реджеп Ердоган.
Може да имаме много институции, може да имаме добри анализатори и учени, може да имаме добри дипломати, може „да целуваме много ръце”, но липсата на национални приоритети, интереси и държавническо мислене ни обрича.

* Трансанадолският газопровод (TANAP) e ключова част от инфраструктурата на Южния газов коридор. Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. През 2018 г.  газопроводът трябва да влезе в експлоатация с първоначален капацитет от 16 млрд. м3/год.
През 2023 г. се очаква капацитетът да достигне 24 млрд. м3/год, а през 2026 г. – максимума от 31 млрд. м3/год.
От 2020 г. по него трябва да бъдат транзитирани към Европа 10 млрд. м3/год. азербайджански газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.
TANAP е връзката с планирания "Трансадриатически газопровод", който ще пренася природен газ от Западна Турция към Гърция, Албания, Италия и вероятно към България (ако остане нещо, чрез реверсивна връзка с Гърция).
Според споразумението, подписано миналата седмица, държавна енергийна компания на Азербайджан SOCAR и турската Botas ("Боташ") ще притежават съответно 58% и 30% от дяловете в проекта, докато британският енергиен гигант British Petrolium ще има 12%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bbb

    1 5 Отговор
    Още един трол путиноид се изказа по въпроса
  • 2 крем

    2 2 Отговор
    На друг освен на самия "експерт" стана ли му ясно какво иска да каже? Омешави се с големите инвеститори, с географията, с мерака да докаже че без руска газ света спира развитието си ... Хем предложенията били илюзии, хем трябвало хем да се правят ама някак си ... Марксист политикономист със съветска диплома ще да е тоя

    Коментиран от #18

  • 3 гост

    2 2 Отговор
    Турция възнамерявя да запълни този газопровод със собствен добив за износ,което трябва да направи и България ,а не да се моли за жалки транзитни такси на Русия или когото и да било.Ако през последните 20 години не се подтискаше разработването на българските залежи,сега вместо да подкрепяме руската икономика с милиарди евра годишно,щяхме да имаме чист приход десетина пъти повече от прехвалените чужди инвестиции
  • 4 карли

    5 0 Отговор
    "Този проект не е алтернатива на нищо друго. От него се нуждаят много държави. Ние планираме да превърнем Турция в център за разпределение на енергоносители. 1800-километровият газопровод, който ще премине през 20 наши провинции, ще допринесе за тяхното развитие“ това каза на церемонията по откриването на проекта ТАНАП президентът на Турция Реджеп Ердоган.
    Може да имаме много институции, може да имаме добри анализатори и учени, може да имаме добри дипломати, може „да целуваме много ръце”, но липсата на национални приоритети, интереси и държавническо мислене ни обрича."
    Кой от нашите политици-цървули има акъл да изрече подобни слова?Къде е Набуко, къде са всичките напъни на САЩ да ни скапят.Само един в Б-я - проф. Тасев говореше истината, но нали се иска пипе да смелиш това, което говореше като експерт. Никога не сме си гледали интереса като държава защото няма такива честни българи. Има само такива гледащи личният си интерес. Това е приятели. Турция е още Империя и ще бъде с вековната си традиция, а ние още васали - един път на Германия, друг на СССР сега на САЩ.
  • 5 onq s konq

    1 3 Отговор
    Не раэбирам как може да се дава гласност на "някакви хора" с "някакви илюэии" относно "някакви енергийни центрове"...Не че има нещо неэаконно,престъпно или неестествено,но някакси се насаждат едни такива иэкривени мисли у населението ,които нямат НИЩО ОБЩО С ОСНОВНАТА КОНЦЕПЦИЯ ЭА РАЭВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ!А простата и миродавна истина эа страната ни е,че Бог е решил тя да е АГРАРНО-ТУРИСТИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ и всякакви енергийни центрове просто могат да прецакат непоправимо нещата!Лично на мен и мислещите като мен не ни трябва никакво тръба при Бургас,която е една потенциална эаплаха при авария и раэлив эа туриэма по половината Черноморие,а Эемеделието просто эа нула време може да бъде унищожено само дори от проучванията эа шистов гаэ.Така че нека си внасяме спокойно необходимото количество горива и не превръщаме градината България в най-обикновено трасе эа чужди тръбопроводи!

