Last news in Fakti

23 Октомври, 2015 19:01 6 266 8

Дали наистина не разгневихме боговете

  • милен ганев-
  • царичината дупка-
  • боговете-
  • разгневихме-
  • полша
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли какво правехме по времето, когато вицепремиерът и финансов министър на Полша Лешек Балцерович провеждаше икономическата реформа, станала известна със страшното за нас име "шокова терапия"? 

Какво ли не, но не и реформи. Понеже ни плашеха, че ако превключим на полския вариант ще умрем от глад, ние се занимавахме с полтъргайста Кики от шуменското село Дибич. Но това не е всичко, както казват в рекламите за телевизионно пазаруване. 

На 6 декември 1990 г. военните започнаха да копаят прословутата дупка в костинбродското село Царичина. Как да повярва човек днес, че консервативна институция като армията, която реално си беше онази на "чавдареца" генерал Добри Джуров, ще копае под диктовката на контактьори с паралелни светове. И това видяхме – екстрасенси правеха гонка на хора под пагон. Екстрасенс беше нова дума на новото време. Но ние вече бяхме подготвени за нея. 

По време на перестройката, няколко години по-рано, българинът вече бе отдал сърце и разум на другаря Анатолий Михайлович Кашпировски. Той ненавиждаше понятието екстрасенс и се представяше за психотерапевт и хипнотист. Телевизионните му лечебни сеанси бяха взели акъла на родните домакини, които хипнотизирани зарязваха фурните с мусака и замръзваха пред екрана. Като включим и десетилетния култ към пророчицата Ванга, изглежда наследниците на Пагане наистина вече ги сърбяха ръцете да копаят в Царичина за нещо по-сериозно... 

В Полша вървяха реформите. Тук ни плашеха, че планът на Балцерович означава само мизерия и глад. Нашенецът помнеше военното положение в Полша от началото на 80-те, след като новосъздаденият профсъюз "Солидарност" на Лех Валенса се опъна на режима на генерал Ярузелски. Помня, че като ученици пращахме пакети с храна на непознати полски другарчета, в отговор на търговското ембарго на САЩ. Вместо план като този на Балцерович, ние се напънахме и родихме лепкавото, мътно, безформено и безкрайно понятие мирен преход към пазарна икономика. Кики чупеше чинии, духаше пердета и буташе столове. Свободната преса пълнеше страниците си с пакостите на волния полтъргайст. Край София майори и полковници играеха на "Ловци на духове" и търсеха с кирки и лопати първия човек, нощното гърне на Амон Ра или, както се оказа, на баба им хвърчилото. Десетина години по-късно разговарях с Димитър Луджев, който бе военният министър, спрял безумието до столицата. Като го питах за онзи случай, само махна с ръка и каза: „Мани, мани…“. Та така, в Полша не си губеха времето и след неизбежните сътресения държавата започна да се стабилизираха финансово. По това време ние тук с триста зора измислихме понятието ликвидационна комисия. Междувременно се умилявахме от новата визия на учителя от Рудозем Андрей Миронов, превърнал се чрез интервенцията на д-р Персенски в изкусителната Адриана. 
Днес стигането на Полша е халюцинация. Нищо, че навремето пратих кутия вафли на непознатото гладуващо другарче. 

Дали наистина не разгневихме боговете, като копахме в онази дупка, та нещото, наречено преход, да е толкова мъчително, безкрайно и безнадеждно, а два милиона българи да избягат оттук. 
Казва ли ти някой, пък и кого да питаш...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 христо христов

    0 1 Отговор
    мога да допълня....правим ли нещо срещу най скъпото гориво на света....в бг се случва......най скъпата електроенергия,сякаш сме малък остров.....най раздутата администрация,все едно пишем с мастилница а компютри не съществуват.....превърнахме се в най корумпираната държава на света.....и какво се прави....легитимира се престъпноста....в ареста и от там изчистен като от майски дъжд.....
  • 2 Тако Цачев

