Last news in Fakti

1 Април, 2017 07:59 2 132 1

Икономиката в сблъсъка между Турция и Холандия

  • турция-
  • икономика-
  • холандия

Двете страни имат изключително силни взаимоотношения

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напрежението между Турция и Холандия продължава да се разгаря. Интересно е как то ще навреди на двустранните отношения, тъй като двете страни имат силни търговски и инвеститорски връзки.

Икономическите връзки между двете страни са наистина силни. Това ни помага да разберем анализ на Алтай Атли за Strategic Culture.

За Турция, Холандия предлага голям и разширяващ се пазар за износ. Търговията между двете страни има корени от 17-ти век. Тогава османците внасяли памук, а по-късно и тютюн, докато холандците внасяли дрехи. Търговските връзки са силни и днес. Двустранният търговски обмен възлиза на $ 6.6 млрд.

Холандия е 10-тия най-голям пазар за износ за Турция. В същото време този пазар постоянно се разширява. През миналата година Турция е имала износ към Холандия за $ 3.6 млрд, срещу $ 3 млрд. внос. Докато годишното разширяване на вноса възлиза на 3.4%, то износът се разширява на 13.8%. За икономиката на Турция, която страда от дефицит, увеличаването на търговския излишък с холандците е ценен фактор,.

Трябва да се каже, че Турция винаги е била предпочитана дестинация за холандските инвестиции. Този процес започна през 1930 г., когато холандската компания Philips отвори магазин в новосъздадената Турска република. Сега Холандия е най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции за Турция. Според данни на Турската централна банка, холандският инвестиционен фонд в страната възлиза на $ 22 млрд. през 2016 г., в сравнение с американски инвестиции от $ 11.2 млрд и австрийски инвестиции от $ 9.8 млрд.

Турция е дом на 2800 фирми, финансирани от холандски капитали. Числата включват и международните компании, регистрирани в Холандия, за правни и данъчни цели. От това значително холандско участие в турската икономика печелят и двете страни.

За холандски компании като Unilever, ING Bank, Philips, Perfetti, Royal Dutch Shell и Philip Morris е доходоносен пазар и логистичен център за достъп до Северна Африка, Балканите, Кавказ и Централна Азия.

Количеството на преки чуждестранни инвестиции от Турция към Холандия може и да не е голямо, но има турски фирми, които са създали филиали, позволяващи достъп до големия пазар на ЕС

Турция въведе санкции срещу Холандия, заради отказа нейни политици да бъдат допуснати да участват в митинги на турската диаспора в подкрепа на референдума в страната. Те засяга дипломатическите отношения между двете страни. Анкара обаче внимателно изключи евентуални икономически такива.

„Ако предприемем подобни стъпки, ще пострадат и двете страни“, заяви турският икономически министър Нихат Зейбекчи.

„Холандската бизнес общност, която инвестира в Турция и създава работни места, не е част от този конфликт“, заяви турският министър по въпросите с ЕС Омер Челик.

Икономически санкции между двете страни не изглеждат вероятни и няма възгледи за такива. Все пак дори без такива, загубата на доверие в последно време, ще окаже влияние върху двустранните икономически отношения и ще е нужно време те да се възстановят.

Пред несигурност ще бъдат изправени голямата турска диаспора в Холандия, и по-малката холандска диаспора в Турция. Близо 400 000 турци живеят в Холандия, като държат около 25 000 бизнеса с турски собственици, които най-вече са малки предприятия. Много от тези компании правят бизнес с Турция и са засегнати от сегашното напрежение. Холандската общност е активен играч на туристическия пазар в Турция. Намаляването на холандски туристи ще нарани турски и холандски туроператори.

Това може да има отрицателен ефект върху митническия съюз между Турция и ЕС. Сдружението, което влезе в сила през 1996 г. вече не отговаря на изискванията на глобалната търговия. Турция и Европа търсят начин за обновяване на споразумението, но последните случаи може да ги изместят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    1 0 Отговор
    А дали Philip Morris е компания от Холандия?