Last news in Fakti

12 Януари, 2016 13:21 10 745 0

Подкрепяте ли хората да управляват свинете?

  • иван кулеков-
  • подкрепяте ли-
  • хората-
  • управляват-
  • свинете-
  • референдум-
  • шоуто на слави
Подкрепяте ли хората да управляват свинете? - 1
Снимка: Шоуто на Слави
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честно казано, лично мен нашият референдум нито ме засяга, нито ме интересува. По-скоро ме притеснява. Безпокои ме. Вади ме от равновесие и направо ме вбесява. Това заяви сценаристът в „Шоуто на Слави” Иван Кулеков в шоуто.

Нека най-после си дадем сметка какво искаме ние с този наш референдум. Доколкото разбирам от нашите несвързани обяснения, ние искаме сами да се освободим от господстващата мафия и да се самоуправляваме. Заявявам ви, че това няма как да стане, защото е в пълно противоречие с нашите народни традиции. Че какви българи - юнаци ще сме ние, ако започнем сами да се освобождаваме и сами да се управляваме? Че ние да не сме някакви си там французи или някакви си там поляци? Ние 500 години сме чакали дядо Иван да ни освободи, още 45 години сме чакали чичо Сам да ни освободи и ако трябва ще чакаме до края на света, но няма да се излагаме сами да се освобождаваме от мафията. Нека се поучим от собствената си история, пък тогава да видим можем ли да разчитаме на себе си. Тези, които са искали от нас сами да се освобождаваме, такива като Левски и Бенковски, ние направо сме ги предавали на нашите поробители. Тези, които, образно казано, са подкрепили подписката за Априлското въстание нямат и два процента от населението на България. Тези, които до днес са подкрепили подписката за референдум нямат и 4 процента от българските граждани. Знам, че няма нищо общо между въстание и референдум, общото е само желанието или по-скоро нежеланието да вземем съдбата в собствените си ръце.

С това предложение за референдум ние искаме сами да си отнемем единствената останала ни радост да псуваме на воля мутроподобните същества, които ни управляват, да псуваме на воля тези, които ги избират, тоест себе си, и да се опиваме от мъдростта на Петко Рачов Славейков, който ни казва, че

„Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат“.

Все пак, за да не звуча песимистично, ще кажа, че и ний сме дали нещо на света. В световно известната антиутопия  „Животинската ферма“ Джордж Оруел описва как свинете управляват другите животни. Искам да кажа, че му е бедна фантазията на Джордж Оруел. Има една страна, антинародна република България, в която свинете управляват хората. И всъщност единственият въпрос, който обобщава шестте въпроса, които искаме да поставим на всенародно допитване е: „Подкрепяте ли хората да управляват свинете?“

Факти.бг припомня, че на 9 ноември представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум за промяна на политическата система. Събирането на подписи стартира ден по-късно, като в срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в НС 400 000 реални подписа.

Подписката, която стартира Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“, няма нищо общо с тази, която стартира и бизнесменът Веселин Марешки.

Ето и шестте въпроса на референдума за промяна на политическата система организиран от шоуто:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Пунктове за събиране на подписи

 



Свързани новини