Last news in Fakti

13 Юли, 2015 12:31 10 387 16

След OXI-то от Атина, ЕС каза NAI

  • гърция-
  • ес-
  • дълг-
  • споразумение-
  • германия-
  • ецб-
  • мвф

На Гърция се предвижда да бъдат предоставени капитали в размер на 7 млрд. евро за държавните нужди през юли, и други 5 млрд. евро за август

След OXI-то от Атина, ЕС каза NAI - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерите от Еврозоната след няколкодневни преговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас постигнаха споразумение за трета спасителна програма за Гърция.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че вече няма опасност от напускане на Гърция от еврозоната, след като европейските лидери се съгласиха да предоставят на Атина трети спасителен пакет през следващите три години в размер на 82-86 млрд. евро.

Резултатът от преговорите може да бъде обобщен по следния начин.

След OXI-то (не - на гръцки език) на гръцкия референдум, ЕС каза NAI (да – на гръцки език).

“Grexit“-ът отмина“, увери Жан-Клод Юнкер, като допълни, че всички участници в преговорите в Брюксел са доволни от резултатите, постигнати след повече от 17 часа дискусии.

След произнасянето на парламента в Атина, решението за отпускането на нов заем да бъде потвърдено и от националните парламенти в Еврозоната. Едва тогава Еврогрупата ще може да започне преговорите, наред с останалите обвързани институции, по отпускането на новия заем от близо 82-86 млрд. евро.

До края на тази седмица гръцкият парламент трябва да подкрепи основната част от постигнатите решения, сред които и обособяването на фонд от 50 милиарда евро държавна гръцка собственост, който ще бъде управляван от надзорен орган. Той ще бъде разположен в Атина, а не в Люксембург.

Председателят на Еврозоната Йерун Дейселблум посочи, че чрез

управлението на тези активи ще бъдат трупани печалби

и от тях ще се извършват разплащания по дълга. Другата възможност е приватизирането на тази собственост и получените средства да се плащат на кредиторите.

В замяна на финансовата инжекция Атина трябва да създаде фонд за 50 млрд.евро, включващ предстоящите за приватизация държавни предприятия.

В списъка ще влезе Пристанището на Пирея, което е разположено на няколко километра от столицата. То е център на гръцката корабна търговия и едно от най-големите в Средиземноморието. Специалисти по морски транспорт очакват Пристанището в Пирея да се превърне в основна точка на азиатския внос в Европа предвид близостта му със Суецкия канал. Във фонда се очаква да влязат близо дузина регионални летища, така и държавни компании в енергетиката, транспорта и телекомуникациите.

Ангела Меркел уточни, че 12,5 млрд. евро от новата спасителна програма ще могат да бъдат използвани за инвестиции в страната, които да помогнат за икономическия растеж. Други пък 12,5 млрд. евро ще бъдат използвани за намаляване на гръцката дългова тежест.

Нови 25 млрд. евро ще бъдат предоставени за рекапитализация на гръцките банки.

Те сериозно пострадаха от непоследователната политика на гръцкото правителство в преговорите му с европейските партньори. Вече трета седмица продължава банковата ваканция в страната. Анализатори вече открито залагат, че тя може да се проточи с месеци.

С цел това да се избегне президентът на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск посочи, че финансовите министри от Еврозоната са се съгласили да се предостави мостово финансиране на Гърция.

По тази линия на Гърция се предвижда да бъдат предоставени капитали в размер на 7 млрд. евро за държавните нужди през юли, и други 5 млрд. евро за август. Получената свежа финансова инжекция ще бъде използвана за плащания по облигации към ЕЦБ, а също и да бъде изплатен висящият транш към МВФ от близо 1,58 млрд. евро.

Еврогрупата е готова, при необходимост, да се съгласи на по-дълъг гратисен период и на по-дълъг матуритет на гръцкия дълг, но след като бъде проведен първи успешен преглед по изпълнението на новата гръцка програма. Това разкриха пред медиите Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Двамата изключиха възможността за опрощаване на част от дълга.

