Last news in Fakti

27 Ноември, 2015 08:00 3 061 1

Огнян Минчев: България в силовата геополитика

  • турция-
  • русия-
  • българия-
  • су-24

Днес сме принудени да установим, че тази Кантианска градина от 90-те години вече не изчерпва дневния ред на съвременния свят.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наблюдавайки реакциите на свалянето на руския самолет в българското публично пространство, иска ми се да подчертая, че опитите за морална оценка за "лоши" и "добри" в този контекст са доста остарели. През 90-те години имахме международна система, в която доминираше възгледът за неизбежната демократизация на света и установяването на либералната демокрация като единствена възможна - и желана форма на управление в един свят, основаващ се все повече на мир и партньорство. Това написа в профила си във Фейсбук Огнян Минчев

Днес сме принудени да установим, че тази "Кантианска градина" от 90-те години вече не изчерпва дневния ред на съвременния свят.

В днешния свят се завърна геополитиката, силовото състезание на кандидати за велики сили и отрицанието на либерално-демократичния обществен ред, основан върху ценностите на мира и свободата. В този все по-опасен и арогантен свят България има шанса да бъде член на ЕС и НАТО - две организации, за които либерално-демократичните ценности имат основополагаща стойност. Същевременно България населява тази част на Европа, която непосредствено граничи с все по-опасната разруха и развихряне на човеконенавистни страсти в Близкия изток.

В непосредственото ни съседство тече динамичен процес на ислямизация на Турция с претенции за релегитимиране на османското имперско наследство. Страната ни е част от съседството на Европа с Русия и пост-съветското пространство, където се разгръща един нов - стар имперски проект.

В този контекст българската държава и общество трябва да проявяват максимална гъвкавост, компетентност и будност за да се съхраним в тази епоха на геополитически разпад и бруталност, и в съседство с ескалиращи авторитарни амбиции. Разговорът за ценности днес е недостатъчен.

Днес ние трябва да имаме категорична яснота за своите интереси и да ги отстояваме в епоха на нарастваща ценностна амбивалентност и силова арогантност.

*Заглавието е на редакцията

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Господин минджев а не коментирате разрастването и апетитите на нато на изток. Забравихте да споменете и за неолибералните изпълнения на нато в Либия, Тунис, Египет, Йемен, Судан, Ирак, Афганистан, Сирия, Украйна, Косово и др. Това са ценности на злодея.

    Избягвате да споменете и разрухата и глада в България под шапката на ЕС и нато. Не възвращаемата задължнялост и принудата да интегрираме и развъждаме паразити.