Last news in Fakti

2 Юни, 2017 08:00 23 054 41

Те създадоха „Тигрите на Аркан”

  • аркан-
  • ражнатович-
  • станишич-
  • симатович-
  • тигри-
  • геноцид
Те създадоха „Тигрите на Аркан” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 април 1992 година паравоенните отряди на "Сръбската доброволческа гвардия", по-известна като „Тигрите” напада малкия източнобосненески град Биелина в близост до границата със Сърбия. Предвожда ги Желко Ражнатович, известен под прозвището Аркан. Добре въоръжени и логистично подкрепяни от тогавашната югославска армия, паравоенните части бързо установяват контрол над града.

За мюсюлманското цивилно население започват дни на нескончаем ужас: на дневен ред са убийства, грабежи, изнасилвания, които засягат и други босненски селища край границата със Сърбия. Не след дълго „Тигрите на Аркан” се превръщат в най-страховитата сръбска паравоенна групировка от времето на войната в Босна. „Тигрите” са създадени, финансирани и въоръжени от двама мъже, работили навремето в правителствените офиси на Белград. И двамата сега са изправени за втори път пред трибунала в Хага. В първия процес те бяха оправдани.

Дясната ръка на Милошевич

По онова време Йовица Станишич е шеф на сръбската тайна полиция. Франко Симатович е негов заместник. Двамата се били пряко подчинени на Слободан Милошевич. Станишич е смятан за един от най-близките сътрудници на Милошевич по време на войната. В Белград е било общоизвестно, че Станишич се ползва с неограничена власт, и че без негово знание не се случва нищо. Всички важни въпроси той е обсъждал направо с Милошевич, без всякакви преписки и без свидетели в специален шумозаглушен кабинет.

Когато през юни 2003 година Станишич доброволно се предава на Хагския трибунал за бивша Югославия, той става един от най-важните обвиняеми. Преди това става ясно, че срещу него и неговия заместник се подготвя обвинение за извършени престъпления срещу човечеството по време на войните в Хърватия и в Босна/Херцеговина. Затова и процесът в Хага не изненадва никого. Толкова по-голяма е изненадата, когато десет години по-късно, трибуналът произнася оправдателна присъда, независимо от дадените над 100 свидетелски показания срещу двамата обвиняеми. Решението на съда се мотивира с това, че макар и да са създали и финансирали паравоенната групировка, Станишич и Симатович не са участвали лично във военни престъпления.

Бившият шеф на сръбската тайна полиция Йовица Станишич и заместникът му Франко Симатович отново ще се изправят пред трибунала в Хага

При това не става дума само за "Тигрите на Аркан". Двамата началници на тайната полиция основават и финансират и други паравоенни групировки като "Червените барети" и "Скорпионите", давайки им карт бланш за издевателства и терор над несръбското население в районите на военни действия. По този начин двамата подкрепят и насърчават сръбската политика за „етническо прочистване”, чиято кулминация е достигната през юли 1995 година с клането в Сребреница.

Обвинението на Хагския трибунал беше поискало доживотни присъди и за двамата, тъй ги смяташе отговорни за убийствата и депортациите на десетки хиляди мюсюлмани в Хърватия и в Босна/Херцеговина между 1991 и 1995 година. През юни 2013 година обаче трибуналът в Хага ги оправда, след което двамата се завърнаха обратно в Белград.

Тогавашният главен обвинител на Хагския трибунал Серж Брамерц обаче отказа да приеме оправдателната присъда и обяви, че ще я обжалва. Неговата аргументация беше следната: дори да няма преки доказателства, че Станишич и Симатович са издавали заповедите за престъпните действия на паравоенните части, няма никакво съмнение, че и двамата са знаели какво вършат тези части в Хърватия и Босна. Според Брамерц, въпросните отряди са били създадени, оборудвани и използвани за съвсем ясна и конкретна цел. Затова бившият главен обвинител поиска двамата сърби отново да бъдат подведени под отговорност.

