1 471 1

Щипка обещания, малко скандал... Voila!

Тръмп има лесни отговори - включително как да победи „Ислямска държава“

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Дами и господа, официално се кандидатирам за президент на Съединените американски щати!“. Така започна одисеята на Доналд Тръмп в политиката. В политиката, в който има малко шоу. Или в шоуто, което е с щипка политика.

Първоначалните реакции в Щатите, а и в световен мащаб, бяха на изненада, насмешка, но най-вече – на подценяване. Ако преди няколко месеца бизнесменът не бе взиман насериозно, но никой вече не прави тази грешка. Последните сондажи ясно посочват, че няма изявен фаворит – близо месец преди изборите.

На какво се дължи този успех? Настоящият вицепрезидент Джо Байдън заяви, че в историята на изборите не е имало друг кандидат, който да „знае толкова малко“ за света. И докато неговите думи са очаквана подкрепа към Хилъри Клинтън, то в тях има и истина.

Голяма част от изказванията и туитовете на Доналд Тръмп са всичко друго, но не и дипломатични. Липсата на политически опит е ясно изразена. Това, обаче, никак не притеснява републиканеца. В своята книга „Изкуството на сделката“ бизнесменът пише, че лошата реклама понякога е по-добра от липсата на такава. Това е и целта му – колкото може по-често името му да се появява в медиите. Планът му работи по брилянтен начин.

Слоганът на кампанията му - „Да направим Америка велика отново“, и обещанията за създаване на нови работни места и увеличаване на доходите, са печеливша политическа стратегия. Думите отекват в ушите на гласоподавателите. Те са отражение не на разума и аргументацията, а на чувствата и желанията на гласоподавателя. Тръмп се заиграва с мечтите на американеца за „велика Америка – отново“.

Неговият основен конкурент за президентското кресло – Хилъри Клинтън – е всичко друго, но не и брилянтна номинация от страна на демократите. Тя има далеч по-богат политически опит от противника си, но в нейно лице голямата част от американците не виждат силния лидер, който да управлява страната през следващите години.

Тук е и разминаването между разум и чувства. Единият кандидат обещава величие и сила – включително лесна рецепта за победа над „Ислямска държава“ - които не посочва по какъв начин ще постигне. Другият кандидат е дипломатичен, премерен в думите си, но на моменти с липса на достатъчно харизма.

Доналд Тръмп се възползва успешно и от икономическите притеснения на американците, а политиката „анти“ събира популярност. Грешната стъпка на Хилъри Клинтън с електронната кореспонденция ще бъде използвана до последния ден на кампанията от страната на републиканците. Здравето й също е основна тема в лагера на опонентите.

И докато биват разменяни взаимни обвинения за финансови измами (не бе подмината и фондацията на Клинтън), обсъжда се здравето на кандидатите, техният личен живот, политиката е някак си встрани.

Рецептата за успешна политическа кандидатура бе изпипана до последния детайл от Доналд Тръмп. Ще бъде ли вкусна вечерята на американците? Предстои да разберем.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 10:46  03.10.16
    Ами, човека е достатъчно дипломатичен за да не се изцепи, че именно те са създали ИДИЛ и най-лесния начин да я победят, е да спрат с подкрепата към тях и другите им спонсори, като СА. След като ги оставят без пари и оръжия за няколко месеца, ще направят една зрелищна акция, ще ги смотат за няколко месеца и с един удар два заека - хем лесно побеждава ИДИЛ, хем стават пакй велики! Не е толкова трудно за проумяване.

Напиши коментар:


Публикувай