2 289 15

Под снайпера на конспирациите

Като добавим към това и специфичният български националконсерватизъм, който вирее върху чувството за малоценност

Под снайпера на конспирациите
Любослава Русева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 август 1966 г. Чарлз Уитман, 25-годишен студент и бивш морски пехотинец, се качва в асансьора на Кулата в Остин, щата Тексас. От нейния последен етаж се открива гледка към целия университетски кампус. Уитман е тежко въоръжен – снабдил се е с няколко пушки, сред които 35-калиброва Ремингтън, три пистолета и карабина М-1. Настанен на върха на кулата, той открива стрелба, която продължава цели 96 минути. Преди да бъде застрелян, убива четиринайсет души и ранява десетки, в резултат на което извършва най-масовото убийство в историята на САЩ до онзи момент.

Но не толкова с това е важна тази история, колкото със загадката по какви причини този млад човек се решава на подобна постъпка. Той току-що се е оженил и очевидно бракът му се отразява добре – съпругата му се грижи за него, дори е понапълнял от щастливия семеен живот. Изглежда нормален, или поне не е показвал признаци на параноя. Негов приятел го описва по-скоро като компютър: „Той инсталираше някакви ценности в системата и след това програмираше нещата, които тя трябва да направи с тях“.

В случая това доста неясно на пръв поглед обяснение се оказва ключово за разрешаването на загадката. Даниъл Канеман, израелски психолог, който през 2002 г. ще получи Нобелова награда, тъкмо се е заел с изследването на когнитивните капани, или изкривявания, и е напът да нарече един от несъзнаваните умствени филтри, през които възприемаме и интерпретираме постъпващите от реалността сигнали, „Ефект на тексаския снайперист“. Той използва тъкмо онова обяснение на приятеля, за да опише накратко „склонността ни да правим хипотеза за нещо, когато вече сме събрали данните, така че то да пасне на предварителния модел в умовете ни“. Тоест не е възможно Уитман да е превъртял внезапно, след като дни наред се е въоръжавал до зъби – явно той е бил предварително убеден, че колегите му от кампуса представляват заплаха за него. Навързал е в ума си някое неволно настъпване, последвано от мрачен поглед или отказ за вечерно черпене с бира, и тъй като вече си е изградил хипотеза, че те са част от заговор, просто й е напаснал постъпващите в главата му „данни“.

Разбира се, казусът „Уитман“ е хипербола на тази склонност, но всъщност всеки от нас е податлив на нея. Канеман твърди, че само в един ден в нас се вливат около 20 000 сигнали от външната реалност, а ние сме „когнитивни скъперници“ в обработването на информация. Предпочитаме автоматичните мисли и интуитивните съждения, защото те ни улесняват, но от друга страна изкривяват представата ни за действителността. „Един от възможните начини за преодоляването им е да не се доверяваме безрезервно на първите мисли, които изплуват спонтанно на екрана на съзнанието ни, а да се опитаме да съберем информация от различни източници, за да бъдем по-съзнателни в оценката на случващото се.“

Тогава смахнати ли са онези, които вярват, че зад масовото избиване на животни в Югоизточна България стоят интересите на турска фирма за месо? Или пък тези, които твърдят, че чумата по добитъка е част от чудовищен сценарий на ЕС за освобождаване на територии, в които да се заселят бежанци? А може би са само страшно глупави?

Не, въобще не е така, защото обратното би означавало, че самият Хенри Форд е бил луд или пълен глупак. А можете ли да си представите, че тъкмо великият изобретател и автомобилен крал е човекът, повярвал в Световния еврейски заговор и популяризирал фалшификата „Протоколи на сионските мъдреци“?! През 1919 г. той започнал да издава вестника „Диърборн Индипендънт“ (на името на града, в който се намирала първата му фабрика), където списвал „Страницата на мистър Форд“. Повечето от публикациите му били с изразен антисемитски характер, а вестникът пуснал и брошура с „Протоколите“. Цялата поредица по-късно била събрана и публикувана от издателство „Форд“ в четири тома, озаглавени „Международното еврейство“, а когато британският „Таймс“ излязъл с разгромяваща статия, че това са отвратителни лъжи и измишльотини, индустриалецът заявил: „Единственото изявление, което бих направил за „Протоколите“, е, че те съвпадат с това, което се случва“.