В момента предстои Ципрас да защити сделката в гръцкия парламент... Атина се размина с предлаганата петгодишна карантина от Еврозоната, но по всичко изглежда, че в страната ще бъде наложен строг капиталов борд....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Либен

    2 0 Отговор
    Давайте им, давайте - те затова се качиха на главата на цяла Европа! И ще продължават да го правят.
    Техните обещания не струват пукнат цент, не разбрахте ли твърдоглави еврокомисари?
  • 2 Византиец

    1 0 Отговор
    Истински завиждам на гръцкия народ, че има такива управляващи.
    Въртяха сукаха и какво стана като дръпнем чертата:
    последните 10 години НЯКОЛКО СТОТИН МИЛИАРДА ЕВРО ЗА НАРОДА.
    Както искайте си го мислете......
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Естествено че за Гърция ще има пари/и то много/,защото там живеят боговете на Олимп -там са Одисей и жена му Пенелопа,тъщата Илиада,Еней,Атина Палада, и т.н....И абсол невъзможно е те да тръгнат по контейнерите с "клошарски намерения"...Но преди всичко там е ЗЕВС ГРЪМОВЕЛЖЕЦ!А той ако се ядоса ,е способен на всичко и изобщо не му е проблем да започне да мята светкавици по "лошия Запад".Не лично,защото е под достойнството му да трепе хора-просто ще нареди на "момчето си за всичко" да свърши тая работа...което се казва Путин.
  • 4 SSS

    0 0 Отговор
    Е страхотни управници има, няма що.50 години живот на кредит, 50 години отрицателен баланс, 50 години повече харчили отколкото изкарали.Блазе им на хората, които живяха в това време, но тегло на онези, които ще трябва да плащат версиите.Това е един балон, който ще се спука.Както ще се спука и балона на САЩ - напудрената държава с най-голям външен дълг.И не се заблуждавай, че много мислели за народа.На балканите няма такива управници.А и виж го сега Кипрас как представя нещата, все едно извлякал страшна полза от преговорите и иска да изглежда като победител.Сега ще се бори да остане на поста.
  • 5 гост

    2 0 Отговор
    Обаче гръцкия интерес го защитават всички гърци. Затова има и преговори. Ние сме седнали да си говорим тук, обаче само си говорим и после някой е виновен.
    А, че Гърция няма да връща тези пари - бъдете сигурни.
  • 6 МИЛЕН

    0 0 Отговор
    Ципрас е истински комунист евала,знае как да цица евросъюза.На времето ние така цицахме СССР И БЯХМЕ ДОБРЕ! Да живее БКП.

    Коментиран от #7

  • 7 Снежа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "МИЛЕН":

    Това е абсолютно вярно.БКП ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗРОДИ ОТНОВО ЗА ДА ПОЧНЕМ ДА ЛАПАМЕ!
  • 8 Асен

    3 0 Отговор
    Бойко Борисов също е комунист,но е слаб политик.
  • 9 ка6

    3 0 Отговор
    Можехме и ние да сме така, но няма гражданско общество. Тука лапат само политиците, прокарват интересите на гъзарите от европа, а обрулените хорица си траят. Така, че милиарди и хубави пенсии и заплати ще имаме при някой друг строй или живот.
  • 10 turgo

    1 0 Отговор
    и гърците са хитри и политиците им мислят за народа, сега пак ще има сиртаки и пенсии по 1000 евро
  • 11 LODER

    2 0 Отговор
    Тиквоча ще намали заплатите и пенсийките че да има за Гърците.Ха ха ако го траем още тоя ще изчезнем като народ.
  • 12 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ГОЛЕМИ ИДИОТИ СА
    ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ
    НО СА ЕДИННИ
  • 13 Киро

    0 0 Отговор
    Не се заблуждавайте, просто гърците не усещат какво им се случва в момента, много скоро ще има "мяу", ама ще е късно!

