Last news in Fakti

20 Януари, 2018 22:30 2 709 31

За християнството на Путин

  • путин-
  • християнство-
  • владимир ленин

И докато нашата църква остава една страняща от просветеността и милосърдието институция, ние също ще сме лесна жертва на подобни манипулации

За християнството на Путин - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не се учудвайте, че Путин сравнява комунизма с християнството.

Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

По време на комунизма това беше широко разпространено апокрифно оправдание на режима. В неапокрифната си форма то звучеше като “идеите са добри, но отделни хора ги опорочават”. По времето на Сталин това бяха чиновниците на Сталин, след смъртта на Сталин - самият Сталин. Някои хората жалеха, че Георги Димитров умрял рано, защото бил истински комунист, дошли други и опорочили идеята. А той, нали е светец, го мумифицираха и го превърнаха в пълен комплект мощи.

Както и Ленин. Комунизмът винаги се е опитвал да подмени християнството и винаги се е опитвал повърхностно да копира жестове и ритуали. Сега Путин се опитва да събере привързаността към ритуалите със спомените от близкото минало и легендите за славното имперско минало в един самодържавен ореол, който да си увие около ботоксовото си чело.

Всеки, който се е замислял върху поне страница от Новия Завет и е чел най-бездарното и примитивно творение на Маркс - „Комунистическия манифест“, знае колко абсурдни са подобни твърдения. Но те не бива да ни учудват.

В крайна сметка Путин е цар на подмяната и хибридните изпълнения, и твърдението му е съвсем в тази стилистика.

И докато нашата църква остава една страняща от просветеността и милосърдието институция, ние също ще сме лесна жертва на подобни манипулации.

За християнството на Путин
Снимка: БТА/АП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ekspert

    36 36 Отговор
    Путин е велик .Най великия .Най можещия..Факт

    Коментиран от #15

  • 2 Бесен Язовец

    34 17 Отговор
    ,,Браво Юли" заслужи си 15 ст.
  • 3 Бай Хой

    27 28 Отговор
    Браво!! много точно написано, за първи път да ми хареса нещо от "ФАКТИ"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пашо

    15 4 Отговор
    Ако социализма е християнство и религия съм съгласен. 😇
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Скорпион29

    29 19 Отговор
    ,,Манифест на Комунистическста партия" е считан за едно от най- значимите политическо философски произведения! И някой си Юли от Люлин го нарича публично бездарно и примитивно произведение ! Бездарно и клиширано постно е твоето експозе

    Коментиран от #23

  • 8 Kcaniba

    15 24 Отговор
    Много точно за написано браво, Комунистите са атеисти
  • 9 Комунист

    12 11 Отговор
    Вова,Вова на това ли те учихме в школото
  • 10 Kcaniba

    14 18 Отговор
    Браво със свети Ленин напред! Хахаха Империята на злото и лъжата е на колене агонизира!
  • 11 Бесен Язовец

    14 12 Отговор
    Точно примитиви могата да вярват в религията при този напредък в науката ходят и ми се кланят на разни божества от преди 2000 г.И точно Католическата Църква едно време е продавала Аудингенции и срещу пари е давала опрощение!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 OMG WTF

    13 14 Отговор
    "Сега Путин се опитва да събере привързаността към ритуалите със спомените от близкото минало и легендите за славното имперско минало в един самодържавен ореол, който да си увие около ботоксовото си чело."

