Last news in Fakti

3 Юли, 2016 08:30 4 418 4

Някой пак се окака с контрабандните цигари, Кой...

  • контрабандните цигари-
  • канал-
  • окака-
  • кой-
  • контрабанда-
  • цигари

Добре замаскирани пропуски с камиона

Някой пак се окака с контрабандните цигари, Кой... - 1
Снимки: МВР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на тази седмица стана ясно, че пак сме преборили контрабандата с цигари, откривайки ТИР с папироси у нас, отклонил се от транзита. Съобщено бе на официална пресконференция, че спецоперацията е проведена под ръководството на Софийската районна прокуратура, служители на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“, отдел „Междуведомствен координационен център“ при ГДБОП и отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Столична. До тук добре, но удобно бяха премълчани подробности около фактите и ще има ли наказани в Митниците и други служби по случая. На дневен ред е въпроса Кой?, Кой?, Кой пропусна камиона с контрабандните папироси и спирал ли е да съществува канала или всеки път го разбиваме?!

Ето на кратко изнесената официална информация по случая

На 29 юни стана официално ясно, че турски ТИР, който е трябвало да премине транзит, е  вкарал в страната 947 мастербокса цигари без бандерол за 5 млн. лв. от общо превозваните 1500 мастербокса.

Постоянна мярка „задържане под стража“ е наложена на водача Хикмет Й.  и на собственика Ирафан У на турския товарен автомобил, използван за превозване на акцизната стока.

На 16 юни т.г. товарната турска композиция, превозваща 1500 мастербокса цигари, е влязла през ГКПП - Капитан Андреево. На 21 юни композицията е освободена след митническа обработка -  установена е крайната дестинация Молдова.

След осъществен контрол на движението на товара, служители от Координационния център засичат промяна в дестинацията за разтоварване и пренасочване към Македония.

Стартират оперативните действия на служители на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“, отдел „Междуведомствен координационен център“ при ГДБОП и отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Столична. Установява се, че композицията не е преминала в Македония. На 24 юни започват организирани действия по  локализирането на товарната композиция на територията на страната.

Камионът е открит празен в района на село Казичене. На място са задържани водачът и собственикът на товарния автомобил - турски граждани, а по случая - образувано митническо досъдебно производство.

В хода на допълнителни действия е установено вероятното движение на товарния автомобил и местата, на които е спирал. Констатирана е и възможността превозваната стока да е разтоварена в района на София. В резултат на предприетите оперативни действия, на 27 юни служители на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП и отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Столична установяват склада, в който се съхраняват укритите цигари.

В помещението, намиращо се в района на кв. „Челопечене“, са открити и конфискувани 947 мастербокса цигари /9 470 000 къса/. Иззети са и два бордови товарни автомобила и един микробус.

На двамата турски граждани е наложена постоянна мярка „задържане под стража“. Привлечени са като обвиняеми за престъпление по чл. 242 а от НК.

Работата по установяването и задържането на други участници в пресечения канал за контрабанда на цигари продължава, стана ясно на пресконференцията.

По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов разкритият канал за контрабанда на цигари е емблематичен за работата на създадения в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Какво обаче бе спестено на пресконференцията

ТИР-ът престоява на ГКПП Капитан Андреево с дни, според официалната информация. Обаче гаранция за транзита е поела турска фирма, което е по-рядко случващ се вариант, обикновено гаранцията за преминаване през страната ни се поема от българска фирма. Но и това е не е било беда. Документите за ТИР-а са били изрядни и надлежно доставени своевременно на ГКПП Капитан Андреево. При пристигането на камиона на граничния пункт става ясно, че той не излиза в системата. От тук нататък се разиграват интересните подробности. Да, случва се да има бъгове в системата на митниците. От митническия пункт веднага е било изпратено запитване до Агенция „Митници” , където също са длъжни да проверят случая. Следва три дни мълчание, след което се получава разпореждане камионът да бъде пропуснат. По източници на Факти.бг камионът дори е бил преместен и на жп гарата, където се намира администрацията на митницата. Де факто за камиона са знаели и четирите митнически смени на ГКПП Капитан Андреево, както и гранична полиция. Кой точно в Агенция Митници е разпоредил да бъде пуснат и кой точно е пропуснал камиона на Капитан Андреево не бе съобщено официално. Ще се търси ли отговорност на митнически служители, също не бе съобщено на официалната пресконференция.  Няма как камиона да е прехвръкнал. Дори и да предположим, че ТИР-ът е бил пропуснат, за да бъде проследен и да бъде разкрита цялостната схема, става ясно, че липсват 553 мастербокса с цигари, а камионът бил приключен на български митнически пункт, граничещ с Македония, а не на крайната му дестинация Молдова. Кой го е приключил там, също не стана ясно? Ни дума, ни вопъл, ни стон. Защо ли?! Да, 947 мастербокса са открити в склад в Челопечене, но междувременно 553 са изчезнали. Виновни обаче за сега няма, съобщава се единствено и само, че сме разбили канал. Интересно е, че вместо да има виновни, бе съобщено, че и Митниците са се включили в издирването на ТИР-а.

