Last news in Fakti

20 Декември, 2016 07:45 1 901 6

Политиците приемат властта за даденост

  • политика-
  • референдум-
  • власт-
  • даденост-
  • ралф-уве бек-
  • повече демокрация

Винаги е възможно политиците да приемат резултатите от даден референдум като сигнал за действие – дори и без достигнат кворум

Политиците приемат властта за даденост - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският съюз "Повече демокрация" е водещ инициатор за референдуми и по-добър изборен закон. Според мотото на движението, всеки глас трябва да се зачита равноправно и всеки има право да участва. "Повече демокрация" е създадена през 1988 г. от граждани, търсещи промяна. Това е най-голямата непартийна организация, агитираща за демокрация в границите на Европейския съюз.

Ралф-Уве Бек е съпредседател на Съюз "Повече демокрация" и авторитетен защитник на гражданските права. На 1 октомври 2015 г. той е награден с Железен кръст с лента от президента Йоахим Гаук за неговия ангажимент към опазване на природата, гражданските права и демокрацията.

Господин Бек, в България се води усилен дебат за референдума като форма на директната демокрация. Защо политиците ги е страх от директната демокрация?

„Политиците, които се страхуват от директната демокрация са свикнали да имат власт. Те приемат властта си за даденост, сякаш са я придобили по наследство. Много от политиците вярват, че друга алтернатива освен тяхната позиция няма. Но хората, които са на власт не са всезнаещи. Директната демокрация е това, което може да им покаже, че властта е само взета назаем от народа. Директната демокрация поставя под въпрос различните политически позиции. Но това е трудно и плашещо. Управляващите не искат да се разделят с властта си.“

Вие пишете, че директната демокрация действа като огледало, в което обществото вижда в какво състояние е... Какъв е Вашият извод за това състояние след „Brexit” или след унгарския референдум за бежанците?

„Европа, или по-точно казано Европейският съюз, е в криза. Прекалено дълго вниманието бе концентрирано върху засилването на икономическата мощ. Хората бяха забравени. Пропастта между страните членки се разширява. Пропастта между бедните и богатите в страните - членки става все по-голяма. „Брекзит“ стана пример за липса на доверие. Референдумът в Унгария пък показва, че няма съвместимост между солидарност и национализъм. Без солидарност обаче Европа и Европейският съюз не могат да съществуват. Светът също.“

Според Вас има ли въпроси, които са прекалено сложни за гражданите? Вие се позовавате на бившия шведски премиер Олоф Палме, който казва: Грешка е, че има въпроси, които са твърде големи или твърде сложни за нормалните граждани. „Ако това се случи, то тогава е направена първата крачка към технокрацията, господството на експертите, олигархията. Политиката трябва да е достъпна за всеки. Това е централната точка на демокрацията“.

„Кой решава дали определен политически въпрос е прекалено сложен за народа? Добре устроените методи на директна демокрация могат да решат проблема: Ако даден въпрос в прекалено сложен, инициативата няма да събере нужните подписи, за да е успешна. Ако погледнем в дългосрочен план, ще има разделение на труда между директната и представителната демокрация. Вотът на народа подчертава коя реформа е най-желана, а парламентът я реализира. Изисква се взаимно уважение.“

Директната демокрация невинаги гарантира „правилни“ решения“, но с нея приключва играта на „Черен Петър“, в която хората оставят всичко на официалната политика. Какво мислите Вие?

„Със събирането на подписки и иницииране на народни вотове е възможно да се сложи край на политическия застой. Добре устроената директна демокрация позволява на хората да са по-независими от правителството си. Тук акцентът вече не пада върху властта или някакви лични въпроси, а върху конкретен проблем. Но подобно твърдение е вярно, ако директната демокрация се използва само от народа. Референдумите, инициирани от правителства или политически лидери, могат да причинят точно обратното.

Наскоро над 3 милиона от българите участваха на референдума за мажоритарен вот в два тура и над 2 милиона и половина гласуваха „за“. Не достигнаха едва около 12 000 гласа, за да стане резултатът задължителен за депутатите. Как според Вас, трябва да реагира политиката на този казус?

„Винаги е възможно политиците да приемат резултатите от даден референдум като сигнал за действие – дори и без достигнат кворум. Ако народният вот се провали, избраните представители трябва да гонят политическо решение. Мъдър ход би бил да се забележи недоволството, породено от дадена политическа ситуация и да се проправи път към реформите.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 0 Отговор
    Седесе тролчета, айде идвайте да плюете!

    Или сега ви спускат "програмата" и "отговорите" и още не сте готови?

    Превърнахте се в едни от най-омразните политически субекти и след като се разцепихте, след следващите избори няма да сте дори в парламента (ако е по сегашната система), по мажоритарната също!
  • 2 Оня с коня

    1 1 Отговор
    Хапчетата, хапчетата Кире.

    Коментиран от #3

  • 3 Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с коня":

    Нося ти ги веднага!

    Гледам, че вече си се запенявил на земята, бързам!

    Коментиран от #4

  • 4 Менте

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Пий ги и то редовно. Не ги забравяй.
  • 5 ОДС

    1 0 Отговор
    Няма къде да ходят, ще има и деректна демокрация и мажуритарен вот. За да станат депутати ще трябва малко да се понапънат за да си заслужат мястото в парламента.

    Коментиран от #6

  • 6 СДС

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ОДС":

    Няма къде да ходят, ще има и деректно о..ране и мажоритарен вот в тоалетната. За да станат дупетати ще трябва малко да се понапънат за да си заслужат мястото над цокала. Ще им излезат понгълите.Ще има и бърсане