Last news in Fakti

23 Февруари, 2019 16:02 28 722 127

Доходите, глупако!

  • владимир путин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин превърна миналогодишното си обръщение към Федералното събрание в презентация на ракетно-ядрени разработки. Като целта бе не да се убеждават в нещо самите руски парламентаристи, а да се направи опит за сплашване Запада. Посланието бе: "Дайте да се разберем, че конфронтацията с нас ще ви струва скъпо и ще се превърне в много опасно начинание; нали не иската всички тези нови оръжия да бъдат насочени срещу вас в близко бъдеще".

Но планът не сработи. Нещо повече - получи се обратен ефект. Няколко дни по- късно гръмна скандалът в Солсбъри, след което последва поголовно изгонване на руски дипломати от Европа и Америка и налагането на нови санкции на Русия. Може би Западът реагира така остро именно за да покаже, че не се е впечатлил от анимацията на руска военна мощ и не ще позволи на Кремъл да разговаря от позиция на силата.

Любопитно бе дали тази година Путин ще се опита да доразвие миналогодишния си подход или ще потърси друга тема на изявлението си. Интригата бе допълнена от появата на една странна статия от главния идеолог на днешната руска власт- Владислав Сурков. Нейният главен лайтмотив бе твърдението, че съществуващата днес в Русия политическа система е обречена да живее дълго време и нейното развитие вече не зависи дори от създателя ѝ Путин. Тя едва ли не се е превърнала е органичен израз на обществено- политическото развитие на страната.

Като оставим настрана, че всеки авторитартен режим изпада в илюзия за своята дълговечност и всеки път историята го опровергава безмилостно (така се случи с франкизма, салазаризма, кемализма и др), на дневен ред излезе въпросът дали Путин в обръщението си няма да предложи някакъв нов модел на конституционно устройство. По странно съвпадение, малко по-рано и председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин заговори, че Конституцията не е свещенна крава и може и трябва да бъде адаптирана към новите реалности и предизвикателства.

Всички тези очаквания си останаха напразни. Още в началото на посланието си Путин постави акцента въхру социалната тематика. Неговите подчинени могат да си позволят да вярват в непоколебимостта на режима, не и той. Дори и да липсват признаци на видимо социално недоволство, под повърхността явно протичат определени процеси, които будят безпокойството на руския президент. В условия, когато реалните доходи на населението падат пета поредна година, ДДС тази година бе повишен с 2 процента, а пенсионната възраст ще се повиши с пет години, обществената консолидация около управлението започва да се пропуква. Все още плахо, без да предизвиква политически трусове, но и без да има яснота как може да се стопира процесът.

И Путин се опитва да действа превантивно и целенасочено. Патриотичната тематика явно не действа все така вдъхновяващо и е нужно да се отвори „торбата с подаръците“. Предложените социални решения, поне на хартия, звучат доста прималиво за голям брой млади и многодетни семейства, пенсионерите и тежко болните. Като добавим и близките на споменатия кръг от бенефициенти, получава се значителна общност, която властта е изкушена да превърне в убедени свои поддръжници.

Но освен значителното разширяване на кръга от лица, получаващи социална подкрепа, Путин се нуждае и от икономически ръст - основното средство, което повишава доходите на нанселението. Той предупреди специално правителството, че този проблем ще бъде решителен за участта му. Основната цел е Русия да реализира икономически растеж, по-висок от средния за света. Нещо което и Путин знае, че едва ли е възможно и може би вече търси начин да се освободи от този кабинет, начело с Медведев.

Но министър-председателят едва ли ще е единствената политическа жертва. Президентът изказа недоволството си и от държанието на множество представители на държавното управление, които бягат или дори саботират изпълнението на поставените амбициозни икономически и социални цели. И намекна за необходимостта от значими кадрови промени - нещо, от което до момента руският лидер се е въздържал. Но може би за да се запази стабилността, ще бъде необходимо да се разместят контролирано властовите пластове. За да получи страната необходимия отдушник.

