Last news in Fakti

6 Януари, 2017 08:00 10 295 11

Ако Тръмп наистина ги подгони?

  • емигранти-
  • имигранти-
  • доналд тръмп

Nовоизбраният президент обеща да предприеме мерки срещу повече от 11 милиона нелегални имигранти в САЩ

Ако Тръмп наистина ги подгони? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Барак Обама даде шанс на Луис Флорес - един от първите мигранти, пристигнали в САЩ без документи, които получиха временно разрешително за работа и социалноосигурителен номер. 20-годишният Флорес е един от общо около 700 хиляди нелегални мигранти в САЩ, които при президента Обама получиха шанс да узаконят пребиваването си - по силата на действащата от 2012 г. програма DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

При новия президент Доналд Тръмп обаче тази програма може да се окаже капан за тях - например ако властите решат да я използват като база-данни за експулсирането на нелегални имигранти от САЩ. Да припомним, че новоизбраният президент Тръмп обеща да предприеме мерки срещу повече от 11 милиона нелегални имигранти в САЩ. "Участниците в програмата не могат да се скрият. Правителството знае всичко за тях - име, дата на раждане, адрес. За всички останали важи правилото в никакъв случай да не се набиват на очи", казва експертът по миграционните въпроси Едуард Алден от Съвета за външни отношения.

Нещо липсва

Луис е решен да остане в САЩ, където си има свой живот. Даже хубава работа си е намерил - в канцеларията на кмета на Лос Анджелис. Луис пристига в САЩ още като дете на 2 години и оттогава живее в Калифорния. Родителите му търсели по-добър живот и по-добро образование за сина си от това родината му - Мексико.

Дълго време Луис не обръщал внимание на това, че семейството му живеело в САЩ без разрешително за престой. Едва когато завършил училище и тръгнал да попълва документите за кандидатстване в колеж си дал сметка, че нещо му липсва: "Във формулярите трябваше да впиша статута си и социалноосигурителния си номер. И чак тогава ми стана ясно, че аз нямам документи", казва той за Дойче веле.

В някои университета обаче мигрантите могат да кандидатстват и без документи. И Луис се записал в Университета на щата Калифорния. Започвайки следването си, Луис решил да престане да се крие. "В гимназията не познавах нито един друг имигрант без документи. В университета обаче открих и други, които бяха като мен", казва той. Така започва дейността на Флорес като сътрудник на организации за правата на мигрантите.

"Трябва да направим така, че да ни забележат. Какво сме виновни, че нямаме легален статут", пита той. Луис обаче не обвинява родителите си за нищо. "Те са дошли тук, за да ми осигурят по-добри шансове. И са успели - можех да следвам, да работя, имам покрив над главата си и достатъчно за ядене. Ние се чувстваме тук добре", казва Флорес. Само дето не е ясно докога семейството му може да остане в Америка.

Какво иска всъщност Тръмп?

Ако встъпващият в длъжност нов президент на САЩ изпълни обещанието си да изгони нелегалните мигранти, за семейството на Луис Флорес ще настъпят тежки времена. Нелегалната миграция беше една от основните теми в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Отделно от стената, която иска да издигне по границата с Мексико, той е решен да екстрадира по бързата процедура до три милиона мигранти без документи, започвайки от криминално проявените сред тях. След което обещава да се заеме с останалите нелегални мигранти.

Експертът по миграционните въпроси Едуард Алден се съмнява, че Тръмп може да екстрадира милиони хора веднага след встъпването си в длъжност. "За това трябва значително повече персонал. За момента е реалистично да бъдат екстрадирани по половин милион души на година, не повече", казва той за ДВ. Въпреки това, още преди избирането му за президент, Тръмп предупреди всички, влезли нелегално в САЩ, че могат да бъдат екстрадирани.

Мадай Домингес също е чула това предупреждение. Нейната лична история звучи даже романтично, ако не беше толкова трагична. Преди 11 години тя тръгнала след своята голяма любов към Америка. Напуснала родителите, братята и сестрите си, преминала нелегално границата с Тексас, за да започне нов живот със съпруга си в едно от предградията на Вашингтон. Преди осем години в САЩ се родила дъщеричката ѝ Хийтър. По закон детето получило американско гражданство. Мадай и съпругът ѝ обаче продължили да живеят без документи.

