747 5

За реките на България и центъра на властта

Петко Симеонов

Известно е, че селищата, откъснати от своя естествен, наложен от историята Център, било то махали, села, градове, региони, та даже държави, вегетират и бавно изчезват.

Независимо от различните административни деления и проекти за такива, държавната ни територия има като центрове почти всички областни градове. Очертала се е доминацията на София. Сериозни центрове са Пловдив, Бургас, Варна и специфичното място на Благоевград.

На пръв поглед в Северна България има един голям град - Варна, в Южна са останалите.

Такава гледна точка е спорна.

Всъщност тези центрове са свързани с водосборни райони.

Сигурно за мнозина ще бъде странно, ако кажа, че един от важните фактори, които определят миграцията и заселването, е посоката на водата. Това определя икономическото развитие на селищата и има ментални въздействия върху населението. (По този механизъм се българизират градовете през тъмните векове! Но темата е друга.)

Погледнете предложенията за райониране на страната и ще видите, че те удивително са съобразени с водосборните басейни.

На територията на страната има три водосборни района - Дунавски, Черноморски (реките, вливащи се в Черно море), Беломорски, разделен на две - Маришко-Тунджански и Струмско-Местенски.

Дунавският с част от Черноморския е Мизия; Маришко-Тунджанският с част от Черноморския е Тракия; Струмско-Местенският е Пиринска Македония.

В Дунавския водосборен район е София и Софийското поле. Това е бившето Княжество. То има три дяла: Черноморски, Централен (от Искъра до Черноморския), Северозападен (от Тимок до Искъра).

Самата Северозападна България има два дяла - Видински (от Тимок до Огоста), Врачански (от Огоста до Искъра).

Пловдив е център на Маришко-Тунджанската част от Беломорския водосборен район. Благоевград е център на Струмско-Местенския водосборен район. Бургас е център на южната част на Черноморския водосборен район, Варна - на северната му част.

Ще посоча нещо любопитно. Като започнем от "виенската закачалка", минем през хъшове и легии, и свършим с пътешествията на Бай Ганьо, ще отбележим, че основните центрове са Букурещ, Браила, Белград, Будапеща, Виена... Всички тези градове са в Дунавския водосборен район. А сега в актуалния интерес за инфраструктурно интегриране на Западните Балкани доминира интересът за интеграция на Долнодунавския басейн...

Но моят интерес в случая е Северозападна България. Неин център е София. Така се е случило, но и София и Северозападна България са в Дунавския водосборен район. В самата СЗБ са се оформили три басейнови центъра - Враца (Искър), Монтана (Огост), Видин (Тимок). Историята и сегашната ситуация на трите центъра по странен начин зависят от големината на техните басейни.

Днес Видин е "лишен" от "своята" сръбска басейнова част, но в миналото не е било така. Той е бил столица на царство, по-късно столица на отцепника Пазвантоглу. Днес е основен стълб в Северозападна България на държавната територия. Неговата връзка със София е съдбовно значима за Северозападна България. Дали от Видин ще се минава през Ботевград, за да се стигне до Центъра, или през тунел при Петрохан не е малозначно. Става дума за часове с кола. Същинската Северозападна България, където всъщност са големите проблеми за развитието на региона, има за свой естествен център Видин...

Толкова за водосборните райони. Интересно за размисъл.

(Впрочем, бедствията с наводнения обикновено са резултат от непознаване на водосборните райони.)

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ганьо (гост)
  Отговор
  1 22:38  25.02.18
  Хадути, партизани, шумкари ... все около изворите ... Наистина интересна тема!
 • Голем смях (гост)
  Отговор
  2 23:28  25.02.18
  В дунавския водосборен район била София и софийското поле.Такава смешка дори в софийските детски градини не могат да сътворят.Единстветата река която тече на север и се влива в Дунав е Искър.А големи градове на север са още Плевен и Русе.Да не кажем че половината от най-големите 10 града на България са на северо-изток.Русе,Шумен,Варна ,Добрич.На пръв поглед в северна България имало един голям град,но на втори поглед били половината големи градове.Явно Петко Симеонов е много зле с географията и открива топлата вода,че хората са се заселвали в древността около водата.То за това в пустините не са колкото в Индия и Китай,въпреки че и те не го вадят на вън при ....да де.
 • Шаран БГ (гост)
  Отговор
  3 14:42  26.02.18
  Бай Петко, какво ти стана бе брат? Да не би да си изчел учебното пособие на В.О.Ключевский - "Русская история" издадено 1900 г в Москва ??
  Или някой велик труд на Научно-изследователски институт от САЩ ?
  И отново ли ще я районираме тази "огромна територия" - България ? Малко ли ни са чиновниците държавни ???
 • 123456 (гост)
  Отговор
  4 09:05  27.02.18
  Човек като остарее подобре да не се показва, че става за смях.
  Едно дете от пети клас подобре ще обясни как са се заселвали хората в древността.
 • goni (гост)
  Отговор
  5 16:12  28.02.18
  Един познат каза:"Човека си е отишъл! Останала е обвивката!" Е! На стари години всеки може да стане за смях! Жалко! Ама, e истина!

Напиши коментар:


Публикувай