Апропо, преводите на немски на „Международното еврейство“ оказват силно влияние и върху германския антисемитизъм. Самият Адолф Хитлер високо цени Хенри Форд и дори държи негов портрет в кабинета си. Освен това автомобилостроителят е единственият американец, споменат в книгата му „Моята борба“. Но в случая по-поучително е друго – изглежда, че и най-умният човек е в състояние да изгради в главата си модел, на който да напасва действителността.

Като добавим към това и специфичният български националконсерватизъм, който вирее върху чувството за малоценност и тъкмо заради това е склонен да оправдава несполуките си с широк кръг от виновници и конспиративни теории, работата става съвсем зле. „Големият заговор срещу малкия човек“ живее в главите ни, убеждението, че такъв постоянно е в ход, удобно се е разположило там. А когато властта действа хаотично и не дава информация, подозренията се захранват още по-обилно и всяват все по-неистова паника, в резултат на което зловещите сценарии се множат. Че кой ще убеди хората как никакви мигранти не прииждат, щом оня ден им обясняваха, че вдигат акциза на бездимните цигари заради загрижеността си за бюджета, а вчера подариха 58 млн. лв. на бизнесмена Кирил Домусчиев? И ще се вържат ли те на гушкащата козички „алтернатива“ Корнелия Нинова, при положение че опозиционната БСП не гъкна при прокарването на промени в Закона за приватизацията, които опростиха със задна дата следприватизационните ангажименти на крупни бизнесмени? Както удачно отбеляза „Капитал“, оттук и „незаконороденото дете на Борисов живее в Барселона, защото България е предвидена да се превърне в лагер за заселване на емигранти от цяла Европа, като първият регион, в който това ще се случи, е Странджа и затова територията там се разчиства с чума по животните.“ А междувременно „Домусчиев бърза да си опрости задълженията по приватизационния договор за Български морски флот с промяна в закон, защото знае, че германски евродепутати имат план за пресушаване на Черно море, така че да има повече територия за заселване на бежанци“…

Като стана дума за незаконороденото дете на премиера в Барселона, няма как да не припомним, че и самият той набързо провидя някакъв „заговор“. „Ако ми намерят къща в Барселона – да я вземат“, гласеше лаконичният коментар на Борисов от началото на 2016 г., но сега вече заговори и за специална акция „Пречупване“. За разлика от преди 2 години и половина, когато сайтът „Биволъ“ пусна част от запис на разговор между „двете каки“ (съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева) и столичния адвокат Момчил Мондешки, в момента премиерът изглежда сериозно уплашен. И то до степен да навърже в ума си цели три центъра на заплаха, разяснени ни от депутата Тома Биков, което да го направи много по-нелеп от любителите на конспиративните теории с бежанците!

Накратко: срещу властта се работи по сценарий за „пречупване“, като в основата му са все „старите ченгета”. Единият двигател е Цветан Василев, който финансира сайтове, за да публикуват новини „за къщи в Барселона“, другият се е разположил на „Позитано“ 20, а третият се върти около президента Румен Радев. И всичко това е с цел да се съсипе управлението с дезинформации и чрез подкокоросване на населението да се бунтува, на което премиерът очевидно възнамерява да отговори с ответна стрелба…

Метафорично, де, както направи и в началото на март, когато се закани „на тези гадове да ги разнищя докрай“. Тогава човекът, без чиято благословия, или най-малкото знание, сделката за ЧЕЗ с прословутата Гинка не би била възможна, пак се изкара жертва на някакви имагинерни тъмни сили. Много по-преди, през 2016 г., определи и казуса с доставката на газ за частната компания „Овергаз“ като заговор срещу правителството, който е можело да доведе до срив на цялата енергийна мрежа в страната и масови протести срещу кабинета. А през юни 2013 г. дори оповести в Народното събрание сценарий да бъде… задържан и убит в ареста!

Отново сценарий стоеше и зад февруарските протести от 2013 г., когато подаде оставка след управление, приключило с опоскан фискален резерв и „изчезването” на 1.5 млрд. лв. от здравната каса, с десетки хиляди съсипани фирми и едва дишащ бизнес. Управление, което доведе до масови фалити, защото държавата се оказа извънредно лош платец, та се наложи следващото правителство да връща ДДС в размер на около 400 млн. лв. – пари, които бяха задържани за „по-доброто изпълнение на приходната част на бюджета“ (разбирай, за целите на бодрата стъкмистика). И още: управление, което се изчерпваше с политиката на „малката пица“, т.е. на пълни рестрикции и ограничаване на доходите на най-бедните, и което при разходването на допълнителен финансов ресурс от около 17 млрд. лв., включително от заеми и европейските фондове, въвлече България в структурна и икономическа криза.

