1 372 12

"Честитките" в западната преса свършиха услуга на управляващите

Следващите шест месеца няма да има и дума критика за любезните домакини на Европа

Милен Ганев Главен редактор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко западни вестника си изпуцаха халосните, за да обясняват неща, с които така или иначе тук свикнахме да живеем, а там не интересуват никого. Свикнахме, защото съпротивителните сили срещу безобразията у нас вече се изчерпаха, а животът все някак трябва да продължи. Били сме най-корумпирани, най-бедни и медийно най-несвободни в Европа. Добрутро. Така обаче свършиха огромна услуга на управляващите у нас, тъй като изсипаха боклука в хола ни преди старта на председателството и услужливото Време имаше няколко дни да мине с прахосмукачката.

Следващите шест месеца западната преса няма да спомене и думичка в критичен уклон за любезните домакини на Европа. А след тях душовете с чиновническо-медиен шербет, които щедро ще обливат снагата на нашия премиер, ще качат рейтинга му до 80%. Той така или иначе е обсебил външната ни политика, постигайки две неща - бягство от вътрешните проблеми и допълнително обезличаване на президента, "пускайки го" единствено на концерти в чужбина. За Радев остава да помилва затворници по списъка на Йотова, както правеха „на акорд“ Първанов и другият генерал – Марин. Поне някой и друг клетник ще го споменава с добро.

Остава му и друго - да налага вето на всеки закон, който пожелае, след което управляващите да го прегласуват и дружно да му се оплезят. Но, стига за Радев – половин година той така или иначе ще бъде освободен от физическо, като изключим неизбежното честване на 3 март и Гергьовден.

„Защо Борисов мълчи за критиките на западната преса?“, скочи Нинова, вместо да си запази въпроса за вота на недоверие, за който ДПС я остави сама. Доган прецени, че образът на ДПС единствено ще пострада, ако се включи в „клатенето“ на кабинета, точно пред очите на Европа. Точно тези очи, в които ДПС държи да изглежда националноотговорна политическа сила. Какво щеше да спечели партията на почетния председател, ако скочи на любимеца на Меркел и Юнкер, заедно с „бившите комунисти“. Само негативи.

Все пак управляващите не отминаха с пълно мълчание „честитките“ от „Гардиън“ и „Ди Цайт“. Шефката на председателството Лили Павлова драматично заключи, че „България е заклеймена“. Това трябваше да събуди мобилизиращ патриотичен ефект, поне наполовина силен, колкото „Вставай, страна огромная“. Не успя съвсем, но отби номера. Включи се и Волен Сидеров, който в стил Ицо Хазарта обясни, че корупцията ни е много по-добра от корупцията им. На онези, дето ни критикуват. А за нашите проблеми...“тях ние много добре ги знаем“, както пък би се изразил Скакауеца Витков.

Това е атмосферата, в която скъпите гости от чужбина ще се възторгват от българската баница и шопската салата, Валери Симеонов ще им презентира оградата, която „спасява Европа от ордите“, а Борисов ще ги води с ботуши на магистрала Струма. За да им покаже, че обектът се изпълнява в срок и Европа няма да си вземе парите обратно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 990
  Отговор
  1 10:39  03.01.18
  За какво да ни крититуват като ние сами можем, от няколко дена по радиото и вестниците се чува само какво мислели западните медии, а пък те още не са се изказали
 • Цветан
  Отговор
  2 10:45  03.01.18
  Господине или госпожо, който е написал статията..защо не си си написал името..и защо толкова плюеш президента? Вие българин ли сте изобщо?

  Коментиран от #3

 • Иван
  Отговор
  3 10:52  03.01.18

  До коментар #2 от "Цветан":

  Господине или госпожо Цветан, горе ясно е написано името на автора - Милен Ганев, главен редактор. 'Ма кой/коя да гледа?!
 • Azazel
  Отговор
  4 11:02  03.01.18
  Г-н главен редактор, знам, че ролята на журналистиката има още доста тайни и неясноти за вас, но, колкото и да ви е странно, основната ѝ функция, е да... информира, не да върши услуги или вреди на управляващи, опозиция, Русия, Америка, фондации и НПО-та, природозащитници или концесионери... И в случая, колкото и обременената ви от тоталитарни режими, професори по ВАК, корумпирани собственици на медии и нагли рекламодатели, глава да не го побира - това правят тези медии - информират аудиторията си за тази сравнително малко позната държава, която поема председателството на ЕС от нова година - точно на време и обективно, нещо, уви, напълно непознато за управляваната от вас медия...

  Коментиран от #10, #11


 • goni
  Отговор
  5 11:51  03.01.18
  Милене! Както обикновено си точен! Не обръщай внимание на Цветан, или други подобни! Не знам защо, но нивото във форума от ден на ден пада!
 • dami
  Отговор
  6 11:56  03.01.18
  Да, г-н.Ганев е още жив в" наѝ-мафиотската" държава в ЕС ,факт. Това нямаше да е факт в някои "образцови" държави от същия съюз /Кипър или Малта/.Там излиташ в небитието заедно с колата си,по простта причина,че необичат вица за казана в ада и безработните дяволи около него,првърнал се в норма на демокрацията у нас.
 • 7 12:38  03.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Варна
  Отговор
  8 15:42  03.01.18
  Както винаги добра статия Г-н Ганев Един "+" от мен
 • ГБЗ
  Отговор
  9 16:04  03.01.18
  И президента, и правителството, и всичкия останал елит на изток - източен фронт, ГУЛАГ, С. Корея, според политическата ориентация на изпращащите.
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  10 16:34  03.01.18

  До коментар #4 от "Azazel":

  зелчо , точно това е ролята на медиите уважаващи себе си - да критикуват да коментират, да заемат позиция,да бъдат коректив на властта.За информация има информационни агенции .

  Коментиран от #12

 • typ
  Отговор
  11 19:22  03.01.18

  До коментар #4 от "Azazel":

  не се прави на умен, ще навредиш на някого...
 • Azazel
  Отговор
  12 21:03  03.01.18

  До коментар #10 от "Кумчо Вълчо":

  Мхм, може би затова медиите се наричат - средства за масова информация, не средства за масова критикация и корективизация... Ако имаше и грам идея от медии, щеше да знаеш, че информационните агенции имат за цел да снабдяват с новини други информационни организации, в т.ч. новинарски уебсайтове, печатни издания, телевизии и радиа. Информационните агенции създават готови новинарски материали и ги продават на други медии, а не крайни потребители (и, ако тръгнеш сега да ми даваш примери с "агенции" като ПИК и т.н. - веднага те спирам, те не са агенции, а просто са се самонарекли така. Агенция е БТА, примерно). Според най-разпространената дефиниция... "журналистиката е основната или извършвана като допълнителна работа професия на хора, които се занимават със събирането, преглеждането, проверката и разпространението на новини или свързаните с актуални събития коментари чрез медиите". Това беше и идеята на всички тези статии в западните медии - да информират аудиторията си за предстоящото българско европредседателство и да им разкажат за България, защото точно сега това е актуална тема. Но, г-н Милен Ганев, понеже е свикнал да прави услуги на разни рекламодатели, политици и т.н., веднага реши да пречупи въпроса през това - кой на кого каква услуга правил...

Напиши коментар:


Публикувай