Last news in Fakti

7 Май, 2018 13:00 25 042 64

Урок по затъпяване: Интервю с Бойко Борисов

  • бойко борисов-
  • интервю
Урок по затъпяване: Интервю с Бойко Борисов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 25 април, 2018 година, "Репортери без граници" публикуваха традиционната си годишна класация за свободата на словото. В нея България отново пропадна спрямо досегашното си класиране – отиде на 111-то място.

По този повод водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, който днес (4 май) беше един от двамата водещи на медията, задаващи въпроси на Бойко Борисов, обяви малко преди 7:00 сутринта, че го е срам. Интересно дали днес все още е така? Нека направим един бърз преглед на интервюто.

Основните дискутирани теми бяха корупцията, визитата на Волен Сидеров в Крим, неприемането на Истанбулската конвенция, словестните престрелки с президента, проблемът с двойния стандарт при храните, развитието на Западните Балкани. Какво се получи при дискусията:

1. Корупция. "Нека си извадят поуки, че трябва по-бърза работа в броенето на пари" – най-интересната реплика на Борисов относно работата на новата антикорупционна комисия. И той не е виновен, че това е най-интересното. Няма как да не е, при качеството на въпросите. Къде беше например въпросът относно предложението на Европейската комисия да бъде въведен инструмент за ограничаване и спиране на еврофондовете за държави, в които няма върховенство на правото? Тази тема е абсолютно табу специално в Нова телевизия, но не само! Къде беше въпросът специално по отношение на Иванчева: "Ами ако беше завалял дъжд на петата минута след задържането, пак ли щяха да броят пари на улицата?". Къде беше въпросът какво точно, буква по буква, пише в Наказателния кодекс за процедурата по арест на заподозрян за подкуп в особено големи размери и знае ли я Борисов? Ако не, знае ли на кого да се обади, за да го просветли?

2. Визитата на Сидеров в Крим. "С Волен Сидеров съм се разбрал по тази тема – има абсолютна гаранция за НАТО и ЕС", каза Борисов. Въпросите, които не чухме: "Знаете ли, че в момента действат санкции на ЕС срещу Крим специално заради туризма и как ще коментирате, че при посещението си в Крим Сидеров специално заговори за развиване на отношение в областта на туризма с Крим? Какъв сигнал е това към ЕС?". Можеше дори регламент да цитират г-н Николаев и г-жа Аделина Радева – регламент 1290/2014 - така щяха да си изпълнят журналистическата мисия да образоват, нищо че работят в частна, търговска телевизия.

3. Истанбулската конвенция. "Никога не съм бил инат", беше обяснението на Борисов защо оттегли ратифицирането на конвенцията, след като обясни, че насилието над жени е бич. Въпроси – а защо ГЕРБ не изготви промени в законодателството за по-строги наказания в това отношение, без да ратифицира Истанбулската конвенция, щом е толкова проблемна? Защо гласува "за" предложение на БСП по темата – за промяна на Наказателния кодекс, още на 4 април и досега това предложение не минава второ четене? И най-важното – г-н Борисов, като не сте инат, ако народът на референдум каже "да" на предложение да скочите от покрива на къщата си в Банкя, ще скочите ли?

4. Словесните престрелки с президента. Тук Борисов изприказва много, най-важното от което беше, че не можело да се мълчи, когато държавният глава ги напада. Въпрос – защо тогава г-н Борисов публично казахте, че ГЕРБ загуби президентските избори нарочно? Втори въпрос – защо не дадете на антикорупционната комисия закупуването на хеликоптери "Кугър" и "Пантер", след като, по Ваши думи, от 12 "Кугър" само 4 летят, заради пропуски в изискванията при обявяване на поръчката?

5. Проблемът с двойния стандарт при храните. "Аз съм отраснал с маргарин, маслото по време на социализма беше скъпо, редили сме се родителите по два-три дни на опашка да купим хумана, когато управляваше БСП", каза Борисов. Тук беше и единственият въпрос на място в интервюто – защо като са вредни палмовото масло и растителните мазнини, не бъдат забранени въобще? Само че въпросът трябваше да бъде повторен, потретен, подсетен, докато дойде що-годе адекватен отговор.

