Last news in Fakti

20 Декември, 2015 07:27 11 663 77

"За" или "против" притежанието на оръжие

  • оръжие-
  • за-
  • против-
  • притежание
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случката с бившия военен от столичния квартал „Надежда”, който простреля единия от двамата си нападатели, отново изкара на преден план дебата за правото за притежаване на огнестрелно оръжие. Поне така явно мислят читателите на Факти.бг, които написаха повече от 60 коментара под статията за случилото се.

Въпросът дали да се разреши притежанието на лично оръжие нееднократно се е „вихрил” в медиите и в частни разговори. Окончателно решение засега не е намерено, но дали е и нужно?

Фактите

Общо регистрираните огнестрелни оръжия у нас са 340 хиляди, показа проверка на прокуратурата през април 2014 г.  За самоохрана оръжията са са 122 455, за охранителна дейност - 13 300, за лов - 180 958, 3856 са за спортни цели.

В графата други са 2984 броя, които са предимно колекционерски екземпляри.

Процедурата

за разрешително за оръжие е продължителна и сложна, а кандидатът трябва да докаже, че отговаря на редица условия – не е осъждан, не е следствен, не се води на отчет в психодиспансер, да премине лицензиран курс по стрелба и да се яви на изпит, който да премине успешно. Последна дума имат органите на МВР, който трябва да преценят „необходимостта” му от притежаване на оръжие.

За и против

Като повечето дебати у нас, въпросът за или против притежаването на оръжие, предизвиква остри спорове и, в крайна сметка, никога не стига до някакво общо решение. Привържениците и на двете тези имат добри аргументи. И двата лагера охотно ползват статистики, които са изгодни за тях. Отборът „за притежаване на лично оръжие” често се позовава на американски статистики, които показват, че когато се ограничи притежанието на оръжие, убийствата се увеличават и обратно – когато рестрикциите се отменят – убийствата намаляват. Отборът „срещу притежаване на оръжие” пък цитира статистика от България, която сочи, че увеличеният брой притежатели на лично оръжие в страната през 90-те години на ХХ в. е довел до увеличаване на броя на убийствата.

В интерес на истината, случаят с който започнах – човек със законно притежавано оръжие се е защитил от бандити, е доста рядко срещан. Доста повече са случаите, в които срещу крадци се стреля с незаконно или незаконно преправено оръжие. Това обикновено са пенсионери по селата, които след това пък имат проблем със закона, нищо че реално са жертви на ширещата се битова престъпност в малките населени места.

Аз лично, се колебая по въпроса. Не мога да забравя обаче думите на един приятел, който твърдеше, че ако на българите им дадеш да притежават оръжие, в най-скоро време нацията ще намалее с поне един милион души. Той, човекът, се шегуваше, знам, ама се замислих...

А, вие, как смятате?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешника

    6 1 Отговор
    "...че ако на българите им дадеш да притежават оръжие, в най-скоро време нацията ще намалее с поне един милион души." Нацията най-вероятно ще намалее с 1млн. цигани- ама още не са станали толкова!
    Проблемът не е в режима за притежание, ами в репресивната българска държава! В крайна сметка нацията за 20г. е намаляла с 3 млн. души - не заради притежанието на оръжия! А пък убийствата в България са се увеличили не заради глада, мизерията и липсата на възпитание и отчаянието на хората, ами защото имат много оръжия!
    Я ми кажи, авторе, колко от убийствата в България се извършват със законнопритежавани и регистрирани, огнестрелни оръжия?

    Коментиран от #28

  • 2 Иван Господинов

    14 0 Отговор
    Законното оръжие е изключително лесно за проследяване и се използва само при самозащита. Като не даваш шанс на хората законно да защитават себе си и имуществото си те ще го направят незаконно . А този който си е убиец по природа така или иначе ще убие дали ще е с палка, бокс, кухненски нож все тая за умрелия няма разлика
  • 3 Той

    4 0 Отговор
    За. И съгласен с първите два поста. Имам такова и дори не съм стрелял с него по стрелбища, от него са излезли само трите патрона при регистрацията му от криминолозите.
  • 4 Ранко

    3 0 Отговор
    Когато на времето се е създавала Америка,всичко е било оръжие.По големите чичковци знаят какви са били времената там.Знаем от уестърните и приказките на отдавна починали близки.Но се е ковяла демокрацията тогава.С оръжие в ръка.И е станала силна за тогава.Макара че сега вече има и там мекерета които развалят тази така наречена демокрация.Аз съм ЗА.нЯКОГА БЯХ НЕЛЕГАЛЕН В гЪРЦИЯ.хОДИХ НА РАБОТА.Живеехме ввъв едно градче до Солун,във вилна зона.Там никой не заключваше вратите...Но всички имаха оръжие.Но и не ставаха кражби..Сега не знам..
  • 5 НиМо

    6 0 Отговор
    Твърдо ЗА, хората имат право на самозащита от бандити и разбойници, сбенно по селата където няма достатъчно полицейски присъствие.