Апелативният съд прие аргументите на Серж Брамерц и през декември 2015 година отмени оправдателната присъда. Вторият процес срещу Станишич и Симатович е насрочен за 13 юни. Трибуналът вече призова двамата обвиняеми да се явят в затвора в Схевенинген. В противен случай срещу тях ще бъде издадена международна заповед за арест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм

    153 5 Отговор
    Напишете и нещо за Изебегович и разни ислямски доброволци както и хърватите който правеха същото със Сърбите
  • 2 СФАЩ

    122 2 Отговор
    ТОГАВА ЗАЩО НЕ СЪДЯТ В ХАГА И ТЕЗИ КОИТО УЧАСТВАХА В НАПАДЕНИЕТО НАД ИРАК БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА,ЗА ЛИБИЯ, ЗА ЛИБИЯ, ЗА СИРИЯ,ЗА БОМБИТЕ НАД СЪРБИЯ.НА ВСИЧКИ ТИЯ МЕСТА НЕ СА УЧАСТВАЛИ САМО АМЕРИКАНЦОИ
  • 3 ссс

    10 76 Отговор
    Ти си един неграмотник - сърбоман.
  • 4 Дедо Грую

    72 7 Отговор
    Поредната антиправославна акция. Фамилията на "непримиримия" обвинител ясно показва хазарския произход на носителя.
    Не бъдети фили и фоби. Повечето хора са свестни, но биват насъсквани от политици и религиозни водачи един срещу друг, за да осъществяват алчността им и болни амбиции.без самите те да се излагат на опасност.
    Статията е провокативна и тенденциозна, а глупчовците се връзват.
  • 5 Morgoth

    69 5 Отговор
    Няма да ги осъди трибунала, защото иначе ще трябва да се повдигне въпроса са същите действия на запада в арабските страни. Групировките финансирани от западните служби правят не по-малки поразии.
  • 6 Хасан

    8 87 Отговор
    сръбски православни фашисти..колко деца изпотрепаха..колко жени изнасилиха..и ти през 1995 година..ами разправят за 18-19 век за Османската империя..

    Коментиран от #8, #9, #11, #13, #14, #15, #16, #17, #19

  • 7 Ушанков

    9 37 Отговор
    Много са ми смешни нашите русосърбославяно подлоги, като почнат да ми защитават хора, които биха сторили с тях същото за което ги съдят!
  • 8 Корковата тапа

    44 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Малко са биле, щом още врещиш тука.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 RISES

    33 3 Отговор
    чудесно е всичко,а кога ще съдят там бойко и цецо за геноцид срещу народа?
  • 11 Петко

    47 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Не скимти като вдовица на чужд гроб. Тея "кланета" в Сребреница са провокирани от сръбските помаци , подстрекавани от димукратичния запад. После се оказа, че са сърби, избити от дьонметата ама това се потули като пръдня в автобуса.
    И да не ми ги пробутваш тия за усманската империя. Има много документи и свидетели за този мракобесен период. И ти дето много се турчееш си потомък на такива отметници. За справка прочети изявлението на Мидхад паша в един парижки вестник за мусулманите по нашите земи. Самият той е потомък на такива.
    Повече няма да те открехвам.
    Не се изфъргай на песъка.

    Коментиран от #24, #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СЖЪ

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хасанчо бре , а какво ще кажеш за зверствата на ИДИЛ-миндил в Сирия и Ирак през третото хилядолетие !
  • 14 Бъдеще без фес

    44 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Защото е имало там фесове за това имаше война.Наследството на османската империя е такова където има ислям има и кръв.Крайно време е да се сложи край на тази мракобесна религия защото вече сме в 21 ви век и няма място за такива примитивни практики.

    Коментиран от #22, #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Без значение

    5 20 Отговор
    Ей вие,разбирачите вижте историята!!!И двете световни войни са започнати и се водят между Християни.Колко милиона хора са загинали?Атомните бомби бяха използвани от Християни.Има още много примери.Вие сте наясно,че демократичните САЩ,Русия и Европа стоят зад всичко което се случва в Близкия Изток.За какво?За контрол и власт.Много е лесно да се заклейми една религия.Тя се използва заради умници като всички вас,които не мислят с мозъците си.Винаги е по-лесно да обвиняваш вместо да се самокритикуваш.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 LEGIONARIVS

    47 7 Отговор
    АРКАН Е ГЕРОЙ! Що никой не съди в хага тези които разрушаваха църкви манастири и убиваха свещенници в косово и метохия? ЗАЩО не се говори за това? Аркан защитаваше и бранеше родната си сърбия, и явно го правеше прекрасно щом още им държи влага...

    Коментиран от #23, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан

    9 16 Отговор

    До коментар #14 от "Бъдеще без фес":

    Хитлер беше мюсюлманин нали??Изби 50 миллиона..Атомната бомба на Хирошима я хвьрлиха мюсюлмани???Сталин сьщо беше мюсюлманин и затри милиони??..Ирак мюсюлмани я нападнаха ,Афганистан сьщо,и Сирия..

