1 147 7

Даниел Смилов: Властта се путинизира

by Fakti.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На прага на пълна путинизация сме. На базата на измислени и вече веднъж отхвърлени от съда обвинения КОНПИ е на път да затвори малкото останали независими вестници чрез спорни сметки за цената на приватизирани активи. Един ден в съда сигурно всички твърдения ще бъдат оборени, но вече ще имаме пълен медиен монопол. Това е целта на операцията, написа в профила си във фейсбук Даниел Смилов.

С този акт ГЕРБ ще завърши трансформацията си във втора производна на БКП. Политически Борисов възприе всички приоритети на БСП от 90-те години: ревизия и обвиняване на приватизацията за всички беди в обществото, медийна монополизация и месене в съдебната система, настояване за запазване на тесни икономически отношения с Русия, антилиберализъм и топла връзка с национализма и патриотарството. Нещо повече - ГЕРБ на практика прие централното обяснението на БСП за "провала на прехода" заради "грабителската приватизация", отричайки очевидната истина, че България беше разграбена ПРЕДИ приватизацията от 97-2001 г. със схеми "вход-изход" и необезпечени заеми от банките. Сриването на икономиката и финансовата система от 96-97 г. бе структурната причина за обезценяването на държавните активи - нещо, което ГЕРБ не искат да забележат. Така те де факто оневиняват БСП за най-големия политически и управленски провал по време на прехода, заради който изоставаме от останалите държави от Източна Европа.

Икономически пък ГЕРБ се превърна в инструмент на определена групировка, така както БСП стана патрон на създаването на "Мултигруп" и трибуквените мутренски конгломерати на 90-те. Групировката се вижда в огледалото на Борисов, но може и с просто око.

Сигурно има някакви други разлики между двете производни на БКП, но те са естетически, декоративни и свързани с биографиите и натюрела на лидерите им. И може би е време тези, които тръбят, че ГЕРБ била "дясното" в България, да се осъзнаят. Такова дясно имаше вече у нас през 90-те чрез БСП (което наричаше Желев "турчин с фес" и винеше Сорос за фалита на банките от 96-97 г.). А днес такова "дясно" има в Русия. В изобилие.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • глас от народа
  Отговор
  1 11:11  21.11.17
  Борисов е новият български Тодор Живков. По дължина на упранле нито му правя аналогия. Едно поколение деца израства и никой друг не и управлявал страната през тяхното детство

  Коментиран от #2

 • Пеньо
  Отговор
  2 11:23  21.11.17

  До коментар #1 от "глас от народа":

  Тъпо е да се прави такава аналогия. Ти още малко ще го класираш и по дължина на друго нещо. Борисов е страхливец и при малко зор подава оставка. Да не говорим, че сега се е сдушил с пишман патриотите, че и с Болен. Но явно електората не вижда алтернатива в сегашните партии и лидери и действа на принципа "не бягай зло, че идва по-зло"! Това се отнася и за кражбите и другите бандитски прояви на властта.
 • стоян георгиев
  Отговор
  3 12:56  21.11.17
  анализатора е безспорно прав,но не борисов е наи-страшното!!!страшното е в матряла довел през вота си до статукво без нормална европеиска алтернатива.падането на борисов ще доведе други путинови креатури квито са бсп и дпс и мизерията ще продължи!докато в българия не се създаде креативна партия няма как да излезем от блатото.лошото е че креативните у нас се смятат за наи-големите бокуци и нямат никакво политическо бъдеще.
 • Гост
  Отговор
  4 15:55  21.11.17
  Браво на автора с малко думи е казал всичко. Ако беше написал и как се излиза от такава ситуация щеше да бъде отлично.
 • Стефан
  Отговор
  5 16:27  21.11.17
  Даниел Смилов - Център за либерални стратегии. Внимание, внимание, говори Дьорд Шорош!
 • 6 21:06  21.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • един
  Отговор
  7 16:57  22.11.17
  Истината е, че женището Корнелия Нинова дърпа конците в държавата. Не е свещена крава, защото те са кротки и безобидни. Тя е чудовище и особено напоследък прави впечатление как Борисов й се кланя. Каквото каже Нинова, това става. Отиде госпожата чак при главния прокурор Цацаров и той в резултат на нареждане на Нинова повика Борисов и му нареди да провери язовирите! Сигурно хидроинженерството е хоби на прокурора наш. Борисов, понеже явно е далече от тази професия, наредил на министъра на регионалното развитие да направи проверката. Абсурдите в държавата нямат граница, каквото и да стане, все Борисов трябва да отговаря. Нинова ще му дърпа ушите. Като че ли всички останали отговорни лица по региони, ведомства и така нататък са само и единствено да поглъщат държавни пари и да красят канцеларии и кабинети. Толкова тъпа държава няма! Ние сме единствени! БСП избраха злобна и невъзпитана жена да ги предвожда и се гордеят с нея! Излагация!

Напиши коментар:


Публикувай