Last news in Fakti

27 Август, 2017 07:44, обновена 27 Август, 2017 08:15 12 236 68

Ай, сиктир, Макроне...*

  • макрон-
  • евксиноград-
  • социален дъмпинг
Ай, сиктир, Макроне...* - 1
Снимка: Пресцентър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската икономическа общност има отговорността да обясни сега, че френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем.

Това коментира в профила си във Фейсбук икономистът Владимир Каролев.

Това, че френският тираджия си губи работата, защото иска 8 000 евро заплата, а френската социална държава е толкова раздута, че върху тия 8 000 евро заплата начислява 6 000 евро осигуровки и данъци, си е изцяло проблем на френската държава. Конкуренцията и пазарът оценяват, че цената на този труд е около 2 500 - 4 000 евро, т.е. колкото взимат българските шофьори, изхвърляйки от пазара и взимайки работата на френските, немските, белгийските, т.н.

Имайте предвид, че най-вероятно утре цената на този труд ще бъде около 0 евро - т.е. камионите ще бъдат на автопилот. Тогава, мосю Макрон какъв дъмпинг ще измисли - "роботизиран дъмпинг"? И къде ще ходи, в Калифорния и Токио да убеждава Тръмп и Абе да си унищожат IT индустриите, щото френските тираджийски синдикати са обсъдили Айфела?

Тръмп и Абе дали ще го гушнат тогава или ще го напъдят с голямата тояга? След "социалния дъмпинг" ще дойде "данъчният", "имотният", "осигурителният", "логистичният" и т.н. - докато нежелаещият да се реформира и да си оправи собствените бакии Запад не отнеме всички конкурентни предимства на по-бедните "партньори". Ай, сиктир...

*Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говньо

    6 60 Отговор
    Мануел Макрон може да не е прав, но ние в името на ДЕМОКРАЦИЯТА, трябва да отчетем неговото становище! Дори да отстъпим!

    Коментиран от #29

  • 2 бай Тодор

    58 2 Отговор
    Така и!Макарон кога се акучи,кога се научи,че се прави на голям политик!Ай сиктир!
  • 3 Глупости

    92 7 Отговор
    Абсолютни глупости. Българския политик кляка и се покланя ниско, ниско, решенията му са винаги антибългарски.
  • 4 Браво

    54 3 Отговор
    О, редакцио, впечатлен съм от изисканото заглавие, което сте сложили на статията си. Чудесна френска политес.
  • 5 Варна

    114 10 Отговор
    Един от малкото случаи, в които съм съгласен с Каролев.
    След като Западна Европа "задуши" всичко живо в държавата ни и тръгнахме да търсим по- добър живот при тях...
    - Сега им пречим! - Не сме били честни!
    - А какво стана със свободната търговия и свободното движение на хора?
    Втората икономика в Европа идва да ни размахва пръст, че им пречим!
  • 6 Гост

    14 48 Отговор
    Те се опитват да ни помогнат като намалят имиграцията, вие се имате за прецакани.
  • 7 гост

    75 3 Отговор
    Мразя Каролев, но тук наистина е прав. Това е протекционизъм, нарушава принципа на свободна търговия в съюза.

    Коментиран от #67

  • 8 Гарван

    17 58 Отговор
    Поредната малоумщина на Владимир Каролев.
  • 9 кирил

    67 7 Отговор
    недостойно е френските икономически проблеми да се прехвърлят на източна европа.тези работници са под 1% от френските и по никакъв начин не са фактор на пазара на труда.ние можем да го питаме,защо магазините карфур у нас не дават френски заплати.също беше крайно арогантно да нападаш приятелска на нас страна от наша територия

    Коментиран от #13

  • 10 edin

    21 53 Отговор
    Ай сиктир комунистически десарино,Каролев! Макрон ти предлага европейски доходи и осигуровки(оттам и пенсии).Обаче комунистическият робовладелец не иска да плаща,защото няма да може да си сменя мерцедесите,палатите и курвите всяка година!Ами да фалира тогава!А българския бачкатор като иска да е конкурентноспособен да научи английски! И няма да остане без работа!
  • 11 панов

