Last news in Fakti

2 Юли, 2015 08:00 3 105 12

Бръшляновите "комунисти"

  • петър кичашки-
  • бръшляновите-
  • "комунисти"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто се случи историческата заявка на Ципрас, че въпросът с непосилните изисквания на Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) към Гърция ще се реши не в нечий задимен кабинет, а чрез пряко допитване до народа, рязко се повиши броят на истерично-ехидните коментари, както на родната, така и на международната сцена. Това коментира Петър Кичашки от Институт за модерна политика по повод фалита на Гърция.

Взели пример от западните държавни лидери, които начело с Юнкер получиха множество речеви конвулсии, българските тв-икономисти взеха да ни уверяват колко е глупав Ципрас, колко са прости "мързеливите" гърци и типично по балкански злорадстваха мощно на чуждото нещастие. И щяха да продължат да го играят хегемони на истината, ако не се бяха появили две мнения на две огромни световни фигури, на двама нобелови лауреати по икономика, които освен това преподават сред университети в престижната Бръшлянова лига.

Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман излязоха в един и същи ден, единият в „Гардиън“, другият в „Ню Йорк Таймс“, с де факто една и съща теза - гърците да кажат мощно "НЕ" на Тройката и ако трябва да са готови да напуснат еврозоната.

Стиглиц, който освен нобелов лауреат по икономика е и преподавател в Кълъмбия, част от Бръшляновата лига, казва ясно, че ако той бе грък щеше да каже "НЕ" на референдума. Той разбива на пух и прах една от митологичните тези, а именно, че с огромните си кредити гърците си били купили узо и са играли сиртаки, докато свършили парите, та видиш ли сега добрите кредитори са ощетени.

Истината, както обикновено, се оказва забулена в пелена от пропаганда. Всъщност, според Стиглиц, много малка част от тези 320 млрд. евро кредити са отишли за гръцкия народ. По голямата част са използвани за разплащане с частни банки кредитори, повечето от тях френски и немски. С други думи гърците са теглили заеми, с които всъщност са подкрепили банковите системи на богатите западноевропейски държави.

Пол Кругман пък, който освен нобелов лауреат по икономика е и преподавател в Принстън, също един от университетите в Бръшляновата лига, директно казва на Гърция да се готви за излизане от еврозоната. Според него проблемът е еврото, а не в Гърция. Защото, ако го нямаше еврото, а страната още работеше с драхми мерките за остеритет може би щяха да проработят, тъй като Гърция значително сви разходите си и повиши данъците си в последните години. Дупките на колана взеха да свършват, точно по рецептата на Тройката, но възходът така и не дойде.

Не дойде, защото икономиката на страната се срина. Кругман правилно ни напомня една азбучна истина - когато прилагаш политика на икономии, за да овладееш дефицита си без да влезеш в депресия, то обикновено това се съчетава с инфлация. С други думи валутата ти се обезценявана, което прави износа по-конкурентноспособен. Това например стана в Канада през 90-те и в значителна степен в Исландия в по-близко време, припомня Кругман. Както се досещате обаче, когато Гърция е изкуствено закачена за еврото, което не може да се обезцени и да направи експорта на страната по-конкурентен, тогава цяла една страна се оказва хваната в колелото на хамстер.

Това казват нобеловите лауреати по икономика, които са и преподаватели в едни от най-престижните и добри университети в света. Сега, нали се сещате, че ако Джоузеф Стиглиц се казваше Георги Стиглецов, а Пол Кругман беше Поли Крумов, тогава какво щеше да се излее върху тях? Родните по-по-най експерти щяха тутакси да ги обявят за комунисти, рубладжии и антиевропейци. Щяха да им спретнат едно демократично линчуване на площада, а после да ги натоварят в посока някой демократичен концлагер.

Истината е, че гръцката криза е много по-многопластова и сложна от това, което ни се обяснява на нас. Да, гръцките правителства носят своята отговорност, но и не по-малка е отговорността на Запада. Това важи с особена сила за онези международни организации и държави, които реално не се борят да си върнат парите, а по-скоро искат да фалират Гърция, за да свалят Ципрас и СИРИЗА от власт.