    Коментиран от #14

  • 14 Аз

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Киро, рядко се случва, но този път мисля като теб :) ... аналогът на положението на гърците е:
    българско семейство с доходи 1000 лв., теглило ипотечен кредит за 35 години с 700 лв. месечна вноска, че и тези 700 са с преференциална лихва за първите 5 годнини ...с идеята да имат нещо свое след 35 години, вместо да плащат по 400 за наем и да живеят с несигурният остатък от 600 лв. Ха сега ще теглят и един потребителски, за погасяване на ипотечният и т.н. ... наистина гърците са яко закъсали в дългове, а всеки дълг все някога и някак си се връща.... но пък от друга страна могат да са ни добър пример в много насоки - националност, защита на интереси, гражданско общество, политици и т.н.
  • 15 Пацо

    0 0 Отговор
    Има две възможности в живота:
    1. Да имаш нормален живот със свой дом, кола и.т.н. СЕГА, на базата на заеми, които ще изплащаш цял живот или
    2. Да живееш мизерно цял живот за да пестиш и малко преди пенсия да си купиш всичко това без заеми, когато вече не ти трябва.
    Всеки човек избира това, което му харесва повече...
  • 16 ЗАЩО ИМ Е ГЪРЦИЯ

    0 0 Отговор
    НА КОГО Е НУЖНА ПРОБЛЕМНАТА ГЪРЦИЯ ?

    ТАМ Е КЛЮЧА ЗА МАЗЕТО.

    СПОРЕД РАБОТЛИВИТЕ БУГАРИ - ТАХТАБИ, ГЪРЦИТЕ БИЛИ МЪРЗЕЛИВИ.

    СПОРЕД РАБОТЛИВИТЕ БУГАРИ - ХЛЕБАРКИ ТЕ, ГЪРЦИТЕ НЕ МОГАТ ПРАКТИЧЕСКИ ДА ВЪРНАТ ЗАЕМИТЕ.

    И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЕ, БИЛИ ХИТРИ.

    КАЗАНО С ДРУГИ ДУМИ БЪЛГАРСКАТА "ИНТЕЛЕКТУАЛНА" - мисъл, моделира своята оценка не на факти а на емоционални еснафски чувства и настрояния.

    Какви са фактите:
    - по думите на Министър на отбраната на Гърция - ПАНОС КАММЕНОС, Премиер Министъра Ципрос е бил подложен на ШАНТАЖ от страна на ГЕРМАНИЯ, ХОЛАНДИЯ, ФИНЛАНДИЯ И БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ.
    Заплахите към Гърция са били, че ще бъдат блокирани банките и банковите им сметки. ПОЛЯКА ТУСК ЗАЯВЯВЯ, ЧЕ ОТ ТАЗИ ЗАЛА НЧМА ДА ИЗЛИЗ НИКОЙ ДОКАТО НЕ СЕ ПОСТИГНЕ СЪГЛАСИЕ.
    Този натиск продължава до сутринта.
    Ципрас подложен на масивен натиск и запахи за един вид - санкции срещу Гърция, не е имал друг шанс освен да се съгласи на тяхните условия.

    По просто му условията са ка лечение на РАКОВО БОЛЕН - УЖ ЛЕЧЕНИЕТО ОБЛЕКЧАВА НО ГАРАНТИРАНО ТЕ УБИВА.

    ЗАЩО И НА КОГО Е НУЖНА БОЛНАТА ГЪРЦИЯ ?

    Там се крие и отговора.

    Но да ви отговоря на него като видим мнението на известните бугарски ТАХТАБИ.

    Нека видим Деса Поетеса, оня с мулето, СПИРО - Киро/все тая и др изявени бугарски капацитети.
    Нека не забравяме, че Булгария върши в момента същото.

    Знае ли някой как завършихме ПЪРВОТО И вТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ С НАШИЯТ СЪВОКУПЕН ПРОДУКТ. КАКЪВ БЕ РЪСТА НА ИКОНОМИКАТА НИ В ПРОЦЕНТИ ?
    НЯМА ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ.
    Знаем защо нямя, когато имах двпйка на контролните и аз не показвах бележника у дома. Същото и с Бугарската ни икономика.
    Ама критикуваме Гърция а една трета от капитала в България е гръцки.
    Примяла се ХЪРБА НА ЩЪРБА.