Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 12:59 9 427 21

Подписката срещу Нинова не е за “Дума”, а за власт

  • бсп-
  • подписка-
  • дума

И е интересен, само защото БСП е единствената сериозна политическа заплаха за ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Явор Дачков за в. „Галерия“

Известни лица от БСП се подписаха в декларация срещу Корнелия Нинова с благородната цел да защитят свободата на словото в партийния орган “Дума”. Според тях Нинова е назначила противоуставно новия главен редактор на вестника. Случката беше раздухана от проправителствените медии като бунт срещу ръководството на опозиционната партия. Той не е такъв, но е опит за вътрешнопартийно позициониране. И е интересен, само защото БСП е единствената сериозна политическа заплаха за ГЕРБ, така че всичко, което се случва в нея заслужава внимание. Интересни са и опитите на Бойко Борисов да я подчини, както направи с десницата в лицето на СДС, ДСБ и производните им. Във всеки случай подписката няма нищо общо със свободата на словото, а е част от вътрешнопартийната битка за надмощие.

Изгладнялото крило, което иска да е във властта се изнервя, че Нинова е твърд опозиционер и я натиска, за да започне да прави компромиси. По-голямата част от подписалите са управлявали БСП през годините, имали са влияние и ако ги беше грижа за “Дума” щяха да направят от този вестник голяма и влиятелна медия. При твърд електорат от 800 хил. души това не е много трудно. Вместо да го направят, защото е разумно, те вкупом превърнаха този вестник в маргинално издание, защото никой от тях в своя личен и политически егоизъм не се интересуваше от него. Оставиха го да се дави в дългове и не направиха минимално усилие, за да го стабилизират и да го развият.

Впрочем така постъпи навремето и СДС с “Демокрация”, която имаше над един милион тираж в първите години на прехода и можеше да се превърне в значим и влиятелен вестник, ако поне на един от партийните функционери му пукаше за нея, а във върхушката на СДС имаше поне малко ум.

Подписката срещу Нинова не е за “Дума”, а за власт. Категоричната позиция на лидера срещу Бойко Борисов и ГЕРБ изнервя част от апарата и елита на партията. Впрочем само двама-трима от т. нар. бунтовници биха могли с лични средства да издържат вестник “Дума” поне до 2060 г., но не я разбират така солидарността. Боли ги, ако трябва да я практикуват, а не само да говорят за нея със загриженост. Битката тук е за съвсем друго. Непримирият лидер да бъде махнат и на негово място да се сложи консенсусна фигура. Като Мая Манолова, например, която хем ще работи чудесно с Бойко и ще отвори пътя за широка коалиция по германски образец, хем и хората ще я харесват, защото много самоотвержено дава интервюта за парното, децата с увреждания и майките им, проблемите с ерепетата, гроздобера и каквото се сетите. Нищо, че не върши никаква работа, каквато е изначалната идея на това присъствие.

Като опитен политик Борисов не може да не следи тези процеси и ги насочва в своя полза, доколкото е възможно. Последният подарък от 43 милиона, който направи на бизнесмена Георги Гергов през община Варна, трябва да се разглежда и в този контекст. Борисов финансира пряко вътрешнопартийната опозиция на Нинова. Както САЩ финансират "Ал Кайда" в борбата им срещу Асад в Сирия. Мащабите са различни, но стратегията е същата.

Въпросът е колко сили ще има лидерката на БСП, за да удържи този натиск. Това обаче е по-голям въпрос за българското постоянство и българския политически ум. Неслучайно на Народното събрание пише “Съединението прави силата”. Явно е имало голям проблем още тогава, та нашите предшественици са решили да го напишат на фасадата на най-важната сграда, за да не го забравят тези в нея и онези извън нея.

Липсата на единство е основен български проблем, който, уви, не се проявява само в политиката. Но понеже сега говорим за нея само ще припомня, че БСП можеше на два пъти да бие ГЕРБ, ако нейният собствен бивш лидер и президент Георги Първанов не направи опит да я разцепи и не открадна едни 5-6 процента през годините.

Същото с много по-голяма сила може да се каже за десницата и за НДСВ, които вече не съществуват. Същото ще сполети и ГЕРБ, когато харизмата на Борисов престане да действа. Само ДПС стоят монолитно в този контекст и управляват, независимо кой е на власт. Не защото Доган е гениален, а защото хората, които гласуват за тях са постоянни и единни в гласуването си. И са български турци. Турската им половина донякъде ги предпазва от българския бацил на разделението. При тях опитите да се разцепи партията завършиха с пълно маргинализиране на отцепниците Касим Дал и Лютви Местан. Това е добър урок, който бунтовниците в БСП е добре да научат. И вместо да се бунтуват, за да получат краткотрайно потупване по рамото и дребна служба или държавна поръчка от Бойко да гледат малко по-напред от носа си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мую

    48 18 Отговор
    Боли ме дедовия за БСП
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 onq s konq

    62 10 Отговор
    Браво на Дачков-най-после да напише точно и ясно КАКВИ БОГАТИ И БЕЗСКРУПОЛНИ ЛИЧНОСТИ ОБИТАВАТ БСП и КОЛКО БЕЗЦЕРЕМОННО СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ВЛАСТТА С ЦЕЛ ЛИЧНО ОБОГАТЯВАНЕ на гърба на "червения електорат".А после Нинова ще убеждава българите,че БСП не искала властта "НА ВСЯКА ЦЕНА"!
  • 4 Анализатор

