Last news in Fakti

10 Май, 2017 06:08 2 236 4

9 май и махалото на историята

  • ес-
  • ден на победата-
  • ден на европа
9 май и махалото на историята - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисля, че махалото потегли в обратна посока.

Твърде много патриотарство се натрупа на този континент и по-мъдрите му обитатели правилно си спомниха, че прекален светец и Богу не е драг, а прекаленият националист е най-обикновен нацист. Това написа в профила си във Фейсбук Весислава Танчева.

Махалото потегли обратно, към ценностите на либералната демокрация, към мечтата за обединена Европа, в която границите между държавите минават под масичките на местните кафенета и никой не им обръща внимание.

Знам, че в момента това звучи твърде оптимистично, но просто преживяваме поредния исторически цикъл и разумът се връща на трона си.

Та, честит ни Ден на Европа, който съществува, защото преди това европейските народи победиха във война един от най - мракобесните режими в историята. Затова, честит да е и Денят на победата над фашизма.

Нямаме дата за празнуване на победа на комунизма, което вероятно значи, че още се борим с остатъците на втория режим, белязал миналия век със смърт и разделение...

Може би няма дата, защото нямаше война? Ако е така, по-добре така да си остане, ще минем и без дата!

***

PS Не знам как все така ни се получава, но както винаги ние сме няколко десетилетия назад и поне един мандат встрани от общата европейска тенденция... Предполагам, това значи, че все така сме европейци, ама не баш...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    12 0 Отговор
    От патриотарство и либерализъм място за обикновен патриотизъм не остана.
  • 2 Снайпериста

    8 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Kana

    9 6 Отговор
    Да не си и помислят някои хора, че след като натрапват твърдението, че: ,,9 май е ден на Европа" , ще ги заобичаме. КАКЪВ ПРАЗНИК БЕ? СМЪРТ НА ЕВРОПА!!! Аз знам своето славно минало и за хората дали живота си, за да ни ИМА СЕГА!!! БРАТУШКИ, ДА ВИ ЧЕСТИТА ПОБЕДАТА!!!
  • 4 реалист

    1 0 Отговор
    Чета за надписите по германките казарми и виждам как тази велика нация започва да се отърсва от всичката тая помия която я залива. Явно нещата тръгват на добре ...