Last news in Fakti

30 Декември, 2015 12:11 8 449 6

Митничари в схемата на системата

  • митничари-
  • схемата-
  • системата-
  • митница-свиленград
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминаващата 2015 година премина за една единствена митница – тази в Свиленград, под знака на акциите на спецслужбите. Вчера Специализирания апелативен съд остави в ареста 12 митничари от МП Капитан Андреево с мотивите, че те са организирана престъпна група, създадена с трайна користна цел, искала и получавала подкупи и престъпления по служба. Най тежката мярка бе наложена заради опасност обвиняемите да се укрият или да извършат ново престъпление. Не бяха взети предвид аргументите на защитата, която отбеляза, че няма подобна опасност, че обвиняемите имат постоянен адрес, повечето от тях са семейни, нямат криминално минало и няма данни да проявяват агресия или да оказват натиск върху свидетели.

Както Факти.бг вече писа, на 13 декември при специализирана шумна операция на ДАНС и МВР на граничния пункт бяха задържани 33-ма служители на митница "Свиленград". 22-ма от тях бяха обвинени в добре организирана престъпна група, събирала между 3 и 300 евро от преминаващите през границата. Осем от тях веднага бяха освободени под парична гаранция, а други 14 останаха за 72 часа в ареста. 150 000 лв. бяха намерени  при претърсвания на жилищата им и автомобилите им. На 16 декември 14-те бяха пуснати под парична гарнация. Така се стигна до вчерашното заседание, което окончателно наложи най-строгата мярка за 12 от тях.

Адвокатите на митническите служители разбиха на пух и прах обвинението и то не само в този пункт още на първото заседание. На второто заседание обаче аргументите им не бяха приети от съда. И двете заседания продължи по близо 10 часа. Адвокатите и на двете заседания бяха категорични като цяло, че липсват годни и конкретни доказателства за организирана престъпна група и то преди делото да е тръгнало по същество.

Още преди гледането на мерките Факти.бг прогнозира в анализ, че и този път може би обвинението е съшито с „бели конци”, защото схемата е една и съща в годините, а проблемите са далеч по-дълбоки от поднасяните пред обществеността.

Какви доказателства бяха представени?

Разказ по картинка от камера на служителя на ДАНС Бойко Маринов и Велко Белчев  от БОП-Хасково, които са разказ от видеонаблюдение  и са твърде уклончиви, посочи защитата и на двете съдебни заседания. Сведенията от тях не са конкретизирани. От видеонаблюдението ставало видно, че има много други засечени лица с някакви пари, които разпределят, но не са в ареста, заради което адвокатите зададоха въпроса за двойния аршин и раздавани ли са индулгенции на митничари и срещу какво. Адвокатите попитаха и защо, след като двамата служители на реда са овластени, не са предприели конкретни мерки в ситуация, когато парите са били разпределяни по вид валута. В разказите е имало нещо като банкноти, нещо като бандити, без конкретизация кой поръчва схемата и на кого се отчитат парите, какви са връзките между 22-мата освен, че работят на едно и също място... Митническите служители са от различни смени, мнозина от тях не са се засичали по график.

Втора група свидетели, представени от прокуратурата, са турски шофьор на товарен автомобил и местен търговец, чиито твърдения са от типа на „една жена каза”. Според изнесените данни от защитата единият от тях е Димитър Димитров, безработен, занимаващ се с нелегална дейност. Конкретика в показанията му няма, като например, кои служители, по кое време са му вземали неполагащ им се дар. Шофьорът на товарен автомобил Юмер Джеведжи твърди, че са му вземани по 2 евро и то от четири жени, по принцип е чул за схема и че това е практика. Четири жени сред задържаните няма. Няма посочени ден и час на вземания. Нещата звучат по посока на „чувал съм, виждал съм, знам”. Тук един от адвокатите припомни, че правото е точна наука и не почива на подобни твърдения.

Прокуратурата обяви и трима явни свидетели от Митница - Свиленград. Това са Андрей Будаков, Владимир Вълев и Никола Николов, които дават също уклончиви показания, че знаели, че съществувала схема, вземали се подкупи. Николов вече е подал рапорт за пенсиониране, а на другите двама прокуратурата е осигурила индулгенции, според защитата. Как са станали свидетели е по-големият въпрос? И не са ли съучастници в схемата, ако има такава, попитаха адвотаките.

Има и защитени анонимни свидетели от митническите редици под № 161, № 113 и № 82, които изказват само предположения.

И забележете, накрая свидетелствал и шефът на свиленградската митница Юлиан Мирков, след като не се справил с проблема. А иначе, правил редовни проверки, но не бил установил никакви нарушения. Мирков бе поставен на тази митница лично от митничар № 1 Ваньо Танов след като бе разбит канала с цигари, като общо взето аргументите звучаха, че трябва да се пребори с корупцията и е по-добрия „материал” отколкото наличния в Свиленград. Според публикации в медиите, Мирков в минали години е работил като спедитор на „Спетема кафе”, чийто вносител бе Пламен Юруков. Пак според публикации, цигарите с фалшивите тир-карнети са преминавали и приключвани без проблем през Калотина, който пункт е на подчинение на Столична Митница, като един от ръководителите й бе Юлиян Мирков, преди да бъде изпратен на Капитан Андреево.