    А тносно статистиката, загиналите при ПТП са :
    - 2011 - 657
    - 2012 - 601
    - 2013 - 601
    - 2014 - 600
    ( данните са от тук - http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm )
    При тлкова много жертви трябва ли да забраним автмобилите ?
  • 6 тошибиян

    7 0 Отговор
    и какво ако съм осъждан? нямам право на самозащита ли?
    трябва да има ясни правила влезнал ми в къщата да краде куршум извадил нож да ме ръга куршум толко ли е сложно?
  • 7 atilazmeq

    3 0 Отговор
    ако ти влезе в дола уш да бере сливи или да пие вода без да пита стреляш смятам, че кражбите ще намалеят драстично.
  • 8 някой си там

    5 0 Отговор
    как ще им дадеш оръжие на обикновенните хора - нали ще вземат да се организират и да изтрепят власта тогава
  • 9 Възмездиетооо !

    6 0 Отговор
    Категорично !ДА! Защото страхът възпитава !
  • 10 Няма да стане

    4 11 Отговор
    Аз съм против.
    Носенето на оръжие е отговорност, за която средностатистическия български идиот с 200 лв. в джоба за Макаров на старо не е готов. Аз не ща някой нервен пъпчив тинеиджър или пиян комшия да ме гръмне на улицата, защото съм му направил по-груба забележка да речем.... или да ме вкара в ситуация да го гръмна аз.






  • 11 Morgoth

    3 6 Отговор
    Статистиката в щатите показва, че инцитентите при които са застреляни по грешка познати и роднини са в пъти повече отколкото застреляните престъпници. Повече са и случаите при които собственика се е самонаранил или детето му е набарало оръжието и е застреляло себе си или друго дете с което е играело.
    Не че съм против пенсионера на село на който са му обирали къщата 10 пъти да застреля следващия влязъл, но ми изглежда по-вероятно него да го застрелят при следващия обир, ако оръжията бъдат разрешени за всички.
  • 12 Colonel Kolt

    6 1 Отговор
    "Господ създаде хората, а полковник Колт ги направи равни"
  • 13 Няма да стане

    2 8 Отговор
    Оня ден изгоних от работа един нелоялен служител. Тръшка се, щял да се съди, псува. Накрая ме заплаши и със саморазправа!
    Та се замислям - тоя ако имаше пищов можеше да ме гръмне като нищо. Колко хора сме изпадали в подобни ситуации.

  • 14 Гошко

    0 0 Отговор
    твърдо ЗА
    но също така да се промени закона..трябва да стане:
    МОЯ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ-влезнеш ли ми в къщата(да КРАДЕШ например или ме НАПАДНЕШ,което и да е..) да ИМА МНОГО ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА НЕ ИЗЛЕЗНЕШ от вкъщи,само ако те уцеля..
  • 15 некойси

    6 0 Отговор
    Клетите парижани ... само един в тълпата да беше въоръжен и обучен нямаше да се стигне до такова клане.
    Същото важи и у нас, ако дойде бандит да търси нещо да си го намери.

    Коментиран от #18

  • 16 Четиридесет и две

    5 0 Отговор
    Казано е, че ако има желание ще се намери и начин. На който наистина му е трябвал пищовец си е намерил. Законен, незаконен, преправен, както му е бил зора.
    Дебата трябва да се измести към правото да защитиш посегателствата към живота и СОБСТВЕНОСТА си СЪС СИЛА.
    Сега ако ти влезне един крадец ( от типа краде и бяга или спокойно тършува в двора и не му пука за тебе там ли си или не ) ти не можеш дори да го набиеш, камо ли да го гръмнеш.
    На мен пищов ми не трябва, ама искам като заваря такъв елемент вкъщи да мога да му дръпна такъв як бой, че да му се смени сексуалната ориентация. Ама после да не ме влачат по съдилищата, защото виждате ли, той не ми застрашавал живота.
  • 17 хасан

    1 0 Отговор
    http://www.security.bg/ekspertno/orazhieto-garant-za-lichnata-i-natsionalna-sigurnost
  • 18 Morgoth

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "некойси":

    Не можеш с пистолет да спреш хора с бронежилетки и калашници. Полицията в щатите го установява това преди години по неприятен начин, тогава създават SWAT екипите.
    Случката е известна и може да се намери на филмче - двама с калашници попиляват дошлите полицаи след обир на банка.
  • 19 До Няма да стане