Е, възможно е във всички изброени случаи и Борисов да е вярвал искрено в конспирация, което не го прави нито луд, нито глупав. Прави го обаче изключително опасен и неслучайно Канеман кръщава онази склонност да си нагласяваме и преиначаваме фактите според предварителния модел в умовете ни тъкмо на тексаския снайперист. Затова и хората, които бълнуват за бежанците, са по-скоро смешни, дори донякъде трогателни в заблудите си, докато от овластения, но изпускащ контрола над управлението, могат да се очакват всевъзможни бели. В паниката си, която не е в състояние да овладее, като нищо му се привиждат тъмни сили, стари ченгета, илюминати и прочие гадини – все работи, които провокират извършването и на откровени налудности. Особено когато човек е гузен и има какво да крие, но е хванат на тясно…

А как беше казано? Не ли, че един от възможните начини за преодоляването на когнитивните изкривявания е да се опитаме да съберем информация, за да бъдем по-съзнателни в оценката на случващото се? И в двата казуса това важи с пълна сила, доколкото в този с чумата хората нарочно не бяха информирани, към тях даже се отнесоха абсолютно пренебрежително, а във втория, с къщата за 2.9 млн. евро в Барселона, недоверието се подклажда от пълно мълчание. И не просто мълчание, а бягане от отговори по изнесената фактология, част от която документално отговаря на истината.

В такъв случай не е справедливо се подиграваме на прегърналите теорията, че чумата е пусната умишлено, а да приемаме на сериозно цял премиер, който приказва за сценарии, вместо да даде обяснения по напълно легитимни въпроси за офшорки, свързани лица от близкия му кръг и прочие съмнителности. Информация, информация и пак информация – това е единственият начин да се спре безумието, в чийто разгул пребиваваме вече дни наред. Разгул, който предизвиква абсолютна погнуса, примесена с абсолютна безнадеждност, та човек направо да побеснее и набързо да си напазарува 35-калиброва Ремингтън, три пистолета и карабина М-1…

Не, не говоря сериозно, но все пак, все пак… Дори започнаха да ме спохождат мисли, че срещу всички нас е в ход същински заговор с цел най-сетне вкупом да обезлюдим България. При това панически, още по-важното – доброволно. Истинските жертви на акция „Пречупване“, която не е дело нито на евреите, нито на масоните, извънземните, ЕС и сионските мъдреци, а на най-обикновено наши наглеци. Защото има нещо далеч по-лошо от зловещите конспирации и по-неприятно от бруталните сценарии – самата реалност, тук и сега.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Георгиев
  Отговор
  1 19:23  25.07.18
  Многословен опит, на писателя, да оправдае виновните. Прехвърля вината, от болната, на здравата глава, е казал народът ни! Грозно и нагло! Вината е лична, а клишето - “ сами сме си виновни” е абсурдно!
 • Георгиев
  Отговор
  2 19:32  25.07.18
  Русева, какво е консерватизъм? Хеле пък “ национален” , за българите, а? Напротив! Българите искат промяна, радикална, ИЗ основи....
 • отегчен
  Отговор
  3 19:35  25.07.18
  Една проста жена, която се помислила за умна, подобно на обикновените наглеци назначени да ни управляват.
 • Иванов
  Отговор
  4 19:41  25.07.18
  Русева, дай да видим фактите. ЕС забранява живата ваксина, но животновъдите в Странджа я използват, защото продават животните си на турски фирми, за байрама.Факт! Българите не ядат агнешко, заради космическите цени. Факт! Ердуган иска да смачка Дпс и да подкрепи Дост. Факт! Борисов е еничар и на Меркел и на Ердуган. Факт! Зоров не е Зоро. Факт! Совите не са това, което са. Факт! Кой губи и кой печели в случая? Животновъдите губят, тези стада бяха от добре подбрани животни и животни със същите качества трудно могат да бъдат купени. Хеле пък кози, чието мляко не мирише на дръгел и дават почти целогодишно по 3 литра мляко на ден. Турците също губят качествено и пресно месо за религиозните си обряди. Европа също губи, защото ще изплати на правителството по 1000 лв. за загробено животно. Герб също губят, защото вече са НАМРАЗЕНИ от народа. Моето мнение, че единствено което печели е липсата на капацитет от страна на управляващите. Герб създаде калинките, но калинките му изядохо главата.Този анализ е окончателна диагноза на боковото управление.