Отделно бе засегнат и въпросът за развитието на генетиката и изкуствения интелект. Въпроси, които наистина маркират научно-техническото ниво на всяка държава, но именно по тях липсваше по-голяма конкретика. Под формата на осигурено финансиране и ясно зададени цели.

След като отдели 1 ч. 15 мин. на вътрешната политика, Путин премина и към външната. Отново за главна ценност бе изведена необходимостта от запазване на суверенитета. Точните му думи бяха, че Русия или ще бъде суверенна държава, или няма да съществува. Тя се явява в неговите очи като носител на отделен цивилизационен код, което не ѝ позволява да се влее в някое от съществуващите мултилатерални обединения. Но ако продължим неговата мисъл, тогава поради своята уникалност, Руската федерация не може да бъде и център за формиране на някакъв над държавен проект. Нещо, към което тя постоянно се стреми.

Поради сериозната конфронтация със Запада, разбираемо на първо място бяха споменати отношенията с Китай, които в очите на Путин подлежат на сериозно задълбочаване. А Москва трябва да се превърне в двигател за интегрирането на съществуващия Евразийски икономически съюз в проекта „Един път - един пояс“. Като цяло Азия бе определена за полето на конструктивно сътрудничество.

Колкото до Европа и САЩ, Путин вероятно е решил да възприеме изчаквателна тактика. Той изрази намерение да действа само реактивно и да не предприема никакви стъпки нито за подобряване на отношенията, нито да провокира влошаването им. Явно ще се опита да следи процеса на дезинтеграция между Вашингтон и Брюксел и ще се опитва дискретно да го насърчава.

Това му желание обаче влиза в противоречие с наличието на неизменната милитаристка компонента в речта му. Тя вече звучеше като продължение на миналогодишното му обръщение. Ако тогава се разкриваха подробности за разработката на нови оръжия, сега бе заявено, че те са вече или приети на въоръжение, или предстои тяхното приемане.

Но появата на качествено нов руски ракетно-ядрен потенциал няма как да не подейства консолидиращо от двете страни на Атлантика. А оттук и да се поддържа идеята, че парирането на руската опасност най-лесно може да се случи през икономическото „задушаване“ на Русия.

В речта му имаше и една енигматична заплаха конкретно към Америка. Той каза, че ако Съединените щати разположат ракети със среден обсег на действие в Европа, Русия ще постави под реципрочна заплаха не само новите ракетни позиции, но и центровете им за управление. Което означава, че тя е готова или да създаде ракети, способни да прелетят разстоянието от Русия до Америка за 6-10 минути, вместо сегашните 30-40 минути, или смята да сздаде свои ракетни позиции близо до САЩ. Първото би означавало определен технологичен пробив, а второто - геополитически. Но и двете повишават риска от избухване на ядрена война.

В общи линии това съдържаше обръщението на Владимир Путин към Федералното събрание. То не впечатли с нищо особено и публиката, която макар и често, доста вяло аплодираше оратора. Налице бе смесване на множество социални обещания с дежурното дирене на път за устойчив икономически растеж, без да се даде отговор как може да бъде постигнато въпросното съчетание. От друга страна, се открои отправената „невидима заплаха“ към Съединените щати и липсващата в словото украинската тематика. Което пък е повод за отделен разговор.

Коментарът на Георги Георгиев е публикуван в Гласове


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар📝

    273 76 Отговор
    Геш Да Кажеш на Най Влиятелният Човек на Планетата Глупак.СИГУРНО БАЦЕ Е НАЙ УМНИЯТ ЗА ТЕБЕ
    ОМРЪЗНА МИ ОТ ПРОДАЖНА ЖУЛНАЛИСТИКА

    Коментиран от #21, #41

  • 3 кирил

    96 188 Отговор
    отдавна умните хора разбраха, че е бита карта
  • 4 Монгомъри

    145 41 Отговор
    Дебилите слушат-,но не ЧУВАТ!
    Западняците ще го проумеят?
  • 5 зарко