    Коментиран от #8, #23

  • 6 haho

    3 0 Отговор
    Човекът е прав както и карли - ние нямяме политиц, които да формират и защитават Българските интереси, всички са дребни тарикати, влезли в политиката само за да краднат. Толкова им е капацитета.... за съжаление матр'яла е калпав /политиците имам предвид/
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор
    Точна и коректна статия,или както се казва в един стар виц,Това е положението Минке,прави се ,че не забелязваш.
  • 8 ани

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Абсолютно сте права ! Разбира се няма да се съгласят хора които чакаха "сус пай" от цялата сделка !
  • 9 гост

    1 1 Отговор
    до ани
    Интересно как реши ,че оня с коня е тя.Да не се гушкате нещо
  • 10 гост

    3 2 Отговор
    Относно АГРАРНО ТУРИСТИЧЕСКАТА ТЕРИТОРИЯ,за съжаление не живеем в 19 век и селските идилии останаха в лигавите романи и страните от третия свят!!!Дори в Швейцария дела на земеделието и туризма е по малко от една четвърт от икономиката.Така че щете не щете ако искате заплати и пенсии гответе се за други икономически дейности,които задължително включват енергия и то възможно най евтина и достъпна

    Коментиран от #14

  • 11 Истината боли

    4 1 Отговор
    Какво овъртате, едно изречение е достатъчно!
    България няма своя цялостна политика, а се крие зад инициативите и действията на Европа и НАТО, което не го прави нито една друга страна членка на ЕС.
    Пълна порнография са «управляващите»!
  • 12 гост

    3 0 Отговор
    Между другото да ви светна вноса на необходимите горива струва повече от цялата продукция и на туризма и на земеделието,а както върви скоро ще струва повече и от двете накуп.За последните 20- тина години сме дали за внос на горива повече от брутния продукт на България за 45-те години социализъм.

    Коментиран от #16

  • 13 ab4o

    2 0 Отговор
    До 2: а пък мене ме е яд и ми пука, че бантустанската територия, наречена България се пръсна като сапунен мехур за някакви 20-тина годинки! И за бантустанците в чужбина говорят най-често с ирония или насмешка, а други откровено ни намразиха; защото освен с простотия, мафиотски изцепки, просия и т.н. не ни знаят. -)
  • 14 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Според мен повърхностните ти раэсъждение/не по темата,а по принцип/ неминуемо ще доведат до неприятни иэменения на стандарта ти на живот,ако вече не са го и направили!Не може ти да эачеркваш двете основни пера на държавата-туриэъм и с.стопанство/някои държави си нямат нито едното/ и да ги отпращаш като "демоде" в 19 век,,след като в 9 век ако щеш,нещата са били абс същите!И що эа тъпа съпоставка със Швейцария правиш,след като тя е прилапала световния банков сектор от векове,а часовниците й са световен еталон?!Ами кой каквото си има-в това се раэвива,эа инфо петролните държави нямат климат эа эемеделие,но с парите от проиэводството на нефт иэобщо не им пука!Между другото имаш ли си хабер от упоритото нарастване на свет паэар на цените на храните и эеленчуците и наясно ли си че енергия можеш да вадиш от слънце,въэдух,вода ,атом и космос,но...ПЛОДОРОДНИТЕ ПОЧВИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ НАМАЛЯВАТ СТРЕМГЛАВО ВСЛЕДСТВИЕ НА ПРОМЯНА НА КЛИМАТА,А ЭАМЪРСЯВАНЕТО ГИ ДОВЪРШВА!!!...Не ми отг,щото си ми беэинтересно :)

    Коментиран от #19, #22

  • 15 гост

    1 1 Отговор
    до оня с коня
    Сега вече съм сигурен,че си тя!!!Стандарта ми на живот със сигурност е по добър от твоя,но не това е важното.Можеш ли да ме осведомиш как точно разбра,че туризма и селското стопанство са основни пера на държавата и колко точно процента от БВП са!Дадох пример със Швейцария,защото това е страната в Европа с най висок дял на същите и въпреки това са под 25% от БВП!Освен това в цял свят земеделието е на субсидии и се издържа от индустрията,но това не го пише по розовите издания
  • 16 999

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Мисията ти е невъзможна. оня с коня той лапа помощи (СУБСИДИИ) понеже селското стопанство е много печелившо а те идват основно от акцизи и такси на горива.Лошото е,че такива ни и управляват и ще погребът България
  • 17 глупости

    0 1 Отговор
    тъпа статия. нищо не казва.
  • 18 mito

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "крем":

    то и ядрената физика , дето не разбирате , явно е марксистко и комунистическо дело !
  • 19 Истината боли

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    До кога ще се назначават държавни служители с «8 клас» като теб?!

    Оснвно перо на Българската икономика бил «туризма»? Е браво!
    Това, че Хотеите по черноморито главно са собственост на политици не означава, че са държавни!

    Размерът на дължимия туристически данък съгласно § 26 от ПЗР на закона общинските съвети

    1. категория 1 звезда - 0,60 лв. за нощувка;
    2. категория 2 звезди - 0,80 лв. за нощувка;
    3. категория 3 звезди - 1,00 лв. за нощувка;
    4. категория 4 звезди - 1,00 лв. за нощувка;
    5. категория 5 звезди - 1,00 лв. за нощувка.
    Средно туристическият данък е 1%! То голям прихд голяма работа и ДДС 9% защото хотелите са на «наши» хора, а лекарствата са обложени с 20% и децата са «чужди»!

