20 406 74

Без промяна в курса Турция ще ни всмуче

Турция гледа на България като на абсолютна периферия на османското ядро

Иво Христов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Васил Василев с проф. Иво Христов за предаването „Не се страхувай!” по "Евроком"

- Васил Василев: Обстановката в България и по света видимо се променя напоследък. Направи впечатление изказването на президента Румен Радев след срещата му насаме с Владимир Путин, която продължи 40 минути, че Русия следи с внимание и се опасява от нарастващото влияние на Турция в Европа. Според Вас, какво означава това? Това само за Европа ли се отнася или е за България?

- Проф. Иво Христов: Второто, според мен. Тъй като Европа действително има системни проблеми с Турция, което беше абсолютно логично. След разпадането на двублоковото пространство – НАТО и Варшавския договор и оттеглянето на Русия и разпада на СССР, Турция рязко трансформира своя геополитически статус. От една страна от югоизточния фланг на НАТО, Турция се премести към центъра и днес е страна със собствена периферия. Това може да се види и в книгата на Ахмед Давутоглу – „Стратегическа дълбочина”.

Турция гледа на България като на абсолютна периферия на османското ядро. За тях – Балканите, Черноморския регион, Кавказ и Близкия Изток са част от интерланда на неоосманският проект, за който те говорят. И поради тази причина това, което е казал Путин на нашия президент, разбира се – опаковано в дипломатична форма, е червен сигнал. Друг е въпросът дали в България има елит, който да има самостоятелно мислене и дали има въобще мислене тоя елит, по каквото и да е било, за да осъзнае тази опасност.

В.В.: Дори някои хора да я осъзнават, те би трябвало да се вземат мерки. Защото това е един проблем, който виси като дамоклиев меч върху България. Например, какво би станало, ако се реализира хипотезата, че НАТО може да се разпадне? Говорим за отношенията между нас и Турция. Или какво би станало, ако Турция излезе от НАТО?

- И двете са възможни хипотези. Ако някой ми го беше казал преди 3 или 5 години, че може да се случи, щях да помисля, че това е фантазия. Представяне на желаното за действително. Но, напрежението се засилва в това отношение. Последните ходове на президента Тръмп ясно показват, че той изпълнява предизборните си обещания, да направи Америка отново велика страна. Америка преди всичко и въпреки всичко. Въпреки всички установени структурни обединения, като икономически споразумения или военни, като НАТО. Така че в един момент България може да се окаже с оголена национална сигурност. Не че сега тя е много реализирана. В историята и геополитиката има нещо, което бих нарекъл геополитическа физика. Буквално.

Турция е 80 милиона и до средата на века ще стане 100 милиона, младо и енергично население.

Второ, Турция е с експанзираща икономика, тя преживява онзи урбанистичен производствен бум, който българското общество преживя през 50-те и 60-те години на миналия век.

Трето, Турция прави изключително интересен експеримент – между модернизацията на обществото и връщането му към неговите ислямски, османски корени. Синтез от това може да бъде разпадане на Турция – нещо, което веднага ще засегне България като геополитически вулкан, който ще изригне. Или обратното – възход на Турция и преминаването й в качествено ново ниво – в качеството й на регионална суперсила.

И в двата случая България ще бъде засегната чудовищно, поради една проста причина: днес страната ни се намира в най-тежкото си положение от 120 години насам. България днес е умираща страна, с изтекъл демографски потенциал – основно в западна посока; деиндустриализирана, въпреки фанфарните приказки колко сме се били развили последните 25 години; страна без никакви гаранции за своята национална сигурност. Българските елити и преди, и сега – винаги са разчитали на чужда протекция. Директно да го кажем – на геополитически слугинаж. И за секунда не може да си помисли този елит, че може да има собствено мнение по един или друг въпрос и да се опита да лавира. Това изисква съвършено друго качество на този елит, което той не притежава.

- В.В.: Даже Тръмп нарече НАТО отживелица, още преди да встъпи в длъжност. Той наистина така последователно изпълнява предизборната си програма, че почти сигурно изглежда как в един момент той ще се отвърне от НАТО или пък ще каже на европейците – оправяйте се сами! Това, което става и с търговската война в момента. Той въобще не се интересува от мнението на европейците. В този случай – очевидно пред ЕС, пред континента стоят тежки дни. Можем ли да очакваме същия разпад и на ЕС? Брекзит вече се състоя, но да погледнем какво става в Италия, да чуем мнението и на Вишеградската четворка. В такъв случай какво ще стане с нас – ние, които сме сложили всичките си яйца в една кошница.