    5 5 Отговор
    Притежавам оръжие от2001г ,но стои в касата и съм стрелял с него 2-3 пъти.Аргументите ти са много основателни-българина като цяло е комплексиран и за да се направи на "мъж" в един момент може да извади оръжие без крайна необходимост.От друга страна "Страх лозе пази" Както коментираха други притежанието действа превантивно у злосторника.Мисля обаче ,че ако всички имат оръжие ще се изпотрепаме за едното нищо.
  • 20 100ян

    4 0 Отговор


    ...един милион цигани... като санитарната сеч по гората!
  • 21 klawyer

    2 0 Отговор
    Дебата не следва да бъде дали да се разреши всеки да има оръжие, а дали да се променят хипотезите за неговото законосъобразно използване.
    Крайно време е да не се счита за престъпление ако някой се защити с оръжие при нападение в къщи или на друго място от цигани или мутри и то не само ако от вида на нападението е било безспорно, че е застрашен живота му, както е щатите.
    Логиката е, че престъпниците при нападението или са въоръжени или са по-многобройни или с по-голяма физическа сила, отделно, че действат и изненадващо, т. е. при всички положения жертвата е в губеща позиция и единствения шанс да защити себе си, близките си и имота си от тях е да използва оръжие, а не да разчита че само ще го ограбят и пребият, което в момента според закона не е хипотеза, в която пряко и непосредствено е застрашен живота му и затова не му се разрешава да употреби законното си оръжие, дори и да го носи.
  • 22 Коко

    4 1 Отговор
    Твърдо съм ЗА притежанието! Притежавам късо оръжие от 2003 г. и никога не е излизало от къщи. Против съм обаче носенето на оръжие. Всеки трябва да има право на защита (нали така е описано в Конституцията), която не може да му бъде осигурена от Полицията. А единствената сигурна защита е личното оръжие! В долните коментари видях, че има хора, които притежават оръжие, но са против свободната им продажба..... Искам да попитам, трябва ли тези хора да са богопомазани и да могат да се защитят законно, а другите да търсят незаконни начини?!? И трябва ли този в случай на незаконната защита после да довърши деянието си и да скрие обекта на действие, за да не го съдят?!? Защото точно това ще се случи! Фактите са факти - няма извършено и неразкрито престъпление със законно оръжие, докато с незаконно има хиляди! ЗА свободно притежание на късо оръжие, и ПРОТИВ свободно носене на оръжие! Твърди и ясни правила относно издаването на разрешение за притежание, като наличие на собствено жилище, минимум средно образование, минимум 30 навършени години и останалите описани в Закона за оръжията. Но без това за "Доказване на необходимост", понеже преценката на шефа на РПУ-то се превръща в закон, а понякога тя е субективна! Никой в България не може да докаже необходимост, защото никой не е изложен на реална заплаха. А за потенциална такава от КОС казват, че не е достатъчно основание.... което е смешно, понеже полицаят трябва да спазва закона, а не да преценя кой може и кой не.
    Обичам да давам 2 примера когато се повдигне този въпрос:
    1. При автомобилите аербег-а и пожарогасителят са задължители реквизити и понякога цял живот не се налага да ги използваш.... в даден момент обаче, те спасяват живота ти и не само твоят.
    2. В ръцете на един бездарник МПС-то е страшно оръжие, което причинява много поражения и смърт годишно, някои от които са многочислени....... трябва ли обаче да отнемем книжките превантивно на всички шофьори и да оставим шефа на Полицията да решава кой може да шофира и кой не?!?

    Коментиран от #37

  • 23 Роман Ценов

    4 1 Отговор
    Аз съм за притежанието на оръжия.Всеки има право да се защитава от всеки.
  • 24 Bono

    5 0 Отговор
    Престъпниците винаги могат да се сдобият с незаконно оръжие, дори автомати и гранатомети...
    Проблема с притежанието е за чесните хора.
  • 25 Сандокан

    2 0 Отговор
    Като гледам как работи съдебната ни система и прокуротурата ,даже трябва да ни се разреши да имаме и танкове.
  • 26 десс

    3 0 Отговор
    страх ги е смотаните ни политици че ако разрешат оръжието за защита ще останат без избиратели от цигански произход
  • 27 КОС

    1 0 Отговор
    В различните районни у-я на София „необходимостта” от притежаване на лично оръжие струва различно....

    В провинцията е доста по-евтино...
  • 28 2 та ножа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Смешника":

    1-во трябва да се иземът всички оръжия на комунистите малиционерите военни пияндета и сие о.з. в запаса или младите пенсионери както им викат и на всички мутренски псевдо охранителни и застрахователни фирмии да видиш престъпноста как ще спадне със 50-процента през първата година....а на бас?