    42 4 Отговор
    свободната конкуренция е точно това,тя важи и за пазара на труда и е основополагащ принцип в ес. гафът с казаното за полша е просто недопустим и за най посредствен политик.
  • 12 Mmmm

    18 12 Отговор
    Прав е Макрон заплата от 230 € на международен шофьор как се живее и мижави командировъчни!и то ако ги получиш,транспортните фирми правят всякакви постановки като например глоби за закъснял за разтоварване или товарене и др.гимнастики свързани с глоби.В Франция се получава заплатата в самия месец плюс добавки и командировки,застраховки!И се работи спокойно!

    Коментиран от #14

  • 13 варна

    51 9 Отговор

    До коментар #9 от "кирил":

    магазините карфур не само че не даваха френски заплати а останаха да дължат и български заплати на служителите си.отделно лъжеха и мамеха доставчици към които са задължени с милиони.по малки фирми фалираха или имаха огромни загуби нанесени им от карфур
  • 14 Варна

    29 11 Отговор

    До коментар #12 от "Mmmm":

    Струва ми се, че не си го разбрал!
    - Идеята на Макрон е да нямаш право да работиш там повече от 1 година, понеже френският работник е по- значим за френската икономика. Отивайки там ти вземаш неговото работно място, за по- малко пари, което отнема от френската данъчна и социална система пари и я натоварва с нов френски безработен. - Разбираш ли за какво говоря?

    Коментиран от #19

  • 15 Компира

    28 7 Отговор
    Когато направиха карфур в софиа, франсетата предложиха 1500лв заплата. Но, наще предприемачи скочиха.не може такава заплата.
  • 16 бате Петьо

    19 2 Отговор
    До №10 - С французите на английски ли ще си говори този работник , бре ? И повече българи говорят английски и френски , отколкото французи и англичани - български език /изключение са възрастните англичани , които си купиха къщи в бедните български селца/ , анадън му ?
  • 17 Mmmm

    15 14 Отговор
    Да дойде някой превозвач в България и да кара на половин цена от вашата-ще ревете като МАГАРЕТА!МНОГО ИЗДЪРЖАХА НАГЛОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАСПОРТНИ ФИРМИ!!!!
  • 18 Шляхтиц

    10 25 Отговор
    Каквито са истините, платеният Каролев е много малък, за да оценява действията и провежданата политика от Макрон. ВСЯКА ЖАБА В ГЬОЛА СИ.
  • 19 Azazel

    22 15 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Всъщност, ти (както винаги) не си го разбрал. Макрон не казва нищо против източноевропейците, които работят във Франция на трудов договор, а визира една конкретна вратичка в законодателството - френски (или европейски) компании да наемат работници от други държави в ЕС, но да не ги водят НАЕТИ, а КОМАНДИРОВАНИ в държавата, в която работят. Каролев (прав или крив) добре е уточнил в статията какъв е проблемът (ама, кой да чете, като може директно да пише глупости...) - примерно, наемат те като тираджия срещу срещу обещание да взимаш 4 хил. евро нето месечно. Ако си нает на трудов договор във Франция, компанията ще трябва да заплати още толкова за данъци и осигуровки. Ако обаче се водиш нает в България и КОМАНДИРОВАН във Франция, в България ще получаваш заплата, плащаш данъци и ще се осигуряваш на несравнимо по-нисък осигурителен доход (тоест - към държавната хазна ще отиват не повече от 200-400 лв. месечно), а значителна част от възнаграждението ще ти плащат под формата на необлагаеми командировачни. Така, ако една френска компания иска да наеме шофьор със заплата 4 хил. евро и наеме местен - ще ѝ струва двойно, заради данъците и осигуровките... Затова, Макрон е прав, че трябва правно да се дефинира какво означава "командирован" (примерно, може ли години наред да си командирован?) и да се затвори тази вратичка за злоупотреби с нея.

