19 Септември, 2018 13:00 7 175 85

Роджър Уотърс: Искате война с руснаците? Луди ли сте?

  • роджър уотърс-
  • pink floyd-
  • скрипал
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Че атаката срещу двамата Скрипал е глупост, е ясно дори на човек с едно мозъчно полукълбо. Но у мнозина отсъства дори това едно полукълбо и затова те вярват в този абсурд. Аз бих искал да заявя на целия свят: „Искате да започнете война с руснаците? Вие какво, луди ли сте? Поне знаете ли с кого си имате работа? Руснаците са ви освободили от фашистите с цената на живота на 20 милиона свои граждани! И вие искате да воювате с тях? Какво лошо са ви направили? За какво изобщо говорите?”. Това казва английският музикант и съосновател на Pink Floyd в интервю пред руския в. „Известия” в навечерието на концертите му в Санкт Петербург на 29 август и в Москва на 31 август т.г. Преводът на интервюто е публикуван в "Барикада".

- Първо въпрос за предстоящия концерт. За вашето шоу, включително и за специалните ефекти, има много положителни отзиви. Много списания предлагат за него да ви се връчи „Оскар”. Как се готвихте за този проект и колко време ви отне?

- Всичко започна с това, че преди около две години музикалната компания Goldenvoice от Калифорния ме помоли да изнеса концерт в град Палм-Сприйнгс, на фестивала Desert trip. Пол Толът, ръководителя на компанията, имаше идея да организира фестивал, подобен на Coachella, който пък се провежда напролет и в който участвах през 2008 г. Но този път той искаше събитието да се падне есента и в него да участват минимум артисти.

В крайна сметка той планира да участват шест групи, три от които бяха хедлайнери (с най-голяма известност – б.р.). Струва ми се, идеята му беше да се съберат „Бийтълс”, „Роулинг Стоунс” и „Пинк Флойд”, а като поддържащи да пусне Боб Дилън, Нийл Иънг и групата „Ху”. Беше направо луда идея! Пол се свърза с мен и ме помоли да представям „Пинк Флойд” и аз се съгласих. На Макартни той каза: „Ти ще си „Бийтълс”, няма страшно”.

Така че ние се представихме. Смятам, че това беше великолепна възможност да се направи нещо изключително. Desert trip стана отправна точка за онова, което правим сега. Там аз за първи път предложих идеята за появата на концертите на декор, изобразяващ електроцентралата Батерси – тя стана нещо като символ на военно-промишления комплекс, който аз не одобрявам заради разрушителната му сила.

После макетът на електростанцията отиде с нас на концерти и в Мексико, а сега обмисляме как да направим така, че тя да може да се появява и на сцени, които се намират в закрити помещения. Смятам, че в Русия – и в Москва, и в Санкт-Петербург – тази част от декора ще бъде представена.

- Подготвяте ли нещо по-специално за концертите си в Русия? С какво ще се отличават те?

- За всяка страна се стараем да подготвим нещо особено. Например, в шоуто се появява летяща свиня, която прави кръгчета над същата онази електроцентрала Батерси и на хълбока на свинята е изписано: „Остани човек или умри”. Искаме да преведем надписа на руски.

Също така по време на целия концерт и в почивките ще показваме с какви трудности се сблъскват хората в днешните условия, колко безгрижно е сега отношението към човешкия живот. Ще напомним за това, че светът балансира на ръба на пълното изчезване, което може да се случи включително и заради сегашната борба с руснаците.

Ние толкова много пъти сме стояли на прага на апокалипсиса от 1945 г. насам. Просто безумие е, че обикновените хора от целия свят не могат да се съберат заедно и да изискат унищожаването на всички запаси от ядрено оръжие, включително и в Израел. Да, Израел не признава, но е ясно, че те също имат такова оръжие. Това всичко е много опасна и странна игра, която разиграват помежду си лидерите на сърхдържавите. Но ние, обикновените граждани, сме длъжни да кажем: „Не, ние не искаме такава игра”. Същото става с климатичните промени. И това още веднъж ни показва, че ние вървим към изчезване на всичко живо. За това са виновни хората. Това ли е животът, който наистина искаме?

Именно така (Is this the life we really want – б.р.) се нарича и една от моите песни, и моят последен албум. Част от композициите от него ще представим и на сегашния концерт.

- Огромен брой хора внимателно се прислушват към всяка ваша дума. Когато вие направо от сцената нарекохте организацията „Бели каски” фалшива, за това се писа из целия свят. Какво ви накара да стигнете до такъв извод?

- Това е много важен въпрос. Казах го на концерт в Барселона, през април. Там имаше два важни момента. Първо, точно тогава, на 7 април, „Белите каски” пуснаха видео, заснето в сирийския град Дума. На видеото се виждаше болница и много деца в маски, които непрекъснато бяха поливани с вода, а авторите на видеото твърдяха, че това са последствия от химическа атака.

