2 374 10

Българската империя

Няма славянска писменост. Има българска азбука, български букви, приютени и създадени в България, с които днес пишат македонци, руснаци, украинци, беларуси, сърби, а и монголци

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Фейсбук“ връща времето назад. Вашите спомени. Гледам, че през 2015 съм написал - в духовно отношение Русия, с цялото си имперско величие, винаги е била – и ще бъде – провинция на България. Всичко, с което днешна Русия се гордее – с изключение на атомните ракети и Владимир Путин – е получила от България. Буквите, книгите, държавната организация, християнството – всичко това е дошло от България.

Това коментира в профила си във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Сетих се, понеже и тази година върви „24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Няма славянска писменост. Има българска азбука, български букви, приютени и създадени в България, с които днес пишат, с някои модификации, македонци, руснаци, украинци, беларуси, сърби, а и монголци.

Както има гръцки букви, арменска писменост, иврит. Тази азбука е българска. Другите просто я ползват.

Латинската азбука е в основата на всички западни езици. Европа пише на латиница. Гръцката азбука, макар да е хронологично по-стара, не се е разпространила извън Гърция. Римската империя със силата на оръжието повече, отколкото на духа, е наложила единно културно пространство.

Гърция не е могла, макар често да се говори за гръко-римска цивилизация.

България, макар да е била империя, и със силно оръжие, е разпространила буквите, духа – и заедно с това – възприемането на света, доколкото светът се осмисля през езика – до половин Европа, единствено със силата на посланието.

Духовно завладей страните, които покори със меч, стихът на Стоян Михайловски, е по-скоро красива метафора, възпоминание за минало величие. Азбуката е шествала по Европа и когато вече не е имало българска държава.

Това ѝ е силата.

Българската империя съществува. В буквите.

И – да, те са български. И винаги ще бъдат.

Честит празник.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ами...
  Отговор
  1 06:52  26.05.18
  Няма гръцка азбука, турска има. Тя е от Мала Азия, тоест турска. Значи и вашата е турска. Всъщност всички сте турци, и вие и македонците и другите там дето се приставят за славяни.

  Коментиран от #3, #7, #8

 • Българофил
  Отговор
  2 07:33  26.05.18
  Крайно време е да се прочете внимателно творчеството на д-р Ганчо Ценов, доц.Добрин Денев, Петър Георгиев и Стоян Николов. Потвърждение на написаното от тях е генетичният анализ на българите. Всичко го има в Гугъл, а всички книги на Ганчо Ценов са на PDF формат.
 • Хахаха
  Отговор
  3 08:04  26.05.18

  До коментар #1 от "Ами...":

  Смешко, да си чувал за Ататюрк и защо има навсякъде в Турция негови паметници? Провери и много ще научиш, както и че преди няколко десетилетия са пишели с арабски букви. А по отношение на симпатиите ти към този болюк от етноси - никой не ги обича в арабския свят и не само там!

  Коментиран от #4

 • 4 08:45  26.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Велика България
  Отговор
  5 09:23  26.05.18
  Ама с алчни и бедни управници, скоро пак ще е..т
 • Голям прос
  Отговор
  6 09:24  26.05.18

  До коментар #4 от "Ами...":

  В античността не ти е силата умнико! И аз не съм турчин, не искам да съм толкова ограничен. Да не би да сте измислили и йога, или построили пирамидите
 • 7 09:49  26.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • касапина
  Отговор
  8 11:58  26.05.18

  До коментар #1 от "Ами...":

  турците,те с нищо не са напреднали в своето развитие,държави като нея са обречени на изчезване,от средновековието до сега паразитират в ЕВРОПА.Посочете ми едно нещо с което са допринесли за човечество.Винаги са носили смърт зарази и разруха.
 • Гост
  Отговор
  9 16:51  26.05.18
  Няколко малки въпросчета към екзалтирания автор. От 681 до 865 година какви букви е ползвала България? Глаголцата българска азбука ли е? За кого братята Константин и Методий създават азбука? От кого България е приела християнството?
 • Българофил
  Отговор
  10 23:07  26.05.18
  Да сте чувал случайно за епископ Улфила.Да сте чувал, че от 4- ти век по тези земи има християнство? Да сте чувал, че на глаголица Улфила превежда църковните книги? Посочих по- горе доста сериозна литература, която се базира на старите извори...

Напиши коментар:


Публикувай