22 Септември, 2018 13:04 3 729 50

Властта се държи като БКП в края на соца

  • николай слатински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма пълна аналогия, така е, но днес си спомних как един пазач на Червена могила край Радомир първи ми каза, че комунизмът си отива.

Тогава се занимавах със САПР (системи за автоматизация на проектните работи), имахме персонални компютри и аз събота и неделя "за идеята" и защото ми бе интересно, пътувах до Радомир, оттам на стоп до Института за тежко машиностроене на Червена могила.

Една събота ли, неделя ли, през 1987 г. струва ми се беше, пазачът там ми каза - като си програмист, бягай, спасявай се! Какво ми идваш тук и в почивните дни да работиш за тоя що духа? Съборът се разтуря, а ти сергии отваряш.

На неразбиращия ми поглед той отговори така - започне ли една власт да се върти като пиле в кълчища, да опосква хазната, да раздава пари на калпак и да прави това срещу кредити, все по-големи и по-големи, пиши я бегАла! Тия горе не мислят за утре, живеят за днес, значи са наясно, че бЕхме дотук със социализЪма.

Така мислеше един обикновен пазач. Не, че не виждах какво става, все пак перестройката бе на пълен ход. Но така съм запомнил - именно този пазач първи произнесе на глас в мое присъствие, че БКП и соцът у нас са неспасяеми. А ние по-късно, след 10 ноември,по митингите и в пресата, когато пробивахме, разкоствахме БСП (к) за разни работи, но най-много хората ни разбираха за огромния външен дълг от 10 милиарда.

За 10 милиарда луди ги направихме! А сега - 3, че и 4 пъти по 10 сигурно са станали! На луди ни направиха!

Спомних си го това, което ми каза пазачът, защото ми се струва, че отново властта се върти като пиле в кълчища, опосква хазната, раздава пари на калпак и прави това срещу кредити, все по-големи и по-големи. Само не знам, нямам прозорливостта на онзи пазач, дали да я пиша и тая власт бегАла?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    12 66 Отговор
    ОТ ПОЗИТАНО КОЛКО ЛИ ТИ ПЛАЩАТ .

    Коментиран от #2, #46

  • 2 МРАЗЯ ГЕЙБАРАСТИ

    62 11 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Когато казваш истината в България си комунист-до къде ще стигне простотията българска,предстои да видим!
  • 3 патриотъ

    48 8 Отговор
    Тая власт отдавна я пиши бегала и това ще стане до нова година най-късно!

    Коментиран от #5

  • 4 българин

    49 7 Отговор
    Знаете ли кое е най-жалкото?Най-жалкото е ,че властта ще си отиде,ама краденото ще си остане в тях,а народа ще лапа мухите и ще изплаща 40 милиарда външен дълг докато съществува.Затова,тая власт трябва да се изрита и в затвора с конфискация на всичко!!!

    Коментиран от #6

  • 5 узунов

    12 27 Отговор

    До коментар #3 от "патриотъ":

    до коя нова година пак ли ще се съберете 7 човека на протест
  • 6 Я цитирай!

    10 32 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Къде видя 40 милиарда външен дълг? Позитанските циркуляри не се броят.
  • 7 Беше

    14 17 Отговор
    Завод за тежко машиностроене, за бронирана военна техника. С най-модерна, за времето си. Но войната Иран Ирак приключи. Играл си е на компа автора! Програмиране?! Да бе, да! Измислици за наивници. А за специалистите имаше специални бусчета,, от София до ЗТМ Червена могила, Красная чучка, както я наричаха съветските специялист. Какви си ги измисля автора?!
  • 8 нормален

    22 1 Отговор
    Какво "отново" бе, мал(к)о умен - не са спирали грабежите под прикритие на "приватизация", "концесия", "гарантирана печалба", "фалит", "ВЕИ"...
    Явно туй, че си с очила, те заблуждава, че си много умен.
  • 9 ВЛАДИМИР

    27 4 Отговор
    НЕ Е ТАЙНА ,ЧЕ В ГЕРБ СА БИВШИ КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ, ТОЕСТ ЛОШ ГЕН. МАТРИАЛ. В КОЯТО И ПАРТИЯ ДА ВЛЕЗНАТ ВСЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ- КРАДАТ И ТОВА Е.В БСП ОСТАНАХА ИДЕАЛИСТИТЕ , И ЗА СЕГА ТЕХНИЯТ МОРАЛ Е ПО ВИСОК ОТ НА ГЕРБ.