- И. Х.: Много пъти съм казвал, че България не е обект, а субект на собствената си историческа съдба. Дали ние сме си сложили яцата в една кошница, или са ни ги сложили – нас, по принцип, ни преместиха от изток на запад. Без много да ни питат. Между другото с телешки възторг от българските управляващи тогава, които си мислеха, че сме сменили единия господар, който си отива – СССР, с друг – новото възходящо слънце – Атлантическият проект. Ако ЕС се разпадне, за България настъпват тежки дни. Аз лично много бих се притеснил от един – на пръв поглед не толкова важен факт, - големият предизборен митинг на Ердоган в Сараево. Той ясно показа посоката на турските геополитически интереси. В Сараево, дето няма един турчин, Ердоган събра многохиляден митинг. Втората по сила бошняшка партия – синът на Изетбегович, беше негов организатор. Това ясно показва, че Турция простира своята геополитическа сила между Бихач, в северозападна посока и Сирия в югоизточна. И ние сме по средата.

Второ, ние очевидно разчитаме, че Европа ще ни храни, а Америка ще ни пази. Тръмп ясно показа, че няма да се случи нито едното, нито другото. Той каза: „Америка над всичко!”. Той може абсолютно безцеремонно да ликвидира всички тези структури и съюзи, защото те зависят от американската военна, икономическа и всякаква друга мощ.

Третото, което ясно трябва да бъде казано, въпреки че мисленето по аналогия е много вредно - имам чувството, че Америка днес влиза в онази зона, в която навремето влезе късната Римска империя. Това е периодът на т.нар. римски императори, които са дали втори дъх на империята и са я запазили за едно 200-250 години с император Диоклециан начело. В този смисъл - Тръмп май е първият. Девизът „Америка над всичко” означава също и „Америка за сметка на всички”. Това той го заявява абсолютно безцеременно. Той каза следното: ние ви пазим, за което вие ще си плащате. А ако не желаете, ще ви принудим!

В това отношение Тръмп няма никакви илюзии, никакви сантименти. И не на последно място, това, което е казал президента Путин се отнася и към факта, че Русия играе много сложна игра в региона. От една страна – един вид руснаците са ни предупредили, а от друга – Русия инвестира твърде много в Турция. Русия разчита на обвързване на Турция чрез икономически, а ако щете и чрез геополитически връзки, в т. нар. формат „Астана” заедно с Иран.

От друга страна създаване на руската АЕЦ „Акую” на Средиземно море и пакета с отбранителните системи С 400, които ще бъдат монтирани евентуално в същия регион, показва, че Русия е заложила на това по някакъв начин да измъкне Турция от евро-атлантическите структури. Ако това се случи, това ще бъде гръмотевична промяна за целия регион тук. Не само за Балканите, но и за цялото Източно средиземноморие, с всички произтичащи от това последици.

Но и в двата случая, ако Турция продължи своето възходящо развитие, това ще означава край за България. То няма да стане зрелищно, както някои си го представят. България ще бъде засмукана, така да се каже, от физическата и всякаква друга енергия на тази развиваща се страна. Вече съществуват и косвени податки.

Миналата година бях в Кърджали по изборите и хората споделиха, че отиват да видят своите деца в Чикаго, но не тръгват от София, а от Истанбулското летище „Ататюрк”. Защото е по-близо, по-евтино, по-бързо. Т.е. засмукването на интерланда на България вече е въпрос на време.

Турският сериозен геополитически елит, какъвто те имат, а ние – нямаме, винаги е гледал на България като на злощастно историческо недоразумение, случило се по волята на руския император преди 120 години и вероятно ще си замине в същата посока за тези 120 години. Ако ние не проявим як гръбнак. Аз не виждам такъв.

- В.В.: На първи март т.г. руският президент Путин демонстрира новите свръх мощни оръжия. САЩ коментираха, че те са беззащитни срещу тях. Те не могат да спрат тези ракети. Това като че ли промени коренно света, защото балансът на силите се измести. Ако не можем да кажем, че везните се наклониха в едната посока, то със сигурност равновесието се раздруса. Тази руска стратегия да заложат на нападателните оръжия, а не толкова на отбранителните, разбунтува света. Може ли да се стигне до намиране на модус операнди между Русия и САЩ? Хем, да се избегне войната, хем всяка от тях да защитава интересите си. Светът все още е достатъчно голям.