Въз основа на това видео Доналд Тръмп със свойствената му инфантилна глупост, а също Тереза Мей и Макрон решиха да нанесат съвместен бомбен удар по Сирия. САЩ, Великобритания и Франция взеха решението въз основа само на това видео. А беше очевидно, че то е фалшиво, че никаква химическа атака не е имало, сега това се знае със сигурност. Всичко това стана на 7 април, новината излезе на 8-ми и, струва ми се, концертът ми беше точно онази вечер.

Тогава при мен дойде едно момче, французин, който беше поддръжник на „Белите каски”. Попита ме може ли да се качи на сцената и да говори в подкрепа на децата на Сирия. А аз му казах: „Не, не може”. Прекалено много сериозни въпроси се натрупаха към тази организация.

Много техни материали се оказаха очевидна лъжа. Що се отнася до Дума, то там джихадистите вече напускаха града. Сирийската армия им беше нанесла достатъчно удари, за да стане ясно, че няма да могат да задържат града и те си тръгнаха след около два дни. А след още ден на мястото пристигнаха двама журналисти – Робърт Фиск от вестник „Индипендънт” и Пиърсън Шарп от една много консервативна християнска телевизионна компания от Тексас. Други журналисти в онзи момент в Дума нямаше.

Двамата отидоха в болницата, разговаряха с лекарите, с местните жители – те не бяха свързани с Асад и с правителството на Сирия. Но и двамата съобщиха едно и също. Според думите им, лекарите са заявили, че не е имало никаква химическа атака. Никой не е умрял в Дума в онзи ден, когато тази атака уж е трябвало да са случи – нито един човек. А отначало ставаше дума, ту за 50, ту за 60 загинали. Пък лекарите казаха, че в болницата е имало хора с проблеми в дишането, но тези проблеми са били предизвикани от прахоляка – просто защото в града е водена война. Ето затова аз казах от сцената, че всичко това е фалшификация. И ние, гражданите на САЩ, Франция и Великобритания, трябва да изискаме нашите правителства да не бомбардират чужда държава заради нещо, в което те дори не са вникнали.

Това беше просто епизод на пропагандната война, която се опитва да демонизира Путин, Асад, Иран и така нататък. Затова трябва да сме пределно внимателни. Нещо такова казах и на концерта си в Осло. Ако имаше поне някакви свидетелства, че „Белите каски” е организация, в която влизат обикновени сирийци, желаещи да помагат на своите съграждани, аз бих ги подкрепил напълно, аз бих се извинил дълбоко пред тях. И аз много бих искал да съм сгрешил спрямо тях.

Но нека кажем – всички съобщения, които идват от окупирания Алепо, говорят, че това са просто бойци. За това говорят и свидетелите. Сега изобщо има възможност да се намери всякаква информация, ако не се следва генералната линия на пропагандата.

- Те предлагали ли са ви пари срещу сътрудничество?

- Опитаха се по някакъв начин да ме привлекат в Лондон преди няколко години. Но аз им казах „не”. Защото е ясно, че има хора, които са зависими от нефта и биха искали да изхвърлят Асад, за да могат те самите да си поделят и да си присвоят всичко. Но аз плюя на такива хора! Цялата световна политика се гради върху защитата на правата на човека, но в същото време – и това силно ме вбесява – те плюят на хората, които живеят там, които са били принудени да бягат, защото животът им е станал невъзможен.

- Мнозина казват, че конфликтът в Сирия е завършил и ситуацията се е стабилизирала. Но нали войната там бе също и война на фалшиви новини. Как мислите, когато войната в Сирия завърши, ние ще можем ли наистина да разберем кое е било фалшива новина и кое истина?

- Не знам. Всъщност онзи, който побеждава, той пише и историята. Много е трудно после да се върнеш и да намериш истината. Съюзниците пренаписаха историята на Втората световна война. Но хората правят това, ако, разбира се, са заинтересовани. Трябва да се изучат множество документи и факти, за да изкопаеш истината, но всичко това се държи в тайна, много е трудно да бъде намерено.

- Пристигате в Русия в сложно за нас време, как мислите, ще се намерят ли хора, които да кажат, че сте отишли в бърлогата на врага?

- Защо казахте, че в Русия сега времето е трудно?

