3 139 12

"По-добре без България"

Дискусията за присъединяване на България към еврото не само е прибързана, но и се води във възможно най-неподходящия момент - все повече германски политици и икономисти изказват подобни предупреждения. Защо са против?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„По-добре без София" - под това заглавие германският „Зюддойче Цайтунг” публикува статия за амбициите на България да се присъедини към еврото. Вестникът припомня, че българският премиер Бойко Борисов възнамерява да подаде молба за присъединяване още през първата половина на тази година. Според авторката Керстин Гамелин, дотогава германското правителство ще трябва да вземе решение дали България може скоро да влезе в еврозоната. В Европейските договори е записано, че всяка държава, която влезе в ЕС, може автоматично да въведе еврото, ако изпълнява икономическите изисквания за това, пояснява изданието.

"Най-бедната страна"

Но желанието на България да въведе еврото се натъква на съпротива в Германия, четем в статията. Авторката обобщава политическите нагласи в Бундестага така: „България не бива да влиза в еврозоната според досегашните условия - критериите трябва да бъдат разширени". Християндемократите например настояват най-напред да бъдат приключени необходимите реформи в самата еврозона. „Преди да приемаме нови държави, в сегашния кръг трябва да решим належащите въпроси за бъдещето на валутния съюз", казва пред „Зюддойче Цайтунг” Екхард Реберг, говорител по бюджетните въпроси на парламентарната фракция на християндемократите. Според него валутният съюз не може да се справи едновременно и с реформите, и с приемането на нови страни-членки.

Съпротива има и в редиците на опозиционната СвДП, която по традиция поставя акцент върху икономическите и финансовите теми. Заместник-председателят на нейната парламентарна фракция Кристиян Дюр настоява първо да се изравнят икономическите условия в отделните страни. В тази връзка Дюр припомня, че България все още е държавата с най-ниски доходи на глава от населението в целия ЕС, което я прави и най-бедната страна в Съюза. „А в еврозоната има още много непотушени икономически пожари, например Италия или Гърция", казва още Дюр и добавя, че преди да бъдат потушени тези пожари, в еврозоната не бива да се говори за разширяване, а за устойчиво стабилизиране. Дискусията за България „е не само прибързана, тя се води и във възможно най-неподходящия момент", твърди още експертът от СвДП.

Социалдемократите, които участваха в досегашното, а навярно ще влязат и в бъдещото правителство на Германия, смятат от своя страна, че за приемането на България е необходимо повече време. Еврото не бива да се отказва на нито една страна-членка, казва Маркус Тьонс, заместник-шеф на Комисията по европейските въпроси. Решението обаче трябва да се вземе по-късно.

Допълнителни критерии?

И извън Бундестага се търсят аргументи за забавяне на присъединяването към еврото, пише „Зюддойче Цайтунг”. В германската Бундесбанк (федералната емисионна банка на страната) обмислят въвеждането на допълнителни критерии за държавите, които искат да се присъединят към еврото. Такива критерии могат да бъдат например състоянието на съдебната система и борбата срещу корупцията.

„Европейската централна банка наскоро констатира, че по време на кризата държавите от еврозоната видимо са се сплотили в резултат от въвеждането на банковия съюз и на Европейския стабилизационен механизъм ЕSМ. Ето защо всяка държава, която желае да се присъедини към еврото, ще трябва да приема новите условия", пише изданието.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тъпанари
  Отговор
  1 16:14  02.03.18
  тъпанари ! гонеха българите, поляците , румънците сега си го туриха с мързеливите арабели !
 • Емил
  Отговор
  2 16:17  02.03.18
  Докато българските политици и служби са марионетки на Москва и КГБ - ще гледаме Шенген (а оттам и еврото) през крив макарон!

  Коментиран от #6

 • Ганьо
  Отговор
  3 16:19  02.03.18
  Ами прави са си хората !Не сме готови за еврото още.
 • Батко ви
  Отговор
  4 16:21  02.03.18
  Че защо ни е еврото!Видяхте със гърците кво стана.

  Коментиран от #10


 • Абв
  Отговор
  5 16:28  02.03.18
  Не само не сме готови, но не го и искаме. Айс...р
 • Вожда
  Отговор
  6 17:17  02.03.18

  До коментар #2 от "Емил":

  Ааа,моля,моля! Мен ме обгрижват америкатски сенатори и западни посланници! Нямам нищо общо с Мокква и КГБ.
 • толерантен
  Отговор
  7 17:44  02.03.18
  Най-добре без джендърския и мюсюлмански ЕС. Ще чакаме да се върне Англия, да влязат Швейцария, Норвегия... и после ние.
 • И Борисов
  Отговор
  8 18:11  02.03.18
  И Борисов, Горанов и сие си знаеха, че няма да стане нищо с Хенген и еврото, но целта е била да прикриват сделки като тази с ЧЕЗ. Да не им обърнем внимание. Но ако на човек нищо не му остава, му става все едно и е готов на битка
 • има надежда
  Отговор
  9 10:35  03.03.18
  Фалита на КТБ, продажбата на ЧЕЗ..., каква еврозона, какви пет лева?
 • факт
  Отговор
  10 10:40  03.03.18

  До коментар #4 от "Батко ви":

  С гърците тепърва ще видим какво става. Ципрас иска да бъдат съдени, тези, които са крали от еврофондовете. Но у нас се мълчи, защото не им оттърва да го кажат.
 • 1234
  Отговор
  11 12:23  03.03.18
  Еврото е необходимо единствено на крадливите политици, на народа му е все едно.
 • Пръцко
  Отговор
  12 22:23  03.03.18
  Къде ли е сега Хасан да обясни, че ако България би била и днес в границите на Османската империя, отдавна да е приета в клуба на богатите, и не само - тя щеше да го учреди и да го командва, благодарение на великолепното османско наследство!

Напиши коментар:


Публикувай