Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 13:00 2 802 46

Путин обещава. А те стоически ръкопляскат.

  • владимир путин-
  • русия-
  • федерално събрание

Миналия път Путин въодушеви публиката с вълнуващи компютърни симулации за най-новите руски оръжия. В сегашната му реч към нацията нямаше дори и това. Затова пък - много празни обещания.

Путин обещава. А те стоически ръкопляскат. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

15 не е кръгло число. Но когато един държавен глава за 15-и път държи реч за състоянието на нацията, това е нещо като малък юбилей, но пък и малко скучна рутина. Точно така прозвуча и речта, която руският президент Владимир Путин произнесе на 20.2 пред руското Федерално събрание: рутинирано, ала без особен ентусиазъм.

Миналият път той ,успя да въодушеви публиката с вълнуващи компютърни симулации, представящи най-новите руски оръжия. Сега нямаше и това. Целият политически, икономически и религиозен елит на Русия беше осъден стоически да понесе изложението на своя президент и също тъй рутинно да ръкопляска на предвидените за целта места.

Много нови обещания

Сърцевината на неговата близо 90-минутна реч беше - както често досега - обещанието да се подобри социалното и икономическото положение на хората. Путин влезе в познатата си роля на загрижен и грижовен баща на нацията - с обещания за повече социални облаги и нови облекчения.

Но след дългите години на икономически застой и намаляващи реални доходи новите му социални обещания няма как да повдигнат настроението на хората в страната. Дори контролираният от държавата Национален център за проучване на общественото мнение /ВЦИОМ/ констатира през януари, че рейтингът на Путин пада: едва една трета от руснаците имат доверие в него. Това е най-ниският процент на одобрение от 2005 г. насам. Причината е взетото от Путин решение за вдигане на възрастта за пенсиониране. В резултат на това последваха протести, които бяха сравнително големи за Русия.

Обещаните сега благодеяния няма да неутрализират недоволството на хората от вдигането на пенсионната възраст. А един проект на опозиционния лидер Алексей Навални показва колко струват обещанията на Путин. Навални се възползва от факта, че в указите от месец май 2012 г. Путин изрично обеща, че заплатите на няколко милиона руски държавни служители - лекари, учители, университетски преподаватели, медицински сестри - ще се повишат в съответно съотношение спрямо средните доходи за региона. Едно толкова конкретно обещание може лесно да се провери. И действително, на специален сайт, създаден от екипа на Навални, руските държавни служители могат да проверят дали обещаните им от Путин заплати отговарят на реалните или не.

Действителността обърква плановете на Путин не само в социалната сфера. Макар руският президент да обещава по-добър бизнес климат и по-добър правен ред, американският топ инвеститор Майкъл Калви от няколко дни се намира в ареста. При това става дума за инвеститор, който няма никакви политически или опозиционни амбиции – тъкмо обратното: от 25 години насам той инвестира милиарди в Русия и региона чрез частния капиталов фонд „Баринг Восток“. Фактът, че тъкмо той може да бъде сполетян от подобна съдба, просто разтърси московските бизнес среди. На пръсти се броят вече бизнесмените, които все още биха могли да имат доверие на Путин.

Сблъсък с реалността

Така обещанията на Путин се разбиват на пух и прах при сблъсъка си с реалността, сътворявана от президента в продължение на години. Има известна ирония в това, че самият той бе принуден да признае колко често е говорил за сериозни нередности, без това да доведе до някакво подобрение.

И във външнополитически план речта на Путин не съдържаше някакви изненади. Руският президент неведнъж е изтъквал, че масивното въоръжаване на Русия е само отбранителна мярка – а това, че сега отново го повтори, не прави думите му по-убедителни. Западът е единодушен, че Кремъл носи отговорност за редица дезинформационни кампании, за отравянето на бившия руски агент Скрипал с "Новичок", за анексията на Крим, за свалянето на пътническия самолет MH 17, за прикритата военна интервенция в Украйна и нарушаването на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег на действие.

Ето защо последните "ракетни" заплахи на Путин срещу Запада са неприятни, но те отдавна са влезли в сметките на Кремъл за бъдещето - а без страховитите компютърни симулации на нови оръжия те не могат да разпалят дори и фантазиите на публиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    29 38 Отговор
    Милиционер, иди си! Направи място на някой с повече от 60 iq. Новият Брежнев. Прост, неук и неориентиран.
  • 2 ПЕЕВ

    36 36 Отговор
    КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ НАС НИ ЛЪЖЕХА КОМУНИСТИТЕ.

