Last news in Fakti

21 Декември, 2017 11:00 2 324 1

100-те милиарда евро на "Apple"

  • епъл-
  • apple-
  • данъци-
  • офшорка

Apple вече няма избор, ще трябва да плати данък - въпросът е само дали ще го плати в САЩ, или в Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата година ЕК реши, че компанията Apple трябва да плати данък върху 100-те милиарда необложени печалби в Ирландия. Данъкът е 12.5% или 13 милиарда евро (отделно лихви и глоби за забава за още 2 милиарда). Apple обжалва решението и не иска да плаща.

Това пише в профила си във Фейсбук Георги Ангелов.

Компанията се надяваше чрез обжалване да избегне данък в Европа и евентуално да плати минимален данък в САЩ след данъчната реформа.

Обаче, днес американският Сенат одобри данъчната реформа на Тръмп, която предвижда еднократен данък върху всички необложени печалби на американски компании, държани в чужбина. Данъкът е 15.5% - т.е. Apple ще трябва да плати 15.5 милиарда евро.

Apple вече няма избор, ще трябва да плати данък - въпросът е само дали ще го плати в САЩ, или в Европа (или и на двете места в някакво съотношение). И това не се отнася само за Apple, а и за всички други компании използващи такива схеми. Десетилетните схеми за укриване на данъци с офшорки вървят към приключване.

Това развитие ще увеличи облагаемата база, съответно могат да се събират повече приходи дори при по-ниски данъчни ставки. Така че редица страни ще намалят данъчните ставки. Т.е. данъчната конкуренция вече ще бъде на база на реални данъчни ставки, а не на база на незаконни схеми за укриване на данъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    3 1 Отговор
    Ако беше във България щеше да плати комисионна само на селянина от Банкя както прави Лукойл!