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бмв Фен

    2 0 Отговор
    Ако има и кола, може да те блъсне. Не дай си боже, да има камион. Ще станеш ваденка на пътя..... .. Ей заради това мислене ще сме назад, ще псуваме когато нападнат старите ни родители на село. И ще си мълчим дълги години. Аз съм за, има си изисквания, като не отговаря кандидата няма да вземе оръжие. Така, че не виждам къде е проблема.
  • 31 666

    0 2 Отговор
    мечтата ми е да съм умен да дойда от куртово-конере в софия аз и да стана малиционер защото ще ми дадат желязо безплатен пистол до го препаша на халбока и да съм безстрашен джингиби да боря престъпността и курупцията дух неуловим и да коля и да беся и всеки ден и час парички да правя аз.
  • 32 Marinov

    2 0 Отговор
    Твърдо ДА! Оръжието в Къщи РЕСПЕКТИРА Крадците!
  • 33 хаидутина

    2 0 Отговор
    твьрдо за орьжието като в америка влезеш ли в чужда кьща излизаш в чувал
  • 34 бай Иван

    1 0 Отговор
    Смятам,че е редно всички да имат право да носят оръжие , но и да отговарят за действията си!То и без това по селата масово имат разрешителни за ловни оръжия и вижте какво става!Самопочистват се .
  • 35 За Против

    3 1 Отговор
    Аз искам да разрешат и автоматично оръжие. И до 20 - 30 гранати на човек. Или едно РПГенце. Без пари - директно от запасите на армията.
    И квота - до трима отстреляни на година само предупреждение ( за полицайчета - гювеч - до 10 ), а до 5 - акт с малка глоба.
    Ако пък са "вреден дивеч" - м....ли, гейове, талибани, мутри, политици, соросоиди или от Чуждестранния легион - не се броят.

    А кой падне "в бой за свобода" - орден Стара Планина посмъртно.
  • 36 За Против

    1 3 Отговор
    Сега сериозно. Народа е озлобен и има огромен риск както от инциденти и уреждане на междуличностни отношения с оръжие, така и от по-сериозни инциденти.
    Представете си сблъсък между две добре въоръжени футболни агитки.

    Или митинг на 1000 въоръжени недоволни ( а има за какво ) граждани, вардени от 2000 още по-добре въоръжени ченгета. Ако един провокатор пукне в правилния момент какво следва - клане, което да прерастне в повсеместно насилие.

    Коментиран от #38

  • 37 EMSKI

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Коко":

    Браво за коментара,моето мнение е същото,поддържам те на 100%!!!
  • 38 КАН

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "За Против":

    Ченгетета които овладяват положението трябва да са с бронежилетки и добре екипирани. За това им плащат,да гърмят по тях а не да млатят беззащитните протестиращи. Твърдо за свободен достъп при строги правила и изисквания.
  • 39 време е

    1 0 Отговор
    Твърдо да (Y)
  • 40 144

    0 0 Отговор
    За да го притежавам аз,против да го притежава друг.
  • 41 Георги

    3 0 Отговор
    Твърдо за.За хората който не одобряват искам да поясня.Притежаването на оръжие,не е свързано непременно с неговата употреба.Но от друга страна има голям възпираш ефект( или поне ги замисля),върху евентуалните ви нападатели. Факт е че страните с лек режим на контрола на оръжие,имат много по малко престъпност.
  • 42 дядоЯго

    3 0 Отговор
    ...ами смятам ,че никой и никога неможе да ми отнеме правото да защитя себеси и семейството ми винаги и навсякаде !
  • 43 TODOR STOYANOV

    5 0 Отговор
    "Човек с оръжие е свободен гражданин, човек без оръжие е поданник." - Бенджамин Франклин
  • 44 Fantomas

    3 0 Отговор
    С оръжие ( огнестрелно ) човек по лесно може да се защити семейството си и собствеността си разбира се !!!!! По трудно е със сабята , защото е дълга и е неудобна за носене , с по голям нож също може а и с брадва тоже , но те са по неудобни !!!! Аз съм ЗА !! Тези които са против оръжията , всъщност се страхуват че няма да могат да управляват толкова дълго и както е казано в пост 43 , човек с оръжие е свободен гражданин и лесно ще си потърси правата !!!!
  • 45 гост

    1 0 Отговор
    по тази причина трябва да се забранят и автомобилите.стотици са жертвите и ранените по пътищата.а в кой закон се разрешава някой да влиза в дома ти да краде и да те заплашва.както е казано с Колт всички са равни!
  • 46 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Мръсотията(парламента)няма да разреши от страх да не
    би някой митинг пред НС да се обърне във въоръжено
    въстание,ама поне да разрешат притежанието му в дома
    за защита имуществото и живота на хората,примерно да
    го държи човек само в дома без да има право да го
    изнася навън.
  • 47 реалист

