Last news in Fakti

26 Април, 2018 11:05 12 682 50

Проф. Иво Христов: Западът иска само едно – Русия да я няма

  • запад-
  • русия-
  • геополитика-
  • иво христов
Проф. Иво Христов: Западът иска само едно – Русия да я няма - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Информационното цунами на световните политически процеси днес буквално залива хората. Как се чувстват те в този объркан свят. Как са разположени световните играчи на сцената – САЩ, Великобритания, Израел, Русия, Китай и какво иска да получи всеки от тях. Каква е ситуацията в България днес – повече мрак или повече светлина има в живота ни. По тези въпроси сподели мнението си пред "Труд" депутатът от левицата - проф. Иво Христов.

– Днес повечето от нещата, които се случват около нас и по света са толкова безумни и странни, че човек вече всекидневно се пита „Как така?”. Като въпросът, който непрекъснато задава жабата и така тормози хората в прекрасния разказ на Йордан Радичков „Как така”. Ето това си позволявам да попитам и вас, проф. Христов?

– Ще ви отговоря с думите на същите тези жаби, които отговорили от другото блато: „е те така“. А сега сериозно на въпроса ви – ние преживяваме катаклизъм – социален, геополитически, цивилизационен и културен. В рамките на един ден сега обикновеният човек е залят с толкова разнопосочна информация, каквато неговите предци не са имали за целия си живот. Резултатът от това информационно цунами е, че от една страна ние сме свръхинформирани, а от друга сме абсолютно неграмотни и естествената реакция е изключване от всякакви дразнители. Много често за мислещия човек един от изходите е вътрешното бягство – емоционално, културно, чисто индивидуално. От друга страна това е илюзия, защото не можете да живеете в някакъв илюзорен манастир извън битието, в което сме потопени.

– Но това вътрешно бягство не води до решение. Ще използвам думите на президента Радев в знаковата му реч пред студенти преди дни – „да включим прожекторите и да осветим държавата”. Повече тъмно или повече светло е в България сега? Сигурно ще заложите на тъмнината, но тя е доста плашеща перспектива.

– Това е мотив, който е вечен като света. Предтечите на християнството – есеите, древноеврейска религиозна секта, са поставили точно този дуализъм като основа на света – битката на „синовете на светлината“ срещу „синовете на мрака“. Второ, по отношение на България ние много отдавна знаем, че страната е потопена, че прилича на айсберг, от който имаме само една видима част относително бяла и огряна от слънцето. Но реалният живот преминава в структурите на дъното на този айсберг, които са потопени в миазмите на нашето криминално, икономическо и всякакво друго псевдо политическо битие. Най-голямата драма е, че много отдавна в България мракът се представя за светлина. Днес ненормалното е станало норма, а нормалното е изключение. Това може да го видите и във вътрешен български план, и в контекста на международната геополитика, която ни залива отвсякъде. Последният пример е Сирия.

– Нападението над Сирия от преди дни без никаква резолюция на ООН не беше ли нарушение на международното право, на принципите в политиката?

– Това съществува поне от 30 години. Мога да добавя: а на какво правно основание беше нападната и разсипана Либия, Ирак, Югославия… Ясно е, че става въпрос за сурова геополитика, в която цинизмът е основният водещ мотив, а т. нар. правен наратив е излишна глезотия. Но това не е патент само на нашето време. В края на XIX век Британската империя започва т. нар. първа англо-бурска война в Южна Африка. Възникват дебати в британския парламент и лидерът на опозицията пита на какво правно основание войските на Нейно Величество се намират на територията на Оранжевата република. На което британският външен министър лорд Солсбъри отговаря цинично, но точно: „На правното основание, че ние имаме картечница „Максим“, а те нямат.“ Перифразирам: „Ние имаме „Томахоук“, а те нямат”.

– Нещо като аргументите на силата са по-важни от силата на аргументите.