    Коментиран от #20

  • 20 Варна

    16 5 Отговор

    До коментар #19 от "Azazel":

    Въпросът е в това, че той не е точно нает по трудово- правни отношения! - Разбираш ли? Договорът не е Фреска фирма- Български работник и поради тази причина не важи френското законодателство.
    Договорът е Френска фирма - Българска фирма и отношенията не са трудово- правни, а търговски!
    - Правиш ли разликата?

    Коментиран от #22

  • 21 Факт

    25 2 Отговор
    Политиците са избрани да управляват / защитават интересите на народа,това че нашите слушкат и не ни представляват проблема не е в другите.Докато ББ казва ,,началниците от Брюксел" така ще е.
    Би трябвало началници да са му тези които са пуснали неговата бюлетина...
  • 22 Azazel

    11 18 Отговор

    До коментар #20 от "Варна":

    Именно, много ясно правя разликата и затова разбирам на Макрон какъв му е проблемът. Ако една френска фирма иска да наеме работник, ще ѝ излезе двойно по-евтино да наеме български/румънски/унгарски/полски и т.н. "командирован" такъв, и е логично да използва тази вратичка. Макрон няма (или не казва да има) нищо против работниците от тези държави, но, ако работят на трудов договор във Франция и плащат осигуровки и данъци в местната хазна. Иначе, така държавата им губи двойно - веднъж от ненает (безработен), на който плащат помощи, и още веднъж - от невнесени в хазната осигуровки и данъци. Затова, няма как за всеки загрижен за държавата си френски политик този въпрос да не е важен и да не иска да направи законодателни промени на ниво ЕС, за да затвори тази вратичка. Друг е въпросът - как нашите политици ще си изиграят картите и, ако се видят принудени да се съгласят - какво ще поискат в замяна.

    Коментиран от #24

  • 23 Бай Ставри

    9 0 Отговор
    Този път "лопатата " е много прав !
  • 24 Варна

    24 5 Отговор

    До коментар #22 от "Azazel":

    След като си го разбрал тогава, за какво ми репликираш?
    - Сега се върни обратно и прочети думите ми отново за да разбереш да ли съм разбрал за какво идва франсето!

    Не може да обявява за честно когато френска фирма идва да продава услуги или стока на нашият пазар, а когато българска фирма отиде на техният пазар да се смята за дъмпинг!
    Без значение как се опитва да извърти нещата французина, това е търгавска сделка между две фирми от чужди държави в една общност. - Това е идеята на ЕС! Свободна търговия и движение на хора!
    Щом Френски, Испански, Германски, Италиански фирми с техен персонал могат да оперират на нашият пазар без да им коментираме нито социалната система, заплащане и условия на труд... - Редно е това правило да е реципрочно!

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Говньо

    3 17 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Да ама не е точно така, защото те имат по-голям напредък в сферата на ДЕМОКРАЦИЯТА! Ето защо и заслужават повече!

    Коментиран от #26

  • 26 Говньо

    1 19 Отговор

    До коментар #25 от "Говньо":

    Прав си! Не може да избираш Льотчик тогава когато се е кандидатирала ЦЕЦКА ЦАЧЕВА и да имаш някакви очаквания!
  • 27 Aza

    12 11 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Нещо продължаваш да не разбираш за какво става дума, ама това е типично за теб, затова спирам да споря. Само, в името на правдата, да уточня - никой не спира български компании да оперират на френския пазар, така, както френски компании оперират на българския. И никой не спира български работници да работят във Франция, така както френските имат право да работят в България. Пак казвам, въпросът е чисто правен и е свързан с недомислена законодателна разпоредна и това - как много компании злоупотребяват с нея. Идеята на Макрон е, че, ако работиш целогодишно във Франция, би следвало да си плащаш данъците и осигуровките във Франция. Тук не става въпрос да се спира работата на български превозвачи на френския пазар, а за това, че българските превозвачи не извършват превозите, а са се превърнали в HR агенции, които дават под "наем" служители на френски превозвачи. И, проблемът на Макрон даже не опира толкова до нашите шофьори и минималния им брой във Франция - проблемът му е с цели предприята, които наемат работници от Полша и Румъния на този принцип - тези хора работят и живеят във Франция по 12 месеца в годината, но не се водят наети, а командировани и съответно - не плащат данъци и осигуровки в държавата, в която живеят и работят, а в държава с много по-ниска данъчна тежест. Това е желанието на Макрон - всички от ЕС могат да живеят, работят и правят бизнес във Франция. Просто, ако работят във Франция, нека плащат данъците и осигуровките си във Франция.

