Last news in Fakti

1 Ноември, 2015 15:43 3 447 8

Културата ще спаси българите

  • културата-
  • ще спаси-
  • българите-
  • ден на народните будители-
  • божана апостолова

Културният човек сам си намира работа, сам осигурява живота си, убедена е Божана Апостолова

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Културата е това, което ще спаси българите. Това подчерта в интервю за Факти.бг по случай Деня на народните будители поетесата и издател Божана Апостолова – едно от емблематачните лица на българската духовност през последните две десетилетия. Тя е издател на имена като Георги Господинов, Милен Русков, Стефан Цанев, Станислав Стратиев, Рангел Вълчанов, Петко Бочаров, Тодор Николов, Радостина Ангелова, Людмил Тодоров, Весела Ляхова, Крум Филипов и много други. Самата Божана Апостолова е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици.

Тъгувам, казва Божана Апостолова още в началото на разговора ни. И обяснява:

Вчера (31 октомври) бях с внучката си, която е на шест години и половина в един пловдивски мол. Всички деца изпълваха коридорите, без да са организирани, с дрехи за Хелоуин. Всички бяха нарисувани, всички плачеха някой да ги организира, нещо да се случи... И нито един портрет на будителите, никакъв знак, че идва един голям български ден.

От сутринта слушам новини. Будителите са в края на емисиите, дори не са водеща новина... Не мога да разбера, на какво се надяваме? Да стигнем до собствената си духовност? И как ще изкачим едно стъпало по-високо, щом не зачитаме, не уважаваме нищо ценно, нищо българско.

Ако се върнем 150-200 години назад, не е ли било същото по отношение на тези народни будители, които почитаме сега? Шепа хора са се опитвали да направят нещо...

Да, но през това време, ние все в тинята ли сме потъвали? Като се върнем назад, би трябвало сега да сме много по-напред. А ние стоим на едно и също място, нещо повече – забравяме много важни неща за България. И днес, когато е ден на избори, ми се иска да вярвам, че за книгата, за културата, за духовността си ще гласуват повече хора, отколкото за булеварди, улички, асфалтчета...

Слушах снощи централни новини. Чаках да съобщят нещо за бюджета на образование и култура. Не. Те ми говориха за военния бюджет, за всичко друго, културата не беше спомената. Това е тъжно и жалко. Цялата тази безпросветност никога няма да доведе до красив финал за България, за жалост.

Все пак, какво е Денят на народните будители? Как трябва да се празнува и как можем да привлечем децата за да го припознаят за свой празник?

Най-малко, като имаме толкова много читалища, те трябва да имат пари. Т.е., пак стигнахме до политици и правителство. Не да имат най-ниски заплати библиотекарите и да стачкуват (служителите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ са в протестна готовност заради ниските заплати, които получават – бел.ред.). Те трябва да са обгрижени от правителството. Ето нашият министър-председател беше охрана на Тодор Живков, който, казвам го аз, крайнодясната, умираше за култура, ако и да не беше от най-просветените премиери. Културата е това, което ще спаси българите. Пак казвам, моята внучка ме води три пъти до мола да й купя костюм за Хелоуин. Ако децата са организирани, ако във всяко читалище се говори, се прави нещо за будителите. Но пак стигаме до парите и че без пари никаква култура не се прави. Без пари аз мога да издам книги, като включа собствените си печалби и собствения си бизнес в това дело (Божана Апостолова е един от най-големите издатели на българска литература – бел.ред.). Но един-двама-трима издатели не могат да направят това, което могат да направят политиците, ако заложат и разберат смисъла и важността на културата и образованието. Културният човек сам си намира работа, сам осигурява живота си. Всички други ще стоят стресирани като стадо овце на новите магистрали и ще се чудят накъде да поемат, какво да направят, как да усетят полъх на някакво щастийце...

В това е тъгата ми. Иначе будителите са били точно както нашите талантливи писатели. Били са хора, които са опитвали да обяснят колко е важно да имаш образование, да си културен, да си начетен. Да знаещ защо си роден, за какво живееш и, най-важното – накъде отиваш.

Искам да Ви задам един по-личен въпрос. Имате ли свой будител? Някой който Ви е събудил за култура, за духовност?

За култура ме събуди едно ординерно писмо на Леда Милева. Бях й пратила в трети клас четири-пет свои детски стихотворения. Тя ми отговори с писмо, знаете, което тя само подписва, не го измисля - „Мило дете, опитът да се пишат стихотворения е хубаво нещо. Четете повече художествена литература!“ Аз тогава не знаех какво е това, отидох при една будителка, т.е. влязох в една библиотека и попитах: „Извинете, тук има ли художествена литература?“ Будителката се засмя, прегърна ме, даде ми три книги, направи ми картон... Така при мен тръгнаха нещата. Поводът е писмото на Леда Милева, но ако не бях срещнала свестния библиотекар, усмихнатия – човек който ме прегърна и се зае да ми обяснява коя книжка какво-що...