Това е истинската битка, нека няма заблудени. За никакви заеми и кредити не става въпрос и това е лесно доказуемо. Разгледайте как работи МВФ и ще разберете, че кредиторите си искат парите обратно, за да могат отново да ги дадат на Гърция. Истинската цел тук е по най-недемократичния начин да бъде свалено едно правителство избрано по демократичен начин, като всичко това се реализира в името на демокрацията. Ципрас просто пречи на кредиторите, защото се грижи най-вече за интересите на народа си, а не единствено за интересите на кредиторите, както би им се искало на тях.

Нищо не е черно-бяло. Но когато въпросът опре до „Да“ или „Не” на референдум, както казват нобеловите лауреати, които според родните „експерти“ сигурно вече са брандирани като „бръшлянови комунисти“, тогава трябва да се притеглят аргументите и да се види кои тежат повече. В случая на гръцкия референдум, гражданите на страната трябва да кажат мощно OXI.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лаик

    0 0 Отговор
    най-после точна оценка за ситуацията,без политически манипулации
  • 2 Питанка

    0 0 Отговор
    А защо, извинете, никаквите ни телевизии, воглаве с държавната, някак си прескачат този момент? Понякога интернета явно може и да бъде полезен...
  • 3 ххх

    0 0 Отговор
    Двама американци обясняват как е добре еврото да стане по-слабо... Какво ли щяха да пишат ако кредитора беше САЩ или ако валутата беше долари?
    Че е многопластов проблема е ясно, така е!
  • 4 плам

    0 0 Отговор
    Глупости
    като кажат oxi какво няма да връщат парите ли ?
    ама нали има нещо соц. и дай да ги защитаваме те горкичките мислят за пенсионерите
    Глупости
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Те тоя уби змея!Е как да не му кажеш рубладжия,като Е?!А "аргументите" и разсъжденията му относно бъдещето на Гърция /не е важно кого западно светило на науката цитира/ буквално граничат със абсурд:"Кредиторите си искали парите от Гърция ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ДА МОГАТ ПАК ДА ИМ ГИ ДАДАТ?!...Отива се и по-далече в необятната степ на безумията:"Гърция всъщност почти не е използвала тия 320млд евро за себеси,а с тях се е разплащала основно с частни френски и германски банки,т.е. Е ПОДКРЕПЯЛА БАНКОВАТА СИСТЕМА НА БОГАТИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ...А защо е трябвало да се разплаща с въпросните банки?-ами защото преди това е взела друг заем!...Сякаш не знаем как се вземат 10лв заем,а после вместо да стегнем колана и да ги върнем,за по-лесно вземаме от друго място 20,връщаме 10,че и 10 ни остават "ДА СИ ХАРЧИМ":)Да не губим време с коментар че според автора най-злият в цялата драма е МВФ и ЕС,защото ако не бяха те,Гърците щяха да си бъдат с "драхми",които щяха да си печатат когато и колкото искат.Нека накрая все пак уточним защо рубладжията е "рубладжия"7Ами идеята е ясна и проста:С популизъм и манипулации гръцкият народ казва "ОХИ" на референдума,Гърция излиза от ЕС,спират всякакви еврофондове/само в земеделието им са 3 пъти повече от нашите на единица площ щото са в Шенген/,непродаваеми гръцки стоки в Европа поради връщане на вносно-износните мита и такси и поява на глад и разруха кото при Виденовата зима в БГ.И точно в тоя момент се появява на бял кон РУСИЯ с протегната "братска" ръка в която държи спасителен заем.Срещу какво обаче?Ами срещу икономически зони на влияние и военни бази...Само си представете руски ракети и тежко въоръжение непосредствено на южната ни граница и каква ще бъде мигновената реакция на САЩ и НАТО по българската и турска територии около новоизлюпената "руска" Гърция!