    Коментиран от #13

  • 10 народ

    24 1 Отговор
    А на мен един пазач ми каза,че Герб скоро ги пиши бегали!
  • 11 Механизмите

    11 2 Отговор
    Икономически се сменяха през 1987 година. Цветовете на кориците им. Син, зелен и така. За никаква смяна не говореше! Защо заблуждаваш?
  • 12 Ефтини сензации

    4 29 Отговор
    Поредния пасквил от пропагандата на комунистическото простолюдие...
    Чудно ми е как може да има такива боклуци готови за два сребърника България да продадат...

    Коментиран от #15, #19

  • 13 BullSHIT

    6 17 Отговор

    До коментар #9 от "ВЛАДИМИР":

    Пълна глупост. Значи БСП не са бивши комундаци, тъй ли? Плитки са ви инструкциите от Позитано, плитки......
  • 14 Все пак

    22 2 Отговор
    Делът ни от световният БВП е бил три пъти по-голям. Мразя Живков и живковистите, но въпреки рейгъновите натиски и чернобилските проблеми - спрян износ и липса на годен фураж, ние се съвземаме през 1989та. Социализмът е чудо. Но партийците са новата буржоазия която има нужда от капитализъм. Вижте как БКП громи социализмът във филмът "Стената"-1984та. БКП се страхуваше от марксизмът, елитът става винаги монархия, равенството им пречи и заплашва.
  • 15 Хахаха

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ефтини сензации":

    Ако се погледнеш в огледалото ще си отговориш на въпроса!
  • 16 Все пак

    23 6 Отговор
    Във всяко домакинство имаше и заплата от 300лв, равни сега на 1500 лева, като покупателна способност.
    120 лева минимална заплата 1985г. е равна на 600лв сега, толкова купува тогава колкото сега 600лв. Ядяхме всеки ден пилешки пастет, краве масло, саздърма най високо качество, торти с маслен крем или пасти, вкусен хляб и сирене, риба колкото искаш, вкусно пилешко, кюфтета и кебабчета, вкусен сладолед за 20ст, шоколад Кума лиса, Чар, КОСМОС фъстъци с с хипер вкусен млечен шоколад, бонбониери Бургас, Пловдив.. Цветни телевизори в село по всяко време. Качествено кафе, сега е с изтекъл срок и лош сорт.

    Коментиран от #20

  • 17 Живите мъртви на България

    15 2 Отговор
    Като гледам пак основната разпра е дали ГЕРб или БСП са повече крадливи бивши комунисти (или комсомолци). Какво пречи и едни и другите да са? Аз не виждам съществена разлика. Това, което е написал автора е вярно за управлението на Борисов - пълна липса на мисъл за бъдещето, а само да се задържим по-дълго на власт, без да правим нищо съществено да се развиваме напред. Това не означава, че БСП са по-добри. Сергей да не би да не оля се няколко пътя. И той ограде доста и си купи къща за 2000 евро квадрата и ужким нямаше пък забегна евродепутат. Хайде холан и двете групировки са за затвора (заедно с ДПС и ОП)
  • 18 Все пак