    В Германия «брадчет», ням значение дали си немец или чужденец щом живееш там получаваш средно «180€ детски» и до 18 г.в. или докато завърши следането стига да не надхвърли 24 години- лекарствата са «безплатни»!
    За това "българите-циганите" ни заляхте!

    Вземи се «гръмни» и не си «мъчи» коня и на него му е дотегнало от теб!
    Ако не бяхте «китайците на Европа» и един денняма да стоя тук!

  • 20 мак

    2 0 Отговор
    Анализа е точен и е насочен към хора, които са на "ти" с темата. Много неща могат да се видят и между редовете! Дефакто става дума за геополитическа игра на няколко отминали империи и някои и сега носещи имперския дух САЩ, Китай... Забравяме историята, че в този район се сблъскват интересите на Руската, Османската, Персийската, Британската .... Сега линията продължава.
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Анализа е пълна манипулация и точно между редовете искат да ни убедят ,че откъдето и да мине тръбата все руски газ ще пренася.Да ама не както казва най обективния журналист в България.Този път на Газпром ще му излязат криви сметките.Сигурно и по тръбите от Алжир и Израел за Европа които също ще се строят ще тече руски газ.А тия отминали империи дето ги вадите за прах в очите не могат да скрият единствената дето си въобразява,че ще остане монополист в доставките на газ .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    "Не раэбирам...", хубаво си започнал, но не знаеш кога да спреш. Не ти се отдава мисленето. Така че, мулето, катъра и на полето /може да вземеш и "БМВ"-то/. Там, свежи въздушни течения може да прочистят "междуушното" ти пространство, току виж се образувал някой антициклон.
  • 24 Вяра

    0 0 Отговор
    Когато си задам въпроса: Как е възможно да ни управляват посредствени, за да не кажа и глупави хора? Отговора веднага идва: защото ги изборат такива като повечето от тези, които коментират тука. Чели недочели, разбрали-недоразбрали дават мнения и оценки и раздават квалификации на всички и всеки. Абе чуйте се бре хора, почетете малко и тогава реагирайте. Ето ви още малко факти от тези дни, които показват, че човека ви е дал поне реални данни и се е опитал да бъде обективен: http://m.fakti.bg//news/135827-es-ne-uspa-da-postigne-sporazumenie-s-rusia-za-tranzita-na-gaz-prez-ukraina, http://fakti.bg/biznes/135703-76-mlrd-shte-struva-stroejat-na-gazoprovoda-ot-turkmenistan-do-india
  • 25 гост

    0 1 Отговор
    Дааа,глупави и недочели са всички дето не уйдисват на бащицата Газпром. А ти прочете ли в материала дето го препоръчваш,че газопровода за Индия през Хималаите и половин Азия ,ще струва 7,6 милиарда,а Газпром само през България по равното го беше сметнал 4,5 милиарда с тенденция за поскъпване поне 50%

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Щом си толкова отворен, да ни открехнеш нещо за "Северен поток". Цифри, данни, или изливане на мозък от твоя страна в безвъздушното пространство...

    Коментиран от #30

  • 27 Вяра

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Ето, Вие добре илюстрирате това, за което говорех в поста си. Даже бих добавила, че сте и индоктриниран мислител. Начина Ви на реакция ми подсказва, че и Вие сте се разпознали. Сложили сте точката- няма какво да добавя.

    Коментиран от #29

  • 28 гост

    0 0 Отговор
    Според Казанджиев е нормално България, Румъния, Гърция и Унгария, а в бъдеще и Сърбия и Македония, да участват в съвместно изграждане на терминал за втечнен природен газ на гръцкото крайбрежие, който да гарантира доставките за всички страни в региона и да избегне всички зависимости от „стационарни тръби“.

    Експертът коментира, че преговорите между Русия и Турция за газовите цени напомнят ситуацията след строежа на „Син поток“:

    Турция, след изграждането на „Син поток“, отказа да закупува скъп руски природен газ и Русия се принуди да намали цените. В случая се наблюдава подобна ситуация. Много е вероятно Русия, с оглед на геополитическите си цели, да направи някои отстъпки на Турция. Нормално е всяка страна да се възползва от геополитическото си и геостратегическото си местоположение.
    Светна ли се вече
  • 29 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Вяра":

    Още някакви литературни анализи ще ми направиш ли или ще си кажеш мнението по темата,а именно кога ще свършат рубладжиите в България
  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Монго":

    "
    Румъния обяви съвсем скоро, че ще прекрати доставките на природен газ от Русия и в резултат от мерките, предприети в енергетиката, намалява потреблението и ще задоволява изключително собствени нужди. Една Украйна, която доскоро нямаше алтернативни доставки на природен газ, започна да доставя от Запад и то в значителни количества. Единствената страна, която би била най-тежко засегната от едно спиране на доставките, е България. За съжаление, за пръв път от последните 15 години, тя нищо не предприема. Напротив, бих казал, че предприема само контрапродуктивни мерки." Още малко светване