– Да, всъщност махната е драперията на политкоректната целофанена обвивка и си проличава голата озъбена физиономия на отвратителния геополитически интерес. „Ти си виновен с това, че аз съм гладен – това ви казва геополитическия хищник, и ще ви изям – нищо лично.“ Конкретно – голямата драма беше, че Сирия е плацдарм, където за първи път след близо 30 години можеха да се сблъскат директно двете основни геополитически сили – САЩ и Русия. Нещастието на сирийската земя е в това, че точно там те си дадоха среща. Башар ал-Асад благодарение на Иран и на Русия разгроми своите вътрешни и външни интервенти и е на път да установи контрол на близо 70% от сирийската територия. Това не трябваше да се допусне и затова се разиграва този спектакъл, тази кървава оперета, която наблюдаваме в момента.

– Няма какво да се лъжем – днес не Сирия е проблемът на Запада, а Русия. И целта е тя да бъде изтикана, унизена. Русия на Путин ли не харесват или самата Русия?

– Въобще Русия. В едно свое изказване известният генерал от ГРУ (руското военно разузнаване) Шебаршин, го е формулирал най-точно: „Единственото нещо, което иска Запада от Русия, е да я няма.“ Това е територия, за която Маргарет Тачър навремето казваше, че е „несправедливост 150 милиона руснаци да експлоатират богатствата на Сибир и на Централна Азия, защото те били достояние на човечеството.“ Сещате се за коя избрана част от човечеството говори тя.

– Но подтекстът на тези думи не е ли анексия?

– Да, но на пътя към анексирането, метафорично казано, стоят т. нар. ракетни войски със стратегическо предназначение на Русия. Това е цялата драма. Иначе досега да сме изгледали либийската или сирийската история в мащабите на Русия, т. е. много по-трагична. Драмата на Русия не е, че това е Русия на „режима на Путин“ или, че е била управлявана от комунистически диктатор или от цар – самодържец. Драмата на Русия е, че я има. В нейните геополитически мащаби, в това че има собствена геополитическа тежест и не желае да бъде засмуквана, погълната от западния свят. Макар че Русия е Запад, тя е Европа. И тук има много хитра уловка – една част от европейската цивилизация се представя за универсалната световна цивилизация. Но тя има и друга страна – Русия е особен синтез между византийско-славянското начало и чисто западното начало. Русия на XIX век, на Александър Първи и Александър Втори, на Достоевски и Тургенев, на руския театър и на руската живопис, на руския балет и на руските революции, колкото и да е странно.

– Някои анализатори казват, че основният проблем сега бил Китай.

– Не съм съгласен с тях. Да, чисто формално руската икономика е 1/10 от китайската. Само преди 30 години беше обратното. Китай е огромна маса – икономическа, технологическа, военна… Той расте с по една Русия на година – икономическа. Но Китай не дава цивилизационна алтернатива на света. Никаква картина на света, която да хваща човек за сърцето. Китайският културен и цивилизационен модел е интровертен, това не е моделът, който ще заплени милиони хора по земята. Това е цялата драма на Китай. Докато Русия не е просто бензиноколонка с ракети. Тя има и културен модел, който по някакъв начин привлича много хора. Така че Русия е основният проблем, а не Китай.

– Западът обаче харесваше Русия на Елцин и на Горбачов, нали?

– Естествено. Защото беше обект, а не субект на собствената си геополитическа съдба. Русия на Елцин и на Горбачов попиля бездарно и кърваво огромното наследство, което десетки руски поколения с кръв, пот и сълзи създадоха между Берлин и Владивосток. Така че Западът харесва този, който предава без кръв всичко това.

– Само преди по-малко от два месеца започна истерията срещу Русия със случая „Скрипал” в Лондон, последваха дипломатическите санкции, ударите срещу Сирия. Докъде ще стигне тази антируска истерия? Подобни планове плашат хората.

– Много е опасно. Всяка прогноза е рискована. Хората искат да разберат дали техния живот и живота на децата им ще бъде сигурен. Ние сме вече в трета световна война. Разликата при нея е, че няма един взрив, а множество с различна интензивност. Големият проблем може да бъде, че действително той не е в Сирия. И за да бъде разрешено напрежението, той може да премине от точков конфликт в глобален. И второ, във военните доктрини на водещите държави – Русия и САЩ, които са с най-големи ядрени арсенали, за първи път се смята за легитимно употребата на ядрено напрежение в конвенционален конфликт. Тоест, премината е психологическата бариера в никакъв случай да не се използва ядрено оръжие, т. нар. „доктрина на взаимния страх, на взаимното унищожение“, което ни гарантираше мир през последните 50-60 години.