6. Западните Балкани. Въпросът, който не чухме: "Г-н Борисов, вече имаше няколко регионални срещи под егидата на България като председател на ЕС, в които не участваше Македония. Защо - нали стоплянето на отношенията със Скопие го обявихте за най-големия си външнополитически успех?"

В интервюто Бойко Борисов каза нещо много важно – журналистите трябва да решат проблемите със свободата на словото. Да, трябва. И трябва най-големите в бранша да дадат пример. Защото по-малките хем не се чуват, хем по-лесно се елиминират. Но когато има симбиоза между политически натиск и медии, тогава няма и адекватни въпроси, с които да бъде разкрита цялата грозна картина по всяка една тема. Има само рекорди по свобода на словото. И срам!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 моя страна моя България

    277 33 Отговор
    Тиквата е най-големия СРАМ за България.

    Коментиран от #2, #7, #9, #20, #28

  • 2 Българин

    41 145 Отговор

    До коментар #1 от "моя страна моя България":

    Тиквата е добре дресирана руска болонка.

    Коментиран от #12, #53

  • 3 Бай

    175 25 Отговор
    Еми то празна тиква какъв друг урок може да даде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕЕВ

    50 151 Отговор
    НЕ РАЗБРАХ КОЙ Е АВТОРА НА ТАЗИ ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ.МЕН МЕ Е СРАМ ОТ НЕГО И ОТ ВСИЧКИ КОИТО СЕ РУСЕЯТ,ТУРЧЕЯТ А НЕ РАЗБИРАТ ЧЕ ДА СИ БЪЛГАРИН Е ГОРДОСТ.

    Коментиран от #6, #21, #27, #48, #58

  • 6 КОМИН

    114 46 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕЕВ":

    КОЕ МУ Е ГОРДОСТА НА БЪЛГАРИНА ДА МРЕ В МИЗЕРИЯ ЗА МЕН РОДИНАТА МИ Е ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЯ БЕЗ МИЗЕРИЯ И НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА МИЗЕРНАТА СТРАНА И НЕ СЕ ГОРДЕЯ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

    Коментиран от #10, #15, #16

  • 7 един нормален човек

    52 110 Отговор

    До коментар #1 от "моя страна моя България":

    По-голям срам от вас комунягите няма.Само не се правете на божи кравици,защото всички знаем за ненаситните ви търбуси и поразийте,които направихте на страната през годините когато бяхте на власт.
  • 8 Ахаха

    137 28 Отговор
    Троловете изпълзяха в защита. Колко трябва да си пропаднал за 500 лева да ближеш наакани д*пета?? БГ е държава, която е идеална за 20 милиона туристи годишно и поне за 100 000 чужденци, които да живеят тук. Идеална е за био и натурално земеделие. Но ние нямаме политици!! Имаме крадци, интриганти и пионки в чужди ръце!!! Знаят само за комунстите да говорят, ама тях от 89-та ги няма, а БСП никога не е била на власт!!! Дори при тройната коалиция се управляваше от ДуПеСе и НДСВ, докато БСП бяха параван, нещо като днешните Обединени Патриоти, но дори с по-малко влияние. Така че стига са се опитвали да си измиват ръцете с лъжи, а да свършат нещо най-накрая!!! Партия ГРОБ имат най-огромната власт и могат да направят нещо полезно за народа, но явно искат саво за себе си да правят полезни нещо

    Коментиран от #57

  • 9 Моамар

    26 97 Отговор

    До коментар #1 от "моя страна моя България":

    Даде ама "Тиквата" е единственият активен политик у нас, нямаме други "действащи" политици - другите се 99% приказки и 1 процент действие

    Коментиран от #14, #52

  • 10 stk

    57 6 Отговор

    До коментар #6 от "КОМИН":

    Да,колко правилно написано НЕ МИ ДРЕМЕ,такива като тебе ни управляват-не им дреме,не им пука,но историята трябва да се чете.Българина е търпелив човек,търпи много търпи ,но избухне ли нищо не остава след него

    Коментиран от #11

  • 11 ДОРИ И ЩЪРКЕЛИТЕ И ДРУТИ ПТИЦИ И ЖИВОТНИ

    14 13 Отговор

    До коментар #10 от "stk":