- И. Х.: Първо, мисля че речта на Путин от 1 март все още не може да бъде преценена, още не може да бъде абсорбирано това, което той каза.

Второ, все още в сянка стоят мотивите защо Путин изнесе тази информация точно на 1 март. Акцентът беше по-скоро върху социално-икономически и други проблеми на Русия. Сериозно се твърди, а и наскоро президентът Башар ал Ассад го заяви официално, че вероятно сме били в навечерието на директен военен сблъсък САЩ - Русия. И при Ассад, и при Путин, ако забелязвате няма случайно изтървани думи. Путин каза: ако бъдат поставени под заплаха нашите интереси, или тези, на нашите съюзници, ние можем да ги защитим. И ако човек си направи една сметка наум – единственият руски съюзник, който е заплашен от военна ликвидация, това е Сирия. Путин каза, че няма да се посвени да използва всички средства, дори последно анонсираните. В едно друго интервю Путин каза – защо ни е този свят, ако в него няма Русия. С една дума – те са стигнали червената линия, отвъд която няма накъде да се отстъпва и ако се наложи Русия ще завлече целият свят, заедно със себе си. Ако тяхното геополитическо и всякакво друго цивилизационно оцеляване, бъде поставено под въпрос.

И трето, много важно нещо – едно заявление на началника на генщаба на руската армия, на което също не се обърна много внимание, гласи: ние никога повече, няма да воюваме на собствена територия. Това обяснява защо кошмарът от Втората световна война никога няма да се повтори за Русия и руския народ. Това обяснява и нападателния профил на тези оръжия, за които вие говорихте. Руснаците на практика занулираха огромни американски инвестиции, както каза военният министър Сергей Шойгу. Тази система за противоракетна отбрана на НАТО е малко надупчена, „дырявая” на руски, меко казано. Като рибарска мрежа. Така че както каза министър Шойгу, ние можем да си минем отляво-отдясно, отдолу през Южния и отгоре - през Северния полюс. Както казват в една американска поговорка – преди хората бяха неравни, Колт ги изравни. В случая – изравниха ги именно новите руски оръжия, за които в началото се твърдеше, че били само картинки. Един вид – Путин плаши света с картинки. Сериозните анализатори замълчаха по този въпрос. А и все пак беше показан „Кинжал”, включително и на парада на 9-и май.

А дали те могат да се изравнят по някакъв начин? Всички знаем, че русия е военен гигант, но икономическо джудже. Тя е с огромни икономически проблеми. Големият проблем, когото Путин няколко пъти анонсира е, че на Русия е нужен скок – прорыв. Икономически, технически и всякакъв друг. Русия основно казано, въпреки цялата условност на аналогията, се намира на нивото на 1931-1932 г., по времето на онази прочута реч на Сталин към профсъюзите:

„Ако за 10 години ние не направим това, което народите са постигнали за 100 години, нас ще ни изтрият!”

Така че днес пред Русия стои тъкмо този въпрос. За разлика от съветските сантименти, Москва наистина вече не вярва на сълзи. При нея вече има хладни икономически разчети. И нашите лидери – и Радев, особено Борисов, много ясно го разбраха при посещението им в Москва. Бих казал при леденото им посрещане в Москва. Така че оттук нататък вече няма да има сантименти по отношение на вечната българо-руска дружба. И второ, което ми се струва важно и за което не се говори много тук. Аз имам чувството, че посещението на Борисов беше нещо като сондаж дали може да се прави нещо по посока на Москва. Повод за това е, че нашите нищо не правят без началниците им в Брюксел и Вашингтон да разрешат. Та имам чувството, че посещението на Борисов беше сондаж. И се връщам към началото на Вашия въпрос – същата тази Европа разбира, че тя май е сложила всичките си яйца в една кошница. В случая Турция започва да рекетира Европа и по енергийна линия.

Газопроводът ТАНАП, Турски поток и евентуално, под формата на диверсификация, Европа би могла да се върне към някакъв вариант на Южен поток. Тогава, когато американската хватка се охлаби.
Така че, визитата на Борисов в Москва може да бъде оценена по два начина. Или към Тръмп – и ние имаме руски коз към България, или пък те действително са решили да заложат на още един вариант – този, който да не ги поставя в зависимост от Америка или от Турция.

