Last news in Fakti

22 Август, 2016 03:00 9 171 25

Как България може да преуспее?

  • българия-
  • преуспее

България разхищава сребърния си резерв. Възрастните поколения могат да допринесат за икономическия растеж и за напредъка на страната, ако потенциалът им бъде ефективно използван, сочат експерти на Световната банка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висок икономически растеж в България при сегашната демографска ситуация може да има само ако страната смогне да задържи наличната си работна сила и успее допълнително да привлече работници и специалисти отвън. Това мнение е било споделено от редица експерти по време на състояла се неотдавна в София дискусия за социалния и икономическия потенциал на по-възрастните поколения в страната като възможност за смекчаване на последиците от задълбочаващата се демографска криза.

По степен на застаряване страната заема печалното четвърто място в света след много по-богатите от нея Япония, Германия и Италия. Но по темпове на стареене и на редуциране на работната сила през последните 25 години България оставя зад себе си и най-тежко засегнатите от демографската криза страни в света – трите прибалтийски републики, Украйна, Молдова и Грузия. Според старши икономистката в Световната банка Виктория Левин, българското население застарява, а същевременно се наблюдава рязко свиване на поколенията в млада и средна възраст. Причините се коренят в много ниската раждаемост и в продължаващата интензивна емиграция предимно на хора в тези възрасти.

Според прогнозите на банката, до 2030 година броят на българите на възраст между 30 и 45 години ще се свие от една четвърт до една трета. В същото време в България се наблюдава застой в нарастването на средната продължителност на живота. От 1960 г. насам този показател за Италия се е увеличил с 14 години, докато за България повишението е само с 5 години. Здравословните проблеми, които имат 60- годишните мъже в България, отговарят на проблемите, характерни за 71-годишните мъже във Франция, сочи статистиката на Световната банка.

Митовете за възрастните българи

Задълбочаващият се недостиг на квалифицирани работници и специалисти принуждава работодателите в България да задържат кадрите си в предпенсионна и пенсионна възраст. Засилването на тази тенденция се подкрепя и от български, и от чуждестранни наблюдатели. Статистиката на Балканския институт по труда и социалната политика е красноречива – през последните 12 години делът на заетите, навършили 55 и повече години, е нараснал двукратно. Понастоящем те съставляват една пета от работната сила в българската икономика. В изследване на експерта Йордан Димитров от Балканския институт се посочва, че възрастните работници и специалисти в България са по-гъвкави при справянето с различни ситуации. Те са по-дисциплинирани и лоялни от по-младите си колеги и стават по-рядко жертви на трудови злополуки. Заедно с това по-възрастните по-трудно възприемат новите технологии и са по-консервативни, когато става въпрос за смяна на работното място или професията.

Показателно е, че работещите предимно за износ предприятия в по-голяма степен се стараят да мотивират и задържат по-възрастните си работници и специалисти. Според Виктория Левин, в България битуват два основни мита по отношение на хората в предпенсионна и пенсионна възраст. Те гласят, че по-възрастните работници и специалисти не искали да работят и предпочитали да се пенсионират и че тези хора били по-малко продуктивни и по-трудно намирали работа. Всички международни изследвания за трудовите умения на хората на възраст на 55 и повече години са категорични, че застаряващият човешки мозък все по-успешно успява да компенсира промените, свързани с възрастта. По-добре справящите се възрастни участници на пазара на труда компенсират отслабналата си поради годините памет с реорганизация на епизодичната си памет.

При сегашните тенденции на развитие на работната сила в България се очаква към 2060 г. икономически активните хора в България да бъдат с 55 % по-малко, отколкото понастоящем. За този период Световната банка прогнозира съкращаване с 40 % на времето, което един трудозает в страната ще отделя за образование и професионално обучение. За същия период работната сила на Европейския съюз като цяло се очаква да се свие едва с 10 %, а годините за нейното образоване да нараснат с цели 20 %.

Има ли изход за България?