– Защо бяха само 3 държави в коалицията, извършила ракетни удари в Сирия, а преди няколко години в Коалицията на желаещите в Ирак те бяха 30?

– Защото се променят съотношенията на силите. А пък тези, които участваха в последната коалиция, бяха в условията на фиаско. Все още се спори дали четирите изстреляни британски ракети са достигнали целите си, а участието на Франция се е изразявало само в участие, нищо повече. Ясно е, че коалицията на желаещите ще се редуцира. Едно е да участваш в конфликт, който има за задача да бие вързан човек, тоест противник, който знаете, че няма да ви отговори, защото няма ресурс. Така беше с Ирак – първата и втората война, така беше и с Либия. Но когато нещата опират до това, че действително можете да получите удари и то смазващи, от отсрещната страна, какъвто е случаят със Сирия през 2018-а, желаещите май някак си се източват във времето и пространството. Пример – Германия на Меркел. Която иначе беше много силна с евроатлантическите речи.

– Какво е това неистово желание да се демонизира един човек – какъвто е „диктатора” Асад?

– Защото не е „нашият“ диктатор. Ако е „нашият диктатор”, той е по-демократичен диктатор и в този смисъл той е по-възприемчив, отколкото другите. Класиката в жанра – „кучи син, но наш кучи син”, както е казал Теодор Рузвелт за диктатора Сомоса-старши. Така че нищо ново под слънцето. Сирия е повод, тя не е причина. Сирия е място, но не основното, където ще се развива конфликтът и сблъсъкът.

– Но нещата могат ли да загрубеят и да станат още по-сериозни?

– Да, и това е така, защото в Сирия като в матрьошка са вкарани множество конфликти. И те имат потенциала в един момент да експлоадират всичките – всеки по собствена логика. Това е израело-иранският конфликт, който е базисен – опира до съдбата за съществуването на Израел. Второ, конфликтът между Турция и Русия и между Турция и САЩ по повод на Кюрдистан. И още конфликтът между шиитите и сунитите, конфликтът между желанията на стари колониални сили като Франция да се върнат на терена. И най-сетне това е чисто енергиен конфликт, защото е една от причините, но не е основната. В морето срещу Сирия – между Кипър, Сирия, израелския бряг и Египет, се намира може би едно от най-големите газови находища в света, което би обърнало енергийните баланси в света. Ето как тази матрьошка от конфликти би могла да доведе до взривяване на геополитическите баланси на планетата.

– Да погледнем какво се случва при основните световни играчи. Тереза Мей не се ли опитва да изглежда като втората Маргарет Тачър, има ли сили за това?

– Сегашният видим английски елит, защото има един друг, който е невидим, но е реален, е далеч от блестящите образци на Викторианската епоха. Това е индикация за дегенерация на елитите. Сещам се за прекрасната сентенция на Чърчил по отношение на неговия политически опонент Атли, с когато са се ненавиждали: „Вчера на „Даунинг стрийт” спря празно такси и от него излезе мистър Атли”. Вижте каква тънка ирония и сарказъм! В момента Англия е като едно празно такси, от което излизат някакви фактори, които твърдят, че са нещо. В случая дълбинният английски елит много тясно е свързан с реалния сблъсък в САЩ между, грубо казано, групата, която стои зад Тръмп и така наречената дълбочинна държава. Британският елит е вътре с двата крака в този конфликт.

– Тръмп не е ли заложник на собствените си грешки и минало? Защото случващото се сега може и да е начин да се потушат вътрешните конфликти в САЩ.

– Тръмп има огромен проблем, но той е само на повърхността и се изразява в това – той не е дошъл на власт. Формално е на работа, но реално не е. Той през цялото време се намира в ситуация, която се нарича цугцванг, т.е. каквото и да направиш – бъркаш. За да покаже, че не е марионетка на Кремъл, той трябва да държи едва ли не по-арогантна антируска позиция, отколкото нормалния геополитически разум налага. Драмата на Тръмп е, че той може да направи фатален геополитически ход само и само, за да докаже, че не е това, което е.