Но дотолкова, доколкото си давам сметка, колко е зависим европейският елит от САЩ, колко е зависима европейската икономика – само една Германия изнася автомобили за САЩ на стойност 180 млрд. евро годишно. Това е може би лъвското перо на германския експорт и ако Америка въведе тези 25% мита, които са си направо санкция, за Германия това означава социални вълнения. Директно. Наскоро един немски бизнесмен ми каза, че в големите немски компании две смени отиват на улицата. Тогава познайте какво ще се случи с немския социален модел.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гоол
  Отговор
  1 13:02  07.06.18
  Турция се разпада на малки кантони, погълната от кюрди, гърци, българи, арменци, и др. Няма е вече, всичко се започна.

  Коментиран от #27, #64

 • 2 13:15  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • плашат гаргите
  Отговор
  3 13:16  07.06.18
  С Турция руснаците ни плашат от освобождението насам, реално Турция никога не е нападала България, нито някога е предявявала каквито и да е териториални претенции към нас. За разлика от Русия, благодарение на които след освобождението останахме една раздробена държава, за да може да бъде контролирана по-лесно. След 1945та година реално България е васал на СССР, всичко което се случва тук се дирижира от Москва, интелигенцията е избита и изгонена, активите на производителите и търговците - "национализирани", земята на селяните е заграбена и всичко ценно е изнесено за първите 20 години попечителство (злато, произведения на изкуството, антики, ценности). По-добре да си го кажем открито - Русия е тумор за България. Над 30 години след прехода благодарение на пълната енергийна зависимост и ширещата се корупция все още изпълняваме поръчките на Кремъл и все още сме далеч от Европейците. Държави като Чехия, Словения, Хърватия, Унгария и дори Румъния направиха смели стъпки за да се откъснат от руското влияние и както добре виждаме това даде резултат. Други се опитаха - Украйна и видяхме какво стана. Докато сме с Русия ще бъдем на тяхното дередже - управлявани от олигарски икономически зависими от Москва а народа ще мизерства. Това докато тук не останат под 50% българи, после дали територията ще стане част от нова Османска Империя или не няма да има голямо значение.

  Коментиран от #16, #28, #30, #70

 • ПППЕ
  Отговор
  4 13:18  07.06.18
  Интересна статия с много точни названия за така нареченият български " елит" прогнози които са напълно възможни. Следва тогава " кво прайм".

  Коментиран от #50, #71


 • Пешо
  Отговор
  5 13:21  07.06.18
  Бълнуванията на Иво Христов. Загуба на време е да се чете по-добре си отворете една студена бира.

  Коментиран от #37

 • жалка история
  Отговор
  6 13:25  07.06.18
  Турция е най-големия враг на България е лъжата измислена от "най-големия приятел" на България - Русия, за да оправдае постоянното си вмешателство на Балканите. С такива приятели не ти трябват врагове.

  Коментиран от #7

 • 7 13:31  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 13:40  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • патриотъ
  Отговор
  9 13:45  07.06.18
  Цялата истина в най-кратка възможна форма!Адмирации за професор Иво Христов!За жалост,всичко това е точно така и ако не се вземат мерки,ще се случи!ББ явно не е способен на нищо,затова единственото спасение е да го смени кадърен и свестен политик,когото обаче не виждам у нас,с изключение може би на президента Румен Радев!
 • Суйо
  Отговор
  10 13:53  07.06.18
  ... да сънуваш бандити. Лошо Седларов, лошо. Хайде да ги дават тези милиони за бангията Ф-16 и други таралясници да купят за кашисмъ, че да мирясате с тази пропаганда. Писна ми отвсякъде да слушам този как се въоръжава, онзи къде разположил войски, установки, учения. Глупости на търкалета! Не ви ли е ясно, ФАЩ си търгуват оръжието и изстискват всеки пробит долар на сюргюни като нас.
 • Bahti
  Отговор
  11 13:54  07.06.18
  Отдавна преминахме Точката, от която няма връщане! А Чудеса никога не е имало!
 • onq s konq
  Отговор
  12 13:56  07.06.18
  В статията си любимеца ми Иво Хр. се изказва относно Русия така-ЦИТИРАМ:"ВСИЧКИ ЗНАЕМ,ЧЕ РУСИЯ Е ВОЕНЕН ГИГАНТ,НО ИКОНОМИЧЕСКО ДЖУДЖЕ.ТЯ Е С ОГРОМНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ.РУСИЯ ОСНОВНО КАЗАНО ВЪПРЕКИ ЦЯЛАТА УСЛОВНОСТ НА АНАЛОГИЯТА СЕ НАМИРА НА НИВОТО НА 1931-1932Г....и т.н.".От друга страна обаче в съседна статия още по-любимия ми Путин твърди,че .цитирам"ДВИЖИМ СЕ В ПРАВИЛНА ПОСОКА"...Е на кой да вярвам,след като и двамата са ми любимци,но ЯВНО ЕДИНИЯТ ЛЪЖЕ?!

