Last news in Fakti

30 Септември, 2018 19:00 9 762 38

Те скандират: "Долу султан Ердоган"

  • реджеп ердоган-
  • султан-
  • берлин-
  • германия-
  • протести

Няколко протестни демонстрации в Берлин трябваше да покажат на турския президент Реджеп Ердоган, че не е добре дошъл в Германия. На най-голямата от тях в центъра на германската столица снощи се огледа Сабине Кинкарц

Те скандират: "Долу султан Ердоган" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ердоган е терорист, Ердоган е фашист, Ердоган е диктатор", скандира Хакан Таш на Потсдамер плац в Берлин. От 1980 година той живее в Германия и е депутат от Лявата партия в Берлинския сенат. Той е един от ораторите на голямата демонстрация "Erdogan Not Welcome". Германски, кюрдски и турски сдружения призоваха хората да излязат на улицата и да протестират срещу визитата на турския президент.

"Този човек не бива да стъпва на червения килим. Мястото му е в Хага", казва Таш, визирайки Международния трибунал, който разглежда случаи на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. За свобода за всички политически затворници в Турция и в турски Кюрдистан настоява още берлинският депутат. "Долу фашизма, долу ПСР (ердогановата Партия на справедливостта и развитието), долу диктатурата на Ердоган", скандират множеството от млади и стари, студенти, кюрди, германски турци. "Ердоган е терорист, Ердоган е терорист", се чува на площада.

Спрете държавния терор

До 17:00 часа в петък се бяха събрали малко повече от хиляда души. Организаторите се надяваха на по-масово присъствие - бяха информирали полицията, че очакват до 10 хиляди души. Съответно и полицейското присъствие беше засилено. Берлинската полиция беше получила подкрепление и от други федерални провинции.

"Спрете държавния терор в Турция", гласеше надписът върху един от плакатите, на който Ердоган беше изобразен с хитлерови мустачки. "Един фашистки диктатор и военнопрестъпник няма място в нашия град. Затова моят апел към Ердоган гласи: Махай се от нашия град", разпалено казва Хакан Таш.

Срам за Германия?

Много други демонстранти също изразяват своето възмущение. "Подобен тържествен прием е не само излишно признание на режима на Ердоган, а и шамар за всички демократични активисти в Турция, които са затворени, преследвани или измъчвани", казва един от ораторите под смесицата от бурни аплодисменти и освирквания на множеството.

"Един диктатор, който практикува нацистки методи в собствената си страна и хули германските политици като нацисти, днес е поканен в Германия, като че ли нищо не е било". Това е срам за Германия, отсича друг демонстрант.

По-късно протестиращите се отправиха към Колоната на победата в близост до замъка Белвю, където снощи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер даде официален прием в чест на турския гост. Междувременно протестът беше "набъбнал" до няколко хиляди души - полицията предполага, че протестиращите са били над 6 хиляди.

Мирни протести

За осигуряването на реда по време на заключителната протестна демонстрация с 14 оратори полицията беше отцепила обширен район около мястото на проявата. Всички протестни демонстрации протекоха мирно. Само в квартал Кройцберг група от около 150 маскирани демонстранти хвърляха шишета и камъни срещу полицаите. В резултат двама служители на реда пострадаха леко. Има и нанесени материални щети на полицейски автомобили и в офиса на една банка. Полицията задържа 8 души и конфискува фойерверки и знамена на забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

По-рано в петък неправителствената организация "Репортери без граници" организира протестна демонстрация пред централната берлинска гара и обърна внимание на многото арестувани журналисти и ограничаването на свободата на пресата в Турция. "Не може да настъпи нормализиране на отношенията между Германия и Турция, докато продължава потискането на медиите", заяви председателят на "Репортери без граници" Кристиан Мир пред около стотина демонстранти. Той призова канцлерката Ангела Меркел да се застъпи за свободата на пресата в Турция. Според него, диалогът между Германия и Турция не може да бъде самоцел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган бей