– А Израел не мълчи ли в момента? Смята се, че когато той мълчи, значи нещо подготвя. Какво не знаем?

– Не съм видял Израел да мълчи, той активно участва в бойните действия в Сирия. Израел е в много деликатна ситуация, защото в момента се опитва да балансира между интересите на Русия, с която го свързват и цивилизационни, и демографски връзки – 1,5-2 милиона са руснаците там. От друга страна Израел трябва да балансира интересите си в САЩ и влиятелните ционистки лобита там, които не са единни. Трето, за първи път Израел е изправен пред проблем на собственото си съществуване като държава.

– Какво имате предвид?

– Срещу себе си Израел има противник в лицето на Иран, който може да си позволи да загуби много, но има стратегическата дълбочина – да унищожи Израел. Израел си дава сметка и затова е нервен. От друга страна Израел няма никакви гаранции – въпреки че зетят на Тръмп произхожда от влиятелната фамилия Кушнер, няма никаква гаранция, че той ще получи дължимата протекция и защита от САЩ, ако се наложи. Затова Израел трябва да прави чудновати алианси със Саудитска Арабия например, за да гарантира собствената си сигурност. Войната в Сирия беше изгодна за Израел. Цялата Арабска пролет беше изгодна, защото без да гръмне пушка, две от трите ключови държави, които бяха реална заплаха за Израел, вече са в руини или се намират в политическа безтегловност. Това са Египет, Ирак, сега и Сирия. Проблемът е, че този вакуум бе запълнен от мощни геополитически сили отвън – от периферията на региона, визирам Турция и Иран. Така че, Израел, колкото и да е странно – постигайки успех и елиминирайки своите врагове, се сблъсква с далеч по-мощни врагове, които идват от геополитическа дълбочина. Образно казано вместо Ал Фатах сега той граничи с Иран, Турция и Русия. Определено „съседи“, предизвикващи геополитически и военен дискомфорт.

– Къде сме ние в цялата тази световна бъркотия? Между другото нашият премиер беше предложен за европейска личност на годината?

– Ще ви отговоря кратко с думите на изключителната проф. Вера Мутафчиева. На въпрос каква е ролята на личността в историята, тя казваше следното: „Тя е като на мухата, кацнала на челото на коня, мислейки, че кара каруцата, която конят дърпа.”

Интервю на Мариела Балева, 20.04.2018

Източник: ТРУД


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хоя

    15 33 Отговор
    Тя щото москВЪ не иска обратното? То не са тролове, олигарси с държавни пари да изкупуват де що има и т.н ...
  • 2 Да уж

    10 5 Отговор
    Тази статия е от десетина дена, ако не греша.
    Затишие на форума ли? 😀😀😀
  • 3 ХАСАН

    46 11 Отговор
    Браво..много точен анализ...с една дума бедния бедуин в пустинята на Афганистан има по голяма смелост да се бие срещу американските бази отколкото немеца,холандеца,и др
  • 4 гх7у88

    38 10 Отговор
    това го искат от 1000 години,ама няма да стане,ха ха ха

    Коментиран от #8

  • 5 пияници

    16 52 Отговор
    Има само един важен въпрос - има ли нормален човек който иска да живее в Русия? И тук не е добре, но там си е направо мизерия. Във водката е единственото им спасение.

