1 187 15

Путин има подкрепата на руския народ, но елитът му е продажен

На юг от нас расте суперсила. Турция прави интересен експеримент

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Голямата драма на Русия е дали ще успее да изработи социално-политически модел, който да отговори на предизвикателствата”, коментира проф. Иво Христов по темата за бъдещето на Руската федерация при новия мандат на Путин. Той и колегата му в парламента Тома Томов гостуваха на пловдивската структура на Национална асоциация „Сигурност”.

„До момента Путин успя да „събере“ държавата, но на Русия й трябва скок в икономическо, социално и технологично отношение”, подчерта проф. Христов. По думите му с настоящата властова, икономическа и социална матрица такъв пробив не е възможен. „Путин може и да има подкрепата на руския народ, но има продажен елит”, заяви геополитическият анализатор. Тома Томов допълни, че всяка година руският елит официално изнася 100 млд. долара в западните банки.

„Дома, Дети, Деньги–трите „Д” са параметрите на техните интереси. Къде са им парите, къде са им децата, къде са им домовете? На запад!”, каза журналистът. Според проф. Христов никога в руската история не е имало толкова богата и толкова откъсната от народа върхушка. „20 век е кошмарен век за Русия, защото тя изживя икономически, социален и военен шок”, смята социалният учен. Според него Русия не може да бъде велика страна в очертаващия се триъгълник с Китай и САЩ, ако финансите й зависят от „врага”.

„Няма как, невъзможно е, ако икономиката ти зависи от доставянето на ресурси на твоя опонент, срещу което получаваш едни „хартийки”, подчерта проф. Христов. „Източниците на ръст на твоята независимост трябва да бъдат вътре в твоята страна, а не навън. Под „вътре” се разбира 150 –милионното руско население плюс 200 милиона жители на евразийското пространство. Русия трябва да се определи, не може да бъде едновременно независима Русия и Русия на Абрамович с двойното гражданство –руско и израелско ”, обясни проф. Христов.

По думите му Путин действа от позицията на здравия разум, създава втори управленски ешелон т.е. вертикала на властта от млади, лоялни и компетентни хора. „Хипотезите с вариантите за приемник на Путин са по-скоро в сферата на имагинерните спекулации, но все пак като такъв възможен вариант се очертава губернаторът на Тулска област Дьомин, но може и да е човек, за който въобще не подозираме, както не подозирахме за съществуването на самия Путин”, каза анализаторът.

Журналистът Тома Томов индикира в поведението на Тръмп опит за съюзяване с Русия. „Така наречената „дълбока държава” и европейското ръководство, които са против Тръмп, са изключително антируски настроени. Те не искат да имат нищо общо с Путин, за тях той е демон”, каза международният публицист. Той се спря на срещата между Тръмп и Ким Чен Ун, като подчерта, че мирът е възможен. Според него предварителният ултимативен тон на САЩ след проведените преговори е станал диалогичен към Северна Корея.

„Това е защото корейците притежават ядрено оръжие още от 2000 година, а големият въпрос е за носителите, с които твърдят, че могат да стигнат до вътрешността на САЩ”, обясни Тома Томов. Той посочи, че САЩ са една от най-мощните държави, защото печатат пари, притежават модерни технологии, имат най-мощната армия с 1100 бази по целия свят. В Япония имат 60-хилядна войска. Германия е окупирана страна – там са разположени 50 000 американски войници. България е в същото незавидно положение, тъй като се ползват авиобазите в Безмер и Граф Игнатиево напълно безплатно, дори керосинът за самолетите не си плащат. „С изтребителите F-16 съвсем ще ни „източат”, прогнозира той.

„Намираме се в цепнатината на времето и пространството”, каза по отношение на ситуацията в България проф. Христов и за пореден път подчерта, че не вижда елит, който да осъзнава драматизма на това. За българската върхушка също важи максимата: „Където са им парите и децата, там са им интересите”. „България е важна само като територия. Не като народ и не като държава.