    Коментиран от #30, #32, #47

  • 28 Гост читател

    19 6 Отговор
    Франция защитава интересите на собствените си граждани и това е похвално.Тва ,че ние сме дупедавци и не отстояваме нищо в наш интерес,тва си е чисто наш проблем. Ние винаги сме били едни мижитурки,в миналото слуги на СССР, сега на Америка,Запада ,или квото и да е там друго. Франция е за пример,ние за посмешище.

    Коментиран от #31

  • 29 Цун Кай Ми Хуя

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Говньо":

    Ти знаеш ли,какво е това демокрация и ,какво общо имат
    действията на Макрон с демокрацията.Изглежда според
    тебе всичко,което идва от запад е демокрация.От абсолю-
    тизиране и лизане на задници на всичко идващо от запад
    сме на това дердже.

    Коментиран от #36

  • 30 шовинист

    14 4 Отговор

    До коментар #27 от "Aza":

    аза ли си ... г. аза ли.... само да попитам- тези много работници не се ли хранят, обличат и не плащат ли наем във Франция? Това не е ли приход за държавата? И друго- кой е виновен на саксофоните, че допуснаха 25 % от населението да са мързеливи хомо еректуси на социал? И трето - мислиш ли, че ако тези хора плащат данъци там и нещата ще се оправят? Замисли се малко. маак. рон е един прислужник на рота. шайлд и нищо повече...а на франция и остават още 20 години максимум. Дотогава еректусите ще са мнозинство....
  • 31 гюро

    20 3 Отговор

    До коментар #28 от "Гост читател":

    читателю, ако франция е пример значи светът е мъртъв. ходил ли си там? живял ли си? какви граждани защитава пед. ала ? защитава икономически интереси на корпорациите. А гражданите.... то там вече са само потомци на урко....
  • 32 Варна

    10 6 Отговор

    До коментар #27 от "Aza":

    Ей....,
    Ако имаше поне малко опит то щеше да ти е ясно, че не можеш да смесваш търговската сделка между две фирми от чужди държави с трудово- правните въпроси на отделните законодателства на участниците.

    Ти наясно ли си за какъв абсурд говориш?

    Коментиран от #38

  • 33 Mmmm

    9 2 Отговор
    Да работим за мижева заплата и осигоровки,а идват години за пенсии!
  • 34 Ясно

    14 4 Отговор
    Пудела на Меркел е решил да се преквалифицира в Каракачанката на Макрон
  • 35 Къртев

    7 7 Отговор
    Ейй, г-н Каролев е един от най-светнатите по икономическите въпроси. Само ми е чудно, като обикаля тв предавания и пише глупости във фейсбук, от къде намира време да приема реална и достоверна информация. Това, че расъждава върху въздушното пространство си е негов проблем. Но това, че някои хора приемат фантазиите му за факти е голям проблем
  • 36 Говньо

    4 12 Отговор

    До коментар #29 от "Цун Кай Ми Хуя":

    ДЕМОКРАЦИЯТА Е НА ЗАПАД, не е на изток! ДЕМОКРАЦИЯ има точно в западна европа !
  • 37 БЪЛГАРИН

    15 2 Отговор
    Започвам все по-сериозно да се замислям, дали накрая няма да се окаже, че Бойко не е просто бивш ТЕЛООХРАНИТЕЛ на Тодор Живков, но и негов ...СИН...
    Има някаква потресаваща прилика в изказа, поведението, навиците и външността...
  • 38 Azazel

    11 7 Отговор

    До коментар #32 от "Варна":

