23 Юни, 2018 09:59 7 318 19

Кой не иска реален пазар на горивата?

  • горива-
  • протест-
  • дизел-
  • бензин-
  • контрабанда

Собственици на малки бензиностанции искат да торпилират изсветляването на сектора с протести

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест, насрочен за 26 юни, ще покаже всъщност кое е лицето на сивия сектор в горивата. На тази дата собственици на малки бензиностанции се канят да излязат пред Народното събрание, защото не искат да има закон за търговията с горива.

Бензинджиите твърдят, че ще има фалит на близо 400 малки бензиностанции, които държат 15 на сто от пазара на горива в страната. И плашат, че ако законът бъде приет, горивата ще поскъпнат с 10%.

Как са направени тези изчисления, изобщо не е ясно,

защото търговците не посочват никаква обосновка за тях. Странен е и протестът им срещу изискванията за предоставяне на обезпечения. Че за отварянето на едно магазинче за продажба на алкохол и цигари, които са акцизни стоки като горивата, се изискват куп документи и лиценз от митниците. А в момента всеки може да отвори бензиностанция, дори фирма с капитал от 2 лева, а в същото време да върти бизнес за няколкостотин хиляди на година. А ако натрупа задължения към бюджета, да шитне фирмата на социално слаб или циганин и да не плати нито лев.

Нашите фирми купуват гориво с платен акциз и ДДС, твърдят въпросните търговци. На само за 4 дни проверки в малки бензиностанции се оказа, че агенцията по метрология е открила близо 13 000 литра горива с отклонения от изискванията. Ако те са купени от легални търговци и производители, как така тогава има отклонения в качеството им?

И вероятно по съвсем случайно съвпадение, докато текат заканите за протести на търговци на горива, се появи становище на финансовото министерство по предлагания закон. В него се казва, че

складодържателите и получателите на горива не трябва да имат задължение за внесен капитал в размер на 3 000 000 лв. при искане за лиценз.

Трябвало да отпаднат и изискванията за обезпечения, защото това щяло да натовари бизнеса. Посочва се още, че изискванията лицата, които търгуват на дребно, да имат дистанционна връзка с НАП, е аналогично с друг закон. Министърът предлага първо търговец да получи регистрация по закона за горивата и после да има дистанционна връзка с НАП, а не обратното.

На практика тези препоръки обезсмислят целия закон, тъй като ще отпаднат всички изисквания към търговци и производители.

В България има различни схеми за ощетяване на бюджета при горивата

- контрабанда, избягване на данъчно облагане и ДДС схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход и други. От Българската петролна и газова асоциация посочиха, че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими данъци, са внесени в България през 2016 г. Танкерите минали през митнически складове на пристанища, където няма изискване за контролни уреди и липсва постоянен митнически контрол. Сметките показват, че всеки втори литър гориво от внос е контрабанда.

Измами в България има още при вноса на горива,

като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци. Нерегламентираният сив сектор на горивата е в размер на 1,6 млрд. лв.

Статистиката сочи, че през последните 3 години акцизът върху горива заема дял между 45-48% от общия събран акциз в бюджета на държавата.

За целта от Българската петролна и газова асоциация предложиха да се конфискуват автомобилите на шофьори, за които се докаже, че са заредили незаконно гориво. Асоциацията настоява и за строги санкции по примера на Полша, където данъчни измами с горива се наказвали с до 25 години затвор.

Освен това се иска да бъде създаден борд, който да наблюдава пазара на горива, за да се намали сивият сектор.

За целта са нужни две стъпки: реална борба с контрабандата на гориво и промяна в законодателството за акцизните складове.

Ясно е, че приемането на закона ще удари големи интереси и големи пари - годишно сивият сектор при горивата се оценява на поне 1 млрд. лв. И явно много хора не искат тези пари да бъдат изсветлени и да влязат в хазната.

Пари, с които може да се вдигнат пенсии, социални помощи или да се оправят пътищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    58 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За целта от Българската петролна и газова асоциация предложиха да се конфискуват автомобилите на шофьори, за които се докаже, че са заредили незаконно гориво.
    Направо да връщаме червената нафта и петилетките, а? Не може да се вменява вина на клиентите, понеже търговецът е неизряден
  • 2 ххито

    17 3 Отговор
    Измекя......ешки Ярешки Гувня...........шки Лай............ешки Магаре....................ки е тия ДДС измамници и схемаджии не искат реален пазар на горивата
  • 3 Насо

    26 3 Отговор
    Не знам,кой прав,кой крив само знам,че горивата са много скъпи на фона на заплатите ни. И само да кажа, че разликата между големите вериги и тези с по 5-6 бензиностанции е 10-12ст. ,но понякога е и 4-5 ст. само. Така ,че файда ако стане беля с гориво на голяма бензиностанция винаги можеш да търсиш компенсация някаква, а ако стане беля с гориво от някаква знайна и не знайна бензиностанция ще дойдат и ще те спукат от бой. Контрола трябва да е много ама много голям. А той е ташак работа големите вериги сигурно не ги проверяват ,а тормозят само малките ,те пък си плащат за това и от там почват да кръщават горивата с всякакви примеси.
  • 4 продажници

    22 1 Отговор
    Ясно е кой не иска реален пазар - партийно-олигархичната върхушка, която трупа милиарди годишно само от горивата. Печалбата на бензиностанциите е около 65 ст. от литър бензин. И това е при полжение, че са платени данъците и акциза, които са около половината от цената! И понеже държавата не иска да се бори с голямата контрабанда - се чуди какво да измисли, за да задуши напълно малките играчи - с по 1-2 бензиностанции.
  • 5 Георги