    Коментиран от #48

  • 6 Рубладжийче

    13 51 Отговор
    Д*ебила Христов няма да се умори да повтаря познатите до втръсване руски пропагандни тези за "лошия Запад", който иска да унищожи руската кочина и да заграби ресурсите и. А още по-големи д*ебили са тези, които вярват на тази пропаганда.
  • 7 Не е обедително

    14 44 Отговор
    Аз дето съм по-малко и от куха върху кон, също не искам Русия да навлиза в териториите на други държави, но тя го прави. Унищожи Абхазия, Южна Осетия, Донбас, Приднестровието. Там лъдето руснаците си живееха спокойно и богато.
  • 8 Рубладжийче

    14 37 Отговор

    До коментар #4 от "гх7у88":

    На колко години е руската кочина бе умник? Кога за първи път се появява името русия?
  • 9 Опашката на коня

    41 1 Отговор
    Соме дето Борисов е кацнал на опашката на коня и си мисли,че го бута
  • 10 Диди

    9 31 Отговор
    Тоя е от левицата,естественно,че ще защити руската политика. Така,ме да слушат русофили изказванията му,аз не.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Справедлив

    40 14 Отговор
    Както винаги Иво Христов е с актуална оценка на геополитическата ситуация. Адмирации за него.
  • 13 ХАСАН

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    Не разбирам защо левите защитават Русия?! Русия отдавна не е социалистическа..тя е по капиталистическа от Дикенсовата Англия!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Диоген

    14 20 Отговор
    Професорът с умиление си спомня за Русия от 19- ти век- царе, велики писатели и композитори... Защо не каже, че комунистите унищожиха тази Русия. Унищожиха религия, традиции и частната собственост! Износ на революции и утопии.Всяване на класова омраза и омраза към хората, които успяват в живота.Подкрепят Хитлер, за да разорява. Европа. После нечувани жертви.Там от 1917 до 1947 загиват около 50 милиона души. И как да им се възхищава светът?! Винаги едно наум, защото великите руски интелектуалци с болка споделят това, но на държавно ниво- мълчание! Ето това е проблемът!

    Коментиран от #21

  • 16 Историк

    16 8 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    Ето защо Хасане :

    Димо Дичев, завеждащ отдел "Външна политика и международни връзки на ЦК на БКП:

    "Никога нашите комунисти не са възпитавани другояче, освен да считат, че Съветският съюз е наше отечество, че Съветският съюз е наше завоевание".

    Цола Драгойчева, член на ЦК и председател на Общонародния комитет за българо-съветска дружба:

    "Още веднъж споделям възторга и радостта да работя като комунист, където ме изпрати партията, за минаването на нашата страна в общото семейство на Съветския съюз и да бъдем една от републиките на Съветския съюз".

    Раденко Видински, член на ЦК на БКП:

    "Едва ли ще има по-голяма радост от това да видя своя народ във великото семейство на съветските народи. Поради това не с една, не с две, а с пет ръце, ако имам, ще подкрепя предложението час по-скоро да се влеем във великото семейство на съветските народи".

    Лъчезар Аврамов, кандидат-член на ЦК на БКП:

    "Всички поколения български комунисти, както нашите деди и бащи, така и ние самите, сме лелеели в гърдите си мечтата да превърнем нашата страна в частица от великия Съветски съюз".

    Димитър Димов, кандидат-член на ЦК на БКП:

    "При един разговор с Георги Димитров във Варна Георги Димитров се изрази, че неговият идеал е България да стане член на семейството на великия Съветски съюз. С предложението на Политбюро, изнесено от другаря Тодор Живков, ние започваме фактически да осъществяваме тази мечта."

    Коментиран от #38

  • 17 Рубладжийче

    7 20 Отговор

    До коментар #14 от "Тъй тъй":

    ==== Който е русофил е комунист, а който лиже някои органи на запада е "демократ" и десен. Грешка, мой човек! Ако е така, то излиза, че 85% от българите са "леви", нали?====

    "Професора" каза, че споменатите проценти са дебили. И ако ми посочиш един комунист русофоб ще призная, че не си русофилски джендър!

    Коментиран от #25

  • 18 сахаров

    10 24 Отговор
    Какъв професор е тоя , след като не е разбрал , че Запада иска да я има Русия , но да управлява според международните норми и правила , да имат хората в Русия права и да си избират свободно управлението и хората които да я управляват ... т.е в Русия да има ДЕМОКРАЦИЯ и да не се бъркат в политиката на други Държави ...