    И защо да не можеш да ги смесваш? Това е идеята на законите и наредбите - когато възникват различни конфликти, те служат за тяхното разрешаване. За всеки поне полу-интелигентен човек, е ясно, че "командироването" е просто правна хватка за избягване на данъци, нещо като офшорните компании, но в случая - за човешки ресурси. Тук ощетени са френските работници, тъй като, заради прекалено високите данъци и осигуровки във Франция, на френските фирми им излиза по-изгодно да наемат "командировани" работници от други държави в ЕС, вместо тях. Френските политици имат два варианта за справяне с проблема - единият е да изравнят нивата на данъците и осигуровките във Франция с тези на държавите от Източна Европа (но това ще значи край на френския социален модел и ще доведе до истински социални бунтове там), а другият - да намерят законодателно решение на ниво ЕС, с което да ограничат тази практика. И, да, имам достатъчно опит и като работодател, и като служител. С моя фирма сме извършвали неведнъж услуги за фирми от ЕС, а данъци и осигуровки съм плащал винаги в държавата, където работя и живея - България. Вършил съм същите услуги и за фирми от САЩ - там има много по-ясна правна уредба при какви условия фирмата/служителят трябва да плаща данъците си в САЩ, и при какви - в държавата, където е (не, че също не може да бъде заобиколена с вратички в закона, де...).

    Коментиран от #44

  • 39 Незнаещ

    3 2 Отговор
    Интересно на какъв език си говорят тези от снимката?!
  • 40 Ай сиктир ... на недоволните

    12 1 Отговор
    Уважаеми братя и сестри ,
    Макрон е Макроикономист и Макрофинансист. Похвално е че е намерил сили да защитатава приходите в собствената си хазна , която впрочем е задлъжняла с няколко стотин милиарда....
    Не го е срам , не пратил зам. министър или шеф на агенция лично поема кръстоносен поход за пари. Разкрил е вопиюща несправедливост. Посочвам го за пример на нашите властимащи.
    И ги питам сплаведливо ли е нашите 3 и 4 блок на АЕЦ да са затворени а френските дори и по стари да работят
    справедливо ли е нашите земеделци и животновъди да получават в пъти по ниски субсидии за своя труд и продукция.
    Справедливо ли е България да е отворила пазарите си и да приема нискокачествените храни и боклуци на Франция
    Българина да получава заплата по ниска от социалните помощи
    Пенсионери с 40-50годишен стаж да мизерстват.
  • 41 Ай сиктир ... на недоволните

    4 1 Отговор
    Уважаеми братя и сестри ,
    Макрон е Макроикономист и Макрофинансист. Похвално е че е намерил сили да защитатава приходите в собствената си хазна , която впрочем е задлъжняла с няколко стотин милиарда....
    Не го е срам , не пратил зам. министър или шеф на агенция лично поема кръстоносен поход за пари. Разкрил е вопиюща несправедливост. Посочвам го за пример на нашите властимащи.
    И ги питам сплаведливо ли е нашите 3 и 4 блок на АЕЦ да са затворени а френските дори и по стари да работят
    справедливо ли е нашите земеделци и животновъди да получават в пъти по ниски субсидии за своя труд и продукция.
    Справедливо ли е България да е отворила пазарите си и да приема нискокачествените храни и боклуци на Франция
    Българина да получава заплата по ниска от социалните помощи
    Пенсионери с 40-50годишен стаж да мизерстват.
  • 42 Ай сиктир ... на недоволните

    5 1 Отговор
    Уважаеми братя и сестри ,
    Макрон е Макроикономист и Макрофинансист. Похвално е че е намерил сили да защитатава приходите в собствената си хазна , която впрочем е задлъжняла с няколко стотин милиарда....
    Не го е срам , не пратил зам. министър или шеф на агенция лично поема кръстоносен поход за пари. Разкрил е вопиюща несправедливост. Посочвам го за пример на нашите властимащи.
    И ги питам сплаведливо ли е нашите 3 и 4 блок на АЕЦ да са затворени а френските дори и по стари да работят
    справедливо ли е нашите земеделци и животновъди да получават в пъти по ниски субсидии за своя труд и продукция.
    Справедливо ли е България да е отворила пазарите си и да приема нискокачествените храни и боклуци на Франция
    Българина да получава заплата по ниска от социалните помощи
    Пенсионери с 40-50годишен стаж да мизерстват.
  • 43 Гост

