Last news in Fakti

1 Ноември, 2015 13:12 17 141 31

Руските изтребители Su-35 срещу китайските J-11. Кой ще спечели?

  • изтребители-
  • su-35-
  • й-11

Дизайнът на руските Su-27 Flanker еволюира до нива, които никой не бе очаквал. За това и в Китай разработиха свои версии

Руските изтребители Su-35 срещу китайските J-11. Кой ще спечели? - 1
Снимки: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самолетите Sukhoi Su-27 Flanker бяха създадени от СССР като отговор на въздушната доминация на американския изтребител F-15 Eagle. Техният дизайн обаче еволюира до нива, които едва ли и неговите конструктори са си представяли. Неговите вариации не се произвеждат само в Русия – Китай също има своя версия. Така започва своя материал журналистът от „ The National Interest“ Дейв Маджумар.

Руските изтребители Su-35 срещу китайските J-11. Кой ще спечели?

Русия произвежда множество вариации на Flanker. Като се започне от основополагащия Su-30M2 и се стигне до челото на редицата със Su-35S Flanker-E. Има обаче и редица китайски версии на модела, като китайците се опитват да създадат по-напреднали и творчески вариации на оригиналния съветски проект. В Китай се опитват да модифицират своите проекти и усъвършенстват руския харудер.

Не е трудно да си представим, че в скоро време двете версии на самолета могат да влязат в сериозна търговска битка за по-добри продажби. Определено Sukhoi Su-27 Flanker може да води сериозна битка с китайския J-11D за по-добър износ на световния пазар.

Поне за сега, руските модели запазват техническо превъзходство над своите китайски версии. До този момент Sukhoi’s Su-35S е най-добрата версия на Flanker, която е построена до днешна дата. Той има напреднала авионика, изключително подобрени корпуси и нови двигатели с триизмерни тяга вектори. Това е един изключително боеспособен изтребител, който може да представлява заплаха за западните модели. Добри неща могат да се кажат още за версиите Su-30SM и Su-34 .

Китай обаче наваксва изоставането с бързи темпове. Там вече са еволюирали от преработените от инженерна гледна точка модели и се опитват да създадат оригинални нововъведения. На времето американски специалисти заявиха, че китайците са близо до навлизането си в един „аерокосмически ренесанс“. Те обаче си имат своите проблеми. Докато китайските инженери са способни да изградят работещ двигател в лабораторни условия, те все още не могат да проектират надеждни реактивни двигатели.

Руските изтребители Su-35 срещу китайските J-11. Кой ще спечели?

Докато в Китай успяват да постигнат наваксване на авиониката и сензорите на въздухоплавателните средства, все още не е ясно до колко ефективни са техните системи. Знае се, че китайците разработват радар за активно електронно сканиране, но не се знае кога тези разработки ще достигнат пиков етап. По същия начин китайците разработват електро-оптична система за насочване. Дори и на пръв прочит данните за нея да са впечатляващи, все още не е ясно до колко ефективна ще е тя в реални условия. Все пак трябва да се каже, че китайците все още навлизат в разработването на бойни самолети от ново поколение. За това и руските Su-27 Flanker все още имат превъзходство пред своите китайски версии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    4 7 Отговор
    Китай- военно джудже.
  • 2 кирил

    8 13 Отговор
    русия-икономическо джудже
  • 3 Румен Янев

    10 2 Отговор
    А вие и двамата под мен не джуджета а направо ембриони
  • 4 Волен Сидеров

    5 2 Отговор
    нема да се плашите-ако нещо не става с пари става с много пари-вече изтичат много мозъци към Китай във всички области ,а те имат и парите за да им правят кефа на тези мозъци-така че близо много близо китай ще е първа сила,колкото и да се опитват хамериканците да ги съсипят икономически,както сториха с ссср -ама нъц.с идил пак са тези хамериканци в основата -но за съжаление събудиха дявола и всичко ще се обърне срещу тях -дано само не подпалят света....
  • 5 Иракли Иракли

    7 1 Отговор
    В нашата компания има 60 % летци,кадри на ВНВУ Д.Митрополия!Тяхното мнение е,че и двата модела са много добри,но искат и на двата модела да има едно"друго"руско приспособление!

    Коментиран от #14

  • 6 уж

    7 6 Отговор
    краварите са 20 години напред! жълтури и рашки още не могат да си разработват софтуера за птиците от пето поколение

    Коментиран от #9, #17

  • 7 до 4

    3 4 Отговор
    Болене, тебе не те ли заключиха на 4-ти килиметър, та пак се изявяваш с руско-китайска пропаганда?
  • 8 manour

    7 8 Отговор
    те пияниците една кола не могат да сглобят,тръгнали самолети да правят
  • 9 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "уж":

    мдааа, 520 години по напред са .... пусни си да гледаш междузвездни войни
  • 10 ASD

    7 5 Отговор
    Хубаво би било американците преди да коментират СУ35, да си помислят какво представляват двете неща на края на крилата/на последната снимка/ и как техните кораби и самолети стават смешни.
  • 11 ASD