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    47 32 Отговор
    Гнойче Веле! !!!! Защо не си гледате талибанията? А се занимавате с велика Русия!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анти седераст

    24 31 Отговор
    Този полу-вменяем милиционер как точно ще бори Новия световен ред с технологичното и финансовото му предимство? Ми то милиционерът не знае на кой свят се намира....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 куку руку ку

    25 13 Отговор
    Чета заглавието и си казвам: "Дойче веле", но все пак кликнах да отворя и да се убедя. Туй пропагандата голЕмо нЯщу, брей.
  • 10 брейй

    32 23 Отговор
    Не мога да разбера.... руснаците един път не съм чул или прочел да плюят по запада, но западняците постоянно обиждат руснаците.... какво толкова им пречат не знам

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ласло убичек

    29 19 Отговор
    Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.

    Коментиран от #41

  • 13 Анти седераст

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "брейй":

    Не са западняци, а евреи.
  • 14 Рашка с чашка

    23 11 Отговор

    До коментар #10 от "брейй":

    Научи руски език и влез в който и да е руски сайт и ще видиш дали не плюят запада.
  • 15 Россия🇷🇺

    1 13 Отговор

    До коментар #5 от "Da obiknem demokraciqta":

    Несе притеснявай малко остана и твойта глава щесе отреже както беше отрязана главата на Левски

    Коментиран от #17, #24, #36

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо Грую

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "Россия🇷🇺":

    Какви отрязани глави ти се мотат в кратуната, бе джендо?! Друсан ли си или такъв нефел по рождение? И какво скверниш името на Апостола?! Най - добре за тебе е да бръкнеш с пирон в контакта.

    Коментиран от #20

  • 18 Пеньо

    14 11 Отговор
    Не е възможно, не е по силите на един треторазряден кагебеец да направи добро на тази велика държава!
  • 19 без аналог

    18 7 Отговор
    кратък поглет върху заглавията в интернет страницата на руското издание "Сегодня" - "Троянският кон на Вашингтон- Пентагона готви нахлуване в Русия" , "Киев остава без храна" , "Шляхтата мечтае за господство" , "Сините каски разстрелват гражани на ЦАР" и други в същият дух
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СССР

    10 20 Отговор
    Времето изтича много скоро всички скапани васали и техните глави ще бъдат размазани от Руската Армия включително и българските

    Коментиран от #38

  • 22 Kcaniba

    20 14 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    Сега не ви лъжат некомунистите!??
    Сега просто констатираме - бяхме почти 10 милиона , днес сме по малко от 6, по вероятно е, да сме 5 милиона, ма преброяването не се прави...
    Та какво, намаляхме за 25 години двойно- това не ли е геноцид!!!
    По турско повече хора е имало.
    Срама нямате соросутки!!!
    Путин хулят, себе се вижте

    Коментиран от #28, #32, #33

  • 23 МАЛЕЙЙЙЪ ТУКА ИМА ЛУДИ

    4 4 Отговор
    НА ЗАПЛАТА КЪМ ЕС И НОТУ.......
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А стига бе

    11 4 Отговор
    А на Меркел не и ли рькопляскат??? А на Макрон не му ли рькопляскат...??? А на Трьмп не му ли рькопляскат??? Или DW хептен ни взеха за малоумни???????????????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Обикновен Бг

    12 5 Отговор
    Личът си поръчковите статии от тия дето грабят Булгария - фондацията " Америка ЗА(гробваща) България". Важно е пари да се изкарват, а драги ми "журналисти".

    Коментиран от #29

  • 28 Само питам

    12 12 Отговор

    До коментар #22 от "Kcaniba":

    Какъв геноцид бе путлераст? Ако при соца границите бяха отворени, щяхте да останете само бай Тошо и такива като теб, партийни секретари, доносници и ченгета!
  • 29 Само питам

    13 8 Отговор

    До коментар #27 от "Обикновен Бг":

    От кога руските подлоги станахте българи? Винаги сте били русоиди!
  • 30 ха ха, присмял се хърбел на щърбел

    14 4 Отговор
    аз по голямо ръкопляскане и ставане на крака след всяка фраза на реч на американски президент пред американския конгрес не съм виждал дори и по времето на Брежнев. Не гледате ли телевизия, и ако гледате това не ви ли прави впечатления. Тръмп пред конгреса театралничи повече и от Мусолини, а конгресмените и агитката зад него ще си скършат ръцете от ръкоплескание. Само неговият идол другарят Ким го задминава по събиране овации, засега.
  • 31 Бай Шиле