- Санкциите, делото „Скрипал”, провокациите в Сирия и така нататък…

Но защо това трябва да усложнява живота в Русия, та това е нонсенс? Че атаката срещу двамата Скрипал е глупост, е ясно дори на човек с едно мозъчно полукълбо. Но у мнозина отсъства дори това едно полукълбо и затова те вярват в този абсурд. Аз бих искал да заявя на целия свят: „Искате да започнете война с руснаците? Вие какво, луди ли сте? Поне знаете ли с кого си имате работа? Руснаците са ви освободили от фашистите с цената на живота на 20 милиона свои граждани! И вие искате да воювате с тях? Какво лошо са ви направили? За какво изобщо говорите?”.

Същото може да се каже и по повод Украйна. Виктория Нюланд (зам.-държавен секретар на САЩ през 2011-2013 г. – б.р.) е виновна за всичко, тя го е организирала, и сега страната там е разделена на две части. Не знам как Украйна ще излезе от цялата тази ситуация, но да се обвинява Русия за това е просто смешно. Но на американците им се получава добре и хората им вярват, защото те контролират медиите и могат да си въртят ситуацията така, както им е изгодно.

Аз лично смятам, че ние няма да воюваме с Русия. Руснаците са толкова храбри, непоколебими и непреклонни. Вие наистина имате голяма и много силна страна.

- Тоест за вас не беше трудно да вземете решение и да дойдете в Русия?

- Разбира се, че не. Хората ми пишат – вие, казват, винаги се опитвате да откажете артистите да дават концерти в Израел, а сам отивате в Русия. Руснаците без никакво предварително наговаряне, хиляди руснаци, ме молеха да обърна внимание на това, как са нещата вътре в страната. Също и палестинците са ме молили да помогна да се обърне вниманието на световната общественост към техните проблеми. И аз откликвам на тези молби.

Що се отнася до правата и свободите на гражданите. Вие имате проблеми с това. Но това е вашата страна и вие сами трябва да решавате какво да правите. Ако обичате Путин, моля, заповядайте, това не е моя работа! Ако не го обичате, това също не е моя работа! Да си избирате правителство, каквото искате – това е ваша работа.

- В арабско-израелския конфликт вие открито поддържате Палестина. Дори, доколкото знаем, по този повод сте имал конфликт с музиканта Том Йорк. У нас в Русия подобна ситуация се получава с Крим: някои рок-звезди досега спорят за статута на полуострова. Какво мислите за това?

- Не съм много силен в геополитиката. Знам, че Севастопол е много важен за Русия и руснаците. Съществуват много договори и документи, според които Русия има всички права над този град. Смяната на властта в Украйна, планирана от Вашингтон, просто провокира Москва към по-нататъшните действия. Но онова, което искам да кажа, е, че сега политическата върхушка в САЩ не разбира истинския смисъл на споразуменията. Те постоянно ги нарушават и заявяват, че могат да правят всичко, което поискат. Такава позиция мен просто ме плаши, защото един ден това просто ще убие всички ни.

- За последен път сте били в Русия преди седем години. След световното първенство по футбол за нашата страна се казват много позитивни неща. Даже британските фенове сочеха, че Русия ги е удивила с гостоприемството си. Очаквате ли някакви изненади при сегашното си гостуване?

- Не, защото вече съм идвал в Русия, чел съм вашата литература и разбирам вашата култура. Печално е демонизирането на Русия, на руския народ и на Путин. Та всичко това се прави не за борба с Русия. Прави се заради контрола над собствените граждани, за да се печелят повече пари.

- Въпросът за вашата песен The Wall е по-скоро философски. Как мислите, какви стени сега се издигат пред обществото и какви се рушат?

-Не разбирам съвсем какво имате предвид като споменавате за стени, които се рушат. В действителност сега съществуват две очевидни стени. Първата стена е в Израел, където крадат чужда земя – палестинската, от бедни хора. И втората е онази нелепа стена на границата с Мексико, която се кани да строи Тръмп. Това е абсурд не може просто да вземеш и да спреш хората, които са се канели да пресекат границата.

Винаги трябва да се помни, че независимо от това, как сега изглеждаме и как живеем, ние всички сме братя и сестри, ние сме от една кръв. Не ме създадени, за да воюваме едни срещу други. Трябва да си помагаме едни на други в трудни времена. Това е особено актуално сега, когато тълпи бежанци напускат Сирия, Либия и Западна Африка. А и не е важно откъде бягат те – важното е, че ние сме виновни за това. Ние счупихме системата.

Това е все едно да си стоите в бара, а някой да ви фиксира и да се приближава все по-близо и по-близо, да вдига юмрука си, и вие да се репчите: „Ей, ей, по-леко, това може да стигне до бой!”. И всичко това наистина може да свърши с голям конфликт, и това ще бъде трагедия. Трагедия без никакви причини. Единствената причина за всички войни са парите.

Хората, които получават изгода от войната, са луди и социопати без чувство на състрадание. Те не разбират, че удоволствието в живота е в способността да се обичаме едни други, а не в способността да се убиваме.