    1 0 Отговор
    Авторе, авторе, върви да живееш в Полша като не ти изнася. Аз там не бих прекарал и отпуск.
  • 3 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    само автора забрави да спомене че поляците изгониха съветската резентура в първия ден на реалната си независимост,а при нас тя цъфна и върза.другарите карлович и станишевич както и агент гоце работиха по темата заедно с цяла плеада боици на тихия фронт,а и не само тихия.в полша индустрията отиде в западни корпорации,а тук в кгб олигарси и ние и до днес не може да пречупим структурата на порочния модел ,довел страната ни до пълна безпътица в икономически план,а от там и демогравски ,морален ...
  • 4 Христофор Карамфилов

    0 1 Отговор
    Трябва ли пак да споменавам колко е задлъжняла Полша,или като става въпрос за дългове и фалиране, на някои хора им е по-удобно да говорят за Гърция.А един полски бивш министър на ВН.Р. съжалявам,не му помня името в момента,описа ситуацията в Полша като "колониализъм в действие" на пазара вече са изчезнали традиционните полски марки продукти,заменени от евтин некачествен внос,е като нямаш родно производство,как да просперираш.А ситуацията в БГ. напомня на един виц. Вървял лъвът през гората,и гледа зайчето седи отчаяно на един пън,ще се беси.Лъвът го попитал защо ще се бесиш,а зайчето отвърнало ,лъвчо кой от където ме набара ме хваща име е.е.Лъвът събрал всичките животни и им казал ,от днеска няма повече да любите (е.ете) зайчето.Животните се възпротивили,как така до сега всички сме го любили ,а от сега нататък не.Постигнали компромисен вариант,могат да любят заека ,но всеки само един път месечно.Веднага вълкът хванал заека му казал вълчо нали знаеш един път в месеца.Вълкът отвърнал зайо вади един тефтер и започвай да пишеш ,сега ще те любя за този месец ,след това за следващият , и така нататък ти само отбелязвай месеците,и така всичките животни.След месец лъвът отново среща зайчето още по-отчаяно,сега какво има попитал лъвът.Заекът отвърнал :-Лъвчо пак ме любят както и преди само,че сега съм затънал и в една страшна бумащина.
  • 5 Живеещ в Прага

    1 0 Отговор
    Аз съм съгласен с представата на автора за Полша, дори съм работил там известен период, но и за много неща бих изразил друго виждане. Първо, поляците са със силна емигрантска диаспора. За кратък период наводниха Великобритания и Германия с нескончаем поток от хора. Милиони се преместиха да живеят навън, извън страната.

    Второ, в Полша няма малцинства. Всичките са избити и прогонени в периода около Втората световна война. По този начин липсват глупостите с "българският етнически модел" и вражески партии в управлението.

    Трето, Полша никога не е оставала без индустрия, за разлика от нас. Там отвориха врати много концерни, произвежда се, изнася се. Ние нямаме какво да изнесем.

    Четвърто, по една или друга причина, Полша е доста непозната за масовия българин и до днес. Да, всички са чували за Качински, Ярузелски, полските летовнички по морето и... Дотам!

    Всъщност, "оправянето" и "издигането" на Полша след епохата на комунизма се дължи именно на голямата територия, близо 40-те милиона население, от което милиони избягаха и близостта до Германия. Както и на липсата на малцинства, в които непрекъснато да се инвестират и харчат пари, и които да служат като инструмент за дестабилизация.
    Това е полското икономическо "чудо"!
  • 6 Български син

    0 0 Отговор
    В днешно време има всякакви само Българите останаха малко , но вярваите ми колкото и да са малко има много истински момчета . Няма да ги видите в дискотеките с лъскавите коли и скъпи часовници , но точно тия момчета със скъсаните обувки яздещи коне и гледащи овце с огън в сърцата заставаха на някои от най- горещите точки през последните години . Те които се прибираха с разбити глави защото България е по- скъпа от кръвта им , те с които бяхме рамо до рамо , защото поганците искаха нещо наше . Да ни дава Господ сили заедно да гледаме само напред и нито крачка назад , защото идат тежки години . За България Братя ! За славата на България
  • 7 Български син

    0 0 Отговор
    Да живее България!!!
  • 8 къртица

    0 0 Отговор
    Защо след посещението на шефа на ФБР, дупката бе залята с бетон?