    2 0 Отговор
    За оръжията.
  • 48 гост3

    3 0 Отговор
    Доказване на необходимост!? Ей те тука е ключа от бараката! Субективно решение от един полицай?!Ами закона къде е?
    Обаче Сульо Бизнеса доказва такава необходимост понамазвайки нечия ръчица, Пульо пък станал депутатин или общинар веднага се въоръжава-зер властник е-за къде без пищов и пушка. Тя па пушчицата и за незаконен лов става.
    Който не вярва нека провери ако може-НЕМА сегашен или бивш дупитат,общ .съветник,бивш военен или ченге,кмет,обл.управител ,бизнесмен и пишман -бизнесмен без късо че и дълго оръжие!!!НЯМА! Няма психо,няма нищо!
    Покрай това и другата тъжна смехория-за пазач и шьофьор се иска психотест,за Управник-не?Малко извън темата ама е показателно каква ни е държавата
  • 49 Васко

    1 0 Отговор
    Това са малумни неща.Познавам човек лежал в затвора 4 години и взе разрешително,за едно момче което има кокошкарска история го резнаха нарочно.Просто единия има кинти другия е никой и това е
  • 50 Васко

    1 0 Отговор
    Просто са направили нарочно тромави нещата да има чичко паричко.
  • 51 Красимир

    1 0 Отговор
    Може и да намалее с 1 милион, но ще е за сметка на лошия материал. Тези, които отиват да убиват не го правят със законно оръжие.
  • 52 шут ту трил

    2 0 Отговор
    Тука въпроса, който трябва да се постави не е дали трябва да притежаваме оръжие, а ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ няма действащи институции, които да възпират и хващат крадците, да ги прибират и осъждат и престъпницте да не се разхождат на свобода!
    Защо трябва да си купувам пистолет, когато ме разпарят от данъци, които отиват и за заплати на 65000 полицая и още 30000 военни!
    Нали, като гръмнете престъпника после ще трябва да го лежите?
    В България НАРОЧНО се поддържа беззаконие и високо ниво на престъпността, особено циганската, за да могат гадовете да КРАДАТ и да си правят, каквото си поискат.
    Оръжие е оправдано да се използва единствено срещу управляващата върхушка, за да се промени статуковото.
  • 53 Иво

    2 0 Отговор
    Аз лично съм за притежанието на оръжие особено ако става въпрос аз самозащита. Не може да влезнат да те оберат например във собственото ти жилище и ти да нямаш право да се защитиш. Трябва да е като във някои от щатовете в САЩ влезнат ли ти в собственоста да имаш право да стреляш на месо без да даваш никакви обяснения.
  • 54 гост

    1 1 Отговор
    Има една условност за притежаването на оръжие: ако констатираните крадци, насилници и др. криминални прояви които са свързани директно с насилието над хора биват адекватно намирани, задържани, съдени и изпращани за дълго време в затовра, то тогава няма да има нужда от оръжие за всеки човек. такъв тип самозащита е нужна когато няма кой да те защитава. У нас МВР и съд не си вършат работата, за която им се плаща, съответно има нужда да се даде право на хората да се защитават сами от крадци. Ако циганина знае, че дядото или бабата имат пълното право да го застрелят, без да подлежат на каквато и да е санкция със законно притежавано оръжие, то със сигурност няма да крадат толкова нагло, да обират и пребиват родителите ни в собствените им домове.
    Сега всеки го е страх, че дори и да има законно оръжие, ще го осъдят ако го използва, или най-малкото ще се опитат да го осъдят. Е за какво се дава разрешително за оръжие, ако при нужда не може да го използваш?
    Нека се даде право, но с разумни ограничения и изисквания и ще има жертви, но те ще са повече от страна на грабителите, а не на грабените.
  • 55 оръженосец

    4 0 Отговор
    Категорично ЗА притежание на оръжие!!!!!
  • 56 Сиджимко

    2 1 Отговор
    Проблема не е в оръжието а в хората-такова ни е семето,много крадем.
    В Швейцария всеки мъж има пушка в къщи/военизиран е/но няма кражби.Помня времената когато не се лъжеше по телефона,не се заключваха домовете,а циганите не смееха да доближат оградата на двора.
  • 57 Камен

    2 0 Отговор
    "Процедурата" е бутафорна. Всичко зависи от "контактите", с които разполагаш и разплащателнят капацитет.
  • 58 били хлапето

