Last news in Fakti

28 Август, 2017 07:45 12 014 15

Българското Макондо

  • военен завод-
  • индустриална зона-
  • патриоти
Българското Макондо - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското Макондо започна бавно да се съвзема от дъжда, който не спря да вали пет години - от нашествието на скакалците, които унищожиха всички запаси храна, трупани през пороя. Хората се събуждаха бавно от съня, след който никой не помнеше нищо. Окопитени, решиха да направят избори. Спечелиха патриотичните сили, за които никой не беше гласувал, но това нямаше значение, защото спомените след дъжда, скакалците и съня, още не се бяха възвърнали съвсем. Всички бяха изгубили всичко, а лозунгът на патриотите беше: "Да върнем Българското Макондо на българите!".

Патриотичната управа направи административна реформа и въведе само две длъжности. Първата беше Вицекрал, за какъвто беше произведен един човечец, който не знаеше какво точно да работи, защото крал нямаше. Бързо му доскуча и затова тръгна да се бори със шума по кръчмите.

Вторият пост на Икономически и военен началник на Българското Макондо зае един млад човек, завършил право едва на 21 години. Патриотичните сили се бяха обявили противкриминалната приватизация и затова назначиха именно него, защото преди дъжда той е бил шеф на Агенцията по приватизацията. Нямаше вече държавни дружества и затова започнаха да национализират частните. Започнаха с военните заводи и Икономическия и военен началник на Българското Макондо започна да продава автомати и гранати на патриоти от други държави, за да се борят срещу прогнилите консервативни правителства.

Сетне началникът се зае да създава друг поминък за населението. Сети се, че преди дъжда е съществувало една компания за иновации и високи технологии. Кръсти я Макондо Тех Парк. Внея назначи дъщерята на шефката ня синдикатите, завършила Библиотекарския институт вМакондо, която бе измислила нов компютърен език. Той се състоеше предимно от цифрите 3, 4 и 6, а останалите символи бяха от някаква неразгадаема древна писменост, вероятно остатък от преди дъжда. Но новият компютърен език не беше достатъчен. Макондо Тех Парк трябваше да привлича и да вдъхновява младите хора и затова в борда влезе и един 72-годишен агент на тайните служби от преди дъжда, старейшина.

Оставил иновациите в добри ръце, на Икономическият и военен началник на Българското Макондо му остана една последна задача - да създаде условия за производството и инвестиции. Докладваха му че преди дъжда е имало една друга компания, която притежавала някакви държавни имоти. Нея я кръсти „Индустриални зони – Макондо“ и там назначи един бърборко-либертарианец, който беше твърдо против държавната намеса в икономиката, но с радост прие държавната заплата. Новият мениджър се зае толкова отговорно да насърчава предприемачеството в Българското Макондо, че отиде в една ферма, започна лично да дои кравите и цялото това зрелище се предаваше по телевизията, за да се привличат така нови чуждоземни и родни инвестиции.

Най-сетне, след толкова много работа и трудни кадрови решения Икономическият и военен началник на Българското Макондо въздъхна облекчено и плесна с ръце доволен. Точно тогава от небето закапаха едри капки дъжд, който продължи 5 години, в далечината се зададе тъмен съскащ облак скакалци, а поданиците заспаха в безпаметен сън.

По мотиви от романа "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарс

    49 18 Отговор
    Много тъпа статия
  • 2 Али Раза

    38 14 Отговор
    Статията не струва. Не искам да обиждам автора, но..... Дано на други да им хареса
  • 3 Фифи

    25 13 Отговор
    Еми доста е силна всъщност
  • 4 по темата

    25 14 Отговор
    Авторъ, сигурно е на заплата при сорос, и сега заработва предплатата.
  • 5 345

    26 7 Отговор
    Статията е в стил Карбовски - опитва се да ни внуши неща които дори авторът не е доказал на себе си, точно Валери Симеонов пък е ПРИМЕРЪТ за депутат
  • 6 Показалец

    23 2 Отговор
    Ето нагледно се вижда, че от 5 коментирали само 1 запознат с оригинала на текста. Паралелът е страхотен, чак да ти се дочете отново!
  • 7 Янка Такева

    23 1 Отговор
    Точно така, Сорос назначи неграмотната щерка на Янка Такева в борда на София Тех Парк
  • 8 Мушморок

    20 3 Отговор
    Авторът е представил много добре нашата действителност...за съжаление.
  • 9 Фарс

    16 6 Отговор
    Много умна статия.
  • 10 Все още учудваща се

    17 3 Отговор
    Превъзходна статия отразяваща нашата действителност и конкретно поредната калинка назначаваща други калинки. Защо Бойко не се поразрови и да види фалшивите им дипломи. По агенциите е същата работа.
  • 11 Аекадио Буендия

    5 13 Отговор
    Изключително тъпа статия от очевидно НЕдочел и Неразбал човек.
  • 12 Иоуееееее

    4 10 Отговор
    Какви са тия глупости?
  • 13 Boogeyman

    15 1 Отговор
    Неприлично вярно, просто това е Българистан и грозната реалност...
    А на който не му харесва или неприлично глупав или е мазохист който трябва да живее и умре в тая бананова република, лошото в случая е че обрича и децата и внуците ..... си на тази грозна участ.
  • 14 БАЙ ГАН4О

    4 3 Отговор
    Браво на автора всичко е много точно описано
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Браво. Чудесно. А на който не му харесва, да не чете.