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хасан

    8 13 Отговор

    До коментар #11 от "Петко":

    Били "провокирани"..не си ли видял масовите гробове??лагерите на смьртта...фашист...май и евреите провокираха немците нали??и сигурно е нямало и концлагеря...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 босе

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Разбира се...не всички мусулмани(мюсюлмани) са терористи......но всички терористи са мусулмани!!! Не почитате жените си,действате подмолно,множите се като хлебарки и не на последно място-не сте допринсли с нищо за възхода на цивилизацията ,освен с постоянни войни които ни накараха да измислим оръжия подходящи за вас!!!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "босе":

    Ама и ти се считаш за част от цивилизацията??..ама даже и орьжия си измислил??....вид на какьв хал си бе..отиваш и просиш в Брюксел
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Зелено човече

    18 5 Отговор
    Ех, да си имахме и ние един Аркан...

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 djoko

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "LEGIONARIVS":

    Някой чел ли е как се е образувала Югославия,Хърватия,Босна и Херцеговина,Словения,Македония(БГ),Войводина(Унгарски Банат).Казваш че е герой,а?По скоро сръбски фашист,дълго време не можех да си обясня защо братята югославяни след толкова години съвместен живот се разделиха и то по толкова брутален начин,мислех си,Западът и САЩ са виновни,докато не прочетох книгата на Анри Пози за Балканите след ПСВойна и за отношението на сърбите(управляващи)към всички останали във Югославия,почетете и тогава определете кой е герой и кой не.Образовайте се
  • 34 Savo Koychevic

    14 3 Отговор
    Чета и немага да повярвам колко ,, компетентни " хора има в тоя нет . За тази статия мисля че ако има човек който може да знае и да разкаже какво е било в SDG то това съм само и единствено аз тъй като аз съм единственият Българин който бях в SDG и бях в Биалина също проправяхме Коридор - 92 и за тези който смятат че говоря измислици то може да се види като напишат Savo Koychevic и доколкото знам оставам единствения Българин сниман с Аркан в Ердут . И накрая искам да кажа че бошняците подпалиха войната с много оръжие и наемници , а в Биалина ния защитихме Сръбсккото малцинство тъй като бошняците бяха сложили снайперистки постове . Спирам до тук а повярвайте ми мага да разказвам подробности с дни .

    Коментиран от #38, #40

  • 35 A3e

    9 5 Отговор
    Как не ви е срам да защитавате паравоенни, убивали цивилно население? Ква е разликата м/у тигрите на Аркан и башибозуците извършили Баташкото клане...
    Аркан = На 15 май 1917 г. сръбска паравоенна част от около 200 главорези, командвани от четническия войвода Коста Печанац, косовски сърбин, поручик от кралската войска, нахлува в Босилеградско, по това време българска територия, избива 32-ма души цивилно население (вкл. две деца) и опожарява Босилеград и селата Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата, Горна Лисина. Изпепелени са 317 къщи и стопански обекти, нанесени са материални щети за около 2,5 млн. лв.

    Коментиран от #36

  • 36 Гост читател

    6 6 Отговор

    До коментар #35 от "A3e":

    Защитават ги ,защото са им празни главите. Двама сръбски нациста, а те им се кланят,още малко и по една св..ка ще им направят .
  • 37 реалист

    7 2 Отговор
    Ако тия долни каубойчета от САЩ продължават да се бъркат на балканите , ще има още много " тигри " и пак ще има нов " Аркан" за да ги поведе ...
  • 38 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Savo Koychevic":

    босняци,хървати,албанци,преди тях немци и българи все палят воини срещу хубавите сърби:)))!ти обаче кво търсиш при аркан че не се сещам?или се сещам,пратила те е любовта към лепа брена и сръбската плескавица,както и липсата на акъл.жалко е че има такива като теб,хубавото е че сте малко.само да ти кажа че сърбите ,тва че ти викат брачо мрачо не променя нещата.при първа възможност ще направят същото на всеки българин ,квото са направили на босненците,може да провериш кви са ги вършили срещу българия при всяка удобна за тях ситуация.всъщност едва ли за теб тва има някакво значение.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Спецназ

    1 2 Отговор
    Аркан, Любиша -Маузер и тяхните гвардии са героите на Сърбия защитавали своята земя от фесовете а оня писател Иван Костов си свали гащите и даде въздушен коридор на ония утрепки американците ,Велики са Сърбите .