    2 3 Отговор
    И циганина и той ще си купи оръжие и кво? Ще се стреляме.:) Бабата ще стреля с картечницата, а дядото ще хвърля гранати. М.....лите с калашниците ще атакуват, като джихадисти.
    Гати държавата, няма що.
    Ами най добре да си организираме една гражданска война и да се избием, то и без това на там сме тръгнали. :)
    В Западна Европа, като не е разрешено оръжието, защо имат правосъдие, ред и държавите им просперират?
    В Афганистан, Ирак, Сирия и в африканските държави всеки може да стреля с калашника и кво? Сигурно са цъфнали и вързали.
    Проблема е, че няма държава, а не в правото да носим оръжие.
    В Америка режима за носене на оръжие е по либерален, но имат правосъдна система, т.е. ако Обама блъсне пешеходец на пешеходна пътека ще лежи, точно толкова, колкото и най-обикновено негро от Бронкс или Бруклин.
    Закона е НАД всички и за всички, така се създава държава и ред, а не с трепане.
  • 59 били хлапето

    1 1 Отговор
    Докато се избиваме с оръжията, някой Батко ще си краде парите и ще ни гледа сеира.
    За нас трепането и демокрацията за Тях парите, как е, харесва ли ви така?
    Натам отиваме, към Африка, всеки с калашник, някой с повече калашниции и частни армии, циганска държава.
  • 60 comment

    0 0 Отговор
    Твърдо "ЗА"!
  • 61 бай Иван

    1 0 Отговор
    Всички трябва да имат право на огнестрелно оръжие, но да си носят и отговорността ако стрелят без причина!Така е във всички развити държави!
  • 62 бай Иван

    1 0 Отговор
    Да го д...т всички институции!Дойде ли някой да ми се е.ава със семейството забравям ,че съм човек! Режа го на филии и го хвърлям на кучетата си а те са големи!

    Коментиран от #64

  • 63 ОР

    1 0 Отговор
    Истината е, че нямаме култура, нямаме възпитание и нямаме традиции в носенето на оръжие. Не става изведнъж да пуснеш оръжие по магазините и юруш на маслините. Трябва да стане поетапно. Военни, полицаи, пожарникари, кметове, общински служители, шефове на фирми и предприятия и т.н.лека-полека да се отхлабва режима и да се дава оръжие на хора, които не са в рискови групи. В същото време да се затяга режима за съхранение на оръжието и носенето му на определени места. Изобщо, нещата не са така прости, а трябва да стават бавно, внимателно и да има държавна политика. Каква държавна политика обаче да имаме, когато сме в ЕС и всичко ни се диктува отгоре. Ще дойде някой евроГейски чиновни и ще забрани всичко, каквото сме решили да правим. Нещата са наистина сложни. Аз лично смятам, че българина, никога няма да може да притежава свободно оръжие. Най-малката причина е, че тези, които ни управляват се страхуват от народната любов. А когато тя е подкрепена с нещо, като огнестрелно оръжие става страшно...
  • 64 гънс анд роузис

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "бай Иван":

    ти за превенция чувал ли си? Кога някой изверг ти размаже семейството на улицата, кел файда, че имаш патлак.
    На другия ден го пускат, е тогава може да го извардиш, ама я се запитай, "Защо ги пускат"?
    Кажи бате? Що изродите се разхождат на свобода?
    Дори и да му пръснеш тиквата, семейството няма да се върне!
    Оръжието решава проблема за момент и после трябва да се ограничи притежанието, за война говоря.

    Коментиран от #72, #74

  • 65 Бай

    1 0 Отговор
    Обществото е болно. Разболяват всички от деца...Искам всички да се запитат защо се е стигнало до тук? Защо децата после се превръщат в мутри, в политици, в престъпници, в лицемери, в наркомани .... ??? Създава ги самото общество!!! Защото НЯМА ДИСЦИПЛИНА, НЯМА ВЪЗПИТАНИЕ, НЯМА ЛЮБОВ ! И под любов нямам в предвид секс ! Ако горните 3 фактора присъстват у поне 50% от населението, няма да има нужда нито от полиция, нито от оръжия, нито от наркотици, нито от политици...Ясно е, кой има изгода от всичко това! И защо си въобразявате, че ако се разреши оръжието, нещата ще си дойдат на мястото? Точно обратното! Ако беше така, досега за толкова години всичко да се е оправило. Като учите децата по този начин с оръжия, какво според вас ще стане после ??? Не е виновна държавата, нито мутрите. ВИНОВНИ СА РОДИТЕЛИТЕ !!! НО ТЯХ НИКОЙ НЕ ГИ ОСЪЖДА !!! ЗАЩО ??? Като чета коментарите на повечето тук, не намирам особена разлика м/у тях и тези, срещу които имат намерение да го ползват. Напълно съм наясно, че положението в момента е такова, че за да имаш някаква възможност за самозащита, е добре да имаш оръжие. Но разберете, че щом искат, винаги ще ви държат уязвими по някакъв начин!!!
  • 66 djin