На юг от нас расте суперсила. Турция прави интересен експеримент между модернизация, индустриализация и урбанизация с едновременно завръщане към нейните ислямски и османски корени. Успехът или провалът на този експеримент са еднакво опасни за нас и означават тежки времена за България”, обясни той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 07:02  15.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • среднощен
  Отговор
  2 07:13  15.06.18
  Тоест, предстои война и по нашите земи!? Отново ще има "Дядо Иван" или "спасителя в ръжта"!? За България, ако изобщо я има, още по-малко суверенитет!? Какво бъдеще да завещаем на децата си? Все много и трудни въпроси! "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО"! Бог да ни е на помощ! Стигнахме най-накрая и до Бога! Спряхме да възпитаваме децата си "във вяра и родолюбие", затова стигнахме до тук! Въпросът е, че вече няма къде да избягаме! Цялата земя превърнахме в "ад"!

  Коментиран от #3

 • goni
  Отговор
  3 07:26  15.06.18

  До коментар #2 от "среднощен":

  Не им бери гайлето на децата!:) От ден на ден стават все по-малко! Не е необходимо някой да ни затрива! Ние сами ще го направим!

  Коментиран от #4

 • среднощен
  Отговор
  4 07:55  15.06.18

  До коментар #3 от "goni":

  Тъжно!!!

 • 5 08:07  15.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Опа
  Отговор
  6 08:20  15.06.18
  Тези тъпаци защо не направят анализ за наща кочина? Сигурна за това им е платено
 • Гост
  Отговор
  7 08:51  15.06.18
  Когато 20-те дисидента събрали се на поляната във Френското посолство влезат в затвора където им е мястото на тези продажници,тогава България ще се "отлепи от дъното!"
 • Българин
  Отговор
  8 08:53  15.06.18
  Руското мекере Христов сега ни баламосва с митовете за "Добрия цар" и "Лошите боляри". Но прословутите 80% кълват на подобни измислици.
 • Само питам
  Отговор
  9 08:53  15.06.18
  Кои са двата дебила от снимката?
 • теории
  Отговор
  10 11:35  15.06.18
  Колкото едно общество е по-богато, толкова неговите елити са негова естествена функция както и продължение на това общество. Вярно е и обратното, колкото е по-бедно обществото, толкова са по-откъснати неговите елити от своите корени, в такъв смисъл и по-продажни. Всъщност, нищо ново - това винаги се е знаело, от тези прослойки, разбира се, които се интересуват от това.
 • Евробг
  Отговор
  11 14:41  15.06.18
  Егати зашеметените ненужници, просещи откраднати от Русия пари за извратените си налучквания в посока "Слава на ЛЪЖАТА". Като добавиш към дебелеещите лентяи циганите безмозъчната пасмина отпадъци от съветската окупация БСП, живеещите в 19-ти век депесарски крепостни, добавиш децата, болните, пенсионерите и чиновниците, остават 1 000 000 бачкатори, които създават БВП на България. После най-бедни сме били. То богат санаториум няма.
 • Пенсионера
  Отговор
  12 07:07  16.06.18
  Все стари урви , досадници, и отблъскващи електората
 • боре либерало
  Отговор
  13 21:56  16.06.18
  като всеки елит
 • параноик
  Отговор
  14 12:14  17.06.18
  Аман от русофилски пророци-агенти на северната кочина,която впрочем е 50 държави след нас по просперитет за 2017г. ,като 150 милионната Рашка с неизброимите природни богатства има само около 100 килиметра повече магистрали от нас!Не вярвайте на тези продажни червени боклуци!
 • параноик
  Отговор
  15 12:15  17.06.18
  Аман от русофилски пророци-агенти на северната кочина,която впрочем е 50 държави след нас по просперитет за 2017г. ,като 150 милионната Рашка с неизброимите природни богатства има само около 100 килиметра повече магистрали от нас!Не вярвайте на тези продажни червени боклуци!

Напиши коментар:


Публикувай