    9 6 Отговор
    Добре че DW се загрижи за Русия.В ЕС и Германия всичко цъфна и върза.
  • 32 262

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "Kcaniba":

    Хората имигрираха 90те понеже руските подлоги от бсп фалираха държавата,обраха спестените пари на хората и станаха ликвидатори като баневи и техноимпексова.Нагледен пример е Венецуела-това стана след разпада на соца в БГ.
  • 33 Голем смях

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Kcaniba":

    Абе то и СССР беше 250 млн.,а сега новия СССР е 138 млн.
  • 34 Мощна пропаганда

    3 5 Отговор
    Д.В. от кво ва болят гъ.овете , та сте тръгнали да коментирате Русия?
  • 35 Мощна пропаганда

    1 4 Отговор
    Д.В. от кво ва болят гъ.овете , та сте тръгнали да коментирате Русия?
  • 36 Кико

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Россия🇷🇺":

    Подъл гнусен пианица не закачаиАпостола тъпанар такъв. Щастливо си живей в твоита кочина!
  • 37 Степан Андреевич

    7 2 Отговор
    Българските ''русофили'' и комунисти които не знаят повече от 2000 думи на руски език да го духат под вода на дъното на Черно море
  • 38 Доктор Ох Боли

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "СССР":

    Как си лудньо? Що не си пил хапчетата си? Май пак ще следва спасителна процедура с ледени душове и електрошок.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Политолог

    4 5 Отговор
    Руската империя е имала много умни и много глупави вождове. Не държавници, а вождове. Защото мужикът има нужда от вожд. Путин не е от умните, просто защото е роден, отраснал и служил на сталинските служби. И баща му е бил готвач на Сталин...Вместо да приемат европейската ценностна система и демокрацията, Империята на злото хвърля милиарди за оръжия, "пролетарски интернационализъм", износ на социалистически революции, военни конфликти. След 10 години безсмислена и пагубна война в Афганистан, резултатът е 52 000 загубени млади руснаци, икономически колапс и СССР се разпадна. Сега глупавите военни операции в Сирия, Венецуела, Африка, глупавите операции на КГВ по света и бясното въоръжаване сринаха руската икономика на 13 място в света, 1 лв. се обменят за 38 рубли... Замислете се руски слуги: 1лев=38 рубли, 1 евро=75 рубли, 13 място в световната икономика

    Коментиран от #43, #45

  • 43 соросоид безделник

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Политолог":

    Ако ти кажа, че по покупателна способност /коректният начин за измерване на една икономика/ и реален обем руската икономика си оспорва четвъртото място с Япония след Китай,САЩ, Индия, ще ми повярваш ли? Освен това военният бюджет на Русия е 43млрд долара за тази година при 750 милиарда на САЩ или 15пъти по-малък от този на САЩ и 20пъти по-малък от общия военен бюджет на страните от НАТО.
  • 44 баба Ванга

    4 3 Отговор
    Рушняците ке ги тръшне гладомора скоро. Сите уроспии ке крякат на умрело ама вече нема да има кой да ги нарани... Малкиот сам ке се гръмне у чутурата...
  • 45 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Политолог":

    Като чета глупостите който си п. П. Думата демос е гръцка и е народ тоест демокрация е управление на народа да ама не и никъде го няма САЩ_резервати за изколното население на Америка. Холандия-колони. Англия-колони. Испания_колоний. И тн. Къде видя демокрация. Ти си роб с кредитна карта за да ти контролират разходите.

    Коментиран от #46

  • 46 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Реалист":

    Роба си ти че са ти промили канчето и не мислиш - при социялизЪма нямаше карти НО НЯМАШЕ И НИЩО ПО МАГАЗИНИТЕ. По тези за обикновените хора, тея за върхушката "активни борци" бяха пълни със стоки на цени ПОД СЕБЕСТОЙНОСТА. Сега имаш право да гласуваш и да избереш ЗА КОГО. При социализЪма НЯМАШЕ ПРАВО ДА ИЗБИРАШ - гласуваш за ЛИСТАТА СПУСНАТА ОТ ПАРТИЯТА "МАЙКА". Само се брояха процентите които бяха все около 99,99999... Като пишеш глупости не си мисли че сме забравили или сме ви забравили вас. ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ С ЛИХВИТЕ комундета мръсни....