Живот във вечен страх

Историята на това семейство не е единичен случай в Америка. След избирането на Доналд Тръмп, който впрочем също има мигрантски корени, Мадай изпитва страх - главно заради малката си дъщеря. "Ако с мъжа ми бъдем екстрадирани, сигурно ще се наложи да оставим Хийтър тук. И е твърде вероятно тя да попадне в някой приют", казва жената.

Въпреки това Мадай би оставила дъщеря си в САЩ, където детето има по-добри шансове за бъдещето си. Този страх не е нов за нея - при управлението на Барак Обама бяха екстрадирани 2,5 милиона мигранти без документи. Някои американски медии дори наричат президента-демократ "главен изпълнител на депортациите". Сега обаче Мадай се страхува още повече, след като знае за заканата на Доналд Тръмп.

Докато стане ясно какви точно са немеренията на новия президент, Луис Флорес и Мадай Домингес ще живеят в неведение и несигурност. И двамата обаче са твърдо решени да се борят за правата на мигрантите. Те искат да използват шансовете, които им дава Америка. "Надявам се, че все пак всичко ще завърши добре. Но нашата общност се страхува", казва Луис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооо

    29 1 Отговор
    Гони черната сган!
  • 2 Киро

    24 1 Отговор
    Гони и изхвърляй ей, че сте на кантар вече бели и мургавели!

    Познай тия мексиканци и подобни, след като вземат паспорт, за кой ще гласуват?!
    Жокер: няма да е за партията на белите републиканци!
  • 3 гост

    23 7 Отговор
    всички да се върнат в родината си и да работят за подобрение на живота там.какво са хукнали по чужди земибягството е слабост и страх,мързел и безволие

    Коментиран от #4

  • 4 Победаааа

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И като се борихме тук,какво стана, повече от 25 години " демокрация"?
    Развей знамето патриоте ако разбира се ,не си гепил и ти.
  • 5 Доналд

    18 0 Отговор
    "... до три милиона мигранти без документи, започвайки от КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИТЕ...", не вярвам някой да иска в държавата си бандити и рецидивисти!
  • 6 Мартин

    10 0 Отговор
    Въпрос на време е Тръмп да ги подгони и по света! На първо време ще спре финансирането на скандалната организация "Америка само за някои българи", която издържа вестничето на Иво Прокопиев в България!
  • 7 Ядесереитн

    13 1 Отговор
    Браво на Тръмп - щом си нелегален, значи си нарушител и престъпник. Шута в г...зо и айде обратно, а ако се опъваш - в дранголника!
    Ако аз бях на власт, ще натиря всички мангале и др. подобна паплач директно през македонската граница. Не обичам отворените макета, да видим как ще се оправят и с нашите м....ле покрай арнаутите.
  • 8 Night Rider

    2 1 Отговор
    Под нелегални не разбирайте само мексиканците, които като цяло не са лоши хора. Бил съм там и лошо от тях не видях, дори много помагат без значение дали на американци, негри или на каквито и да било. Но и сред тях има криминални и то доста опасни типове, пред които дори бг бандити като чукове, мечки и т.н. са като хлапета в 1-ви клас. Но има и мнооого нелегални българи, румънци и молдовци, главно заети в карането на ТИР-ове, понеже за друга работа няма как. Разликата е, че между мексиканците и източноевропейските нелегални е, че първите нямат осигурителен номер, а той е като да нямаш ЕГН в България. Румънци, молдовци и българи имат, защото остават след студентските програми за работа, а по времето на нея имаш право да си извадиш този осигурителен номер.
  • 9 волен сидеров

    2 3 Отговор
    Всички българи обратно в България,дори и с двойно гражданство да са-щом не са родени извън България-незабавно да се върнат в България
  • 10 комшията

    0 5 Отговор
    На един Луис имате ли представа колко зган се пада. Ако наистина се връзвате още на простотии като тази. По добре се застреляите,защото точно хора като вас прецакват всичко. За което си мислите,че се борите.
  • 11 Обяснителен

    2 0 Отговор
    Луис Флорес да си събира багажа и да си изнася партакешите...