    ЗНАЯТ КЪДЕ Е РОДНОТО МЯСТО И СЕ ВРЪЩАТ И ОСТАВАТ ВЪПРЕКИ СИЧКО НО НАСЕКОМИ КЪТ ПО ДОЛНИЯ ТАРИКАТ СЕ ТЪРСЯТ ТЪНКАЖА СЕ СМЕТКИ ПРАЯТ НО И Е ДОБРЕ ЧЕ СЕ Е МАХНАЛ ТАКВИЗА ГАДОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ .
  • 12 ЧИКИ РИКИ

    80 12 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Пич болонката е супер интилигентно и умно куче, с това сравнение подценяваме породата.
    А ТОЗИ СЪЩИЯ ЧУПИ ТЪПОМЕРА И Е ЗА ПОСМЕШИЩЕ В ЦЯЛ СВЯТ !!!

    Коментиран от #26

  • 13 Българска мечта

    80 16 Отговор
    Някои мислят: Нищо не става в тази държава.
    Борисов: Защо мислиш така човече? Ето виж ме мен - прост пожарникар, а сега: оправям Западните Балкани, собственик съм Булгартабак, Гинка ми е обещала позиция в ЧЕЗ, носят ми суджук, опрасквам каки всекакви и си пийвам бира. Всеки може.
  • 14 Механика

    76 10 Отговор

    До коментар #9 от "Моамар":

    Единственото му действие на този "политик" е да КРАДЕ от наивният български народ !
    А ТОЗИ НАРОД Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ САБУДИ ОТ ТАЯ БУДНА КОМА !!!!!!
  • 15 Сони

    56 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОМИН":

    Не е точно, както казваш, за родината... Тя е там, където си се родил, в случая РБългария. Но общественните отношения, в страната вече са друг въпрос. Факт е, че на власт от много десетилетия се е окопала олигархическа прослойка. Като съпоставим с древността, съответствува на кралски династии, републикански партии, мафиотски кръгове и по нищо не се различава и от днес, положението и тук и на повечето места в света. Колкото до ББ, това е учудващо променлива личност, по много неща, като изключим, верноподаничеството му, към назначилите го на този пост задкулисни лица, както и към външни кръгове, които управляват и тук и навън. Интересен факт е не ББ-поведението, а поведението на 28000 служители от БА, 58000 служители от МВР,..., хиляди от Правосъдна система, още 6.5 млн. овчици като нас, които вместо да спрат работа и да изискат да бъдат подведени под отговорност всички тези доказани с престъпленията си с годините политици и сини, червени, жълти, депесари и какви ли още там, то всички ние, одумваме бате ви Бойко и цакаме данъци Синя зона, но пък ядем най-скъпата и некачественна храна в ЕС, с ниски доходи? Това е ПАРАДОКСАЛНО.
  • 16 Убиец на руски тролове

    20 52 Отговор

    До коментар #6 от "КОМИН":

    Кой мре бе. Ептен ни взехте за абдали. То бива, бива, ама на черното да викаш бяло не бива. Тук, из тия сайтове сте като някоя секта. Сами си пишете - сами си коментирате. Излезте малко извън кочините си и се огледайте. Спрете да сънувате с отворени очи. И свиквайте - колкото и да го плювате Б. Борисов ще е премиер минимум още един мандат.

    Коментиран от #62

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Маринела Колева

    25 2 Отговор
    Най -Голямата Корупция е в град Добрич в ОДМВР-Добрич .

    Най-Корумпирани са в Окръжна Прокуратура -Добрич.

    Окръжният Прокурор на град Добрич поддържа с всички сили и средства Корупцията в градът той е Шефът на Всички Корумпета.

    Коментиран от #54

  • 19 Маринела Колева

    22 1 Отговор
    Борисов спри ги Ако Можеш;;;;;;;;;;;

    Но в град Добрич са Много Нагли Всички Корумпета покровителствани от Окръжния прокурор -Пламен Н.
  • 20 Йордан

    37 11 Отговор

    До коментар #1 от "моя страна моя България":

    С тъп човек- тъпо интервю!какво друго да очакваме?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Георг Георгиев

    13 1 Отговор
    Те са се разбрали с Волен-всичко е наред деца!
  • 23 РУСОМАХА

    37 7 Отговор
    ДОБРЕ,ЧЕ ОСТАНА САМО ЕДИН ПРАЗНОГЛАВЕЦ,ВСЕ ОЩЕ НА ВЛАСТ. А РОСЕНЧО ПЛЕВНЯТА ПОМНИТЕ ЛИ,КАКЪВ ТЪПАНАР БЕШЕ.
  • 24 vasik atanasova