    3 2 Отговор
    Като ще е гарга да е рошава! Като ще е: ай, сиктир Макроне, да е..
    ай, сиктир Макароне!
  • 44 Варна

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Azazel":

    Ей не спря да говориш глупости!
    Имаш 28 държави- членки, с 28 различни законодателства и с 28 бюджетни системи, които определят издръжката на всяка една от тях.
    Ако имаше поне малко представа, щеше да ти е ясно, че това е невъзможно понеже трябва да промениш цялата система съобразена с тези 28 членки заради спецификите им на облагане на доходите. Което означава, че нашата бюджетна система ще започне да издиша именно заради това. Някои от държавите членки имат поголовно данъчно облагане, което е различно от нашето. Ако имаше представа поне малко от данъци вероятно нямаше да говорим по темата защото няма как данъчното облагане да бъде синхронизирано с 28 различни системи на облагане.
    Ако си работодател то вземи да си питаш счетоводителя, как на практика ще се реши въпроса с осигуровките, пенсионирането и облагането на доходите на физическите лица и отделно по въпроса на ЗКПО, ако трябва да го хармонизираш с всяка отделна членка? Как я виждаш хармонизирана българската данъчна система в частност осигурителната съобразена със законодателството на останалите 27 членки? Въобще ти мислиш ли? Как ще прибереш осигуровките на твоят работник от Франция, Холандия, Испания, Белгия и т.н. които имат съвсем различна система на облагане. Къде ще ти се признаят разходите? - Ако ти се признаят във Франция защото са направени на френска територия защо да ти се признават в България, Румъния или Испания? По чия данъчна система и нейната ставка ще ти се удържат и признава

    Коментиран от #48

  • 45 юрист

    6 4 Отговор
    Браво- доживях да прочета нещо смислено от човек, който се занимава с политика....Чак не мога да повярвам!
  • 46 Знаещ

    6 6 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: не става въпрос да се спира работата на български превозвачи на френския пазар, а за това, че българските превозвачи не извършват превозите, а са се превърнали в HR агенции, които дават под "наем" служители на френски превозвачи.". Защо лъжеш? Много български фирми оперират със собствени камиони в западна Европа. "Редица европейски държави, между които Франция, Германия, Белгия, Италия, Австрия, започват да приемат различни нормативни актове, по съществото си протекционистки, които се опитват да ограничават възможностите за работа на източноевропейските предприемачи, в пълен разрез с основните стълбове на ЕС, между които е и свободата на предприемачеството и свободното движение на хора, стоки и капитали.
    Това се прави под натиска на местните превозвачи, които се стремят да отнемат пазара на по-конкурентните превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и прибалтийските републики. Редица подобни законодателни решения, ограничаващи превозвачите, вече се обжалват пред Съда на ЕС.
    Целта е видима и ясна – да се принудят изкуствено, чрез административни пречки и мерки, по-конкурентните превозвачи да прекратят дейностите по превоз и каботаж в рамките на ЕС, а водачите да бъдат принудени да работят за западните фирми. Това ще означава нова вълна от миграция и нова загуба за българската икономика."

    Коментиран от #49, #52

  • 47 Знаещ

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Aza":

    Горния ми коментар е адресиран до теб.
  • 48 Azazel

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "Варна":

    Това, че нещо е сложно за ограничените ти умствени способности, не значи, че е сложно за ЕК, ЕП и т.н., и те отдавна са приели достатъчно закони и наредби, които да дават решения на почти всички проблеми, които изложи. Просто, в тях има оставени вратички и Макрон иска да затвори една конкретна такава. За да се реши проблемът, изобщо не е необходимо синхронизиране на данъчните системи на 28-те членки, а и идея си нямам откъде пък ти хрумна, че аз искам подобно нещо (впрочем, има доста политици в ЕС, които искат, но, да, и аз знам, че, ако това стане, България ще е от губещата страна). Необходимо е единствено експертите по международно/европейско данъчно право (а не аз и ти) да предложат някакви възможни решения, те да се дискутират от всички заинтересовани страни и да се гласуват.