    93 184 Отговор
    вече никой не му обръща внимание
  • 6 ну погади

    94 185 Отговор
    джуджака вече става само за цирка
  • 7 Batushka

    53 112 Отговор
    Кой пък тоз?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пиания Майстор

    166 39 Отговор
    Браво на Гошо, заслужи си 3те шекела за бозата в Събота.
  • 10 Финансист

    244 37 Отговор
    Мннго е кофти в Русия, почти не дължът пари! Друго си е да заборчиш 22 трилиона и да спреш вноса от Китай като сложиш 25%мита и да загладиш косъма на едрия капиталист за сметка на народа си!

    Коментиран от #19, #76

  • 11 Стоян

    58 14 Отговор
    Плаши Пейо гаргите, или на гол г...з чифте пищови
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 да го кажем направо

    171 34 Отговор
    Добре бе...не мога да схвана едно--този аФтор не разбира ли,че точно с такава откровенна и евтина промивка настройва все повече хора срещу либералният и НПО модел??? Не се ли усеща,че народа четейки тези драсканици и остзнавайки целта им--тьрси алтернатива и я намира в русофилството...Абе аФторе,абе експерте--насила направихте хората русофили--четейки и слушайки вашите мозьчни промивки.Затова не се учудвайте,че сте изключително моазени от народа ни.

    Коментиран от #47

  • 16 Диоген

    87 14 Отговор
    Путин каза, че Русия не смята да се връща към комунизма! Това е най- важното!
  • 17 Начо

    43 99 Отговор
    Какво русофилство,какви глупости.на световното Хърватска като елиминира москалите всичко празнуваше
  • 18 Дедо Ванго

    137 31 Отговор
    Бас държа, че пасквила, който ни е поднесен не е авторски. Писания в този стил са многобройни, обикновено във второкласни пропагандни издания, излизащи на Запад и предназначени за определена, промита и немислеща аудитория. Поднасяйки ни тази клиширана, издържана в типичния пропаганден скудоумен жанр си мисля, че някой се опитва да пробва, дали аудиторията в страната ни е достигнала целевата стойност на промитост.

    Коментиран от #34

  • 19 24 ТЛИЛИОНА СА ВЕЧЕ....

    87 24 Отговор

    До коментар #10 от "Финансист":

    СЯ КЪТ ИМ УГАСНАТ И Ф 35 ТЕ И ККЪПУТА НА ГОВЕДАРИТЕ ША Е АПОКАЛИПТИЧЕН.....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    27 64 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    А като е толкова влиятелен може ли да ходи по голяма нужда когато си поиска или само когато го подкара?

    Коментиран от #83

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 димитров

    93 17 Отговор
    Извинявайте но кой е Георги Георгиев ,голям анализатор:))))))

    Коментиран от #55, #66, #84

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 скъперника

    37 47 Отговор
    Сутринта по тяхно тв улових момент в който батката бе в кадър, а говорителката го цитираше как щели да се борят за повишаване благосъстоянието. Ма с кого не разбрах, с някой змей вероятно. Оня, същият, дето Брежнев замалко да го победи .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Венецуелщина

    34 54 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Ванго":

    Гласове е на Явор Дачков -ако не знаеш ,да ти кажа .Нещо по статията можеш ли да кажеш ? Не виждаш ли,че Русия върви по пътя на Венецуела и това обедняване в крайна сметка ще избие някъде. Войната между телевизора и хладилника винаги в крайна сметка се печели от хладилника, доказано е многократно
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дядо Ачо

    84 19 Отговор
    Явно нашия Гошко търси някви дивиденти от Бат Бойко или Чичо Сам защото изопачава цялата реч Час и15 минути Путин говори за социалната политика от която дори половината да направят нашите управляващи ще живеем като Бели хора, а в останалите 15 минути той защити Суверенитета на Русия който липсва на Всичките Страни от Европа.
  • 37 Хахаха

    81 22 Отговор

    До коментар #35 от "Ники":