    0 2 Отговор
    Щом имаш шофьорска книжка,значи можеш да имаш и оръжие!
    Равносилно е.
  • 67 Киро

    1 1 Отговор
    За притежанието на оръжие, при следните условия:

    - Образователен ценз - минимум средно образование;
    - Без право на притежание от осъждани лица; ( оръжието е за самозащита, не за нападение)
    - Сериозен психо тест - правен от чуждестранна фирма, примерно швейцарска;
  • 68 Няма такава държава

    1 0 Отговор
    ЗА ! Като няма правосъдие се пазиш сам ! Ако забранят огнестрелните оръжия ще ходя със самурайски меч по улиците ! Приятна вечер !
  • 69 МаМунио

    0 0 Отговор
    И онова за съразмерната отбрана да се промени за да можем като ни влезнат нощем в къщи да си ги застрелваме на воля.
  • 70 Аврам Бакалино

    0 0 Отговор
    Категорично !ДА! Защото страхът възпитава !И държи крадеца далеч в страх и ужас,освен това в цял свят особенно в хамерика това е нормално и обирите са случайни и предимно банки където поне има какво да се краде! И не мога да разбера хората които все пишат че ще се избием ами другите избиха ли се а?!А тези които не искат да имаме оръжие са баш тези които имат или ги пазят яко а за останалите не им пука демек нека да ги грабят и газят по улиците където всъщност умират повече отколкото ако имат оръжие хората и в такъв случай да смърът автомобилите щом толкова им пука за населението което живее на ръбъ от нервна криза и безпомощтност по места!!! Така че като не можете а и никъде не могат да опазят на 100% хората то поне те сами да могат да се пазят а който злоупотребява с това че има чифте си има закони и затвор нали?!!
  • 71 Четиридесет и две

    0 0 Отговор
    Легално притежавани смъртоносни оръжия вкъщи:

    1. Автомобил - изкл. ефективно смъртоносно оръжие. Става и за групови цели. Става и за атака тип "камимадзе".

    2. Големия кухненски нож - голямо, дълго и широко острие, нанасящо далеч по-големи рани от стандартен тактически нож.

    3. Обикновен чук. Не вдъхва респект, но е по-ефективен от ножа. Държи врага на по-голяма дистанция. Точно толкова ефективен колкото и средна брадвичка.

    4. Брадвичката - вече я споменах. Недостатък - не се среща във всеки дом.

    5. Най - голямата отвертка. По-неефективна от ножа, но при нужда върши работа.

    6. Мъжки колан с тока. Ефективен на открито - държи врага на дистанция и причинява сериозни травми при правилна употреба.

    7. Препарата "каналин". 50%+ натриева основа. Причинява тежки изгаряния и силна болка, особено ако попадне в очите. Най - ефективния от голяма гама корозивни домакински препарати.

    8. Лют пипер, червен, черен - какъвто има. Несмъртоносен, но много ефективен, ако се хвърли в лицето. Действа веднага и дава възможнист за последваща безнаказана употреба на точки 2-6.

    9. Сол, брашно, захар. Не толкова ефективни като т.8, но при крайна нужда вършат работа.

    10. Зло куче. Много, много ефективно. Действа и превантивно. Ползвам 2-3 такива от 15г. и нямат засечка. Недостатъци - трудно до невъзможно отглеждане в апартамент.

    Ще има и част втора...
  • 72 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "гънс анд роузис":

    Прав си за съжаление, но затова трябва свободно всички да носят оръжие и да си носят и отговорността за това което вършат с него.Така и аз имам шанс да се защитя семейството от боклука който ще застане срещу мен!Също трябва да се въведе правото да защитиш имота си от крадци.Щом е влязъл в имота ти и създава проблем не виждам причина да не го застрелям или трябва да чакам той мен да застреля?
    То сега и без това на всеки ъгъл се продава оръжие.
  • 73 тъпанарииии

    0 0 Отговор
    Да се отнеме всичкото "законно" и незаконно оръжие. Аз нямам право, а бившия военен, полицай и пр. с какво е по-застрашен?
    Тотална забрана. Иначе съм застрашен от идиоти със самочувствие на недосегаеми.
  • 74 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "гънс анд роузис":

    И най вече според мен трябва незабавно да се върне смъртното наказание .Ние не сме достатъчно развита държава и като самосъзнание ,че да си позволим такава милост към изродите!
  • 75 Четиридесет и две

    0 0 Отговор
    Част втора.
    Оръжия , които можем легално да си купим или направим сами.