    18 3 Отговор
    НА МЕНЕ НЕ МИ Е СМЕШНО А ТРАГИЧНО
  • 25 СТАРОТО

    11 34 Отговор
    Смаях се като чета по-долу ЛЪЖИТЕ и ИЗМИСЛИЦИТЕ за дейността на премиера Борисов -явно поствани срещу ЗАПЛАЩАНЕ вероятно от БСП ама с РУСКИ пари!!!Срам за България за това нелепо гъзоблизане и продаване на нашите интереси (срещу заплащане ) разбира се на руските пияндурници.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 СТАРОТО

    11 36 Отговор
    неее, най голям СРАМ за България сте вие платени ,продажни копейкаджии -близачи на гъза на Путьо -с който се подиграва света -хахаха

    Коментиран от #50

  • 30 СТАРОТО

    8 30 Отговор
    неее, най голям СРАМ за България сте вие платени ,продажни копейкаджии -близачи на гъза на Путьо -с който се подиграва света -хахаха
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 И той, ама и ти

    6 2 Отговор
    Невежеството победи! Има ли коментаторът начин да отвори и прегледа НК, че ме порази!? Колко минути се брои подкуп според него е записано там!!! Леле, майко. И коментираната персона зле, ама и съдникът й е малоумен и мързелив. Ай, честито!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 SAAB

    9 4 Отговор
    Прост е началника / невеж /......нагласиха ни го от чуждите служби !
  • 35 русия

    13 2 Отговор
    СТАРОТО не пиши глупости за Русия.Меркел кьде ще ходи.
  • 36 тест

    21 2 Отговор
    Защо умни и образовани хора не улравляват Бьлгария
  • 37 Ники

    6 12 Отговор
    Абсолютно поръчкова и режисирана статия , както и интервюто на въпросния "журналист"-дали изобщо знае какво е свобода на словото.По хубавото е че част от олигархията явно е яко настъпана затова е този рев по медийте- ама триото Радев Нинова Пеевски пък да си подбират тролове с малко по високо IQ , щото коментарите на "народа" - жалка картинка .

    Коментиран от #55

  • 38 маргарин и маргарита

    12 9 Отговор

    До коментар #33 от "ИВАН":

    Много си знаел по соца, какви боклуци си ядял, пък смееш ли да питаш!?
    Поредния мит, че сме ядяли хубаво и евтино. Нито беше евтино, нито беше, кой знае, колко хубаво!
    Тиквата ЛЪЖЕ, за пореден път, МАРГАРИНА се появи в България в края на 80-те, в началото на 90-те!
    За първи път ядох маргарин, австрийски и си мислехме, че е голяма работа, не е бил и евтин, даже напротив.
    Защо непрекъснато лъже тоя човек нямам идея, сигурно защото е комунист!
  • 39 ТашункоСапа

    16 1 Отговор
    Ние сме по големи тикфи от тиквата,щом още го търпим.....
  • 40 доверие на журналистите е 10

    6 8 Отговор
    Подобни статии само потвърждяват мнението , че само около 10 % от българите вярват на журналистите. Подобно манипулативно представяне на случило се интервю затвърждава и едни други 80% казани за българското население от един друг политик. Всеки който плюе Бойко да се предложи и покаже доводи за някава идея, която да я приемат повечето политици от каквато и да е партия. На компютъра лесно се плюе по другите, ама почти никой не се е научил, че управлението не е само искане, а и реалности.
  • 41 Петкова

    4 10 Отговор
    интервюто си беше на ниво, жалко че има толкова ТЪПИ хора които не го разбраха.