    7 5 Отговор
    Основния проблем при самолетите са материалите от които те са изработени. Последните самолети на Русия са изработени от нови сплави, които имат доста интересни характеристики. САЩ акцентират на "стелт" композитни материали, което при сегашното развитие на радарите може да предизвика единствено смях. Китайците са много назад в сплавите, за това и характеристиките на техните двигатели и самолети са много далече от руските и американските.
  • 12 Десислава Димитрова

    3 9 Отговор
    руските самолети са били пълен боклук винаги.през втората световна падат катонзрели круши ,после ги сваляха де ги хванат,а сега си падат и без воина,поне по един на месец.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 БУК

    1 0 Отговор
    Кое имаш пред вид?
  • 14 БУК

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иракли Иракли":

    Кое имаш пред вид?
  • 15 ddd

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    убеден съм, че не знаеш и един модел руски самолет от ВСВ, но иначе си много компетентна.

    Коментиран от #21

  • 16 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    И тука ли Боже, се размириса?

    Коментиран от #19, #22

  • 17 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "уж":

    а ве, кое е напред ? ф35 ? най големия обир от данъкоплатците в историята, дори не са завършени разработките. Аре бегай, както някой по долу те е пратил да гледаш ''междузвездни войни''.
  • 18 Киро

    8 3 Отговор
    Toва съревнование е нещо, като Лада срещу Грейт Уол.

    ...на кой му пука?

    Всеки гледа първите, а не местното дерби от Бе група!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 льотчик

    8 6 Отговор
    От корейската война,че до ден днешен руски самолет не е побеждавал американски във въздушен бой.Няма нито ЕДИН свален американски самолет.Попилените руски бракми са стотици.Сигурно не само пилотите са виновни.

    Коментиран от #29

  • 21 Десислава Димитрова

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "ddd":

    има една книга ,хоридо се казва прочети я.иначе за съветските самолети ,мога да ти покажа статистика на немските асове,свалили средно всеки по 200 такива.съветските асове пък предпочитат да летят на вносни американски машини,що ли?друг е въпроса кво е съветски ас :)!през студената война съветските самолети падат както казах като круши във войните между араби и евреи,във виетнам ,ирак,югославия и където се сетиш.то е и обяснимо предвид познанията на руснаците в машиностроенето и нивото им в световното такова.днешните руски самолети всяка седмица падат някъде в русия ,макар че са много по-малко от западните и се карат много по-рядко!ако искаш мога да ти извадя статистика за падналите руски самолети само през последната година!
  • 22 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Монго":

    ти да мълчиш!
  • 23 Сконфуций

    6 3 Отговор
    Чета заглавието, чета постовете...и виждам, че само в постовете №10 и №11 има нещо смислено по темата. На другото как му се казваше? А да тролене, виж Деса не може да я достигнете в това отношение. Нейните щуротии са на пределни висоти. Виждам, че пише в ранните часове на денонощието, нормалните хора по това време вършат къде, къде по приятни неща. Ако нещо я сърби и не е чесана, просто да каже, може да се намери някой да и влезе в положение. Успех.

    Коментиран от #24

  • 24 Десислава Димитрова

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Сконфуций":

    къв е правописа, диалекта, а сега и в кое време на денонощието се пишели постовете :)!само не и постове по същество ,всъщност опита и като видя кво се получи .високо самочувствие без покритие е основната отличителна черта на трола,но аз ви лекувам ,няма да се притесняваш за което.ще четеш и ще мълчиш ,както другите тебеподобни.
  • 25 Сконфуций

    2 2 Отговор
    Всъщност Деса е прикрит русофилски трол. Пише обратното,което мисли. Така консолидира и сплотява редиците на себеподобните. Ама Десооо, мене не можеш ме "излекува", нито ще ме консолидираш и сплотиш. Защото аз съм просто един трезвомислещ...алкохолик. А самочуствието си може да си го хванеш за ушите и да си го блъснеш няколко пъти в стената, и пак ще ти е малко.

    Коментиран от #26

  • 26 Десислава Димитрова

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Сконфуций":

    ок ,като си мълчиш или виеш безаргументно ,няма проблеми да ме анализираш или да ми правиш синтактични разбори.като обаче пробваш да лъжкаш за нещо,знаш кво те чака :)!!!
  • 27 909

    9 4 Отговор
    РУСКИТЕ СУ - 35 Т - 50 СА НАЙ-ДОБРИТЕ В СВЕТА ! .
  • 28 Киро

    9 5 Отговор

    909

    РУСКИТЕ СУ - 35 Т - 50 СА НАЙ-ДОБРИТЕ В СВЕТА ! .

    ============

    Разбира се, а руските болни са най-здравите болни в света!
  • 29 Кзл

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "льотчик":

    До #20: Като изклчим и стелта в Сърбия няма други.
  • 30 667

    4 1 Отговор
    На стрелбите в Шабла миналата седмица руските ракети поразяват целите се,а американците от шест пуска имат само едно попадение!В момента всички нови модели на Су и Миг Превъзхождат всички без f-22 raptor!За тая цел има Т-50
  • 31 Джон

    3 1 Отговор
    Абе хора! Гледаите да не ви уцели тази руска "летяща щайга" ,

    щото после ще ви е все едно кои са по-добри...