    Коментиран от #20, #28

  • 19 Той

    7 15 Отговор
    Добре де,Иво Христов защитавал Русия-ми той е наполовина украинец (руснак),какво толкова.
  • 20 КОЙ

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "сахаров":

    Щом твърдиш това за запада,значи нищо не си разбрал малко клавиатурно човече!
  • 21 Да уж

    9 11 Отговор

    До коментар #15 от "Диоген":

    Абсолютни глупости! Отгоре до долу.

    Коментиран от #26

  • 22 Цун

    9 18 Отговор
    Този обикаля сайтовете. Явно е свършил рублите. Тъпа и лъжлива агитация.
  • 23 onq s konq

    12 20 Отговор
    Поредният хитър и МАНИПУЛАТИВЕН РУПОР НА БСП.Прочетох го по диагонал и ми направи впечатление че непрекъснато отговаря на въпросите С НЕЧИИ ДУМИ-1/На някакви ЖАБИ.2/ На Президента.3/На Вера Мутафчиева и т.н. ,КОЕТО ЗНАЧИ САМО ЕДНО-ЧЕ И.ХР. НЯМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ!Е,имаше и един директен оговор на въпроса за прогнозата му относно междун. обсановка и той е,ЧЕ "МНОГО Е ТРУДНО ДА СЕ ПРОГНОЗИРА".Тънката манипулация обаче на професорчено е в демонстрирането на слаби географски познания и по-точно -че "Запада искал Русия да я няма"...Източна Европа/личи от името/-ЗАПАД ЛИ Е бе Христов?А Прибалтийските република Запад ли са бе Христов?А целта е ясна-ДА СЕ СМАЛИ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ГОЛЕМИЯ НАТОВСКИ БЛОК ДО РАЗМЕРИТЕ НА "ЗАПАДНА ЕВРОПА",ТА ДА ИЗГЛЕЖДА "ИЗТОКА" /В СЛУЧАЯ РУСИЯ/ ПО - ГОЛЯМА...и равностойна/?!/...Иво,иво,...палавник на хранилка такъв:)
  • 24 123

    9 20 Отговор
    Тоя като начин на мислене не е мръднал от 30 години. Какви основни геополитически сили. Има само една супер сила - САЩ, СССР вече го няма, а Русия е много по-слаба, от колкото беше СССР. Тя не е глобална сила, а е силна само в някои региони. Отделно си личи, че симпатизира на Русия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Диоген

    9 9 Отговор

    До коментар #21 от "Да уж":

    Само от глад през 1921 и през 1933-34г.загиват около 6-7 млн.души! Голодомор! Спирам до тук!
  • 27 Пеньо

    8 15 Отговор
    Я да видим какво мислят тези от 80-те процента? А то не било мисъл, а напън в друга посока. Иначе "професорът" добре е копирал чужд труд - на кремълският идеолог Александър Дугин. Ето как се става "професор"!
  • 28 САП

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "сахаров":

    Ти на колко години си, че вярваш в тия детски приказки.

    Запада иска русия да съществува само, като негова колония за да и смучи ресурсите. А на хората там ще им дадат хляб и зрелища също като на нас.

    Къде виждаш демокрация и справедливост в България. Можеш да говориш свободно докато не вземеш да им мътиш водата. Ха.. "куче което лае не хапе". Можеш да гласуваш за, когото пожелаеш даде ама всичките са техни хора в различни ризи. Моли се да не опираш до справедливостта на съдебната ни система.

    Къде бяха международните правила при разрушаването Ливан, Ирак, Либия, Сирия и др.

    Погледни хората как живеят там, кой им взима нефта и др. ресурси те, какво получават. Ако русия се остави в ръцете на запада я чака. това.

    На западния бизнес не му трябват силни държави и много хора те създават само проблеми и им пречат да си разиграват коня.

    Няма нищо по-страшно от частния бизнес интерес, когато няма правила и някой да ги налага. При него важи принципа "след мен и потоп".

    Хората в уредените държави са го разбрали отдавна и са взели мерки за себе си, колониите и териториите те са за да се доят.
  • 29 Иванов

    5 17 Отговор
    Тази руска подлога е рупор на Кремъл и е обида за мислещите хора в България.