Ние трябва се водим ръка за ръка, да правим всичко възможно да звъни сърцето ни и да събужда думите българин, можене, знание... Това е смисълът на човешкия живот!

Ние?

Трябва да го правим всички заедно. Хората трябва да осъзнават колко е важен смисълът. Може би без смисъл би ми било по-леко, но пък толкова самотно, тъжно и пусто. Сега, когато съм обградена от книги и си давам печалбите за книги, се смятам за щастлива. Смятам, че вече има едно сериозно ядро български писатели, които пишейки, будят хората около себе си, карат ги да мислят. Макар и с много бавни темпове, нещата се случват.

Желая на всички българи да дават максимално от себе си! На всеки – успех и просперитет! Ние сме една шепа народ, а не можем да се вземем в ръце.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Как тази поетеса закупи помещенията в които в мпмента се помещава???

    Коментиран от #8

  • 2 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Културата я няма в България..
  • 3 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    КАТО ЧУЯ ЗА КУЛТУРА И МИ ИДВА ДА СЕ ХВАНА ЗА КУБУРА
  • 4 г н Иванов

    0 0 Отговор
    Права е жената , но как , ще я внедрим тази култура като простаците са навсякъде около нас? По селата се слуша само мазна чалга и дори и не са чували са музика различна от чалгата а да прочетат книга за повечето от тях това е обида!И по градовете има доста подобни хора които пак май са си от селата решили да станат граждани лелеяна мечта на мама и тати все едно като си смениш местоживеенето някой ще те избави и от простите ти приятели в обкръжението ти. Навремето веднъж в седмицата прожектираха филми по малките населени места а сега доста от тях дори не знаят какво е кино. В тази посока трябва да се работи.Ограмотяване и облагородяване на селск....я
    материал!
  • 5 Али Бабата

    0 0 Отговор
    “културата и образованието”??????????

    Ако няма образование,няма грамотност,няма и култура,просто е!
    До неотдавна образованието винаги бе разглеждано като единство между обучение и възпитание. Ако една от тези две съставки липсваше, не можеше да се говори за „образование“. Днес обаче първо беше прогонено възпитанието от образователните заведения ,а сега западни агенти на влияние се опитват да го прокарат отново като елемент от образованието, но вече наситено с нови, западни т. нар. „ценности“, както например насаждането на „джендърни“ теории, чрез които сред младите хора се пропагандират промискуитета /безразборните полови връзки/, п....стията, лесбийството, травестизма, „еднополовите“ т. нар. „семейства“ и др. полови извращения /феноменът на „чалгата“, както и неотдавна приетият от българския парламент закон за „третия пол“ са характерни примери в това отношение/.
    Нанася се тотален, съкрушителен удар върху традиционната система от ценности, която бива заменена от т. нар. „толерантност“ /отказ от защита на собствената култура и подчиняване на чужда такава/.
    Българското образование не гарантира грамотност и култура…вече!!!!
  • 6 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Ето един от последните български будители.
    – У нас правителствата се купуват. Ще дам пример с един договор между Световната банка и България. Когато се разискваше въпросът за отпускането на 400 млн. долара за образованието ни, аз се снабдих с условията, писах по този повод и статия. Световната банка даваше 400 млн. долара, при условие че 60 процента от тях самите те ще изразходват по свое усмотрение, възлагайки проекти на свои хора. Фактически те си ги задържаха. Останалите 40 процента беше предвидено да се разпределят от Министерството на образованието за проекти. Но в замяна на това от Световната банка си запазиха правото да одобряват учeбниците и статута на цялото ни образование. Тези стачки, които сега наблюдаваме, стават затова, че прехвърлиха заплатите да ги плащат общините, които са финансово несъстоятелни, и така се стигна до днешния хал. В споразумението имаше нещо потресаващо: условието, че не може по законодателен път да се променя това споразумение. Световната банка се поставя следователно над законите на България. Така тя взе под аренда цялото ни образование, а Министерството на културата отдавна вече е купено по друга линия. Ето как младото поколение попада изцяло в ръцете на Световната банка и тя ще го възпитава чрез училището така, че да заличи у него и последния остатък от национално съзнание. При тази телевизия след 10-15 години няма да има млад човек, който да се усеща, че е българин.
    Николай Хайтов
    В-к „Монитор” – 18 септ. 2000
  • 7 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Важно е да се разбере – Световната Банка е всъщност банка от САЩ, защитаваща US интереси, защото САЩ притежават правото на вето над нейните решения, като най-големия доставчик на капитал.
    И откъде банката е взела тези пари? Взела ги е „от въздуха“ чрез банковата система за частичен резерв. От стоте най-силни световни икономики, на базата на годишен БВП(брутен външен продукт), 51 са корпорации, 47 от тях са базирани в САЩ.

  • 8 gost

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    То е Юсно как - на безценица.