    15 0 Отговор
    Либерализмът е мъртъв от средата на 1970те, заменян с неоконсерватизмът – наричан неолиберализъм. Либерализмът създава нациите и пътят за разгръщане на националният потенциял. Неолиберализмът връща в орбитата на атлантическата олигархия, колониялен мурафет. Ето пример с Турция. Правят сериали в които жените ходят с най къси полички, и никой не говори за девственост. Ако имаха в турция автентичен либерализъм, щеше да се усеща вкусът на една автентична култура с цялата й дълбочина. Но неолиберализъм-НЕОКОНСЕРВАТИЗЪМ – а нали КОНСЕРВАТИЗМЪТ е ФАРИСЕЙСКИЯТ КВАС. Пилат колониялната власт със своят нео“ЛИБЕРАЛИЗЪМ“! …. Политиката е една крива на падение и възход. Когато всичко е на нула, равно, изравнено, тогава на дневен ред е лявата политика, и става растеж, вяра-надежда-любов, и когато има осезаем и висок скок, постижения, бичи ръст, тогава идва либерализмът на дневен ред, и тези на отгоре да вземат общите постижения и парите на масите, след което следва срив, и опасност елитът намазал от либерализмът да го свалят и пак да има лява политика, и тогава елитът прави консерватизъм, фашизъм, дясно, и след още спад и крайно дясно, докато всичко стане на нула, и без капитал и надежда оцелелите се обединяват и правят лява политика. След пожар, наводнение, земетресение, ураган, цунами, война, хората се осъзнават като равни и се обединяват, изтрезнели.
  • 19 баба Пена

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ефтини сензации":

    Ей спри се с тая дума простолюдие, че и мене вече ме дразниш. Ти други думи в речника си нямаш ли?
  • 20 вуйчо Ваньо

    11 13 Отговор

    До коментар #16 от "Все пак":

    Все пак през соца чакахме по опашки за кола около 10-15 г., за телевизор около5 г., за жилище цял живот, празни магазини, ако успееш да си купиш нещо от кореком значи си успял в живота и т.н. Лицемерие, корупция, щуробаджанащина, възможност за развитие само на партиен принцип. За всяко едно нещо се използваше думата връзки разбирай корупция. Последните няколко неща и до ден днешен пречат България да върви напред. В западните общества ако разберат, че някой е корумпиран го разпъват на кръст, а тука го смятат за играч. Сега разбираш ли колко си заблуден?
  • 21 Четири

    9 13 Отговор
    Автосервиза в София. В Княжево, Захарна Фабрика, Изток и Орландовци. Хладилник, автоматична перална, цветен телевизор със записване и чакане нощем, пред магазина където ще ги стоварят и връзки. Дограма със списъци и чакане, за да не те пред редят, но бе редовно. Череши, ягоди и банани с дълго чакане, предварително. Бира, лимонада, в провинцията само със записване и то за събора, сбора, панаира на селището. Показни магазини?! Бяхме дискотека. Нямаше ток, дори в София. А бяхме енергиен център на Балканите. Саламът бе лукс. В селата нямаше.
  • 22 ВОЛГИН

    12 1 Отговор
    Продай на човек риба и тя го изхрани за един ден, научи човек на риболов и си изгубил чудесна бизнес възможност. — За капитализма, Маркс.
  • 23 ВОЛГИН

    11 6 Отговор
    ЛЯВОТО ИСКА ДА ТИ ДАДЕ ВЪДИЦА И ПОЗНАНИЯ ЗА РИБОЛОВ. ДЯСНОТО ДА ТИ ПРОДАДЕ ТЕЗИ НЕЩА, АКО ИМАШ С КАКВО ДА ПЛАТИШ, АКО НЕ - ЩЕ СТАНЕШ РОБ ИЛИ СЛУГА - РАБОТНИК. маркс: "Продай на човек риба и тя го изхрани за един ден, научи човек на риболов и си изгубил чудесна бизнес възможност. — За капитализма" ..... капиталист-честен-умен е невъзможният триъгълник