- Често говорите за хуманитарни проблеми, това е много важно. Това са лесни за разбиране неща, но вие говорите за това цял живот, а всичко става все по-зле… Какво чувствате вие самият по този повод?

- Преди няколко години ми взимаха интервю ваши колеги от Russia Today. Аз им казах: „Знаете ли, ние с вас си седим тук, а сега може неочаквано да изгасне светлината и да тръгнат електромагнитни вълни. Това ще означава, че е било употребено водородно оръжие на няколко стотици мили оттук. И за кого тогава ще са интересни всички тези политически спорове?”

- Последен въпрос: как поддържате такава добра форма?

- Ходя на фитнес. Принуден съм да поддържам форма, иначе няма да мога да правя това, с което се занимавам. Тренирам с един приятел. Вчера с него тичахме в парка и днес имах тежка тренировка.

- В московските паркове също ли се каните да тичате?

- Това е добра идея. Всъщност на моята възраст ми е трудно да тичам, но това е необходимо, за да се заредя с енергия, за да си придам импулс. Ако имате време, съветвам всички да спортуват. Хората изобщо трябва да спортуват, а не да се занимават с разни глупости. Но сега главната цел на мнозинството е работата. Готови сме да умрем на работа, а богатите си спортуват с нашите пари!

Супер е да тичаш в парка и да гледаш птичките, не си струва да се седи на дивана пред телевизора. Отивайте на фитнес, спортувайте или просто се разхождайте!

Източник baricada.org


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    21 113 Отговор
    Наркотиците не прощават.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    13 79 Отговор
    Като свършат парите от продажбите на винили, щото такива не се продават от над 25 години и повече, и от правата върху музиката, защото вече почти никой не пуска Пинк Флойд, требва на дърти години да се правят концерти и да се говорят глупости за да се подмазваш, че да събереш повече тълпа да гледат розови летящи свине...Не че не харесвам някои неща на Флойд, но пък на Утърс неговите неща ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 антисоросоид

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    себе си ли визираш ? то се вижда.
  • 8 коври

    10 80 Отговор
    Тоя тотално е изперкал! Що не се премести при путин да живее!

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 погребален агент

    44 4 Отговор
    Няколко со ро со и д ни джендари често драскащи тук срещу заплащане ще започна да ги издирвам за изпращане в отвъдното..
  • 12 976

    71 4 Отговор
    Когато бат Роджър говори, соросоидите да мълчат и да се учат с подвити опашки осрани и хленчещи!
  • 13 Зигмунд

    51 3 Отговор
    Много добре казано....
  • 14 До плюещите

    66 4 Отговор
    Какво сте зинали срещу човека, той поне използва главата си да мисли, а не просто да крепи разни атрибути на нея. Пък и каква полза би имал да говори такива неща, по-скоро обратното, ще го нарочат, ще го оплюят, а може и други неприятности да му спретнат.
  • 15 патриотъ

    65 5 Отговор
    Добре е,че има такива смели хора на Запад,които да казват истината,без да се страхуват!Подкрепям те напълно,моите уважения!
  • 16 Ефтини сензации

    7 45 Отговор
    Айде ся да преведете интервюто както си трябва. Слушах го това интервю и дядо ви Роджър хич не беше толкова категоричен спрямо руснаците. Доста сте прииначили смисъла на казаното от него....

    Коментиран от #83

  • 17 hmhmhm

    39 2 Отговор
    Прав е човекът!
  • 18 Ристе

    12 33 Отговор
    Много сте ми смешни шумкарски полезни идиоти. Когато аз съм слушал флойд, вие сте се радвали на сръбската чалга, та не ми давайте наклон на хуя, да не ви го бодна че през носа ще ви излезе, да не кажа през каскета.

    Коментиран от #53

  • 19 Иван

    5 38 Отговор

    До коментар #8 от "коври":

    Не му требе. Въпроса е да направи няколко концерта да изкара кинти.
    На него това му е специалното-политиканства винаги в полза на уж подтиснатите. Нещо подобно както всеки от съвременните изпълнители си има както се казва на руски фишка, демек да шокира или изненадва с нещо-коя е гола, коя цици показва, Уотърс говори за световна политика, но казва че не бил силен в геополитиката пък раздава мнения. Някой е добре да го светне, че никой не иска да воюва с Русия, но пък всеки иска да е сигурен, че Русия няма да праща нови зелени човечета и да трови хората в чужди държави. Така че на г-н другаря Роджърс това си му е запазена марка....да политиканства и така да си вдига позастарелия рейтинг.
  • 20 СссереМ

    7 43 Отговор
    Тоя явно много го е закъсал или го е хванала деменцията,чудя се колко копейки му е наброил Путин за това изказване,явно яко ги тресе страхът руснаците от приближаването на НАТО до границите им и убийствените санкции.

