Last news in Fakti

14 Септември, 2011 10:59 1 457 0

Антоний Гълъбов: Писмото на Стефан Данаилов е игра с публиката

  • гълъбов-
  • социолог-
  • игра-
  • стефан данаилов-
  • избори 2011
Антоний Гълъбов: Писмото на Стефан Данаилов е игра с публиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не смятам, че ръководството на ГЕРБ има капацитета едновременно да управлява и президентската институция като самостоятелна. По-скоро тя ще бъде по-приглушена и пасивна, по-церемониална и ще излъчва единствено радостни послания за бъдещето, смята социологът


Това е игра с публиката - справедливият гняв и възмущение, които са обзели Стефан Данаилов пет дена след номинирането на Плевнелиев, за да може датата да е 9 септември. Това заявява пред БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

"Това е игра с публиката, която спекулира с елементи на комунистическата носталгия. Не е случайна датата на писмото, което г-н Данаилов е изпратил на Сергей Станишев и всичко останало като обяснение за това как той се бил възмутил е просто елемент от целия спектакъл", допълни доц. Гълъбов.

Той посочи, че кандидатурата на Стефан Данаилов е изненада за тези, които са очаквали по-еднозначна, тясно - партийна кандидатура. "Той винаги е бил определян като талисмана на БСП, но талисманът на БСП няма нищо общо с политиката на партията", отбеляза социологът. В този смисъл Антоний Гълъбов определя и неговата кандидатура и тази на Ивайло Калфин – твърде встрани от отговорностите на ръководството на БСП.

При положение, че след загубата през 2009-та година БСП не смени ръководството си, нормалният политически жест би трябвало да бъде в президентската надпревара да се включат негови представители. "Вместо това видяхме една кандидатура на БСП, която трябваше да отиде на Бузлуджа, за да се запознае с БСП и кандидатурата на талисмана на БСП, който е разпознаваем като всичко друго, но не и като човек от ръководството на партията, или като човек, който носи политическа отговорност за действията на тази партия", коментира Гълъбов.

"Няма съмнение, че в конкретния случай, кандидатът на БСП Ивайло Калфин, е директно свързан с политиката и с перспективата на г-н Първанов. В това отношение политическата кариера на г-н Калфин е изцяло структурирана във връзка с Георги Първанов", каза той. Според него, намесата на Георги Първанов в настоящата кампания, идва малко в повече. "Той по принцип се намира в предизборна кампания от началото на годината. За мое голямо съжаление, това не се случва за първи път – още през 2006-та година преди кампанията за президентските избори, той започна кампания през януари с публични средства, което беше недопустимо, както е и сега", добави Гълъбов.

По негово мнение, ДПС биха дали подкрепата си за червен кандидат-президент, но в случай, че той достигне балотаж. Ако това не се случи, според него, партията на Доган може би няма да насочи специална подкрепа за президентските избори. Прави впечатление, че за повечето партии по-важни са местните избори. Излиза, че това важи и за ДПС. Кандидатурите на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, според него, също са непартийни. Те имат по-скоро експертен профил и имат за цел по-скоро да обездвижат президентската институция, т.е. възможностите й за намеса ще бъдат ограничавани и контролирани. "Не смятам, че ръководството на ГЕРБ има капацитета едновременно да управлява и президентската институция като самостоятелна. По-скоро тя ще бъде по-приглушена и пасивна, по-церемониална и ще излъчва единствено радостни послания за бъдещето", посочи социологът.

За съжаление на социолога, цялата президентска кампания върви по този начин – върви с ментета като "псевдо ОДС", "псевдо СДС" и някакви незнайни организации, които паразитират върху разпознаваеми абревиатури. "Няма нищо странно, че спектакълът се превръща във фарс", коментира още Гълъбов. Той допуска възможността да имаме избрана кандидат - президентска двойка още на първи тур, ако кампанията продължи по този начин, тъй като голяма част от избирателите изглеждат демотивирани за участие в избори.

Има и голям брой "фалшиви" кандидати, които ще разпилеят гласовете на активни избиратели и е възможно управляващите да спечелят още на първи тур. Наблюденията на Антоний Гълъбов показват, че директната покупко-продажба на гласове намалява за сметка на все по-сложната система от зависимости. Той очаква, особено на местните избори, да има все повече изнудвания, натиск и заплашване. "Очаквам на местно равнище да се развихрят всякакъв вид зависимости и групи за натиск, групи по интереси, които по същество, ще се опитват да изнудват избирателите", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА