4 939 31

Не ги слушай Фики! Голям си!

Музиката е забавна работа

Росен Стойчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Азисе, пази се! Българският поп фолк има своя нов крал и той носи синята кръв на жанра. Неговото име е хем кратко и хем носи горда фамилия. Той е Фики! Фики Стораро!

Някакви псевдоинтелектуалци се подиграха на новата му песен „Издислав“. Едно ще ви кажа: И на Моцарт му са се подигравали, когато решил да напише опера за турския сарай на немски, ама сега къде е той, къде сте вие?

„Издислав“ е перфектната песен за българската музикална сцена. Тя е като онези прически, дето отпред са къси, а отзад са модерни.
В нея хем се пее на английски, хем има малко чалгийка и етно жанр. Е, какво повече искате?

Истината е, че със своето творчество Фики проучва българските бит и душа от години. Да се върнем в самото начало и култовия му дует с легендарния му баща Тони.

В песента се пее:

„Ще кажа като мъж на мъж
и да боли - ще мине,
не е лесно - но се дръж
не се пропивай, сине!

Остави ме нека се напия
изтрезнея ли ще се убия.
Нека пием двамата тогава,
но да страдаш - тя не заслужава! „

Тук благородният баща се моли на сина си да не удавя любовната си мъка в алкохол. Когато синът му му казва, че не може да не се напие, бащата решава да сподели бремето му и двамата заедно да ометат домашното вино. Не е ли това често срещана картина в нашия бит. Не е ли вярно, че бащите пият със синовете си от домашната ракия, още преди онези да навършат 16. „Айде бе моето момче, няма ли да пиеш една ракия!' Това е доста често срещан въпрос в българските домове. Но тук Фики го представя грациозно и красиво. Действието на алкохолната консумация е представено като нещастна любов. Страдаш по жената, но се радваш на компанията на бащата.

Фики е имал честта да възпее българската любов и в свой дуетен мегахит с Преслава.

„Ти горе-долу готвиш ли добре?
Ти горе-долу чистиш ли поне?
Ти горе-долу я ме целуни -
ако ти хареса с мене остани! „

Тук Фики заявява гордо пред българския народ каква жена си търси. Тя трябва да готви яко, да чисти добре и мощно да .... (това е дума, която не може да се изпее). Само в няколко строфи новият крал на поп фолка възпява любовната химера на българския мъж. В същото време той успява да възпее и утрудената българка, която хем готви, хем чисти и хем... целува. Фики е човек с мощна мускулатура и има нужда от жена, която да поддържа физическата му форма. За това тя трябва да готви. Ако може и да има завършено висше по химия, за да може да дозира и протеините.

„Така като те гледам да ти готвя ли?
Да ти чистя ли? Или направо да те почвам?
Ей Фики, Фики, правиш го добре!
Ей Фики, Фики, няма като теб!
Ей Фики, Фики, къв сладур голям
ще те, ще те, ще те изям! „

Тук чисто и ясно Преслава възпява мощта на Българския мъж. Той трябва да го прави добре (какво не става ясно) и да е сладур. Ако е такъв, тя и ще му готви и ще го.. почва.

„Зарад тебе вдигам вертолета,
зарад тебе - всичко си ми ти!
Зарад тебе бачкам - ще те смачкам,
зарад тебе - всичко си ми ти! „

В този текст от песента „Вертолета“, Фики изразява любовта на българина. Заради своята жена той е готов да бачка, да вдига вертолета и дори да я смачка. Дори да я смачка, това ще е от любов. Защото жените, понякога трябва да се мачкат. Може да ги мачкаш като дигаш вертолета. Може и просто да ги смачкаш. Това са истински балкански чувства.

„Знам, че не обичаш думи,
а да ти говорят в суми
дай ми само малко време да съм с тебе.
Ще съм твоя остров Бали,
ще съм Гучи и Кавали,
ще съм твоя милион в евра.“

По този начин Фики прави добро на всички българи, като им разказва за начина, по който сваля жени. Той знае, че те не искат да им говори с думи, а със суми и за това директно ги офетира със скъпи дрехи и почивки до екзотични места. След това те просто яхват хеликоптера.

Така, че колкото и да завиждате на гения и изваяните мускули на Фики, то не бива да таите злоба в себе си, а да признаете гения на човека. Признайте иноватора. Фики, голям си!

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гошо
  Отговор
  1 08:33  18.12.16
  Росенчоо.......ти си изплискал легена бе братчед!?!?! Къв моцарт кви 5лева бе?!?!? Голямо сравнение направи!!!!!!! Къде буташ Фикрието при Азис!?!?!? Аз като един рокаджия ще ти кажа,че изобщо не ме интересуват тези,но Азис е звяр по отношение на пеене!!!!!!
 • 2 08:36  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • коки
  Отговор
  3 08:52  18.12.16
  Росенчо,щом сравняваш Моцарт с Фики, евала брат:)))))
 • ДасИстЛав
  Отговор
  4 09:42  18.12.16
  Авторе, тотално се изложи! Такива преразкази с елементи на разсъждение моето поколение ги пишехме 7-8 клас. Явно интелектуалното ти развитие се движи с такива темпове. Лошо няма, ама се чудя за к'ъв чеп са та назначили дописник, че и пари ти плащат? Да не говорим изобщо за съдържанието на излеянието ти, че току виж почнеш да сравняваш лириката на "Заблеяло ми аганце" и Борис Машалов с Mr. Издислав....хахахаха... дръпни му едно сравнение и с Вазов или Ботев, ако искаш! Тъкмо тотално ще си проличи диагнозата ти. И аз като номер 1 нямам нищо общо с чалгата, ама и според мен да сравняваш Фики с Азис е ..... че и синя кръв вкара, крале, царици?! Виж, ако си една тинейджърка, да кажем че външният вид на Фики ти е замъглил реалната преценка, ама при теб не знам какво да кажа. Имаш ли плакат на Фики над леглото, в детската? ;)