    Коментиран от #6

  • 6 old old old

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Я слез от коня и чети отблизо, че отгоре нещо ти се размазва.
    Тя статията наистина си звучи "рублажийски", но не всичко казано в нея е лъжа или неистина.
    Това за 10-те и 20-те лв. е най-вероятното, което се е случило със заемите, но пък това с "братската ръка със спасителния заем и военните бази" си е твое бълнуване. Едва ли американците ще го допуснат, нали имат база на една плюнка разтояние.
    При лош сценарий НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА Гърция да излезе от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, а само от ЕВРОЗОНАТА, което са две напълно различни неща, но масата народ не правят разлика. Не става въпрос за вносни мита такси и т.н., дори не става въпрос за спиране на поток към страната от различните еврофондове. Т.е. гърците може отново да въведат драхмата като платежно средство и в този смисъл ще са като нас - член на европейския съюз, но не и на общата валутна система. Ще има разлика, че те са в Шенгенското пространство, а ние още не сме.
    НО, въвеждането на драхмата като платежно средство, без въвеждането на валутен борд лесно би ги тласнало по спиралата на хиперинфлацията, поради възможността за почти безконтролно печатане на пари. Необходимостта от валутен борд отпада при сравнително стабилна икономика, генерираща ръст (макар и не с китайски темпове) на брутния вътрешен продук през всяка година. Ако това е налице, то може да се стигне и до тач, че бордът да пречи, понеже на практика свива вътрешното потребление и държи покупателната способност на населението сравнително ограничена. Има още много фактори, които играят важна роля в създалата се ситуация, но никоя медия няма да седне дълго и широко да ги обяснява. Подбира се само повърхностното и по възможност стряскащото или скандалното.
    Авторът на горната статия е абсолютно прав в едно - всичко е многопластово. Тълкуването и обясняването на отделни пластове води до едностранчиви статии, внушаващи една или друга политическа доктрина.

    Коментиран от #8

  • 7 Сирто

    0 0 Отговор
    Не знам какво да мисля за автора, сле като прочетох този бисер:
    "Всъщност, според Стиглиц, много малка част от тези 320 млрд. евро кредити са отишли за гръцкия народ. По голямата част са използвани за разплащане с частни банки кредитори, повечето от тях френски и немски. С други думи гърците са теглили заеми, с които всъщност са подкрепили банковите системи на богатите западноевропейски държави. ...
  • 8 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "old old old":

    Честно казано ИСКАШЕ МИ СЕ да "бълнувам",но нещата са мн сериозни и "успокоенията" не топлят никого.Явно пропускаш совалките на Ципрас до Москва и ЛИЧНИТЕ МУ СРЕЩИ с Путин,чиято цел беше обсъждането на трасето на газопровод и "великодушните обещания" за поемане на всички раэходи първоначално от руснаците.Това беше официално обявено от пресата.За базите обаче няма да прочетеш никъде!И по-важното-От какъв зор Гърция да остава в НАТО/дори и да не плаща членски внос/,след като Русия ще й предложи въпреки немотията си повече от добро финансиране предвид стратегическото положение на страната?!А условието е просто и ясно-ИЗЛИЗАТЕ ОТ ЕС И НАТО,НИЕ ВИ ПОЕМАМЕ И ОБГРИЖВАМЕ:)
  • 9 Дедо

    0 0 Отговор
    Позната до болка финансова спирала в която всеки неплатежоспособен индивид / фирма (в случая държава), взима нов заем за да плати стар. Да ви звучи познато? Или родно?
  • 10 гостенин

