Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 10:00 7 159 33

САЩ заплашиха Русия с ракетен удар за пръв път след Студената война

  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • ракетен удар-
  • студена война
САЩ заплашиха Русия с ракетен удар за пръв път след Студената война - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ за първи път заплашиха Русия с ракетен удар след края на Студената война, пише руският ежедневник “Взгляд“, цитиран от "Фокус".

Постоянният представител на САЩ в НАТО, Кей Бейли Хътчисън, действа като трубадур на новата война. 75-годишната представителка на Вашингтон заплашва: САЩ ще унищожават руски проектирани ракети, за които се твърди, че нарушават Договора за ЕС. Как Хътчисън си представя това унищожение и какъв е рискът от тази заплаха?

Американският дипломат изясни, че САЩ са готови да нападнат, ако Русия продължава да разработва ракети със среден обсег. "Ще проучим възможността да унищожим ракета, която би могла да удари някоя от нашите съюзнически страни", съобщава Reuters.

Хътчистън добави, че Съединените щати се опитват "да изпратят на Русия от няколко години съобщение, че нарушава" Договора за ракетите със среден и по-малък обсег.

НАТО не осъзнава степента на своята отговорност и опасността от агресивната си реторика, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Изглежда, че хората, които правят подобни изявления, не осъзнават степента на тяхната отговорност и опасността от агресивна реторика", каза тя възмутено. - Кой разреши на тази дама да направи подобни изявления? Американския народ? Дали обикновените хора в САЩ знаят, че така наречените дипломати, на които плащат от джобовете си, са агресивни и разрушителни?

Захарова добави, че американската дипломация ще трябва да работи усилено, за да възстанови последиците от грешките си. "Що се отнася до същността на въпроса, нашите военни експерти ще дадат подробен отговор", цитират Захарова от РИА Новости.

"В съвременните условия американските представители се държат по такъв начин, че другите не им е нужно да бъдат параноични - те много добре разбират с кого си имат работа", каза Тимофей Бордачев, директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания. - Не мисля, че за Русия проблемът е да предложи адекватни технически решения и американската армия е напълно наясно с това. Очевидно степента на увереност, че една голяма война е невъзможна сама по себе си, става фактор на заплаха. От друга страна, това показва колко далеч е НАТО - това не е сериозна платформа. "

Членът на Руската академия на науките Алексей Арбатов предполага, че американският дипломат наистина означава удар за нашата страна, но само ако вече е започнала голяма война.

"Хътчисън е загубила Бог знае колко време да каже: опитваме се да убедим Русия да не нарушава договора, да премахне тези ракети, надяваме се на нашите съюзници от НАТО, не искаме да се оттеглим от договора за ракети със средни и малки разстояния и т.н.", каза Арбатов за вестника. - Изрече цели тиради. И тогава един журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате ли да ги убедите да ги свалят от въоръжение или да ги премахнете с физически средства, да нанесете удари? Тя каза: разбира се, да ги изведат от експлоатация, в противен случай ще разработим такива системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези ракети".

След като изучаваше записа от скандалния брифинг на Хътчисън, американистът Дмитрий Дробницки отбеляза, самата тема по никакъв начин не предполага толкова големи заплахи. И като цяло, правенето на изявления относно тои договор не е от нейната компетентност.

"Това е просто ново ниво на саботаж на сегашния президент, желание да се предизвика негативна информационна вълна срещу него или това е отражение на тъжния факт, че е лесно да се говори за немислими неща като удар по ядрена държава", счита експертът.

"Аз съм повече от уверен, че Хътчисън е представила неофициална гледна точка. Тръмп, Болтън, Помпео - хората, които оформят външната политика на Съединените щати, не биха казали нищо подобно в живота си, въпреки че Болтън не се смята за велик приятел на Русия", смята той.

Въпреки това, според него Москва не може да остави такива ужасни изявления без отговор. "Трябва да откликнем на това с най-голяма отговорност и възможно най-строго - каза американистът. - Трябва да поискаме извинение. Необходимо е да се отбележи, че такива твърдения са неприемливи и като цяло ви молим да ни кажете как този другар е наказан. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    66 13 Отговор
    Само да посмеят и със сащ е свършено.
    Руснаците се спряха в Берлин, но можеха и да стигнат до Лондон!

    Коментиран от #8, #10, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перър

    49 1 Отговор
    Според мен студената война не е свършила. Само да не стане топла!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Един ....

    54 2 Отговор
    Светът се управлява от изкуфели дъртаци , а това не е на хубаво .

    Коментиран от #9, #22, #27

  • 6 кей бейли

    40 6 Отговор
    или дефиниция за куха лейка. Първо трябва да и покажат какво е ракета, второ, че руските ракети не се намират в сащ, но бързо стигат до там и трето, че са много льоши защото като стигнат до сащ правят „бум” и от кей бейли ще остане само ластика от кюлотите.
  • 7 коки

    38 9 Отговор
    нека да се пробват,резултата ще бъде доста интересен,като например официален език в САЩ да стане руски
  • 8 ЦРУ

    16 48 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Тъпчо !!! САЩ ВИНАГИ....ВИНАГИ са помагали на Раша . но Жужи вече изкукурига !..То не беше абхазия осетия грузия украйна. .хибридни войни ..убийства и отравяния навън. А откакто Жужи е на власт. БВП на Раша се срина почти наполовина ! Виж как се сринаха и цените на проститутките в Раша ….влезни в Гугъл и напиши / наличние проститутки в Москва /….ЖАЛКА КОЧИНА !!!