    Коментиран от #34

  • 24 ВОЛГИН

    5 7 Отговор
    БСП трябва да изгори завинаги. И ЧАСТИЦА ДА НЯМА ОТ НЕЯ, И СПОМЕН ЗА 100ГОДИШНА ПАРТИЯ. Само защото не говорят за държавно здравеопазване. Други грехове, липсата на необлагаем минимум, пенсионна система където пенсионер с 60 лева от бисмарк системата, получава 120 лева от бюджетът - от ддс и акцизи - данъци, а работещ пенсионер взима 400 лева от бисмарк системата и от бюджетът на държавата още 500 лева. СОЛИДАРНОСТ КЪМ БОГАТИТЕ. Пенсии за милионери и работещи? Частните болници искат да имаш здравни осигуровки, не мож им плати колкото здр. каса. Жалват се политици, икономисти и журналисти, че парите до кога ще растат за здраве. А парите са два пъти под тези в германия, като процент от БВП на глава, и 13 пъти като пари. Държавното здравеопазване във Великобритания е два пъти по-евтино от САЩ. Държавните продукти са евтини и качествени. Частното прави качество за висока цена, или ниска цена за ниско качество.
  • 25 ВОЛГИН

    13 3 Отговор
    Нека да възразя, че в България, а и никъде по света, не е имало комунизъм! Така че социалните придобивки в здравеопазването, които бяха отнети от т. нар. демокрация, не могат да се свързват с една виртуалност. За потвърждение на това ще цитирам известния журналист и публицист Радко Ханджиев, доктор на историческите науки, който близо 18 години живее в Унгария.

    „Внушава се, че здравеопазването в страните на ЕС било платено и т.н., и т.н. Така ли е в действителност?
    За 14 години три пъти ми се е налагало да лежа в унгарска болница. За всичките си престои не съм платил нито стотинка, въпреки че два пъти ми бяха правени животоспасяващи операции. На въпроса ми за избор на опериращ екип отначало помислиха, че се шегувам. Когато поясних, че такава е българската практика, лекарите бяха направо потресени. „Това си е чист рекет. За подобно престъпление в Унгария изхвърлят от лекарското съсловие, а може дори да се озовеш в затвора“, отговори ми завеждащият отделението.

    В тази европейска страна няма ДКЦ-та, а действащи поликлиники (както по-рано у нас, б.а.). няма еднопрофилни или многопрофилни, активни или пасивни, а просто болници, в които безотказно и безплатно лекуват. Не са и чували за клинични пътеки или за каквито и да било ограничения. Защото в здравния мир на правовите държави не съществува понятието частично или ограничено лекуване.

    Вероятно не са чували и за здравни каси, след като профилактиката и лечението се предоставят безотказно и без допъл
  • 26 ВОЛГИН

    11 1 Отговор
    Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия.
  • 27 ВОЛГИН

    8 2 Отговор
    Лили Павлова е родена на 6 декември 1977 г. в София, България. Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.
    Павлова започва работната си кариера през 1997 година като финансов мениджър към програма ФАР BG 9315 – „Програма за обучение на мениджъри“. Без да има висше образование, на 20 години. ПРИ КОСТОВАТА ВЛАСТ. В периода 1998 – 1999 година е офис-мениджър към програма ФАР по проект Темпус – „СМЕ-03051-97 Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари“. През 1999 година работи като експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация при УНСС. От 1999 до 2002 година е експерт в Координационното звено по програма ИСПА към министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2002 година работи като експерт в дирекция „Национален фонд“ в министерството на финансите. През следващите седем години, до 2009 г., е началник отдел в дирекция „Национален фонд“ в министерство на финансите (Финансово управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС). От 2009 година е заместник министър на регионалното развитие и благоустройството.

