Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 10:30 1 475 2

Само ограничаване на разходите не води до изход от кризата

  • ивайло калфин-
  • криза-
  • мерки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кризата възникна вследствие на свръх спекулациите на финансовите пазари, на прекомерното потребление и на невъзможността на национални бюджети едновременно да спасяват закъсали банки и да поддържат нормално равнище на обществените услуги. Социалистите и социалдемократите отдавна предупреждаваха за тези опасности.

Това заяви в ProИнтервю евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин.

След това с изхода от кризата се заеха основно десни правителства. Тяхната политика се основава изключително на ограничаване на публичните разходи. Само че, ако причините за кризата не са циклични, така, че тя да премине по-лесно, а структурни, тогава и решението трябва да е по-различно. Така както увеличените разходи, така и намалените бюджети могат да имат ефект сами по себе си единствено ако действат кратко.

Случаят с настоящата криза обаче не е такъв. Върхът на мисълта на десните правителства е фискалният пакт, който държавните и правителствени ръководители от 25 страни от ЕС ще подпишат през март. Той не променя, а още повече втвърдява грешната политика - единствено ограничаване на разходите и сурови наказания, ако това не се спазва. Резултатът ще е повече бедност, по-малко работни места, повече фалирали предприятия.

Левицата говори, че финансовата стабилност задължително трябва да се допълни с мерки, които да решават структурния проблем - повече конкурентоспособност, образование, технологии, работни места. Тези мерки не противоречат на финансовата стабилност - напротив. Дори и МВФ вече призна, че единствено ограничаването на разходите не води до изход от кризата.

Следователно държавни разходи трябва да има, но те трябва да се правят много внимателно, при максимална ефективност и да бъдат насочени към подпомагане на бизнеса за развитие на конкурентни технологични производства, които да генерират работни места. Това ще се случи тогава, когато се въведат наказания не само при превишаване на дефицита, но и при прекомерна безработица.

Що се отнася до политиката, която трябва да следва българското правителство, в настоящата ситуация, на първо място, държавата трябва да бъде изряден платец. Наложително е да бъде пуснат финансов ресурс в икономиката. Да се стимулират инвестициите в технологии и създаването на работни места. Необходимо е да се разработи специална програма за недоучили млади хора. Движението на трудов ресурс трябва да се либерализира, включително чрез облекчено признаване на дипломи и на професионални квалификации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    макар че не съм социалист а нацист ето един социалист ви го каза на 60-70% защо е кризата
  • 2 Радо

    0 0 Отговор
    Много правилно го казва Калфин като няма покупателна способност няма и производство. Като не се инвестира няма и икономика само че някои хора които имат дипломи от престижни университети и работили в световна банка не можаха да го разберат. Пестенето и свиването на бюджета води само до едно обедняване на народа и висока безработица.