    28 2 Отговор
    Бензиностанциите не искат още финансови утежнения, защото са подлагани на нови изисквания струващи десетки хиляди левове постоянно. Всички, които ще протестират са на светло И ЩЕ СЪДЯТ ВСЯКА МЕДИЯ И ВСЕКИ КОЙТО ТВЪРДИ ОБРАТНОТО! Както искат обезпечение 20 000, догодина ще искат, 200 000, по догодина 2 000 000. А цялата игра им е за данъчните складове и бутилките. За да търгуваш с бутилки вече ще трябва да си милионер или си аут от пазара, както и да имаш склад за пълнене на бутилки, но "медии" като вашата слугуват на големите и обвиняват малките, че са схемаджии, схемаджиите няма да излизат на протест, защото те нямат връзка нито с НАП, нито с Митница, докато малките имат връзка 24/7 и сега искат да ги затворят, за да може да си ходите на Лукойл(Руска), Шел(Холандска), ОМВ(Австрийска), Еко(Гръцка), Ромпетрол(Казахстанска) и Газпром(Руска) и да зареждате на 4 лв литъра. Изядохме се като народ, не се ли усещате, че ви настройват едни срещу други?!?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Михайлов

    5 3 Отговор
    Не карайте коли използвайте велосипеди
  • 8 минувач

    14 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: А ако натрупа задължения към бюджета, да шитне фирмата на социално слаб или циганин и да не плати нито лев."
    ТОЗИ АРГЕМЕНТ НАПРАВО МЕ РАЗБИ. ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ Е НАПРАВИЛ НАРОЧНО ВРАТИЧКА В ЗАКОНА ЗА СЕБЕ СИ, КАКВО ОБЩО ИМА С КОНКУРЕНЦИЯТА НА МОНОПОЛИСТИТЕ ОТ ЛУКОЙЛ?
  • 9 БЪЛГАРИН

    15 3 Отговор
    Интересно нито дума за Лукойл,най големите лъжци и крадци в БГ. Без измервателни уреди и връзка с НАП,без данък печалба вече повече от 10г.А забравих те са руска губерния и на тях им е позволено всичко. Още малко и цялата ни държава ще е такава.

    Коментиран от #11

  • 10 Без име

    5 1 Отговор
    Колкото и пари да влизат в бюджета винаги ще са не достатъчни.Трябва да ни се смени съзнанието,че като лъжем с-мата лъжем себе си,крадем от себе си.
  • 11 сори сорос

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРИН":

    абе вярно, че на Лукойл им е позволено всичко,но не са баш руска губерния.

    ....„Лукойл Нефтохим-Бургас“ АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V.
    А, Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията – майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V).

    .....http://kolevm38.blog.bg/politika/2014/03/10/iznenadvashti-razkritiia-eto-koi-vsyshtnost-e-sobstvenika-na.1246536
  • 12 Смях в залата

    7 0 Отговор
    Българина ще протестира?Това е шега,нали:)))
  • 13 стефчо

    6 1 Отговор
    Че кой пък иска евтини горива ? Освен крайните клиенти и тези дето ги купуват,но тяхната дума не е важна. Те имат право само да плащат...хахах
  • 14 стефчо

    8 0 Отговор
    ако всеки си остави колата и си размърда дебелия задник,след 2 месеца глад на цялата верига лапачи бензина ще стане 1,70 лв. Но хората са доволни и плащат...
  • 15 Гарантирано от ГЕРБ

    8 1 Отговор
    Горивата в Бг. са скъпи, заради Картел: Борисоф - В. Златев, които печелят милиони на наш гръб !
  • 16 още

    3 0 Отговор
    след репортажа за разтоварване на горива на пристанище на канала срещу Аспарухово-Варна, забелязох че при разтоварването на кораб освен цистерни се появавот автоцистерни бели които нямат обозначение ,дори тези изисквани от пожарната! товарят гориво и по бензиностанциите по 2 лв без акциз и ДДС!!!
  • 17 Стефан

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Собственици на малки бензиностанции искат да торпилират изсветляването на сектора с протести. От продажни политици повече мразя ПРОДАЖНИ журналиституки от типа мадам В, истина е че малките бензиностанции кръщават бензина и дизела, но като ги хванете ТРЕСНЕТЕ ИМ ГЛОБА ОТ 100 00 лева и да видим тогава, но ВАС ГАДОВЕ чепика ви стяга другаде, защото и / големите / СЪЩО КРЪЩАВАТ горивата , но за тях НЕ ПИШЕТЕ НИЩО, А ЗА БЕЗМИТНА ЗОНА РОСЕНЕЦ защо не пишете, защо не пишете за това КОЛКО е процента на данъчните складове на Лукойл, за картела на горива, храни, услуги, телефони и електричество пак не пишете, ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ПОДЛОГИТЕ НА ВЛАСТТА, но и за вас ще дойде видов ден.
  • 18 Гъзибаров

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От Българската петролна и газова асоциация посочиха, че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими данъци, са внесени в България през 2016 г. !!!!!!!??????? Всички знаят, че това са танкерите на Домуса.Валя Ахчиева го показа съвсем наскоро, но както се вижда, проблем НЯМА !!!!!???????
  • 19 браво краво

    0 0 Отговор
    а къде са КЗК -лапачи, пак плащаме най скъпо в Европа,спрямо нашите заплати, а ви блеете, да ви затварят, стига сте спали.