  Коментиран от #18, #47

 • Рубладжийче
  Отговор
  13 13:58  07.06.18
  Русофилския дебил плаши гаргите с турската опасност. Аргументите са тежки-хората в кърджали тръгвали за Чикаго от Истанбул. Ами откъде да тръгнат, от Москва ли? Като билета от там стане без пари , може и от Москва да тръгват, само че до тогава икономическия интерес ще е водещ.
 • mediator37
  Отговор
  14 14:25  07.06.18
  Реално никой от съседите ни освен Турция няма повод и потенциал да ни нападне, завладее и удържи завладяното. Така че, дайте да не се лъжем. Ако някоя държава ще ни ореже територия и ще ни осакати, това е единствено Турция. Турция ни е явен враг.

  Коментиран от #31, #39, #65

 • патриотъ
  Отговор
  15 14:28  07.06.18
  Рубладжийче ли си,стотинкаджийче ли си -не ме интересува!Ама недей да плещиш глупости и си направи труда да отидеш до Кърджали.И ще останеш учудено от това,че в магазините те обслужват с нежелание,когато говориш български,в пощата и съвета те посрещат с "буйрум ефенди",в заведенията ти сервират с едночасово чакане,в хотелите изведнъж се оказва ,че въпреки че, са празни-места няма и тн и тн!Тогава ще усетиш,че си заобиколен само от турци и малкото българи ,които останаха там,се изнасят към вътрешността на страната!Така че,не бълвай глупости и иди виж първо,освен ако и ти не си резняк и тука се правиш на българин!

  Коментиран от #22, #61, #68

 • goni
  Отговор
  16 14:43  07.06.18

  До коментар #3 от "плашат гаргите":

  Извинявай! Ама, ти пишеш за някакво освобождение?!:) Аз, смятам че руснаците са ни поробили, като са откъснали едно сладко парче от Османската империя!:) А, как хубаво сме си живеели в нея!:) Няма да се притесняваш! Нещата вървят на оправяне! Съветвам те да започнеш да учиш турски, а децата си прати в турско училище! Така ще постигнат голям просперитет!

  Коментиран от #20

 • само предполагам
  Отговор
  17 14:48  07.06.18
  Вярно е че нямаме политически елит,а американски подлоги /агенти вероятно/. Другата алтернатива са руските агенти. Калояновият дух го няма-има една селянизация на големите градове наред със вълча агресия към държавни и обществени поръчки. Няма да ни бъде,затова всички/почти /бягат.
 • куку руку ку
  Отговор
  18 14:50  07.06.18

  До коментар #12 от "onq s konq":

  Вярвай и на двамата, движение в правилната посока и за момента са на ниво 1931-32-ра, след като елцин ги върна в 1851-ва
 • Георги Колев
  Отговор
  19 15:09  07.06.18
  Някой беше писал някога някъде че камилата ще пие вода на дунава!Момента наближава когато турската граница ще бъде река Дунав.Като българин ми е болно и тъжно но българските жени така си избраха.Да създават семейства с турци а не с българите!

  Коментиран от #66

 • бмв е39
  Отговор
  20 15:12  07.06.18

  До коментар #16 от "goni":

  не си мисли текива неща турците да внимават къде пипат че не се знае има и много по-голями сили който пазат България и няма да позволят да стане пак част от турската империя
 • Аятолах Хомейни
  Отговор
  21 15:28  07.06.18
  Да идва султан Ердоган да си прибира територията че българското робство се не трае
 • Рубладжийче
  Отговор
  22 15:57  07.06.18

  До коментар #15 от "патриотъ":

  Ти кога си ходил в Кърджали бе пезевенк? И какво ме плашиш с турците, те са в хиляди пъти по-свестни от вас руските патриоти. И глупостите дето ги говориш вървят само по русофилските сборища.