    17 13 Отговор
    Селската пача Меркел на още по-селското немско стадо си го обича
  • 2 среднощен

    42 17 Отговор
    Колко милиона етнически турци работят и живеят в Германия...!? Шест хиляди демонстранти на седем милиона турци живеещи в Германия..!? Процентно съотношение.., вие го сметнете..!? Проблемът на DW е, че едни кръгове на влияние в ЕС не могат да разчитат вече на Турция в региона..! "Клатят" лодката на Ердоган, защото направи завой към Русия..! Всичко друго, изтъкнато като причина за коментара на DW е лицемерие..!
  • 3 Мършата

    32 32 Отговор
    Кемал Ататюрк беше на 50% българин, а както знаем, той допринесе много за развитието на Турция! Днешна Турция е това, което е благодарение и на БЪЛГАРИН! Така че ни дължат МНОГО ГОЛЯМО МЕРСИ! Хасане, Иванчо....чакам!

    Коментиран от #5

  • 4 ГостО

    36 12 Отговор
    Претоплени манджи!Ердоан не се интересува от този протест,той е платен ,също като в българските протести.Ердоан е недолюбен от тях,защото им бръкна в касичката и ги накара да излязат на светло.

    Коментиран от #30

  • 5 гост2

    7 15 Отговор

    До коментар #3 от "Мършата":

    Конспиративна теория,без сериозни доказателства,а Ататюрк е "герой"като една камара български "герои"
  • 6 hgfdftyu

    29 5 Отговор
    Така и преди 600 години, когато византийците помолили Иван Александър за помощ срещу турците. Нашия казал, оправяйте се, като дойдат тук ще му мислим. И така 500 години робство.
  • 7 дфшгхйекур

    13 6 Отговор
    Турско робство, защо не искат швабите ???
  • 8 чалма

    8 7 Отговор
    Турско робство защо не искат швабите ???
  • 9 Хасан

    20 22 Отговор
    ааа не ...нека ердо си стои и да управлява турция ...нали над 50% си го избраха ! докато ердо е на власт нито турция ще влезе в ес нито турската икономика ще цъфти . а и при тая ниска лира на мен ми е изгодно да пазарувам от турция...нищо , че там родада взема с 30% по-малко поради инфлацията .само ердо може да съсипе турция и това е добре за света

    Коментиран от #11, #14, #17

  • 10 Mорук

    23 10 Отговор
    Ау новина за националисти и прости мозъци,кюрдите са като циганите ,и къде бяха тези протести че никъде другаде не ги виждаме ,пука му на Ердоган,за цигански протести, колкото на Бойко тиквата за народа ,
  • 11 ТЮЮЮЮХХХХХХ ЦЪК ЦЪК

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Това е да си ФАШЛИФ българин , е неели те срам да се представиш за друг.

    Ще си останеш клошар и мекере за винаги , и никой няма да те брои за човек

    Коментиран от #12

  • 12 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "ТЮЮЮЮХХХХХХ ЦЪК ЦЪК":

    щото бългаче и иванчо са българи нали ??а и аз съм оригинала другите са плагиати !!а и истината боли а ??наистина се надявам ердо да остане на власт за доброто на ес ....друго си е той да хлопне отвънка вратата. а и наблягайки на религията турция ще има една икономика...колкото имат в саудитска арабия или катар
  • 13 Хасан

    9 6 Отговор
    Ако беше българин защо ще иска да се зове турчин?!няма логика..това че е опаткал на оня български генерал щерката когато е бил военен аташе в София няма нищо общо ..
  • 14 Хасан

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Пак пишеш от моя ник,БЪЛХАРИН

    Коментиран от #15

  • 15 Мършата

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Може да има други хора, които имат твоето име! Нима това те трогва?!