    Коментиран от #51

  • 49 Azazel

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "Знаещ":

    Точно за там, където има опити за протекционизъм, има съд и не се съмнявай, че, ако такъв се докаже, съдът ще отмени тези закони и наредби, ще наложи санкции на държавите, и ще позволи отново свободния пазар на транспортни услуги. Тук не говорим за това, а за вратичка в данъчното законодателство, от която се възползват компании от всякакви сфери, не само от транспортния бранш.

    Коментиран от #50

  • 50 Знаещ

    1 7 Отговор

    До коментар #49 от "Azazel":

    Аз ти показах, че си написал лъжа. А за да разбереш по-добре позицията на франсето прочети това: https://m.offnews.bg/news/Analizi-i-Komentari_65/Prezidentat-Makron-sreshtu-svobodniia-pazar_663565.html

    Коментиран от #53

  • 51 Варна

    7 4 Отговор

    До коментар #48 от "Azazel":

    Слушай ме сега внимателно щото ми писна от тъпотии!
    - Завършил съм магистратура по счетоводство и контрол. Управлявам собствената си фирма повече от 10 години и основно се занимавам с търговия в и извън ЕС.
    Като ти казвам, че нямаш представа за какво говориш означава, че наистина нямаш престава!
    Вземи и си говори с счетоводителя за да разбереш как функционира една система включително и българската!

    Не може да има синхронизиране на данъчните, а съответно и социалните системи на ЕС, в този му вариант при 28 вида бюджети и 28 пенсионни, социални и здравни системи!
    Така както е невъзможно всяка от страните да има общо 28 начина на отчитане! Да е хуй че да ти го набия, а то акъл!
    Не се занимавай с въпроси, които не са от компетенциите ти и в тези случаи е добре да слушаш онези, които "поназнайват" малко повече!
    Не маже да се плащат осигуровките във всяка страна, в която си командирован или нает! Не го позволяват съвременните пенсионни и социални системи на 28- те членки, а и на никоя от страните.
    За да не изпадам в подробности ще ти дам един прост пример, надявайки се че ще го схване ХХХ глава. Ако ти си строителна фирма и имаш в следващите 20 години обекти в всичките 28 членки и осигуровките се отчитат по месторабота в чужбина, после от кого ще вземат пенсия твоите работници?
    Научи се как работят социалните системи преди да дрънкаш простотии!
    Едно е да облагаш с данъци при източника и съвсем друго е да облагаш с данъци при получателя или

    Коментиран от #54

  • 52 Варна

    3 7 Отговор

    До коментар #46 от "Знаещ":

    Няма да те разбере!
    - Коментарите са почти излишни, не заради друго за защото въпреки че не знае, що пък трябва да слуша какво му се говори? Аз вече почти съм се отказал да му наливам акъл просто защото не слуша.
    Най- елементарното е да беше си погледнал оценките на коментарите, че да прецени да ли не стъпва накриво, но той е от типа на онзи с коня и още двама трима.
  • 53 Azazel

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "Знаещ":

    Първо, не съм написал лъжа, защото тези превозвачи, които оперират със собствен такъв транспорт (4-5 големи фирми, които мога даже да ги изброя, защото познавам бранша), никой не ги спира да продължат да си работят по същия начин - идеята на Макрон ще ограничи само тези, дето дават персонал под "наем" и френските фирми, които използват дъщерни и кухи фирми, за да намаляват разходите си за персонал. Второ, позицията на Макрон добре я познавам (не казвам, че я одобрявам, а само, че е прав за пред своите избиратели и Франция) и не ми е необходимо да чета свободните съчинения по нея на фашист - популист, известен най-вече с лъжите си.

