Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 19:00 5 037 32

Един шут в президентския двор

  • росен плевнелиев-
  • елизабет втора-
  • румен радев-
  • шут
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подозрението, че бившият ни президент работи пламенно за имиджа на настоящия, започва да се потвърждава. Във всеки случай друго разумно обяснение за умелите му PR акции не би могло да се намери. Ето и сега:

Радев отива на посещение във Великобритания по покана на Н.В. Елизабет Втора, което надали е събудило огромен интерес у мнозинството български граждани. Самата среща с кралицата ще бъде протоколна, от нея не се очакват новини. Точно в навечерието й обаче се появява Плевнелиев, който ловко насочва прожекторите към бъдещата визита със собственоръчно написано изявление. Вземайки повод от статия във в. „24 часа“ за протокола на английската кралица, където името му се споменава съвсем бегло, той надълго и нашироко описва и трите си посещения при Нейно Величество. Но това, разбира се, ни най-малко не му стига, защото целта на мероприятието е заядливо да напише: „Нека видим как ще посрещнат Радев“ и „Да видим дали ще бъде така с Радев“. Намекът (или направо натвърдекът) e, че с Радев не само няма да е „така“, ами следва да тръпнем да не вземе и да се изложи. Накратко, и въобще да не ви е било еня за предстоящото посещение, то вече попада във фокуса на вниманието ви!

Впрочем самият Плевнелиев се разписа с няколко гафа пред кралицата през март 2014 г., но сега скромно мълчи. Още на излизане от Бъкингамския дворец например държавният ни глава съобщи с лъчезарното изражение на комик от „Монти Пайтън“, че е във възторг от Елизабет Втора, която била „световен лидер” и „визионер”. След това надлежно предаде и за какво са си приказвали – „разговорът мина по цялата тематика на българо-британските отношения, които никога не са били по-добри, и през европейската тематика, разбира се, Украйна и Русия.“

Проверка за около три минути в Гугъл беше напълно достатъчна, за да се забележи колко необмислено е подобно изказване, тъй като по протокол мнението на кралицата по актуални теми е тайна. Затова официалният й гост не говори с нея за политика, а после много внимава как пресъздава разговора. Освен това Нейно Величество е кралска особа и определението „световен лидер“ не се отнася за нея – тя е държавен глава, но не е политик, още повече лидер.

Най-забавната част обаче беше с визионерството на Елизабет Втора, тъй като визионерът би трябвало да е човек с големи и смели идеи, които могат да променят света. Няма сведения кралицата на Великобритания да се е проявявала като такъв, а и как би могла, след като е олицетворение на една крайно консервативна традиция и е по-скоро символична фигура? Каква зашеметяваща визия за бъдещето да предложи, при положение че от нея се очаква тъкмо обратното – да съхранява, да не променя? Вярно е, че кралицата държи речи, с които открива церемониално сесиите на британския парламент, но тронното слово се пише от кабинета и само се произнася от нея като държавен глава. Да се брои това за „визионерство”, не е възможно даже в скеч на „питоните“…

На този фон би било логично Плевнелиев да не се обажда, но явно той държи всеки друг на негово място да изглежда далеч по-адекватно. Заради това Румен Радев трябва не просто да му е благодарен, а направо да помисли за ново трудоустрояване на предшественика си на „Дондуков“ 2. Защо не като придворен шут, каквито навремето били смятани за символични близнаци на царя и затова, наред с причудливите шапки със звънчета, носели скиптър? Те не се плашели да се подиграват на самия владетел, нещо повече – това им влизало в длъжностната характеристика. Ян Лакоста, шутът на руския император Петър Велики, бил толкова умен, интелигентен и добре образован, че с часове можел да води беседи на всякакви теми, включително и библейски. През 1717 г. императорът му възложил и високата чест да бръсне брадите на непокорните боляри и попове, което той правел с извънредно усърдие. За награда Петър Велики му дал титлата крал на самоедите и му подарил безлюден остров във Финския залив.

Хубавото е, че така било не само в омразната на Плевнелиев руска традиция, но и на мъгливия Албион. „Не зная друга дреха, по-почетна от шутовската, княже!“, възкликва един герой на Шекспир в „Както ви харесва“, а после рецитира:

„Разбирате ли, аз ще имам нужда

от неограничена свобода,

каквато само шутът притежава;

от волно пълномощие да духам

против когото искам като вятър!“

Шегувам се, разбира се, но изобщо не пречи да се помисли върху подобна опция, нали? Иначе ще излезе, че един бивш държавен глава върши нещо от завист, което е в състояние да предизвиква само съжаление и малко нещо срам…

Но фактът, че той лично не изпитва и капка неудобство, е поне донякъде успокояващ. Чак толкова глупост просто не е възможна, а ако все пак е възможна, остава поне облекчението, че вече не ни представлява „така“. Което си има и лошите страни: забележките към следващите обитатели на „Дондуков“ 2 неминуемо ще олекват при всяко сравнение с този техен предшественик. Един по същество трагичен герой, осъден от завишената си самооценка и липса на мярка да изглежда единствено комично. И най-смешното: изобщо да не го разбира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    137 9 Отговор
    Палячо
  • 2 Келеш

    142 9 Отговор
    Този цял живот е бил шут и ще си умре като шут.
  • 3 Уффф

    18 132 Отговор
    Добре,че е Радев зада имаме по-некадърен президент от Първанов.