Другата група доказателства са самите претърсвания, където не липсваха смехотворни моменти. Митничар в болничен не е открит у дома си, но от съпругата му са взели личните й 2600 лв., в друг нищо не е открито, в трети са намерени 1700 лева. Четвърти твърди, че парите са от зет му за коледни подаръци, пети, че му предстои да плаща таксата на сина му, който учи в Брюксел, шести, че ще плаща Каско, имало и такъв, чийто пари били за вноска по ипотека. На второто съдебно заседание за сумите бяха представени документи, които обаче не бяха уважени от съда със смешни аргументи.

Адвокатите така или иначе отбелязаха, че в доста домове могат да бъдат открити подобни суми и това не е престъпление. Не са засечени и декларациите на митническите служители като държавни служители. Не е проследен произходът на парите, за което е имало време, тъй като разследването се води от вече близо шест месеца.

Като доказателства пред съда и на двете инстанции от прокуратурата бяха представени и писмени доказателства и длъжностни характеристики от Агенция Митници, а от адвокатите – документи за предадени печати, електронни подписи, кочан за задържана контрабанда, епикризи и болнични листове и други.

Имало и СРС-та преди образуването на досъдебното производство, които, според адвокатите, са били ползвани извън срока, за който са били разрешени.

Апелативният съд обаче определи вчера, че те са абсолютно законни, макар и издадени от хасковския съд.

Адвокатите на митничарите оспориха наличието на организирана престъпна група, тъй като липсват данни кой с какви намерения и кога е създал групата, макар че това не бе предмет на двете съдебно заседание, а тепърва ще се навлиза в детайли по делото.

Защитата отбеляза, че обществените настроения, не са основание политическата класа да получи очаквания от шумния процес резултат за закриване на митницата в Свиленград. Подсказано бе и че подобни процеси неведнъж не са издържали пред Европейския съд и вероятно България отново ще бъде осъдена.

Дотук с някои бегли отметки по двете заседания на съда, тъй като тепърва ще излизат още и още подробности.

Не е зле, обаче, да се напомни, че Митниците в момента са без шеф на Инспектората. На Митнически пункт Капитан Андреево има командировани най-малко 30 служители, които могат да извършват само физически контрол и нямат достъп до интегрираната митническа информационна система БИМИС. На тази митница отдавна привнесените митнически служители са повече от местните, защото още през 2012 г. директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов заяви, че „материалът“ тук е лош.

Дали случващите се все по-чести опашки пред граничните пунктове са случайни и дали при пускането на движението на пътникопотока има време за щателен митнически контрол?

Добре е да се замислим и каква е целта митница Свиленград да бъде управлявана от Бургас или Пловдив, освен изложените официални аргументи.

Тук май идва ред да се запитаме дали пак чужди специалисти няма да ни помагат, както бе с "Краун ейджънтс", само че с видоизменени параметри. Нека да припомним, че особени ползи от седенето по границите на експертите от "Краун ейджънтс" нямаше. Ще видим и коя ще бъде следващата митница на която ще се разиграват подобни „спектакли”. Между впрочем на МП "Капитан Андреево" нищо не се е променило, така че организаторите и този път едва ли са обвинените митнически служители, на които им предстои да чуят съдебното решение. Със сигурност има нещо гнило, но то едва ли е при „бушоните”.

"Кой", "кой", "кой" или по-скоро митничарите в схемата на системата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    0 0 Отговор
    Да ги съжалиш направо, м.... им крадлива.
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Решението е митничари от Германия и контролни проверки от нашия"ДАНС"!......
  • 3 бургазлия

    0 0 Отговор
    Реално милионите които нанася контра бандата на бюджета е невюзможно без участие на Гранична и Нац.полиция.Преди време бяха отстранени важни ключови фигури от Гранична полиция но въпреки това рискът от корупция продължава.За сетен път се костатира че командированите нямат достъп доинтегрираната митническа информациионна система БИМИС.
  • 4 Емигрант

    0 0 Отговор
    Никога няма да се оправите!
    Бе-гето върви бавно и славно към пропастта:)))
    Браво-о-о-о-о-о!

  • 5 вип

    0 0 Отговор
    Ние ги хващаме те ги пускат! Това го изрече преди години настоящият министър председател, ама какво направи от както е на власт нищо... Законите са така направени, че да хранят адвокати, политици, чиновници и прочие сган, а народа да гладува и мре от болести защото държавата нямала пари. Пари има ама не се събират или по скоро не искат да ги събират, обществена тайна, е че станеш ли митничар почти си спечелил големия джакпот - почти си милионер. Защо държавата не им даде на тези господа депутатски заплати ама да и наложи такива правила, че кривнат ли от пътя да ги изпрати за няколко десетилетия зад решетките и конфискация на всичко, което имат или направо да отвори някои от затворените уранови мини и да ги "командирова" там.
  • 6 Nazi

    0 0 Отговор
    Много отдавна се знае,че в основата на далаверата стои Юли Мирков,протежето на Танов.Това го знаят и циганките на Женския пазар, от които прибираше цигарения рекет.Безкрупулно типче,което е сложено с определена цел там,да се отчита директно на Танов.