  Коментиран от #49

 • Митре Йованоски
  Отговор
  23 16:07  07.06.18
  А вие сега ли го разбрахте? То се виждаше от поне 20 години. Дори мангустите се преориентираха и тръгнаха да се кръщават с турски имена и да изповядват исляма външно, за да им дават повече пари. Всичко това тръгна още с падането на бай Тошо от власт, защото Възродителният процес или трябваше да бъде довършен изцяло, или да забравим за нашата държава. Какво търсите сега? Отговорните другари допуснаха мангустите и турците в България да се обединят, създадоха няколко етнически партии, а геноцидът срещу българина достигна невиждани висоти. Да, България е преживявала много тежки моменти, но българските села са били пълни с живот и с български деца. Преди 10-12 години отскочих до Асеновград (аз съм от Пловдив, но оттогава живея в чужбина) - ми то заведенията се държат от турци. Почти всеки български родител се хвали: "Децата са добре, живеят в Англия/Германия!". Е, доказа се - мръсно племе сме, сами се затрихме! Сами си продадохме държавата на турците.
 • Гост
  Отговор
  24 16:18  07.06.18
  Това момче да става следващия мин. председател, че тиквата ни затри.
 • 25 16:33  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Глупчо
  Отговор
  26 16:48  07.06.18
  Тези двамата са представители на 80-те % от българския народ. Не са разгледали варианта "ко праим",ако Путин сдаде властта!
 • бос
  Отговор
  27 17:26  07.06.18

  До коментар #1 от "гоол":

  де да беше така..
 • 28 17:30  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ариец
  Отговор
  29 17:37  07.06.18

  До коментар #25 от "еба ги другарко":

  Нещо когато Влад Цепеш от рода Асен е набивал турците на кол , румънци не е имало. До сърбите- те са един от виновниците за завладяването на Балканите от османците. На Косово поле се бият основно сърби,българи и гърци васали на турците и все още свободните сърби и българи.
 • ултра
  Отговор
  30 17:44  07.06.18

  До коментар #3 от "плашат гаргите":

  ++++++++++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • ултра
  Отговор
  31 17:49  07.06.18

  До коментар #14 от "mediator37":

  Турция ни е съюзник в НАТО, при това доста лоялен! Да не говорим за факта, че след Освобождението никога не е имала каквито и да било териториални претенции към нас, за разлика от други наши "братски" народи!!! Русофилската ви пропаганда а-ла дебил Христов, издиша отвсякъде!
 • Иван
  Отговор
  32 18:08  07.06.18
  Стига с това нападане и завладяване..за да стане това някой трябва да има интерес. Демек да вземе повече отколокото ще му струва самата окупация. Или да постигне стратигическа цел. Откого го писах, че Биросв явно отиде там защото му казаха, но не изпълни задачата, защото тези кръчмарски хитрини с ласкателствени подмятания и прегръдки не вървят. Просто на Русия не и трябват вече. Имат икономически цели. Няма пари за втора тръба. Ще изчакат ЕС да им стане толкова напечено, че именно, за да направят диверсификация и да намалят зависимоста от Турция, сами да я платят. Това са думите на Путин. Пък тука много хара си мислят за някакви братски дружби и така нататък. Явно и на Борисов не му беше много ясно и това надскочи балканската му международност и не можа да се справи или просто от другата страна си се бяха подготвило мноого занапред с шантажа. Руската газ си е и ще си остане шантаж и в това няма какво да им се сърдим.
 • Шубе ме е
  Отговор
  33 18:32  07.06.18
  Голям страх отРеджо
 • Хасан
  Отговор
  34 18:48  07.06.18
  ДЕНЯТ НА ИСТИНАТА НАБЛИЖАВА!!!ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА СИ СТЯГАТ КУФАРИТЕ И КОЙ КЪДЕ МУ ВИДЯТ ОЧИТЕ!!!МАКЕДОНИЯ,БЕСАРАБИЯ...

  Коментиран от #38, #42, #62

 • 35 18:55  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • TOKO
  Отговор
  36 19:00  07.06.18
  Абе кво се вайкате за глупости бе ....
 • Ikonmist
  Отговор
  37 19:01  07.06.18

  До коментар #5 от "Пешо":

  Някой ще сподели ли за днешните икономически параметри на Турция?? Инфлация???? Самите турци си казва че не им трябват еднически проблеми в предвид кюрдите.....!!!

