1 775 1

100-те милиарда евро на "Apple"

Apple вече няма избор, ще трябва да плати данък - въпросът е само дали ще го плати в САЩ, или в Европа

Георги Ангелов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата година ЕК реши, че компанията Apple трябва да плати данък върху 100-те милиарда необложени печалби в Ирландия. Данъкът е 12.5% или 13 милиарда евро (отделно лихви и глоби за забава за още 2 милиарда). Apple обжалва решението и не иска да плаща.

Това пише в профила си във Фейсбук Георги Ангелов.

Компанията се надяваше чрез обжалване да избегне данък в Европа и евентуално да плати минимален данък в САЩ след данъчната реформа.

Обаче, днес американският Сенат одобри данъчната реформа на Тръмп, която предвижда еднократен данък върху всички необложени печалби на американски компании, държани в чужбина. Данъкът е 15.5% - т.е. Apple ще трябва да плати 15.5 милиарда евро.

Apple вече няма избор, ще трябва да плати данък - въпросът е само дали ще го плати в САЩ, или в Европа (или и на двете места в някакво съотношение). И това не се отнася само за Apple, а и за всички други компании използващи такива схеми. Десетилетните схеми за укриване на данъци с офшорки вървят към приключване.

Това развитие ще увеличи облагаемата база, съответно могат да се събират повече приходи дори при по-ниски данъчни ставки. Така че редица страни ще намалят данъчните ставки. Т.е. данъчната конкуренция вече ще бъде на база на реални данъчни ставки, а не на база на незаконни схеми за укриване на данъци.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гого
    Отговор
    1 14:51  22.12.17
    Ако беше във България щеше да плати комисионна само на селянина от Банкя както прави Лукойл!

Напиши коментар:


Публикувай