    На 7 септември 2011 г. Павлова е посочена от премиера Бойко Борисов за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия по-рано оставка във връзка с кандидатирането си за президент Росен Плевнелиев. С ВСИЧКИ ВЛАСТИ, ИЛИ ВЛАСТ НА БКП. Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао до
  • 28 ВОЛГИН

    9 3 Отговор
    В СССР масовият транспорт нямаше дизел Сега ще го забраняват в Германия. Хрушчов е искал да има масов и хипер достъпен автобусен транспорт. Защо трябва да се качваме всички на коли. 10 милиарда коли в светът??? Въпреки това, социализмът до 1980та е само 10 години след западните страни и САЩ. Всеки работник е могъл със заплата да си купи на взет заем от спестовна банка нов автомобил заз, и апартамент. Западът ни надмина, не заради планът маршал, а заради големите заеми, взети след махане на златният стандарт. ОГРОМНИ ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ ЗАЕМИ, и ако социализмът не беше се предал и да стане техен пазар - още 1995та соцът щеше да изпревари западът.
  • 29 ВОЛГИН

    6 2 Отговор
    В книгата Революция менте писателят Илия Троянов отделя една глава за изявлението на Тодор Живков пред специално поканени в резиденция Бояна журналисти на 1 ноември 1989-а.

    Повечето хора, запознати с последната реч на правешкия “крал”, поставят ударение върху цитата за недоносения социализъм. И пропускат далеч по-важното, а именно: Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ...
    Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд ...
    Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество.
    ... Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери.
    ... Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане ...
  • 30 Само

    6 6 Отговор
    През една година, през седемнадесетте, СССР бе произвел единствено трактори, повече отСАЩ. То в Русия камионите не ги гасят през зимата, как да са дизелови? Каша ли ще горят? Защо хората да нямат собственост, а да я владеят кОманистите. Карл Маркс е един плагият и пияница, не както ни учеха. Фабрика имал баща му? Да, ама не, по Петко Бочаров
  • 31 Монтреал

    14 2 Отговор
    Борисов, Цветанов, Цачева, Павлова и много други знайни и незнайни другари, но после комунистите били на Позитано.
  • 32 тодор живков

    12 3 Отговор
    дИЗЕЛЪТ ЛИ ГЛУПАКО. СЕГА СЕЧЕТЕ ГОРИТЕ, ГЛОБАЛНИЯТ ПАЗАР ВИ УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА ДЕСЕТКИ ПЪТИ. И какво, вече и на дизел да караш не е на голям кяр. Добре че руснаците държат евтина цената на метанът.
  • 33 Произведеното

    5 2 Отговор
    През годината, от предприятията в България се надписваше и наваксваше през следващата година, заради премиалните. Годишните, така наричани насрещни планове, се коригираха по няколко пъти. Е как ли щели сме да изпреварим капиталистите, а? Ха, Ха, Ха. Е те за това ТЖ го определи за недоносче. Беше направил и експериметират с две фирми, с частен капитал към 1986 г. На едната фирма името започваше с буквата Д, а на другата с - Р.
  • 34 Ефтини сензации

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "ВОЛГИН":

    Що пишеш глупости на които дори и ти не вярваш?
    Комунистическото простолюдие нищо не дава то само краде!
  • 35 вацев

    1 1 Отговор
    До този момент Робърт Максуел беше единствената връзка между социализма на трудещите се и външния свят, но непрекъснато се носеха слухове, че Брежнев се готви да подпише определена търговска спогодба или с мистър Вили Бранд от ГФР, или с мистър Никсън от САЩ, ала както бе отбелязано, не и с двамата едновременно. Горе-долу в този период партийците неочаквано се преместиха в господарската къща и заживяха в нея. И пролетариата отново си спомниха, че в началото са вземали решение против подобни действия, ала Живков пак успя да ги убеди, че не е точно така. Крайно необходимо било, рече той, партийците, които били мозъците на социализма, да имат спокойно кътче, за да работят. Освен това на високия пост на Вожда (защото напоследък той бе почнал да говори за Ленин като за „Вожда“) повече подхождало да живее в къща, отколкото в обикновена квартира. Въпреки всичко някои от пролетариата се смутиха, като чуха, че партийците не само се хранели в кухнята и използували гостната за почивка и развлечения, но и спели в леглата. Годините минаваха. Сезоните идваха и си отиваха, отлиташе краткият живот на обитателите на социализма. Дойде време, когато никой не си спомняше дните преди Бунта освен журналистката, историкът, евреина Мойсей и няколко партийци. Социализма вече процъфтяваше и беше по-добре организиран: към площта й дори се прибавиха две страни, закупени от мистър Чърчил. Вятърната мелница най-сетне бе успешно завършена, социализма разполагаше с вършачка и машина за п
  • 36 вацев