    Коментиран от #18

  • 4 Диди

    17 85 Отговор
    ТЪПА СТАТИЯ.
  • 5 Стамат

    127 9 Отговор
    Ало медиите. До кога ще давате поле за изяви на този национален позор. Хората се опитват да забравят какво недоразумение е било главнокомандуващ армията ни и леце пред света. Ами спрете вече. Не си струва дори да се споменава за този политически отпадък.
  • 6 Гифон

    87 9 Отговор
    На този ли цяла България вика джендър. За първи път го виждам и разбирам защо.
  • 7 Иванов

    98 9 Отговор
    Всяка проява на мага и звездоброеца Роско ме караше да се изчервявам от срам, дакато сега нещата са напълно прилични с Радев.
  • 8 Ryty

    76 6 Отговор
    Плевня, що не се гръмнеш, ква услуга ше направиш на много хора
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 въййййййй

    73 6 Отговор
    ............ЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОВА ........ПЕТНО ....?????????????
  • 12 jambazina

    76 6 Отговор
    Тоя още ли не е влязъл в къщата на бигбрадър, да замени оня гримьоро?
  • 13 петър

    77 4 Отговор
    Чудесна статия но аз лично силно се съмнявам, че плевню има капацитет да бъде шут. Шута както знаем от историята е бил човек с бърза мисъл чувство за хумор и голяма доза смелост. Освен това е бил оригинален и интересен, все качества които нашият непритежава. Но често шутовете са били физически увредени а нашето момче така се кривеше и идиотски усмихваше при официални срещи, че наистина наподобяваше шут.
  • 14 антрашпиц

    54 3 Отговор
    Оф,абе не го ли забравихте вече тоз барутник..изпушил е от всякъде ...
  • 15 семейство чехълчета

    60 3 Отговор
    Плювнолиев и за шут не става просто е клас едноклетъчно и толкоз !
    А медиите, защо ни занимават с едноклетъчни е това не го разбирам !?
  • 16 синоптика

    47 5 Отговор
    Радев език знае не като шутовете да ходят с пиарки,преводачки и синоптички и после в хотела да се правят на мачовци
  • 17 ДАДА

    7 35 Отговор
    Ама как ви бърка в джигера, а?
    А Бубето, завижда милата... Реве й се, ей!

    Избирайте си рогоносци, доносници и шапкари за държавен глава. То Ботев не случайно е казал: Не народ, а мърша

    Коментиран от #27

  • 18 Курти

    31 5 Отговор

    До коментар #3 от "Уффф":

    Плввналиев стига се кри зад измислени никове
  • 19 Гнусна гладна метаморфоза

    7 20 Отговор
    Горката бивша Любослав Русева. До какво просещо насъщния падение е стигнала. Такава гнусна пеевска извратеност на интелекта е отвратителен пример за съзнателно унижение пред мизерията на загубената вяра в Свободата. А може просто да е лицемерничела. Проклета да е в падението си.
  • 20 Вили

    6 31 Отговор
    Кога ще се избавим от петата руска колона?
  • 21 Обединител

    33 5 Отговор
    Прочетох много негативни коментари за Р.П. Хора, не така той е обединител на нацията от красиво ляво то красиво дясно. Такъв политик който никой да не го харесва няма в нашата история.
  • 22 Болгар

    7 47 Отговор
    Плевналиев е емоционален , но честен и добронамерен. Забравяте че той започна пръв като министър магистрала Тракия, беше отличен и не е корумпиран . Чернят го всички от ДС (агента Димитър - Кеворкян писа книга) , защото така нареждат от Русия, защото той поиска да еманципира България от Русия , а вие им пригласяте защо ? Радев назначи жена си на измислена служба, харчи наши пари от бюджета за рокли, тоалети и безплатни екскурзии - без никаква полза. Бойко ходи повече и върши повече работа от тази "глава" Радев !?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПЕЕВ

    4 15 Отговор
    ЛЮБОСЛАВА РУСЕВА КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ЗА ДА ЧЕРНИШ.
  • 26 Българин

    5 13 Отговор
    От 2014 година насам Плевнелиев е най-удобния и лесен начин за избиване на комплексите на проруските лумпени и маргинали .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 osmiatorg

    1 14 Отговор
    РУСКИЯ ШПИОНИН И ПОДЛОГА си остава РУСКИ ШПИОНИН И ПОДЛОГА :)
  • 29 osmiatorg

    14 1 Отговор
    плюв-налиев, ако не си затвориш кене фа, ще ти вържа още едно крепче :)
  • 30 Тръмпска звезда

    7 1 Отговор
    За Росица ли говорите? Аууу, как я пънах преди години... Още й държи топло под поличката. По мен я мина и Барака ОСАМА... малко е глупавичка, но върши работа.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 панчо виля

    14 1 Отговор
    този жалък плужек. по време на соца като студент е правил политияеска кариера нагаждайки се към средата създавана от БКП, След промените докато все още не е загубил връзки се урежда със сочен бизнес в немско и натрупал лой забравя и замазва близостта си с бившите си ментори и моментално сменя кожата. Инфантилното му поведение и морална недъгавост така очевидни след въвеждането му в политиката от банкянския сатрап орезиляваше всички ни и най-вече самия сатрап. Но нито единият не се спира нито другият се усеща какъв резил пада и върху двамата.