    Коментиран от #29

  • 21 Тръмп

    6 40 Отговор
    Инфантилен в случая е Уотърс!:)Баща му е убит точно когато Сталин и Хитлер бяха съюзници!
  • 22 СссереМ

    3 34 Отговор

    До коментар #5 от "антиджендар":

    Абе до тая сутрин се отричахте от него,сега го величаете,няма по големи мишки от вас.
  • 23 Гост

    27 1 Отговор
    Оказа се, че само управляващите на запад са без нито едно полукълбо мозък.... демек безмозъчни същества! Хората говорят....
  • 24 Гост

    50 3 Отговор
    Роджър Уотърс е един. Всички знаят кой е. Не върви посерковци да му дават оценки.
  • 25 стоян георгиев

    6 36 Отговор
    тоя убаве е от така наречените неоходими идиоти за които говори ленин.тои хал хабер си няма за какво става въпрос ,но понеже е известен може да говори безпроблемно ,когато и където реши.другари виждам че сега всички ще го заобичате и ще обясните как много харесвате творчеството му,но да ви питам що в англия никои не го трови този или трепаили заключва?що не го призовават на свободни двубои от охранта на кралицата и що няма да бъде застрелян на моста на темза?и що вие може спокоино да искате навални мъртав ,а не виждате отношението към инакомислещите в геиропа или фащ!дали ме разбрахте за какво ви питам ,а другари?

    Коментиран от #28, #40

  • 26 Решетников

    4 25 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    Комрад, ще си имаме сериозен разговор с теб. Не знаеш ли, че слушането на покваряващата западна музика е забранено? Трябва да слушаш само напредничава съветска музика - Кобзон, Алла Погачова, Никита Михалков, Филип Киркоров, Сергей Парамонов и Веселин Маринов.
  • 27 Уотърс

    31 1 Отговор
    Е великан в музиката. Винаги е бил левичар, но не и да не вижда други гледни точки. Според мен се опитва да призове Запада да не ползва такива банални поводи за започване на война. А иначе да използваш химически оръжия на спечелена война е като да си бутнеш царя когато почти си матирал съперника.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ахмак

    21 3 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Сесерящият, и този ли е комунист,и този велик музикант ли е от "кочината"?
    Май ви намаза ските на всички евроджендъри, пишещи от няколко ника?
    Айде скрий се,че наистина прекалихте сороснята.Той шорош пак ще плати, ама се "скитасвайте" малко !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 чичо

    20 2 Отговор
    Хора не съдете за другите по себе си, че ставате смешни.Човека е много прав.Трябва да си завършен идиот да искаш Русия за враг не зависимо дали тя ни харесва или не.Роджър е видял много свят и мнението му тежи повече от всички наши на куп.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Само питам

    5 26 Отговор

    До коментар #31 от "чичо":

    Русия е враг на цялото човечество бе чичак! Май си прекалил с боярищника руска изтривалко!

    Коментиран от #50

  • 34 Генерал де Гол

    6 23 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рубладжийче

    6 28 Отговор
    Смешно е когато боклуци, които досега са се наслаждавали на песните на Йосиф Кобзон да величаят Пинк Флойд само защото сенилния старец Роджър се прави на русофил за някое и друго евро.
  • 37 Белчо

    17 3 Отговор

    До коментар #34 от "Генерал де Гол":

    Е ,стига де! Само това ли знаеш! Смени малко репертоара,както си сменяш никовете!
    Май не казваш цялата реч,а "генерале"?

    Коментиран от #39

  • 38 Само питам

    5 23 Отговор

    До коментар #35 от "Бравус":

    Нормален човек не може да величае мръсната и агресивна руска кочина бе русоид! А за разстрелите сте специалисти вие, руските еничари, избили сте повече българи отколкото са загинали през войните. И още ви се иска да го правите. Но не ми приписвай на мен такива желания.

    Коментиран от #41

  • 39 Генерал де Гол

    3 16 Отговор

    До коментар #37 от "Белчо":

    Истината боли Русо!

    Коментиран от #62

  • 40 Трол

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Пак ли Десо неграмотност-мъртАв? МъртАви са ти мозъчните клетки! Човека ти е описал случаи със западни журналисти посетили град Дума след "химическата атака". Ма ти все едно и също си пееш! Пожелавам ти да те барнат двама-трима демократични сирийски опозиционери, знае ли човек, може да останеш доволна!

    Коментиран от #51

  • 41 Бравус

    15 2 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    Е де, я по-кротко.Аз не си позволявам да те обиждам - не го прави и ти.Ясно ми е ,че злобта и завистта не са българско изобретение.
    Казах ти -направи нещо стойностно , и ще те аплодирам. Разбира се, простотии те ти не са за хвалба.