    Коментиран от #56

  • 42 Няма държава България

    12 2 Отговор
    Българите вече са достигнали до такова ниво на мислене, че могат да бъдат манипулирани по-най елементарен начин. „Политиците“ ни действат винаги в ущърб на България. Защото именно техните действие доведоха до там, че всички високоразвити държави изпитват към България и българите, нищо друго освен презрение.
    „Българските политици“ са неспособни на каквото и да е действие, ако то не е заплатено от някого, те нямат ценности и за това не различават, кога едно нещо се прави за пари и кога в името на националния интерес. Българския политик прави нещо само в името на парите, или само защото му е платено за да го направи.
    България бе продадена от алчността на управниците и от егоизма и страха на обикновения човек. Робът не може да бъде освободен, освен ако сам не пожелае това, както и свободният не може да бъде поробен, освен ако сам не го допусне. Ние българите не ценим свободата, нито се стремим към нея, ние ценим сигурността, и предпочитаме да се осланяте на благосклонността на господарите си, а не на собствените си сили.
    Българите живеем само в настоящето, страхувайки се за бъдещето, отричайки миналото. Ние оцеляваме поединично, като смятаме, че го правим за децата си, докато всъщност продаваме тяхното бъдеще, защото живот и оцеляване са различни, дори противоположни неща.
    България вече не съществува като държава и което е по-страшно , умира като народ. На картата на света, по която ще учат бъдещите ученици, там където би трябвало да е България ще пише ЕС
  • 43 гост

    6 1 Отговор
    Отговор на въпроса от точка 6 : Няма как да канят Македония на тази среща поради простата причина ,че тя е измислена държава от коминтерна по желание на Тито с помощта на помияра Димитров.И както са тръгнали нещата скоро ще си признаят че са българи !!!
  • 44 ИВАН

    10 1 Отговор
    Много ясно, че нямаше консерванти преди "демокрацията" , понеже пазара си беше регулиран и каквото се произвеждаше, бързо се и консумираше, хората работеха, а не като сега - всеки гледа да търгува ... дори и върлите седесари и гербаджии си признават, че тогава имаше храна истинска и качествена ... а лицемерие винаги е имало, нима сега е по малко.
  • 45 Гост

    4 13 Отговор
    Стига глупости.Бойко ще ни води още 20 години и нас и македонците.
  • 46 Сатаната

    4 3 Отговор
    Гербераст.
  • 47 jforfk

    9 1 Отговор
    Уважаеми г-н Борисов защо лъжете? По-голям сте от мен само 5 години. Как тогава аз консумирах само масло и маргарина се появи през 80-те години от внос, а Вие сте отраснал с него?!
  • 48 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕЕВ":

    Пич, да си пропущиил едно -СКИ в ника си?
  • 49 El comandante

    7 2 Отговор
    тикво ти и целият ти род мрете от рак до девето коляно до крак!!!мамито ти и буклук да ебааа!!!!!!
  • 50 Кака Мара

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "СТАРОТО":

    Американска подлога$$$$$
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Калин

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Моамар":

    Ти си срам за хората безмозъчно говедо такова. Ясен си ми!Ти си от тези страдащи от старческа деменция идиоти,които забравиха празните магазини и глада по времето на комунизма.Забрави,че имаше специални магазини за комунистически копелета,които купуваха на специални много изгодни за тях цени продукти, продукти, до които обикновените хора не можеха да мечтаят.БСП са техни наследници и са същите алчни копелета и целта им е отново да се доберат на власт,за да си върнат тези привилегии.А ти глупако няма да си от тях.Ти ще си идиота, който вечно ще гласува за тях.И не осъзнаваш,че БСП може да бъде оприличена на стара, тъпа, завистлива и много злобна жена,която е способна всички добро и полезно да омърси. Но ти си глупак и никога няма да осъзнаеш това

    Коментиран от #64

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Приказки хвърлени на вятъра

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Маринела Колева":

    Кой ще повярва на голи приказки, или много те стиска обувката.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Зоран

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ахаха":

    Като чета написаното от вас веднага си ви представих като ангел небесен. Всички, най-вече управляващите са разбойници, а останалите ангели небесни. Как беше? ..."Далавера е всичко в което на участвам."....
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Димитър Кънев

    4 1 Отговор
    Бил ги нападал Румен Радев идиотщини на другарят Бойко Борисов.Просто Румен Радев не играе по с свирката на бат Бойко.Е бат Бойко обича да му лижат задника както го правеше лигльото другарят Росен Плевнелиев който сега бяха от Територията наречена България на която дните и са вече преброени.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 доброутро

    0 2 Отговор
    Герб е разработка на руските служби за да може политикана на Русия да е напред пред Чичо сам
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мда

    0 0 Отговор
    Всякакви комплексари се упражняват да плюят по ББ, но дори с подскок стигат само до ташунките му !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.