    60 10 Отговор
    Браво, Дачков! Много правилно и точно си го написал. Умните хора ще те разберат. Останалите - по-късно и по трудния начин, както обикновено сме свикнали българите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кръст

    32 11 Отговор
    Ефектна статийка. Лошото е че нито БСП, нито Бойко ще решат страшния демогрфски проблем. На България и трябва един много убедителен, антикорупционен, десен национализъм. Власт която ще спре детските на циганите и по всякакъв начин ще спре плодене то им, власт която ше вкарва знакови и безименни политици и съдии в затвора (както в Румъния) за страх и назидание. Власт която ше бъде истински уважаван от хората и заслужил мястото си елит (като в Австрия). Представа си нямам има ли такива хора в тази страна.

    Коментиран от #17

  • 7 Зигфрид

    38 14 Отговор
    Дачков , беше апологет на Костов .Заедно с Люба Кулезич , бяха от най - твърдите под- държници на СДС и Костов .Сега не знам за кого е , но е срещу Борисов .А знайно е , че който е срещу Борисов , волю- неволю , е за БСП .
  • 8 Доктор Психологов

    31 18 Отговор
    Странна птица е тоя извратен, креслив и алчен мухльо Явор Дачков. Преплита любовните си трепети към силните на деня със злостна омраза при липса на взаимност. Засега единствените, откликнали на продажната му готовност да служи, са подлежащите на изгонване провокатори-агенти от руското посолство. Както знаем те не са гнусливи, но пък са всеядни в амбицията си да са далеч от родината. Ето че чевръстата му сексуално-публицистична гъвкавост го насочи да долази по дебел и гладен корем до суховатия бряг на Позитано, завладян от огледалния му уродливо лъжлив образ на Корнелия Нинонова. Каква селска драма дами и господа. Каква сърцераздирателна драма в гетото на продажните безгръбначни.
  • 9 Мишо

    25 19 Отговор
    Дачков,браво.Излезе от забравата и започна с простотии те си.Като какъв се явяваш.Определено не знаеш къде си.Към кой си.Или праскай там,майтап да става.Луташ се като муха без глава.Жалък си.
  • 10 Го го

    23 12 Отговор
    Не си мъчете акъла Дачков ляв или десен е , ами четете реалноста която представя.
  • 11 Пепо

    21 17 Отговор
    Яворе,не се излагай.Добре те познавам.Спомни си какво приказваше преди 20 години.Били сме на доста места,няма значение къде.Извини ме,но си изпростял.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 АНАЛлизатор

    18 11 Отговор
    Яворчо е намерил нов пристан. Ще го четеме в "Дума".
  • 13 Кумчо Вълчо

    15 15 Отговор

    До коментар #11 от "Пепо":

    Е и ,какво като го познаваш.Той и боко беше от БКП,после от НДСВ ,сега е от ГЕРБ, а утре само той си знае ,ама му ближеш задника ,задник
  • 14 гн Дачков

    7 3 Отговор
    Надписът над сградата на Народното събание не е израз на българска политическа мъдрост (не я е имало тогава, няма я и сега), а просто е откраднато послание заедно с Конституцията от Кралство Белгия при създаването на Третата българска държава. И ако този лозунг има белгийски смисъл (валонци и фламандци - да обедениш различното) и напълно отсъства българският такъв (мизия , тракия и македония не са различно) , то затова и всички го подминаваме с насмешка. Може би ако изключим крадливите общополитически сехми на олигархията
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димитър Кънев

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Кръст":

    Какъв демографски проблем ще решат като всички са минали на лизане и смилане след като са направили по едно.Е само Цецо е направил три момичета с надеждата за момче.Но Господ го е лишил от това удоволствие да му продължи рода.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 няма как

    8 3 Отговор
    Нинова яко го е закъсала ( очевидно е че нейните партийни "другари" са и приготвили гилотината )и в отчаянието си е прибегнал до "услугите" на бабоеба Дачков ,но услугите (дори и добре заплатени ) на една толкова компрометирана и пародийна личност ,по скоро ще ускорят гилотинирането и ( абсурд е - да го отложат). Нея - никой вече не може да я спаси.
  • 20 Yordan Yordanov

    2 1 Отговор
    Нинова няма алтернатива в БСП и само тя е способна да ни доведе до победа!Но някой други хора трябва да изчезнат...
  • 21 точно

    0 0 Отговор
    Много точен анализ на Явор Дачков! Този човек, с определено десни симпатии, много ясно обяснява проблема с жаждата за власт в БСП, което освен злини друго не носи, не само за партията БСП, а за политическата ситуация у нас. Нямам обяснение как 80% бедни българи гласуват за десни и крайно десни партии, и затова смятам, че много образователна и разяснителна работа от страна на БСП е нужна. Но, моят проблем е точно същият като в статията - какво направи екипът на в. ДУма за разясняване на лявата политика?! Едно голямо нищо! Защо за всички тези години преди Нинова, никой лидер на БСП не се притесни за това? Ами защото им дремеше за БСП. За тях важното беше да мобилизирт олигарсите и да трупат повече гласове за постовете си като народни представители, На тях за лявата политика им дреме. Нинова ги поразгони и сега събира плодовете. Но пък политиката на Нинова е по-добрата политика.