    Коментиран от #44, #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кочината на злото издъхва

    5 17 Отговор
    Готова е да подкупи и последния полудял от деменция, алчен, обеднял глупак да рецитира опорните ѝ пропагандни точки. Позоррр!
  • 44 Само питам

    5 20 Отговор

    До коментар #41 от "Бравус":

    И Хитлер е бил нелош художник, да го аплодираме ли затова? Ако Роджърс си гледаше само музиката, нямаше да имам нищо против него. но не е негова работа да раздава акъл наляво и надясно. да си гледа музиката и да не дава оценки, кой бил крив и кой прав. А дали ти ще ме аплодираш, слабо ме засяга.

    Коментиран от #52, #73

  • 45 Само питам

    3 16 Отговор

    До коментар #41 от "Бравус":

    И още нещо, помниш ли когато на стената на пинк Флойд същия този Роджърс написа Оставка по повод правителството на Орешарски . Сигурно и така руската измет го е защитавала?

    Коментиран от #61

  • 46 плевен

    19 0 Отговор
    Роджър е толкова велик, че може да си позволи да каже каквото мисли. През септември 2013-та, поиска оставката на българското правителство, пред препълнения "В. Левски". Глупаво е да мислиш, че говори с рекламна цел. Даже не съм сигурен чии беше кабинета, но Р.У. ми напълни душата.
  • 47 Ахам

    21 0 Отговор
    Единият само питал, другият само са го евали, а къде изчезна третия джендър - оня с коня?! Конят да не се е усамотил някъде с него в някоя конюшна? Роджър Уотърс го познава половината човечество и поне един милиард души разбират посланията му! А вие,герберо -соро -джендъри? Хората ви обръщат внимание на страниците на факти.бг единствено и само за да ви заковат минусите, без изобщо да ви четат простотиите!
  • 48 стоян георгиев

    0 15 Отговор

    До коментар #28 от "Д-р Радева":

    виж убавецо,много е тревожно да се приемаш за лекар и при това жена .първо провери що ти приемаш тва амплоа ,а после поставяи диагнози на другите.
  • 49 Мужик

    5 15 Отговор
    Всеки човек, който продължава да твърди, че Русия няма нищо общо с отравянето на Скрипал, след всички доказателства, които показаха англичаните (документирано, в снимки, по минути - целия път на агентите на ГРУ, от пристигането им в Англия, двете им пътувания до Солсбъри и отиванията им до къщата на Скрипал, и заминаването им обратно за Русия) и, особено, след абсурдните и несвързани оправдания на двамата агенти на ГРУ (били на екскурзия, отивали към Стоунхендж, но чули от някой, че там е кално и затова вместо Стоунхендж, решили да видят катедралата в Солсбъри..., но вместо до катедралата, отишли до къщата на Скрипал на другия край на града и така...два дни подред... ), със сигурност няма и едно мозачно полукълбо (или, просто му се плаща да дрънка руски пропагандни измишльотини за хора без мозък).

    Коментиран от #58

  • 50 чичо

    14 1 Отговор

    До коментар #33 от "Само питам":

    Ти със сигурност си от завършените идиоти.
  • 51 стоян георгиев

    3 17 Отговор

    До коментар #40 от "Трол":

    троле човека хал хабер си няма.ама хал хабер.нито за положението в русия нито за международната обстановка.един нафукан човек на изкуството без реална представа за нещата.тоя в русия няма да изкара и месец нищо че я хвали,а дето обяснява че парите не били наи-важното особено от неговата ситуация е смешно та нагло!що се отнася до зачекваните теми за обгазяването,за скрипал и т.н. хич ама хич не е в час.дори историята с воината с русия пак е много далече от истината.прав е само за юмрука ама не и за това кои го размахва.щото ти убавецо ако идеш в русия цял ден ще гледаш хора с фуражки ,военни,военни военни или разни там спецназ и т.н. към мвр. в англия дето размахва уж юмрук няма да видиш от 100 дена обикаляне ни един военен освен гвардеиците при кралицата.та интересно как пацифистите от европа размахват юмрук на милитаристите от русия?иначе твоите пожелания съм си ги сложил знаеш къде .

