Last news in Fakti

16 Септември, 2015 07:30 1 403 2

Допълнителен данък отнема предимството на България за чужди инвестиции

  • данък-
  • емил хърсев-
  • българия

Така финансистът Емил Хърсев коментира предложението на финансово министерство за възможността общините да увеличават данъка над физическите лица

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Предложението на Министерство на финансите на общините да им бъде позволено да налагат данък до 2% над физическите лица представлява увеличаване на подоходното облагане в България и е отстъпление от едно от малкото предимства на страната като дестинация за чуждестранни инвестиции“.

Това заяви пред Факти.бг финансистът Емил Хърсев относно предложението на Министерство на финансите на общините да им бъде позволено да вдигат данъците на физическите лица с до 2%. Евентуалното ограничаване на плащанията в брой няма да ограничи сивата икономика и нейното влияние, допълни финансистът.

Одобрявате ли предложението на финансовото министерство за промяна, която ще позволи на общините да вдигат данъците над доходите на физическите лица с до 2%?

Не одобрявам предложението. Това представлява увеличаване на подоходното облагане в България, а освен това не е равномерно по общини и е изключително трудно за администриране, с възможност да се стигне дори до хаос при изчисляване и внасяне на данъка, тъй като при нас данъчните са прехвърлили тази функция предимно на работодателите. Много малко са самоусгиуряващите се лица, които сами си плащат. Освен всичко това представлява отстъпление от едно от малкото предимства, които България има като дестинация за преките чуждестранни инвестиции. Това е простото, единно, универсално и ниско данъчно облагане, което имахме. Подобно решение би компрометирало идеята, че България запазва една трайна и постоянна данъчна структура.


Смятате ли, че би било по-добра опция тези 2% да не се налагат под формата на данък, а държавата да прибира само 8% от плоския данък, а останалите 2% да отиват в общините?

По много различни начини може да се организира преразпределението на средствата между републиканския бюджет и бюджета на общините. Един от начините е пропорционално на данъка, който се събира в съответната община, бюджета да го преразпределя обратно. Това, което се прави в момента с регулирането на общинските бюджети е една значително по-ясна и проста процедура. Въпросът с регулирането на местните бюджети няма да бъде решен с въпросните 2%. Изключително трудно ще е за Националната агенция по приходите да следи на кой къде към момента му е постоянното местожителство, за да преразпределя част от неговия подоходен данък в съответната община. Излишно и ненужно е това, според мен. Хубаво е тази идея да бъде обсъдена с хора, които разбират от технология и идеология на данъчното облагане.

Смятате ли, че предложението за ограничаването на плащанията в брой до 5000 лева може да ограничи сивата икономика?

Категорично не. За това е сива икономика, защото не се регистрира. Това, което може да се следи в плащанията в брой е в рамките на регистрираната, отчитаща се, представяща дани и водеща счетоводство част от икономиката. Сивата икономика ще работи на сиво или ще изчезне. Тя друг шанс няма. Каквито и контроли да се въвеждат върху движението на българската единица, ясно е, че сивата икономика може да се разплаща и в евро и в долари. За нея това е особеното, че е скрита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Ако нямаше сива икономика досега БЪЛГАРИЯ да е загинала, защото за 25 години истинската икономика бе унищожена. Да сядат и да мислят как да възстановят големите промишлени предприятия. Чуждите инвеститори само ни използват. Дойдоха при нас защото плащат много по малко за единица произведена продукция. Печалбата им се увеличава многократно. ДА СПРЕМ ДА СЕ ПРОДАВАМЕ. Нямаме ли си умни и учени хора? ИМАМЕ.
  • 2 Някой

    0 0 Отговор
    Човека го интересуват чужденците не българите....