    3 1 Отговор
    Но удобствата, за които Маркс бе учил пролетариата да мечтаят ? къщи с електрическо осветление, с топла и студена вода и тридневна работна седмица, ? повече не се споменаваха. Живков бе отрекъл подобни идеи като враждебни на духа на пролетариата. Истинското щастие, твърдеше той, е в това да се работи усилено и да се живее скромно. Искал да отправи само една забележка, рече той, към чудесната доброжелателна реч на мистър Рейгън. През цялото време мистър Рейгън говорил за икономиката на трудещите се. Разбира се, той не би могъл да знае ? защото Горбачов сега за пръв път го обявявал, ? че името Стопанство на трудещите се е забранено. Отсега нататък СССР щяла да се нарича господарство Русия, което, така смятал той, било правилното и истинското й име. ? Господа ? рече в заключение Горбачов, ? ще вдигна същата наздравица като предишната, само формата ще е различна. Напълнете чашите си догоре. Господа, пия за процъфтяването на капиталистическа Русия! Отново последваха одобрителни възгласи и халбите бяха изпразнени до дъно. Но докато трудещите се отвън се взираха през прозореца, стори им се, че става нещо необикновено. Какво се беше променило в лицата на партийците? Мътният старчески поглед на журналистката бързо се местеше от лице на лице. Някои имаха по пет брадички, други ? по четири, трети ? по три. Но какво тогава се размазваше и променяше във физиономиите им? След като приветствията секнаха, сътрапезниците пак взеха картите и продължиха прекъснатата игра, а
  • 37 вацев

    3 1 Отговор
    До този момент Робърт Максуел беше единствената връзка между социализма на трудещите се и външния свят, но непрекъснато се носеха слухове, че Брежнев се готви да подпише определена търговска спогодба или с мистър Вили Бранд от ГФР, или с мистър Никсън от САЩ, ала както бе отбелязано, не и с двамата едновременно. Горе-долу в този период партийците неочаквано се преместиха в господарската къща и заживяха в нея. И пролетариата отново си спомниха, че в началото са вземали решение против подобни действия, ала Живков пак успя да ги убеди, че не е точно така. Крайно необходимо било, рече той, партийците, които били мозъците на социализма, да имат спокойно кътче, за да работят. Освен това на високия пост на Вожда (защото напоследък той бе почнал да говори за Ленин като за „Вожда“) повече подхождало да живее в къща, отколкото в обикновена квартира. Въпреки всичко някои от пролетариата се смутиха, като чуха, че партийците не само се хранели в кухнята и използували гостната за почивка и развлечения, но и спели в леглата. Годините минаваха. Сезоните идваха и си отиваха, отлиташе краткият живот на обитателите на социализма. Дойде време, когато никой не си спомняше дните преди Бунта освен журналистката, историкът, евреина Мойсей и няколко партийци. Социализма вече процъфтяваше и беше по-добре организиран: към площта й дори се прибавиха две страни, закупени от мистър Чърчил. Вятърната мелница най-сетне бе успешно завършена, социализма разполагаше с вършачка и машина за п
  • 38 вацев