  Коментиран от #58

 • onq s konq
  Отговор
  38 19:02  07.06.18

  До коментар #34 от "Хасан":

  Според мене докато не свърщи ДЕНЯТ НА ЛЪЖАТА-никво мърдане от тука.Че знаеш ли го тоя "ден" колко десетилетия е дълъг...
 • 39 19:35  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 40 19:46  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • vasik atanasova
  Отговор
  41 20:27  07.06.18
  А ТАКА ВЗЕМЕТЕ ГИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ 500 Г МАЛКО СА НИ
 • Обикновен Българин
  Отговор
  42 21:09  07.06.18

  До коментар #34 от "Хасан":

  Може да сме загубили , но се бихме .... може да сте ни дължали под най-зверското робство в историята , но ние намерихме как да оцелеем и борим 500 години .... https://www.youtube.com/watch?v=IkDP_VB3HUk каквото и да писано да се случва пак ще се бием до последно ... и ще продължим да се борим докато има и един от нас останал .... защото сме Българи !!! Запомни това и го кажи на децата а те на внуците си.... да знаят как ще бъде ....

  Коментиран от #44, #51, #57

 • ОБРЯЗАНИ ТЪПАНАРЧЕТА
  Отговор
  43 21:41  07.06.18
  МНОГО ГО ЖЕЛАЕТЕ ВТОРОТО ОБРЯЗВАНЕ ! (НА ГОРНАТА ГЛАВА)
 • 44 21:47  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 777
  Отговор
  45 23:00  07.06.18
  След две години Тръмп ще е част от историята, Ердоган също рано или късно...
 • 46 23:57  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • един от всички
  Отговор
  47 01:12  08.06.18

  До коментар #12 от "onq s konq":

  Защо,къде пък ти видя противоречие в тези две изказвания?
 • 48 02:18  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 49 03:15  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Как какво
  Отговор
  50 07:49  08.06.18

  До коментар #4 от "ПППЕ":

  Как какво правим, това, което правим досега... Пълна апатия, безсилие, агресия, простотия... Всеки дава своя принос за това, кой с колкото може :)
 • Биещ се
  Отговор
  51 07:51  08.06.18

  До коментар #42 от "Обикновен Българин":

  Какво се бием ...бием се помежду си..как ще победим другите заплахи, та ние вече десетилетия в може да се преборим с една шайка от 2000-3000 тарикат-измамници...дегизирани като политици, бизнесмени, инвеститори, експерти, съдии, прокурори...
 • ИВАН
  Отговор
  52 08:35  08.06.18
  Обикновен Българин, проблема е че българите сме разделени, а младите са с промити глави - дружат с цигани, момиченцата се отдават на цигани, младежите изобщо не са осъзнати - не знаят какви са, не знаят че са велики Българи .... кофти.
 • ppp
  Отговор
  53 09:05  08.06.18
  кво ми лансирате тааа Турция. Китай им дадоха огромен кредит преди години и от тогава турски серялчетааа.... всеки ден в новините... смешници..под водааа
 • 54 09:07  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Слава на САЩ че ни освободи от сесесере
  Отговор
  55 09:08  08.06.18
  45 години под руски ботуш но слава на САЩ че ни освободи

  Коментиран от #60

 • 56 09:31  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 57 09:33  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 58 09:36  08.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Драган
  Отговор
  59 10:10  08.06.18
  Много песимистична статия. Турция обаче има 30-милионен кюрдски проблем, за който не споменахте.

  Коментиран от #63

 • Грую
  Отговор
  60 10:50  08.06.18

  До коментар #55 от "Слава на САЩ че ни освободи от сесесере":

  Слава , слава! Свободни да крадем на воля, да серем на воля докато съвсем се осерем и пак паднем под нечие робство и имаме нужда от външна намеса за освобождение!
 • Хасан
  Отговор
  61 12:33  08.06.18

  До коментар #15 от "патриотъ":

  Лъжеш като дърт циганин ..бил съм там с приятели българи..няма такова нещо..това е само страх...както през 1985 г по време на жестоката фашистка репресия на комунистическия режим..плашеха българите с турците но режима правеше насилие ,жестеости,ограбвания наимоти
 • Хасан
  Отговор
  62 12:46  08.06.18

  До коментар #34 от "Хасан":

  Що пишеш провокации от мое име???
 • Хасан
  Отговор
  63 12:48  08.06.18

  До коментар #59 от "Драган":

  Кюрдите не са проблем за турците...половината им министерски съвет са им кюрди...ПКК или марксистко ленинската терористична организация е проблем