    Коментиран от #16

  • 16 Дурхан

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мършата":

    Добре..пиша вече от тоя ник
  • 17 свободно мислещ

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Лъжлив Хасан пардон-поп Кръстъо.кажи честно ти какъв си?и имали значение всички сме хора.и сме произлезли от Адам(Adem)с твоя глупав национализъм.виж света накъде върви.толкова много бълг.се женят за чужденци ти в кой век живееш.Г-ако

    Коментиран от #18, #19, #25

  • 18 Хасан

    22 7 Отговор

    До коментар #17 от "свободно мислещ":

    Дай да ти обясня...в основата на българския патриотизъм е омразата..омраза към турчина,към мюсюлманина,към гърка,към македонеца ,към сърбина,към богатия ,към социализма ,към капитализма,към Русия,към Сащ...

    Коментиран от #31

  • 19 Хасан

    17 11 Отговор

    До коментар #17 от "свободно мислещ":

    Докато турския патриотизъм е любов към ближния,уважение към българина,към съседа,към гърка,към вярата на другия,към честта на съседа..и любов към своето ,своята култура,своята вяра,своите традиции

    Коментиран от #20, #21, #23, #35

  • 20 свободно мислещ

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Прав си.ако турците бяха протестанти.католици.нямаше да има помен от българския род.

    Коментиран от #22

  • 21 свободно мислещ

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Много се радвам че живея в годините в които на власт е РУДЖЕП ТАИП ЕРДОГАН
  • 22 Хасан

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "свободно мислещ":

    И аз това казвам...англосаксонската култура е затрила много народи и етноси..инките,ацтеките,аборигените ,апачитеи много други... Запада разби Либия и създаде хаос ..и сега цяла Африка се стича в Европа ..и се сменя европейската култура ...това среща съпротивление в Европа и в Европа се надига расизма и фашизма..

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 свободно мислещ

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Канцлера на Германия -Бисмарк е казал:много съжалявам че не живях в ерата на Мухаммед.никога Г-я не е воюваха с Турция.Наполеон не е посмял да нападне Осм.империя.защо драскачите не си задават този въпрос

    Коментиран от #26

  • 25 Абе глупак,

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "свободно мислещ":

    Хасан е слязъл от клона 8000 години след смъртта на Авраам!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Аиша бинт Абу Бакр":

    Не са ли???иди там да видиш дали след 13.00 можеш да намериш отворено кафене,банка или учреждение..не те познах

    Коментиран от #29

  • 28 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Аиша бинт Абу Бакр":

    Пиши си името..що се срамуваш да се наречеш с името си ,българинооо??
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тодоров

    7 1 Отговор
    Този Хакан Таш, скандиращ на Потсдамер плац в Берлин против Ердоган, като е толкова отворен, защо не отиде да скандира в Анкара:
    "Ердоган е терорист, Ердоган е фашист, Ердоган е диктатор".
  • 33 Васил Ботев

    8 0 Отговор
    Защо всички вас вие страх да си напишете истинските имена в коментарите.Неси късайте нервите. Излишно е. Светът няма да го поправите. Лек ден.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бари

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Ето mehmet е турски патриот !!! Уважава българина , обича ближния и т.н. Нека ви отворя аз , османската империя е измислена и създадена от евреите су цел да унищожАт християнска Европа . И днешното ислямизиране на Европа е финансирано от тях . И ще продължи докато не ни унищожат , нас Християните за да дойде техния " месия " който ще е Сатана . КАЗАХ !!!
  • 36 Не сме

    2 0 Отговор
    Автомобили! Лекарите ни “ лекуват” на принципа проба-грешка отдавна. За много пари, защото 50 лева за 3 минути са много пари! Най- високи цени в света! Технологията им : да драснат едно обръщение към аптекаря, да ни поканят на контролен, със заплащане, често под масата! И дай си епикризата, на третият преглед и париии, много пари! А с главни букви-летален изход!
  • 37 Дойко

    4 2 Отговор
    Ха-ха, до къде я докараха - шорошките медии плюят по натовска Турция.
  • 38 Еничър

    1 2 Отговор
    Голям срам за този Пешмерге самата терористична организация на ППК е минало (200-300)през площада и голям протест.а хората които го подкрепят са милиони..