    Коментиран от #55, #81

  • 52 чичо

    10 2 Отговор

    До коментар #44 от "Само питам":

    То същото важи и теб ама ти е трудно да го разбереш.Само с обиди не става, трябва и малко акъл ,малко морал , малко....колко години ще трябва да го разбереш

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Само питам

    2 14 Отговор

    До коментар #52 от "чичо":

    Смешно е руска подлога да говори за морал, а още по-малко за акъл! питай леля, тя разбира повече от теб , а е и много по-умна.
  • 55 НЕЕЕЕ ТИ БЕЗ СОРОСОИДНАТА ТИ

    11 1 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    ЗАПЛАТКА НЕ МОИШ ИСКАРА И ДЕН. ША ТЪРСИШ ПЕТ ЛЕВА ОТ НА БАБА ТИ ПЕНСИЯТА ЗА ДА СИ КУПИШ БАНИЧКА С БОЗА....
  • 56 ГосТ

    7 2 Отговор
    Хах браво на авторката,че е отделила внимание на този колос. Аз вчера или онзи ден ви препратихлинк към речта му в София. Опитвам и аз да помогна да еволюират някои индивиди,но явно става само с радиация 😂
    Добре де и с CRISPR CAS 9 😂
  • 57 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #53 от "ГосТ":

    науката и тя ли е лява !!!хахахахах!!!!я кажи една лява теорема от математиката!!!!

    Коментиран от #59, #60

  • 58 Анти попо

    13 1 Отговор

    До коментар #49 от "Мужик":

    Абе ти , сериозно ли?
    То и на децата стана ясно ,че това е постановка,само ти ли не разбра?
    Дай поне едно доказателство,че явно никой освен теб не ги знае.Ама не от сорта - може би, евентоално, най-вероятно и от този сорт. За да ти помогна да не се излагаш, ти давам три жокера:
    1-няма отровени от "навичок" , които да са оживели- справка - американеца от руски произход,който го е разработвал
    2- защо двойният агент е излезнал жив и здрав от болницата
    3_къде са баща и дъщеря Скрипал, защо никой не ги е виждал след болницата
  • 59 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    “Ученият изследва природата не защото е полезна; той я изследва, защото това
    му доставя наслаждение"
    Достатъчно ляво ли ти се струва 😂

    Коментиран от #65

  • 60 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Анри Поанкаре,бате. Знаеш ли кой е?
    Мога да ти помогна,тоя от който чифута набеден за гений е откраднал почти всичко за неговата втора теория на относителността ;)
  • 61 Бравус

    11 2 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    Е, ти сега се доказваш като шизофреник,извинявай!
    Значи ,когато писа оставка за Ореха,беше готин- сега като казва нещо за Русия е идиот.Стига бе човек, престани да плюеш всичко свързано с Русия. Подозирам че си умен мъж, не се излагай с тия "кочини" , "джуджета" и всичките ти там епитети.
    А колко добър художник е бил Хитрер- нямам представа, не съм чул (или видял) негова картина да е в Лувара ,Ермитажа или в музея на изкуствата в Лондон. А Пинк Флоид имат много златни тави
    Хубав ден

    Коментиран от #69

  • 62 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Генерал де Гол":

    Хахаха,стига смешки бе,дьо Гол ше ми се пише чифутина.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Срал недосрал

    3 0 Отговор
    Колко романтично ?
    И нашият премиер иска платноходки и лодки. А после кой ми сра в гащите ?
    Навремето беше модерно западните интелектуалци да са срещу войната в Южен Виетнам, ама някой да е чул за протести в Ханой ?
  • 65 стоян георгиев

    0 11 Отговор

    До коментар #59 от "ГосТ":

    и тва ли ти е лявата теорема?смях!!!!и за чифутите е ясно.те всичко са откраднали от някои щото не са ляви!!!!само да те открехна леко,не че ще помогне ама еи така от състрадание към теб.една огромна част от научните открития са направени в традиционно десните сащ и англия,както и от чифути.отваряш нобиловите награди и четеш все имена на десни .смях!!!!

    Коментиран от #66

  • 66 Трол

    10 2 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Пак ли Десо неграмотност-нобИловите? Аааа айде, ходи си пий хапчетата, к'во си се разпенила!

    Коментиран от #67

  • 67 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #66 от "Трол":

    тролчо ти си знаеш,пробваи по същество в някоя от темите и тогава ще видиш ква е реалната ситуация по отношение на познанието ти.иначе може да пишеш за правописните ми грешки и че съм жена.няма проблеми.то вас другарите тва ви кефи .няма ли да защитиш твоя другар и съидеиник и да напишеш една лява теорема,а?да ме сразиш с това колко си ляв и как мразиш жените!!!!смях!
  • 68 Гост

    7 2 Отговор
    До всички СССР презиращи. Нали знаете защо се случи Кубинската криза и кой първи си разположи ракетите на няколкостотин километра от границата на СССР? И че Хрушчов се съгласи да демонтира ракетите от Куба в замяна на демонтиране на ракетите в Турция?