    0 0 Отговор
    И тая Коментаркина, един познавач. Госпожо, кредитите са си кредите, когато си ги взимал не си питал банките дали са немски или италиански, а си ги взимал. Естествено, че е пропаганда, ама и вашето изказване и то е пропаганда, що се отнася до истината за Гърция, едва ли точно вие ще я разбулите, като върху темата се пънат, мислят и дават мнение не само Нобелови лауреати. Пък Нобелов лауреат не значи, че си непременно номер 1 в света и другите трябва да подвият опашки. Просто едно поредно мнение и то нарочно изградено скандално за да може да провокира и такива като вас да се ловнат. И открихте Америка, гръцката криза била многопластова, ти да видиш, ние си мислехме, че е пласт, пласт и половина. Гръцката криза започна още през далечната 1980 година, когато искаха всички да покажат, че на някого, като му дават пари, той се променя, става отговорен, работлив, започва да си прави сметката. Да, де ама гърците са като всички балканци, а заедно с това като мургавата част от Балканите - какво значи, ами дават ли ти, искай още, те пак ще дадат, е, свърши. Програмата не е лауреатска а реална, тоя дето е давал парите си ги иска, това е.
  • 11 ideyazabulgaria

    0 0 Отговор
    „Институт за модерна политика“ не е ли подразделение на американското „Отворено общество“- бетониращ у нас обществения модел на американския неолиберализъм? Въобще не са верни твърденията на Петър Кичашки за Стиглиц и Пол Кругман, че са подкрепили референдума на Ципрас. Двамата просто не разбират смисъла на гръцкия референдум ,нито се запитват- Кога американецът е питан с референдум за нещо важно- например как да бъдат харчени данъците които плаща? Двамата са дамгосани с мисленето на американската представителна демокрация, която самите американци наричат „фалшива“, дъвчат „несъществуващата си демокрация”, търпят робството на своите банки и дума не казват срещу тях , не забелязват ниската представителна демокрация на американската общество стояща на 100 стъпала под европейската реална демокрация, нито нещо знаят за Европа и нейната реална демокрация, която пази честа и достойнството на народите и се бори срещу американския неолиберален капитализъм. Единствено което правят и двамата е да дават целомъдрени съвети на Европа, без да я познават.
    И двамата нахокаха тройката, но не дадоха никакви полезни решения. И двамата дори не промълвиха думата „неолиберализъм“, нито споменаха ,че всички беди в Европа и гръцкия дълг идват от модела на американския неолиберален капитализъм под диктовката на Вашингтон.
    Дори Стиглиц предложи на Гърция да вземе заеми от Световната банка, вместо МВФ т.е да се замени едно банкерско робство с друго, този път Гърция да влезе директно под мишницата на Вашингтон..
    Факта ,че Петър Кичашки употребява термина "бръшлянови „комунисти“ макар и в кавички и повтаря приказките на някои политически неграмотници сред българите наричащи СИРИЗА- „комунисти“, дори не прави опит да обясни защо слага "комунисти" в кавички, говори и за неговата липстваща политическа грамотност.
    СИРИЗА няма нищо общо с комунистите и политическата им система. Комунистите никога не са изповядвали демокрация и не са имали правова държава, докато главната идея на СИРИЗА е „реална демокрация, правова и социална държава“.
    Това е новата лява политическа идея на Европа за борба срещу неолибералния капитализъм. Чест прави и на Ципрас и на гърците ,че родиха първата антинеолиберална лява партия, с нея победиха и показаха поведение на образцови демократи. След прочетено от Петър Кичашки , бих казала само едно за българските анализатори ОХ ! wink emoticon Стига политическа неграмотност относно Европа ! България не е 51- вия американски щат, а европейска държава и обществото и трябва да изповядва европейските демократични ценности, намиращи се на най-високото демократично стъпало в света. Но явно Петър Кичашки хал хабер си няма от тях, главата му е пълна с бръмбарите на неолибералните ценности! Дора Апостолова
  • 12 чинка Ципровица

    0 0 Отговор
    Изплуват разни хамстери, живеещи от нищото, но живеещи добре.
    Приказват глупости, потят се, акъл дават, но работа не вършат.
    Това е правилно - това е така защото е нормално плужеците, неработещи, но получаващи заплати да защитават гърците.
    Битката в Гърция е между смислената икономика и икономиката на чантаджиите, раздутата администрация, измислените експерти. Всеки безработен заплатаджия като този се разпознава в разкритите гръцки мързели, затова скача така яростно и се хваща във всяка дума, той пази себе си