Предвид на очакваните неблагоприятни промени в броя и структурата на работната сила в България, страната трябва коренно да промени политиките си по отношение и на младите, и на по-възрастните участници на трудовия пазар, категорични са експертите на Световната банка. По отношение на по-възрастните е необходима коренна промяна преди всичко в здравната и социалната политика. Известно е, че преждевременната смъртност сред българските мъже на възраст над 45 години е най-високата в Европа. Основна причина за този тъжен рекорд е широкото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания, на които се дължат близо 50 % от жертвите на преждевременна смърт.

Съответният показател за западноевропейските страни е не повече от 5 - 8 %. В българската здравна профилактика трябва да настъпи истинска „сърдечно-съдова революция“, гласи една от основните констатации на Световната банка. Нейните експерти предлагат дългосрочна политика на държавата и работодателите към адаптиране на оборудването или работното място според възрастта, към изграждането на работни екипи от хора на смесена възраст, към създаване на по-гъвкави работни графици и към финансиране на обвързани с възрастта стратегии за обучение и управление на човешките ресурси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    "ще се свие от една четвърт до една трета"
  • 2 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    "...броят на българите на възраст между 30 и 45 години ще се свие от една четвърт до една трета..." знам че математиката не е силната страна на журналистите, но според моите скромни знания 1/4 < 1/3. Та "ще се свие" или "ще се разшири" ;-)
  • 3 Дедо ви още неумрел

    0 0 Отговор
    Селяндуризацията и мутризацията владеят на 100% у нас. На такива управляващи не им пука. Те имат други ценности и представи за бъдещето. За тяхното бъдеще. Друго не ги интересува.
  • 4 Boss

    0 0 Отговор
    Уморените ( остарели ) коне ги убиват нали. Да, ама няма млади които да се впрягат.
  • 5 Тошибиян

    0 0 Отговор
    За какво да се раждат тук деца след като още като са деца ще са в тежест на родителите си финансова а след като пораснат просто ще са роби на системата и ще живее за да си купи сирене от 5 пари на промоция и ше фа ще го упреква през лимузината че всичко зависи от него и ако работил повече щял да живее по добре хаха ми не аз роби на системата няма да отглеждам и точка ако ще бг да се затрие тотално даже по добре да се смени тва стадо с друг народ
  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    единственото решение за спасението и просперитета на българия е смяна на манталитета кардинално.унищожаване на соцносталгиците кaто общност, мнение и стереотип и подмяната им с работлив и упорит народ ,готов да кове живота си тук в тази среда независимо от трудностите,но за съжаление ще трябва да минем през сериозен катарзис докато го постигнем!

    Коментиран от #9

  • 7 Алабала тука е бардака

    0 1 Отговор
    Това и на децата им стана ясно, че няма кой да работи в тази територия. Управляващите за това вдигат пенсионната възраст, а от статията става ясно "Здравословните проблеми, които имат 60- годишните мъже в България, отговарят на проблемите, характерни за 71-годишните мъже във Франция". Сами може да сметнете колко души ще докарат до 65г за пенсия в България. Това е с цел да бъде изстискан до краен предел обикновения работни за сметка на политическата върхушка с обръчи от фирми, бай манго, джанго и техните братя от Сирия, Афганистан и други подобни държави.

    До 35г отдавна са се ориентирали навън, ако нямат някаква професия.
    Тук остават няколко типа персонажи:
    1. Паразити.
    2. Хора с наследствени имоти и уреден живот от ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ.
    3. Специалисти с добре платена работа.
    4. Млади хора с перспектива да станат специалисти с добре платена работа.
    5. Мързеливи, който се примиряват с мизерен начин на живот.
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Отново решението на проблема е в ръцете на хората, а създаването?
    Рибата винаги мирише от към главата, само шепа държави от третия свят и нашата е такава, която има златна мина, но я ползват други. У нас има общо 4 находища на ценни метали и нито едно от тях не се използва от страната ни, а само за пример мога да посоча, че след първата св. война мина Перник изплаща репарациите на царска България. Вода гази жаден ходи
  • 9 АДЕНАУЕР