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Знаещ

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "Azazel":

    От най-долните лъжци си:"... българските превозвачи не извършват превозите, а са се превърнали в HR агенции, които дават под "наем" служители на френски превозвачи.".
  • 56 Варна

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "Azazel":

    Такова непознаване на елементарни постановки от бизнеса са характерни само за онези, които не могат да си вадят хляба сами.
    Честно имаш голям късмет имаш че не се познаваме лично

    Коментиран от #58

  • 57 Мършата

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "Azazel":

    Аз се разграничавам от тях! Образован човек си, защо се унижаваш да общуваш, да им правиш извратеня кеф на тая КОМУНЯШКА ПАПЛАЧ????? НЕКА БЪДЕ И Я ПРЕБЪДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!
  • 58 Azazel

    7 3 Отговор

    До коментар #56 от "Варна":

    Не е въпрос на късмет, просто няма къде човек като мен да се запознае с прост и невеж селянин като теб. И това - да обикаляш цял ден с баничарка, за да зареждаш будки със семки и бонбонки, не е като да си големия международен "бизнесмен", повярвай ми. Само невежеството и тъпотията ти те карат да мислиш, че разбираш от нещо и си някой - ефекта на Дънинг-Крюгер все едно по теб са го писали.
  • 59 Софиянец

    12 3 Отговор
    Неуважаема редакция,
    Ваше право е да сте недоволни от позицията на Макрон, но знаете ли изобщо какво означава на турски изразът, който сте включили в заглавието и с който се обръщате към френския президент? Какво да се прави, толкова са ви умствените възможности и професионалното ви ниво и такова изискано възпитание са успели да ви дадат родителите :) Заради такива като вас, ми се е случвало и в България, и в чужбина да се срамувам, че съм българин. Единственото, за което ставате, е да отразявате живота на чалга нищожествата.

    Коментиран от #60, #61, #62

  • 60 Azazel

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Софиянец":

    Стана ми интересно от коментара ти какво точно значи, извън обичайния български начин на използване - като възклицание за изразяване на възмущение и кратка проверка из Гугъл показа, че май и буквално, и преносно: Ай, сиктир = Fuck off... Това ли имаш предвид, или е още по-зле работата?...
  • 61 шовинист

    5 5 Отговор

    До коментар #59 от "Софиянец":

    не знаех, че софиянец звучи толкова гордо ;) . ...ама щом се хвалиш. Колкото до останалите ти писания - като не ти харесва нещо - марш в гейропа, трансджендърия, либерталандия, сингулария или в каквото и демоноидно място ти харесва. Трансхуманистичните зомбита така или иначе ще изчезнат и нормалното ще победи. А България ще пребъде. Бог е велик!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хасан

    5 3 Отговор
    Кауфланд България плаща 300 —400 евро заплата..Кауфланд Франция плаща 2000 евро...а цените на стоките са почти същите,живеем в един и същ съюз..имаме същите мита и данъчни ставки....те ни оправят то може .а ако ние тях.."ай боли"
  • 64 Шарл Дьо Гол

    5 1 Отговор
    Владимир Каролев е всеизвестен с тъпизма си.
  • 65 Дикембе Мутомбо

    2 0 Отговор
    За какъв Карфур говорите тук?! У нас той беше франчайз, воден от гръцка фирма. И нищо общо с Франция.

    Примерът със заплатите е напълно валиден, но използвайте като субект Декатлон, например.
  • 66 десперадо

    1 0 Отговор
    Предлагам работа за българи тираджии в чужбина...чудесни осигоровки и данъчни благини..45часа пауза на хотел или у дома в България..осигурен чартър..ЗАПЛАТАТА Е...ХА АМИ НЕ ОСТАНА ЗА ЗАПЛАТА
  • 67 факт

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Каква свободна търговия, какви 5 лева? Големите икономики са големи, именно заради протекзионизма и кражбите от колониите си.
  • 68 ПЕШО

    0 1 Отговор
    Каролев ,Каролев много си зле брат.Как можаха да те пропуснат мутрите.