  Коментиран от #5


 • Георгиев
  Отговор
  5 20:24  25.07.18

  До коментар #4 от "Иванов":

  Прав си. Сценарият е като при Миро Кучето- Мирослав Найденов. Всъщност си е национализация, на месото, “ на ползу... роду” Не, не е луда крава, опасна за човека.

  Коментиран от #6

 • Иванов
  Отговор
  6 21:02  25.07.18

  До коментар #5 от "Георгиев":

  Георгиев, щу луди крави сме изяли, само един Бог знае! Аз мисля, че западняцити ги нахвърлиха във фризерите и след 10- 15 години ни го продадоха на нас източно европейците. Съдя по двойните им стандарти за храните, за тях един състав, за нас друг. При храните за любимци и фуражи за животни, предполагам е същото. А сега се хвани, за да не паднеш, защото се обзалагам, че и с лекарствата е същата картина! А не вярвам, че избиха по- най нехуманен начин, без упойка 40 х. животни за да правят на Баце суджука.
 • радев
  Отговор
  7 21:08  25.07.18
  зад всеки успял политик стои държавна сигурност

  Коментиран от #8

 • Георгиев
  Отговор
  8 21:22  25.07.18

  До коментар #7 от "радев":

  Не ДС, а БКП- запомни, защото ДС винаги е била подчинена на БКП
 • 9 23:21  25.07.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Така де
  Отговор
  10 05:52  26.07.18
  Аз съм свидетел на опити за бизнес и политически заговори, затова вярвам в конспирации. Истината е жестока и наистина има световен заговор за поробване на милиарди жители от една шепа плутократи. Все пак те не са глупаци и не биха се носили по течението, затова създават сценарии, които да обслужват техния план за господство. Жалкото е, че тези сценарии са зловещи, защото те са мързеливи хора, а да поробиш населението с болести, войни, беднотия, е най-мързеливия начин за сдобиване с пари и власт. В момента има много политически корпорации, които се занимават със създаването на зловещи сценарии, за да печелят пари. А това, че има политици, които си измислят, че са жертва на конспирация, си е чист опит за оправдание. Партия ГРОБ не е жертва на конспирация, а са ЖЕРТВА НА КОНКУРЕНЦИЯ, която има интерес да им изкара кирливите ризи. Ако вадене на кирливите ризи се приема за конспиряция от Боко Тиквата, тогава МВР и НАП трябва да са конспираторски организации, защото те вадят кирливите ризи на гражданите
 • Ахаха
  Отговор
  11 06:08  26.07.18
  Б. Б е пример за съществуването на конспирации!!!! Неграмотен човек, неук, с тъмно минало, който години подред беше лансиран от медиите за най-готиния, добър и разумен българин. Напълно в противоречие с всякаква здрава логика получи и дори още получава финансиране от ужким много умни международни организации, за да създаде и поддържа партията. След това фактите говорят какво направи това супер лансирано лице с неговата партия - най-високата смъртност в света, на последно място по свобода на словото, имигрирване на над 1 милион българи, над 20 милиарда изчезнали кредити, увеличаване на корупция и мутри, източване на Евро Фондове и държавната хазна, почти неработеща съдебна система, и така нататък.... Който ни вярва в световен заговор срещу човечеството, той има нужда от лечение в лудница!
 • през десет реда
  Отговор
  12 08:13  26.07.18
  Даже не го изчетох докрай няма смисъл-Здраво на амбразурата ха ха
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  13 15:22  26.07.18
  Много си е права авторката, а всички вие дето я плюете сте късогледи нане вутевци и затова бай ганьо от Банкя си пълни гушата и се гаври с народа си.
 • факт
  Отговор
  14 21:59  27.07.18
  остаря
 • gen10
  Отговор
  15 19:43  06.12.18
  Конспирации има, щом има хора които да ги оборват..,

Напиши коментар:


Публикувай