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    България има само един шанс,подсказан ни от ЕВРОСТАТ:ЛУСТРАЦИЯ от управлението на държавата на 1,5 милиона комунистически и агентурни престъпници,които държат в ръцете си всичко вкл.и душите на хората .Национализация на всички богатства на тези негодници и забрана за участие в управлението за срок от мин.40 год.Това е пътя извървян от много други държавиот т.н.Империя на злото".Всичко друго е АЛА-БАЛА за комунистическа България.Червения строй и неговите кадри са проклятието на България ,което продължава без промяна повече от 70 год.и повече от 25 год.след тъй наречените ПРОМЕНИ,които се оказаха на 100% АЛА-БАЛА.
  • 10 РЪБ

    0 0 Отговор
    От 1989г насам нищо градивно не се е случило в България.Само кражби,измами и убийства.Няма съдебна система,няма полиция,няма армия- само хрантутници.Е кой нормален да стои тук?Всичко си има своята логика и видимо по естествен път българската нация изчезва и много скоро един ден тази райска земя ще бъде населена от друга нация .
  • 11 7777777

    0 0 Отговор
    Никой не иска да създава мъченици в тази държава, които още като се родят имат дълг от няколко десетки хиляди евро формиран от некадърни правителства, които всички трябва да плащаме, младите отдавна избягаха, никой не иска да работи за 500-700 лева, има обезлюдени райони, в селата останаха по няколко стотин стари хора, задава се голяма демографска криза, ама на кой му пука, нали управляващите са добре! Пък нали има и бежанци, може да се излъже някой да работи за мизерни пари!
  • 12 Ivo

    0 0 Отговор
    Златните мини на България са на 1-во място в Европа и на 3-то място в света.Аз питам какво не може да се купи със злато и платина?
  • 13 vavia

    0 0 Отговор
    Да живее герб ( нарочно с малки букви ) ако изкара още един или два мандата с тази политика и трябва да изтриваме вече от картата нашта хубава Родина Управляващите постигнаха особени резултати които световните организации виждат а те не искат или не могат да видят
  • 14 Грую

    0 0 Отговор
    Ала - бала! Тук като видят, че си минал 40 ти казват: "Абе остави си ей тука автобиографията и чакай да ти се обадим" И ако нямаш друга работа Чакай , надявай се и се притеснявай защо тези хора не се обаждат, а пък тук ми разправят да работели хора по над 65 (нали вече почти толкова стана пенсионната възраст). Доколкото за бившите служители на МВР, то те отдавна са заели всички работни места в пъдарния бизнес!
  • 15 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    Кланяйте се на партия ШЕРП и още ще преуспеем,26 години сме във възход само,на къде повече да забогатяваме като държава
  • 16 ТИКВОЧА

    0 0 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОКО БОКОВ И ВИ ГАРАНТИРАМ ЧЕ СЛЕД 5 ГД. НЯМА ДА СИ ПИШЕМЕ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 истината

    0 0 Отговор
    с този политически и икономически елит е невъзможно,българия да оцелее !
  • 20 дърт олигарх

    0 1 Отговор
    Комунягите по затворите до живот и България веднага ще се оправи, на момента!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 майна

    0 0 Отговор
    Никога България не може да се оправи , щото корупцията/Мафията/ е навързала от бизнес -полиция-данъчен-съд-партии. Нали помните репликата на Исус-нека хвърли камъка първи този който не е грешил- е КОЙ
  • 23 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Като се смени народа с германци примерно ше се оправат нещата...сега а и преди за да е зле бг това е функция на запада и месните диваци
  • 24 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Всяко едно ограничение(лиценз,разрешително,надзор и т.н.т)
    е предпоставка за корупция,която убива БГ.Не се ли
    редуцират лицензионни разрешителни визови и др .
    режими,убежище на мафията няма управия.Сигурно сме
    на първо място в света по брой чиновници на работещ
    човек в света,не се ли промени това надежда никаква.
  • 25 далекоглед

    0 0 Отговор
    с такъв политически и икономически елит е невъзможно,българия да преуспее