    1 1 Отговор
    . Но докато трудещите се отвън се взираха през прозореца, стори им се, че става нещо необикновено. Какво се беше променило в лицата на партийците? Мътният старчески поглед на журналистката бързо се местеше от лице на лице. Някои имаха по пет брадички, други ? по четири, трети ? по три. Но какво тогава се размазваше и променяше във физиономиите им? След като приветствията секнаха, сътрапезниците пак взеха картите и продължиха прекъснатата игра, а пролетариата безмълвно се отдалечиха. Но не бяха изминали и двайсетина метра, когато изведнъж спряха. Откъм господарската къща се надигна страшна врява. Те се втурнаха обратно и пак се залепиха за прозореца. Да, вътре бе избухнала бурна свада. Чуваха се викове, удряне по масата, разменяха се остри подозрителни погледи, звучаха яростни опровержения. Изглежда, причината за цялата разправия бе в това, че Путин и мистър Сорос бяха играли асо пика едновременно. Дванайсет гласа крещяха гневно и всички си приличаха. Сега стана ясно какво се е случило с лицата на партийците. Пролетариата отвън се взираха от олигарх към плутократ, от буржоа към партиец и отново от партиец към капиталис; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
  • 39 Петър Волгин

    8 1 Отговор
    Дългът на НРБ през 1987ма 27% от БВП, като тогава собствеността произвеждаща 90% от БВП е дърщавна. Сега държавният дълг е над 30%. Над 70% е външният дълг сега. САЩ през 1987г има дълг по-голям, като процент от БНД. Свалят с преврат Чаушеско, при дълг под три процента.
  • 40 Булава

    9 0 Отговор
    ГЕРБ се състои от стари агенти на ДС и бивши партийни секретари от БКП.
  • 41 1987 година

    7 1 Отговор
    За една нощ бяха вдигнати цените на всичко в България.
  • 42 Брежнев

    7 0 Отговор
    Си отиде! Дълбок поклон за 10- те милиона тона нефт който ни даваше безвъзмездно и живеехме богато. За това ни мразеше Горбачов и съпругата му. Константин Черненко властва малко време. След него дойде андропинът, Андропов и стана лошо за България. И след него от лошо по-лошо, на руските ръководители към България. При Путин е черешката, на тортата.
  • 43 доц Граматиков

    1 0 Отговор
    К А Л Ч И Щ А от кал.
  • 44 Обективен пътник за рая

    4 0 Отговор
    Все комунисти ни управляват , няма край.
    Всичко е на самотркт , който оцелее и тая зима го очаква тежък бивот
  • 45 Еретика

    9 0 Отговор
    Надуха ни главите че младите се връщали от чужбина.А ма да тия които ги мързи и тук са на помощи.А какво ще кажете че млад човек с три магистратури побягна чак почти на северният полюс за да се спаси от благините на Борисов и сие.Кога ще се върне млад човек приет да учи второ висше в Англия.като е издържал изпита с отличен там в Англия.Владее английски,португалски,испански,италиански.Кажете ми ще се върне ли в България.Да ще се върне на Луково лято.Може би ще се замислят,когато бъдат издигнати и опандизни Бойко,Цецо,Волен.Валери Краси и подобните предатели.
  • 46 Евва

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Защо?Ти от герберастките комуняги ли си???

    Коментиран от #48

  • 47 Бързия

    7 0 Отговор
    Прави разлика от необслужван и по-голям, но обслужван дълг! Иначе сегашната власт е каша, но проблема не е във финансовата политика. Проблема по-скоро е в икономиката, която е продадена от корупция.
  • 48 ПЕЕВ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Евва":

    А ТИ ПЪРВАТА ЖЕНА ЛИ СИ.
  • 49 СУПЕРЛИБЕРАЛ

    2 0 Отговор
    Искам да осъдя БСП че се казва СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, и съдът да им забрани да се казват така, защото са десни, крайно десни. Искам да осъдя десните партии, и съдът да им забрани да са в управлението на държавата, защото са против държавата и обществото. Дясното е фарисейският квас, и пътят на БЛУДНИЯТ СИН. Лявото е самарянството. Искам съдът да разреши и работниците и всички да са с гражданство в офшорни зони, и да не плащат ДДС, и всякакви данъци, ако е разрешено за фирмите и бизнесмените.
  • 50 Истината

    1 0 Отговор
    Защо да се държи като БКП? Когато тая власт поначало произлиза от редиците на БКП.