  Коментиран от #74

 • ИСТОРИК
  Отговор
  64 15:02  08.06.18

  До коментар #1 от "гоол":

  СМЕНИ ДРОГАТА ПИЧ !
 • ЗАПОЗНАТ
  Отговор
  65 15:06  08.06.18

  До коментар #14 от "mediator37":

  ЕВЕНТУАЛЕН УДАР НА ТУРЦИЯ ВЪРХУ НАС ЩЕ БЪДЕ КАТО УДАР НА КОМЕТА !!!! НО ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ,ЗАЩОТО ТУРЦИТЕ НЕ НИ ИСКАТ !!! ВСЕ ПАК 500 ГОДИНИ СМЕ БИЛИ ЗАЕДНО И ЗНАЯТ,ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАМЕ !!!

  Коментиран от #73

 • ЖЕСТОКАТА ИСТИНА
  Отговор
  66 15:08  08.06.18

  До коментар #19 от "Георги Колев":

  ТАКА Е ПИЧ ,НО ЖЕНИТЕ ИСКАТ ГОЛЯМ И РЯЗАН !!!
 • Българофил
  Отговор
  67 23:26  08.06.18
  Докато се разберем, че социализмът е вреден, загубихме отечеството! Сори!
 • 68 04:56  09.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рязана ракета, крив космос
  Отговор
  69 14:22  15.06.18
  И после се чудете що лети , като муха без глава и на уцелва гейта
 • Симо
  Отговор
  70 14:23  15.06.18

  До коментар #3 от "плашат гаргите":

  Турция нападна България през 1913г. При това--подло,по ислямски---в гръб.При това ---след току що подписан мирен договор.

  Коментиран от #72


 • немам нерви
  Отговор
  71 12:14  16.06.18

  До коментар #4 от "ПППЕ":

  ...дано стане по-скоро,че да вадим калъчките и да ги почваме,че ми писна от такива клавиатурни герои като Хасан,дето ги е страх да се обозначат адресно...аман от толко демокрация , търпимост и толерантност...иначе са големи смелчаги резаците , пожълтяваха потурите само като чуеха за Апо,ама с нас ще се вкарат в много по-големи приключения...много кратуни ще потъркаляме , преди да ни свършат....те това ''ша прайм"...та не бързай толкова да ми стягаш куфарите , Хасанчо , първо ще си поразчистим сметките с такива като тебе,пък после ще видим..
 • немам нерви
  Отговор
  72 12:48  16.06.18

  До коментар #70 от "Симо":

  ...мдааа...много си прав...само ми припомняш ,че това бе жалкия край на османската империя...та не е лошо Хасанчо,аятолаха и разни други такива нещастници да се поразровят и се осведомят какъв го ядоха (и пак ще го ядат) край Одрин,Люлебургаз,Бунархисар ... иначе тия нещастници не са мръднали и крачка оттогава,като ги гледам кви ги вършат в Сирия...голем смех,ако и да имат що-годе някакво въоръжение...те и тогава имаха много по-модерно оръжие,ама ги драхме до последно и добре че ги отърваха западните сили,иначе сега Истанбул да беше наш,та и тия са си умрели кучета,иначе нямаше да тичат при Путин ..анадолски клоуни...
 • рязан трол
  Отговор
  73 13:05  16.06.18

  До коментар #65 от "ЗАПОЗНАТ":

  хахахаха....много си прав,ако имат малко акъл хич няма да се занимават с нас...който се е хванал с нас ,не е прокопсал...за 44години съсипахме СССР,сега като гледам още малко и ЕС приключва,дали и 5 години още му остават,а пък за турция - 10 и стигат да си я поделим с кюрдите..мухахахаа...ама къде ти акъл в рязана глава...
 • луд пешмерг
  Отговор
  74 15:50  16.06.18

  До коментар #63 от "Хасан":

  ...е, много ясно че ще са половината,след като от 80 милионна Турция ,40 са кюрди та затова не можете да се оправите толкова години с тях,а сега след като и щатите ги подкрепят с оръжие,хеп- ептен я омазахте..то и затова Ердоган се сгъна пред Путин,че иначе лошо се пише...а като не са проблем,какъв го търсите в Идлиб,Африн...хахаха...Ефратски щит,Маслинови клонки и тем подобни простотий...молете се да не ви подхванат Пешмергите,че тогава ''ко шъ праи Тайпи-то ", Путин няма да насмогне с памперсите

Напиши коментар:


Публикувай