    1. Пистолетен арбалет. Неточен, но отн. малък и смъртоносен. Става само за убийство от упор. Другите модели лъкове и арбалети само променят точността и дистанцията. Харпуни разни - тоже.

    2. "Бойна" прашка. Може да стреля и със стрели. По-точна от т.1, но по-трудна за употреба. Става донякъде за прогонване на натрапници от по-големи дистанции.

    3. Копие от нож и пръчка. Има всички предимства и недостатъци на ножа, но позволява по-голяма дистанция. Може да се използва и като тояга. Щека за ски също е вариант.

    4. Пикел. Не става много за самозащита, но видът вдъхва известен респект. С такова е убит Л. Троцки.

    5. Верига - обикновенна. Използва се също като колана от предишния пост, само че от стомана. Нанася сериозни травми, а при неумела работа - и върху собственика си. С малко фантазия и изобретателност става на вержбен боздуган. Той вече убива, дори само с 1 удар.

    6. Бейзболна бухалка ( палка тонфа или някоя телескопична от марковите ). Дебела тояга със същия размер е по-ефективна и много по-евтина - това е най-древното оръжие, ефективно използвано поне последните 300 000 години. При умела употреба всички вършат отлична работа.

    7. Спрей. Но само пеперлив спрей от "сейбър ред" нагоре !!! Много, много гадно нещо! Пръска струя на 4-6 м. Отказва и много корави копелета и дава възможност за последваща безнаказана употреба на някое от изброените оръжия. Недостатък - иска прицелване в лицето. От част втора това е моят избор.
    Масовите спрейове обаче почти не вършат работа.

    8. Мощна въздушна пушка. На свободна продажба са. Има многозарядни 9мм, 11,43мм. Убиват кон от 150м. Тук опира до цена. И до нищо друго. Масовите хасанчета стават само за беля, ако ударят на лошо място.

    9. Евтина имитация на японски меч или голямо мачете. Действат респектиращо, стават за сериозна беля. Второто върши и работа на вилата.

    10. За накрая китайска електрошокова палка. Действа респектиращо срещу непотготвен противник и зло животно. Може и да удари 2-3 пъти без да се счупи. Пробвана на доброволец дава добър ефект, но едва ли би спряла надъхан и мотивиран враг.

    Следва част трета - "Добре дошли на село"
  • 76 Четиридесет и две

    0 0 Отговор
    Част трета.
    Добре дошли на село....

    В една вила или селска къща с двор има страшно много опасни оръжия.

    1. Вила. Леко изменен вариант на тризъбица на ретиария. Това е било основното оръжие на селските бунтове и междуселските битки за синорите. Държи врага на дистанциа, убива и осакатява.

    2. Топор ( голямата брадва ). Инструмент - оръжие. Без повече коментар.

    3. Лопати, мотики, търмъци и др. С други думи дебела тояга с тежест или острие накрая. По-тежки и неудобни от вилата, но много - по ефективни от обикновенна тояга.

    4. Ръжен. Направо примитивна шпага. Става и за бой и за сериозна беля.

    5. Бензинова резачка. Нанася ужасни рани и убива. Вдъхва респект и ужас. Желанието е да избягаш или да се държиш на безопасна дистанция докато работи мотора. Тежка и неудобна за скрито носене!

    6. Трактор, за предпочитане с гребло. Това е селския танк без оръдие. Гази, мачка, разчиства тълпи и по-леки МПС - та. Греблото донякъде пази от огнестрелни и метателни оръжия. С прикачена пръскачка с ДДТ става за оръжие за масово поразяване.

    7. Манарче. Брадва - търнокоп. Първообраза на това нещо е бойна брадва за рицарска броня. По-тежко и по-неудобно от брадва.

    8. Камък от реката, двора, полето. До 300 - 400 гр. Древно и ефективно метателно оръжие, напълно безплатно. При попадение може да направи сериозна щета. Респект - нула....

    9. Самоходна косачка ( примерен модел BCS 622 ). Лекия вариант на трактора и тежкия - на моторната резачка.

    10. И за накрая - пакет / съд с прясна тор ( най - добре с човешка ). Много ефективно несмъртоносно оръжие. Прогонва врага моментално. Освен това го лишава от чест, достойнство и респект. Ползвало се е за защита на редица крепости. Изисква определена твърдост и кураж от този, който ще го използва.

    Айде стига толкоз.
  • 77 dani

    2 0 Отговор
    Свободна продажба на оръжие и абсолютна неприкосновенност на частния имот/дом,гараж,всички видове постройки ,двор,селскостопанска земя,лек автомобил/иначе отново козметика и проблеми за народа!ЗАКОНОМЕРНО след като държавата не може да организира защитата на населението , то същата изцяло зависи от него