    Това можете да го прочетете / ако можете да четете / дори в американските източници - да ви таковам
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ГосТ

    11 0 Отговор
    Абе бате,цитирал съм един от най големите математици на всички времена. Какво ми разсъждаваш ? Кои Нобелови лауреати,за литература ?
    "Pauling was considered by many to be an important advocate for world peace, while many others called him out as a subversive communist. Pauling’s reputation clearly suffered due to the negative press he received, and over the first half of the decade, he decided to combat these attacks through libel suits against conservative presses and other groups that had published defamatory articles against him"-т'ва за проблемите на Полинг с анти комунистическото движение в сащ
    Туй за Полинг, двукратен Нобелов лауреат,бил е на път да изпревари Крик и Уотсън за двойната спирала. Впрочем, когато кралицата иска да се срещне с Крик,той отказва. Което донякъде е показателно и за неговите убеждения. Приносът на Уотсън в цялата история е,че взима резултатите на Р. Франклин и гиноси на Крик. Да, от целия екип тоя е най известният (не по заслуги) и определено не е ляв. Паляк.
    Нямам време за повече примери,щото са много. А ти си вярвай в гения на чифутите, особено на айнщайн и безпристрастното отсъждане на Нобеловата награда, особено последните години.

    Коментиран от #71

  • 71 ГосТ

    6 0 Отговор

    До коментар #70 от "ГосТ":

    п.с. Полинг не е писател,химик е ! И се чувствам силно обиден от всички изтрити коментари, които наистина имаха смисъл. Отделих от времето си за тях. Много невъзпитано от страна на модераторите.
  • 72 ГосТ

    7 0 Отговор
    Още нещо за Полинг-"американец" от германски произход във връзка с претенциите им за интелектуални кражби. Той заедно с Мария Кюри и Сенджър са носители на по две награди. Сенджър отказва титлата сър, между другото.просто не знам какво се опитваш да изкажеш? Цитата който сложих,би трябвало да показва нагледно нагласата на учения. Той и Уотърс е англичанин.
  • 73 Бат Вальо

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Само питам":

    Нямаш акъл да го разбереш, имаш само муцка да плюваш и задник да се осираш ...

    Коментиран от #74

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Усмивката

    1 4 Отговор
    „Това казва ...в интервю пред руския в. „Известия” в навечерието на концертите му в Санкт Петербург на 29 август и в Москва на 31 август т.г. Преводът на интервюто е публикуван в "Барикада".
  • 77 Усмивката

    0 10 Отговор
    Хипотетично ,ако си представим че Роджър Уотърс: се беше родил в Русия ,а не в Англия към днешно дата ,щеше да е среднай добрият басист и ковокалисти в трупата на Йосиф Кобзон, и щеше да се пише съавтотор към епохалните му произвидения на този„ Съветският Франк Синатра“, .... „Орлята учатся летать“, „Весёлый ветер“, „Катюша“

    Коментиран от #80

  • 78 Бай хой

    9 0 Отговор

    До коментар #69 от "Само питам":

    Прочети си коментарите и осъзнай кой е шизо. Че и отгоре.
  • 79 чичо

    9 1 Отговор
    До онзи който САМО ПИТА ,но трудно разбира.Руския народ е дал над 20милиона жертви през ВСВ.Това са обикновени хора като теб и мен, които и заради теб са умрели за да можеш ти днес да ръсиш глупост подир глупост.Иначе добре е че ПИТАШ.Достойнството на по- умния е да научи по-глупавия.Продължавай САМО ДА ПИТАШ.Бай хой-прав си.
  • 80 без мозък

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Усмивката":

    Хипотетично ти ако се беше родил в Русия, щеше да си, като Скрипал. Вероятно не толкова жив!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #81 от "Гост":

    аз дали съм бил не е ясно но ти явно не си.в цяла европа хората си живеят супер другарю.въпреки геовете,въпреки имигрантите ,въпреки сорос и въпреки подготовката за нападението над русия.ядат си готина храна ,бачкат за добри пари,ходят на почивки,имато хубави дрехи ,къщи ,образование,а ти чакаи въоръжените до зъби полицаи.смях!
  • 83 Geonik

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ефтини сензации":

    А концерта гледа ли?
  • 84 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Великите,Значими ЛИЧНОСТИ намират прием и разбиране навсякъде по света...ТЯХ всички НОРМАЛНИ ги ПРИЕМАТ,ОДОБРЯВАТ,АПЛОДИРАТ,ПОЧИТАТ,СЛУШАТ,ВЯРВАТ!!!!!!...Останалите ...,,само питат,,..и,парадоксално АКЪЛ не вземат.Много прости са горките,говеда....
  • 85 Респект

    3 0 Отговор
    Един мъдър човек ! За жалост тъпака има избирателен слух и полза от мъдри думи за него няма !