Нека да припомним, че в края на март 2015 година също шумно бе разбит канал за цигари. Тогава бяха пльоскани по платната митничари, гранични полицаи, задържани бяха спедитори, шофьори и складажии. Сред задържаните бе и шеф на митническа смяна генералският син Кирил Добрев и барета от Специализирания отряд за борба с тероризма Драгомир Драгомиров. Общата стойност на контрабандата в пропуснатите през ГКПП Капитан Андреево турски тирове, натоварени с цигари без бандерол, само за периода от 7 февруари до 29 март 2015 г. бе 55 млн. лева, съобщиха тогава от прокуратурата. Като обвиняеми в досъдебното производство бяха привлечени над 30 души. Още преди близо осем месеца, обаче всички бяха вече на свобода, няма и повдигнати обвинения. За пореден път много шум за нищо.

Логичен е въпроса дали каналът изобщо е преставал да съществува?!

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони

В същото време дни преди разкриването тази година на канала за цигари бяха въведени строги правила за контрол на границата за куфарните търговци. По информация на Факти.бг залавяни с дребни количества цигари са били принуждавани да подписват декларации, че при следващия случай ще бъдат дадени на съд. Данъчните пък вършееха из града и проверяваха магазинчетата и будките за цигари без бандерол. Няма лошо, но както обикновено аршинът не е един и същ за всички. Това, разбира се, се случи след намесата на премиера Бойко Борисов, който след изнесена статистика за регионите с най-много разпространявани контрабандни цигари разпореди строги проверки. Борисов дори поиска изпитателен срок за директорите на областните и регионалните полицейски управления, където се отчита високо потребление на незаконни цигари. Данните относно потреблението на нелегални цигари в България за четвъртото тримесечие на 2015 година сочат, че това са регионите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Сливен, Перник, Стара Загора. София остава извън полезрението.

Хвалбите за боренето на контрабандата с цигарите

В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари, което води с милиарди повече приходи в бюджета. Това пак каза дни след нахокването на полицейските шефове премиерът Бойко Борисов по време на Международната кръгла маса „Икономика на светло“.

„Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари. Те я правят по един изключително ефективен начин - обръщат кофата за боклук и вътре всички кутии за цигари ги преброяват – колко са с бандерол и колко не са. По-ефективен от този начин няма и видяхте , че в момента България е от най-добрите в Европа. Като казвам най-добрите в Европа това зад нас води в бюджета приходи с милиарди повече”, каза премиерът. Резултатът само от началото на тази година е 1,4 млрд. лева, уточни Борисов.  „Не може да си представите какво усилие коства да накара митниците да си дадат данните на ГДБОП, или ГДБОП на полицията, или данъчните на ГДБОП или обратното. Съпротива все едно дете от майка откъсваш за техните информационни системи”, отбеляза Борисов.

Да ама точно, когато се говори най-много за боренето на контрабандата на определена акцизна стока, доказано е в годините, че тя най-много се вихри. Ще видим и този път дали ще се стигне до край, ще има ли и други задържани, ще ги осъдят ли, или пак ще се върнат по работните места в Митниците.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    Ето ви една добра новина!ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ. Което ще рече:че докато мафиотите управляват държавата ни ,няма да има нито един осъден контрабандист.Вие какво искате ,да ги оставите без пари ли.Че те не са свикнали да работят друго.да не би да отидат да работят на струг в някой завод ли,че те там за минимална заплата ли ще работят??
  • 2 БФЦ

    1 0 Отговор
    Калина преписала си информацията от Блиц с толкова глупости, акота и противоречащи си твърдения в тази статия, че всеки който разбира малко от митнически документи ще се изсмее. Само сте лепнали друго заглавие и даже не знаете защо...... Първо надали гаранцията на камиона е турска, най-вероятно е пропуснат след оценка на риска за да може именно да се разкрие канала, второ разтоварил и част от товара в Молдова и след това се е насочил към Македония, така че при влизане обратно в България е вдигната тревогата да го търсят най-вероятно след като не се е появил в рамките на 48 часа да закрие гаранцията за транзит на друг КПП.
  • 3 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Тия контрабадните цигари са такива боклуци.Нищо ,че са 3 лева.Причиняват такива лоши ефекти от тях ,че по-добре такива за 5 лева.Но пак няма да навредят толкова колкото контрабандните.
  • 4 бургазлия

    1 0 Отговор
    Много шум за нищо.Само преди седмица без да е приключило дело са върнати на същите и дори на по високи длъжности задържаните началник смяна тези на МП.Лесово.
    Организираната контрабанда по ГКПП и митническите пунктове продължава въпреки че бившите директори на ГДМ И ГДГП -Танов иПенов отдавна не ги оглавяват.Но все още напредък не се наблюдава.