    Коментиран от #31, #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Факт

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Иванов":

    Ти не си от тях !
  • 32 Гост

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "Рубладжийче":

    Всички рубладжии сте такива. Иначе нямаше да сте рубладжии.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Манаф

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Добре ти го нахакаха . ХА, ХА ,ХА !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Триумвират

    6 3 Отговор
    Петър Волгин, проф.Иво Христов и Иво Христов в президенството- все една и съща песен.Прекалени светци.
  • 36 СМЕНИ СИ ИМЕТО НА ДЖОРДАНОВ

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Иванов":

    ЧЕ СЛАВЯНСКОТО И ХРИСТИЯНСКОТО СА ТИ ЧУЖДИ....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ХАСАН

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Прав си! ... Проекта "СССР " , социализъм ,социалистически ценности бяха средство на руския империализъм да се наложи над целия свят!..."Американската мечта" ,пазарна икономика,предприемачество демокрация са средство на западния империализъм да се наложи над целия свят! ...така че хвани единия удари другия!
  • 39 ХАСАН

    5 2 Отговор
    И както казва дядо Маркс рано или късно интересите на капиталистите се сблъскват..даже когато са в един блок..като пример е Турция ..има сбъсък на интереси кой ще смуче газта и-петрола на Близкия изток!
  • 40 Реалист

    2 11 Отговор
    Тоя е дурак! Предизвиква позиви на повръщане още с появата си.
  • 41 ДА КИРЧО ТОЧНО ТАКЪВ СИ

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "кирил":

    А СЪЩО И ЧЕСТЕН ЧЕ СИ ГО ПРИЗНАВАШ...
  • 42 Пенсионер

    2 11 Отговор
    Те този е за пребиване.Егати предателя мръсник.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 соросоидни кърлежи

    10 2 Отговор
    Така е господин Христов, а сега вижте коментари на идиоти ,нпо гризачи. Всички големи европейски лидери лъжат и както винаги гарнират тези лъжи няколко думи-Лоша Русия, затова не им трябват доказателства за нищо.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Централен съвет

    5 0 Отговор
    Ясно е какви са целите на запада, няма защо да плюете по русия.. Американците само ако можеха отдавна да са щракнали с пръсти и да са изпарили русия което е по добрия случай отколкото да те направят колония и да ти вакарат измислена демокрация.. Както у нас например наскоро се замислих за коя партия да гласувам понеже тези в парламента се изчерпаха порърсих инфо за партиите в българия и познайте.. Всяка една партия е финансирана от някакви тъмни субекти от запад никой от по големите не е постигнал някаква политическа кариера сам всичко е просто фасада гласуваш и нищо гласуваш и нищо да ти я таковам такава демокрация по добре силни и с самочувствие отколкото заблудени балъци руснаците не са балъци просто при те няма как да си позволят лиготии и да вярват на американците най големите им врагове които празнуват всеки колапс на руснаците като национален празник. Американците са добре защото другите са зле не си мислете че ще позволят някога да ги стигнете в това е заблудата на стадото
  • 47 Хихихи

    4 0 Отговор
    Те може и да искат, ама май Бог е руснак и винаги е помагал на руския народ!
  • 48 Сибирь

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "пияници":

    Мдааааа. детенце малко.в Русия е пълно с чужденци, като има много западняци. В Русия е супер,ако можеш да им свикнеш с климатът.
  • 49 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    и продължава убавеца.русия била притегателна китаи не и запада искал да премахне русия.абе смях по съветски.та я да обясни професора ако русия се разпадне кво хубаво ще се случи на запада.нека не забравяме че руските суровини от сибир ,урал и където се сетиш пак отиват на запад,но при един разпад на русия опасностите които грузят запада ще станат огромни,а държавите които ще я наследят пак няма да си дават суровините безплатно.истината е че запада иска да няма съсед въоръжен с атомно оръжие и управляван от един човек особено когато въпросния е член нанереформираното от времето на сталин кгб.
  • 50 немил-недраг

    0 0 Отговор
    Ти като какъв се явяваш на Русия? Адвокат, защитник, лобист, пропагандатор или най-обикновен предател на България. Свалям ти шапка защото си начетен, речовит, убедителен, но си на грешния бряг.