    Коментиран от #15

  • 9 Аналлизатор

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Един ....":

    И педали,и педали!!
  • 10 123

    11 31 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Хахаха, те до Париж нямаше да могат да стигнат, та какво остава за Лондон. Да, разгромяват по-голяма част от Вермахта, но и те самите са много изтощени с разрушена страна, почти изчерпан човешки потенциал, зависими от Ленд-Лийза и с много разтегната логистика. Докато армиите на САЩ и Великобритания са понесли много малко загуби, страните им са много по-малко разрушени, имат огромно преимущество пред СССР във флота и авиацията и многомилионна армия, много по-добре снабдена и с добра организация. Та тая работа с Лондон не е можело да се случи. Даже и чисто теоретично не може, предвид мизерния флот на СССР по това време.
    С какво ще минат Ламанша?

    Коментиран от #14

  • 11 Наблюдател

    9 31 Отговор
    Освен , че е с малки цици Захарова е и дебил и олицетворение на дебилната руска външна политика. макар, че изцепките и са предназначени за вътрешна консумация и за настървяване на ватата. както и на проруската сган разбира се.

    Коментиран от #16

  • 12 Ефтини сензации

    5 7 Отговор
    Пак пропаганда...
  • 13 гост

    25 2 Отговор
    Ще свалим. Ще проучим. Ще тва. Ще онова. Ае бегай се скрий, как не те е срам, жена на 75 години станала, да бръщолеви простотии като за световно. А като гледам Русия как се е засилила да удря Европа..
  • 14 Бай хой

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Даааам понесли са много и доказаха че още доста могат да понесат. За разлика от западните им партньори. Па и да типодшепна на ушенце да не чуй някой. Вече са стигали до Париж. И паметници има в тяхна чест. И у Берлин агората се нарича Александер плац. Понял?

    Коментиран от #18, #31

  • 15 Абе чикяр

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "ЦРУ":

    Ти и там ли следиш, как вървят проститутките или живееш там та знаеш а бучиш тук!?!?
  • 16 Наблюдаваш ми:

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Оная работа и не се занимавай с неща, които на са ти ясни!!! Чехльо!
  • 17 Каубой

    9 9 Отговор
    По времето когато Медведев беше президент , Николай Патрушев беше казал “Щом оръжието за масово поразяване съществува , длъжни
    Сме да имаме готовност да го употребим”.С тези думи визира приетата тогава военна доктрина на Русия за нанасяне на изпреварващ удар в критични ситуации .Сещате се за кого се отнася...

    Коментиран от #19, #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Borislav Popov

    8 8 Отговор

    До коментар #17 от "Каубой":

    Не се сещаме. Дай пояснения.
  • 20 Таня

    4 1 Отговор
    Ни най малко те ще се збият.Така
    ще е докато се разберат и уточнят
    новия световен ред.Дори в момен
    та това се реди,не става бързо.
  • 21 Таня

    2 0 Отговор
    Ни най малко те ще се збият.Така
    ще е докато се разберат и уточнят
    новия световен ред.Дори в момен
    та това се реди,не става бързо.
  • 22 Да не е на хубаво

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Един ....":

    И нас може да ни запукат заради тях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 на75 години стана и пак се излага

    16 5 Отговор
    75-годишната...абе такива изкуфели защо не са в старчески дом , а заемат такива големи постове? нямат ли по кадърни кадри за тия постове?
  • 24 Каубой

    6 7 Отговор
    Така , така Popov кълвеш като калкан . Не се ли усещаш , че като ти “хвърли някой стръв - коментар” захапваш винаги куката !?
  • 25 Дивака

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Вярвай си.Те нека се сбият,а после няма да има кой да коментира кво се е случило.
  • 26 3333

    13 4 Отговор
    Тая бабка отдавна не я е удрял никой затова говори такива тъпотии.
  • 27 Пешо

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Един ....":

    Я, дърти кукундрели склеротизирали плашат СВЕТА с война. Тези наистина са я закършили - явно нямат пари за пенсиите, щом държат такива на работа.
  • 28 Иван Гешев

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Каубой":

    Я върви паси кравите, кравар.
  • 29 Загорчо

    7 5 Отговор
    Ако американците нанесат удар по Русия, преди това да си подготвят много памперси че ще им трябват.
  • 30 ХайСикТир

    6 3 Отговор
    И ще получат 5 за 2 ракети със водка и сельодка! Май ще си го намерят каквото търсят краварите!
  • 31 Бля бля бля

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Смотан и продажен РУСОФИЛ, я марш веднага в психодиспансера в КАРЛУКОВО има едно свободно легло ТОЧНО ЗА ТЕБ!!!

    Коментиран от #32

  • 32 Някой

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Бля бля бля":

    И какво са доказали,че може да много да понесат бе путлераст??? Да ти. изясня аз някои работи,западните им партньори може да понесат по-големи загуби и то не за друго, а за да защитят Европа от евентуална РУСКА АГРЕСИЯ!!! И БЕЗ РУСКИ ДУМИ МОЛЯ!!!!
  • 33 1234

    2 0 Отговор
    Дааа,така е когато хората минали отдавна пенсионната възраст бъдат оставени на работа.Свършиха ли се умните хора на САЩ,че слагат на особено отговорни постове изкуфели старци,които с глупавите си приказки напред-назад могат да подпалят света с нова ,,този път ядрена"война.Хайде моля ви се,като не ви стигат умните хора ...пък толкова емигранти има при вас ....потърсете от тях,все пак срамота е висш дипломат да говори такива ....не е редно.