    Хахахах това ми хареса. Тролетариата е в шок и ужас! :))
  • 14 Попов

    2 8 Отговор
    Третополов, но велик???...ясно си ми и ти... Стига сте прокарвали тая истанбулска конвенция, специално заради него...
  • 15 Ппопов

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ekspert":

    Третополов, но велик???...ясно си ми и ти... Стига сте прокарвали тая истанбулска конвенция, специално заради него...
  • 16 Сульо

    15 9 Отговор
    Верно е че след 1989-та пуснаха лудите от психиатриите,бамножиха се и се показаха и дебилите и малоумниците, но чак пък като този дето е писал статията...Счупи ми тъпомера ! А и си го представям как лиже гза на лЕбералите и хамериканците и чак ми става гнусно. Но на него явно не му е...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    12 10 Отговор
    преди да стане президент путин бе част от организацията виновна за унищожаването на наи-много църкви и мнастири в русия и по света ,както и за малтретирането на наи-много свещенници през цялата история на християнството.сега същия реши да обясни как нямало проблем щото комунизма и християнството били много близки!!!!като бяха толкова близки що комунистите унищожавахте християнството токова енергично бе вова?
  • 19 ЧебуРашка

    10 9 Отговор
    Путин не е християнин а АНТИХРИСТ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Трапер

    6 2 Отговор
    На 19януари Руската Православна Църква чества Богоявление.По този повод заедно с простолюдието православни християни и президента В.Путин се потопи в Селигерското езеро.За разлика от другите обаче,
    Той се прекръсти като католик а не като православен.При православните редът на кръстния знак , който е външнен израз на вътрешната молитва последователността е първо се докосва челото след това гърдите , дясното рамо и се завършва с докосване на лявото рамо.Само Господ може да съди и нека ми прости ако богохулствам ,но вероятно от студа В.Путин е сторил тази грешка,като се прекръсти завършвайки с дясното рамо.

    Коментиран от #25

  • 22 Българин

    7 7 Отговор
    Православния чекист Путин успешно изгражда православен халифат с помощта на православни талибани.
  • 23 lava

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Скорпион29":

    Мекотело без собствено мнение. "...е считано..." Кой го счита и защо трябва и ти и аз да го считаме. Ти чел ли си го за да си съставиш собствено мнение или просто се доверяваш на някакви мистични "те". Евала на "Юли от Люлин", че има смелост да се изправи срещу твоите великани и да подложи на съмнение оценката им. И аз съм като него. Сигурно харесваш, без да познаваш и цялата класическата литература и всичката класическа музика само защото някой или някои ги е счел и класифицирал като класически.

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Българофил

    7 0 Отговор
    "Извори и смисъл на руския комунизъм"-Николай Бердяев. Глава последна е "Християнството и комунизма".Който иска да не говори глупости, да се запознае какво е писал един велик руснак.
  • 25 Митко

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Трапер":

    На Господ едва ли му пука дали се кръстят от ляво на дясно или обратно ако го уважават и му пазят заповедите. А ако не ги пазят даже и да се кръстят от правилната страна това едва ли ще ги препоръча.
  • 26 Антикомунисt 1

    9 5 Отговор
    Другари, комунизма(сатанизъм) е най-отявления антипод на християнството.
  • 27 Скорпион29

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "lava":

    То всяко мекотело може да си има мнение но е по- добре да се довериш на авторитетите от колкото на лъиците! А българско мекотело със мнение като бежово на дъжд!
  • 28 Скорпион29

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "lava":

    А ти като не си го чел защо изказваш мнение и подкрепяш др.такова? И защо смяташ че не съм го чел щото не написах че аз го считам ли? Аз съм човек който си знае мястото обаче ти си от хората които не си го знаят явно!
  • 29 гнида

    4 2 Отговор
    Църквата , т.е. християнството служат за разбиране на Света и Вселената . Така е и при всички други религии . Извратените начини и манипулации също съществуват ! Относно Путин - ето това е най-великият държавник на Русия .... Служи си точно , дори и манипулативно със средствата за подобряване на живота на рашаните ! След наследството оставено от предателя горби и акото елцин никак не му е било лесно ! Вие господа българи трябва да завиждате , щото нямаме такава политическа личност !

    Коментиран от #30

  • 30 гнида

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "гнида":

    ДА се чете алкото елцин !
  • 31 Дядо Николай

    3 4 Отговор
    Путин е Аннихриста! Анатема, Анатема трижди!