 • 5 09:43  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • пуф
  Отговор
  6 09:44  18.12.16
  Росене и ти ли си чел само Винету?
 • гост
  Отговор
  7 09:54  18.12.16
  Ах ще повърна!
 • Heavy Metal
  Отговор
  8 10:06  18.12.16
  Росенчо,що не каза ,че си Издислав?Откога те търсиме.
 • бахмааму
  Отговор
  9 11:17  18.12.16
  Издислав го разбрах кой е, кама кой е тоя Фики ???
 • 10 11:18  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 11:31  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тиквеник
  Отговор
  12 12:08  18.12.16
  Фики ще го изучават в Консерваторията! Той е от древната благородническа фамилия Стораро! Дори Орфей се е пукал от завист, когато пра-пра-пра... дядо му е пеел по циганските махали! Нострадамус е предсказал, че ще засенчи Моцарт! Извънземните искат да го отвлекат като Елвис, за да му откраднат таланта! ДПС, БХК и Евророма отдавна искат негова песен в Космоса вместо Валя Балканска... БМВ пуска специален модел с всички песни на Фики в който чалгарите да се кефят! Догодина сменяме химна на България с песен на Фики! Казах!
 • 13 12:23  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 14 12:42  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Slayer
  Отговор
  15 14:47  18.12.16
  Защо се занимавате с тоя мазен м....л Фикрет? Ясно е,че в България простотия много и цигани даже на запад се прочухме с нашите орки. Пиши за нещо хубаво по Коледа не за това как някакъв манго вие като вълк на месечина за проблемите си с намирането на качествени женски.
 • 16 15:01  18.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ранко
  Отговор
  17 15:04  18.12.16
  Абе хора.Огледайте се бе,ослушайте се.Какъв певец може да бъде тоя грозен м....л .Реве като на погребение..
 • и как беше там
  Отговор
  18 16:21  18.12.16
  целуни ме горе долу ако ти хареса ела това е за автора на статията от автора на песента
 • Ванко
  Отговор
  19 18:52  18.12.16
  Азис е легенда, а Фики ще го запомнят като "Онзи, който пее "Издислав" ;)
 • RISES
  Отговор
  20 22:20  18.12.16
  Този примат трябва да бъде отстрелян,фолка забранен със закон,както и простащината която възпява:-)
 • Възмутен
  Отговор
  21 23:12  18.12.16
  Kak ще сравнявате Фики с Моцарт? Това вече е безобразие! Имайте поне малко уважение към изкуството ,моля Ви!
 • гост
  Отговор
  22 23:30  18.12.16
  Всъщност още не мога да се осъзная след прочетеното и се чудя, дали пък, все пак не е някаква ирония от страна на Росен? Ако не е, МОЛЯ ВИ, ходатайствайте му на момчето да го вземат водещ в Планета ТВ. Там му е мястото, свалете го от ефир тук! Ирония е пост 12. Тази статия, ако е от сърце, е меко казано смущаваща за написана от възрастен индивид!
 • Цуцуруна
  Отговор
  23 06:04  19.12.16
  Страхотен, мазен м....л със синя кръв. Най-смислените текстове, част от които четох по-горе (не съм ги чувал!!!). Корифей !!!
 • xxx
  Отговор
  24 08:36  19.12.16
  WTF?!? "...И на Моцарт му са се подигравали..." Авторът, ти сериозно ли смяташ, че Фикрет Тунчер Фикрет (иначе казано Фики) имам каквото и да било общо с Моцарт?? "... „Издислав“ е перфектната песен за българската музикална сцена..." и наричащ този вой песен? В желанието и амбицията повече хора прочетат статията ви, направо се излагате с драсканиците си!
 • Morgoth
  Отговор
  25 08:45  19.12.16
  Ето ви нещо по-стойностоно относно българския бит и душа :) С морала ще започна братя, морала туй си е морал, но всеки плод е е*нята, бащата майката е*ал. ... Пеньо Пенев
 • оня същия
  Отговор
  26 10:16  19.12.16
  бухаха лилаво-сини венци май
 • 27 12:26  19.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор

 • мъжкар
  Отговор
  28 23:18  19.12.16
  Какъв Фики ве това е Издислав!!ПО-СМЕШЕН И БЕЗДАРЕН ЦИГАНИН ОТ ТОЯ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ.Някой яко го е излъгал че може да пее.
 • Рязания
  Отговор
  29 09:51  20.12.16
  Този коментар е за всички,които оплюват Фики,а в същото време четат всички статии и знаят всички песни с него.1-во той не е циганин,а е рязан турчин!2-ро ако не го харесвате,просто не слушайте и не гледайте неговите песни и клипове!3-то след като сте големи разбирачи на музиката,излезте и вие изпейте някоя песен.

  Коментиран от #30

 • гост
  Отговор
  30 21:24  20.12.16

  До коментар #29 от "Рязания":

  "всички,които оплюват Фики,а в същото време четат всички статии и знаят всички песни с него" ... повярвай ми, няма такива ... хахахаха ... ама ти си го харесвах де ... той Фики е само за разбирачи и ценители - като теб и автора - ограничена група нова интелигенция ;)
 • мъжкар
  Отговор
  31 00:13  21.12.16
  До коментара на Рязания.Пич такива като теб са по умни когато мълчат и това най-ясно личи от твоето изказване.Фики или по-точно Издислав си е чист м..го макар и по народност да е турчин.Ако бях на власт вместо микрофон щях да му дам един друг инструмент който повече ще му отива например кирка и го пращам да се изявява като творец на някой строеж или каменоломна.А ти понеже си му явен фен ще те пратя да му помагаш и за да е пълен купоня веднага ще ви назнача един старшина помак с голямо шкембе който да ви подканя да работите по-усърдно с по един шут в задника.

Напиши коментар:


Публикувай