    Не познава нито днешна Русия, нито народа ни , не може да отиде там, ама говори за това, какво мисли руския Президент и кой ще падне като "жертвата".
    Говорите за един от великите хора на нашето время. Къде е той и къде 6хе вие? Критикувате, колкото искате, но да говорите от неговото име и да обяснявате какво той мисли или ще направи в бъдеще....връх на безочие.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Геш

    35 79 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    Да кажеш на това джудже най-великия човек на света показва доста криво разбиране на съвременния свят граничещо с шизофрения, малоумие и т.н.
    Само като видиш кои са съюзниците на съвременния ссср Куба, Венецуела, Северна Корея.
    Цъфнали и вързали, като и целия руски народ.
    Най-големия износител в света на проститутки.

    Коментиран от #45, #57

  • 42 763828

    75 13 Отговор
    Туй дето го е писал журналята нищо верно няма от това, което предложи президента на РФ. Гледах въпросната конференция и направо пича си говореше за данъци, облекчения, ипотечни кредити за многодетни семейства, отпадане на ставката им, увеличение на подпомагане на младите семейства, увеличение на заплатите, пенсиите и тем подобни, какро във всички страни вършат такива конференции.

    Коментиран от #46, #52

  • 43 стоян георгиев

    34 65 Отговор
    путин може да си говори квото ще.тои е доказан лъжец .важното е кво става в русия,а русия се превръща във все по-тоталитарна и във все по изостанала и бедна странa.

    Коментиран от #48, #51

  • 44 факт

    49 15 Отговор
    итози си заработи сосоидните сребърници
  • 45 Бачо Киро

    42 14 Отговор

    До коментар #41 от "Геш":

    Ти викаш на кое си управляващ? Освен на двата си крака и курника, който наричаш автомобил... Като вземат идиоти като теб да дават акъл за хора на позиции от световно равнище, без да имаш акъла да разбереш и 5% от нещата с които трябва да се занимава един такъв човек, направо си умирам от смях...

    Коментиран от #49

  • 46 Хахаха

    15 19 Отговор

    До коментар #42 от "763828":

    Лъжа и фалшификация са основните оръжия в дератизация на на Русия. Няма никакви доказателства за нито едно обвинение в една на Русия или направо по адрес на нашия Президент. Но кой ги търси? Те мислят, че народът е прост и ще вярва на техните мантри от рода на "то е доказано", " всички го знаят", "целият свят " против......и всички тия мостри гарнирани обилно с грубиянски изрази и арогантно вербално поведение. Така правят интелектуални импотентни.
  • 47 Хахаха

    15 11 Отговор

    До коментар #15 от "да го кажем направо":

    Лъжа и фалшификация са основните оръжия в дератизация на на Русия. Няма никакви доказателства за нито едно обвинение в една на Русия или направо по адрес на нашия Президент. Но кой ги търси? Те мислят, че народът е прост и ще вярва на техните мантри от рода на "то е доказано", " всички го знаят", "целият свят " против......и всички тия мостри гарнирани обилно с грубиянски изрази и арогантно вербално поведение. Така правят интелектуални импотентни.

    Коментиран от #126

  • 48 Хахаха

    44 18 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Ти бил ли си там? По голяма демокрация, свободата на слово от Русия сега в света няма никъде.
    Но вие откъде да го знаете.

    Коментиран от #68

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 новинар

    35 19 Отговор
    Тоя автор да вземе да разгледа и прочете новини от рудки вестници. Свръхзвуковите ракети ще стигнст до Сащ не за 6 до 10 минути а за 3 минути, време изобщо не достигащо за реакция.

    Коментиран от #54, #71

  • 51 адвокат

    44 15 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Стовне ти си много зле информиран бе ! Научи малко руски о чети новините в руски сайтове а не само от сороските медии да се информираш с фалшиви новини.

    Коментиран от #69

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 14 Отговор
    Ракетите трябваше да са изстреляни отдавна и вече да тече периода на полуразпад на радияционните пустини на запад....
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Някакъв

    26 10 Отговор

    До коментар #23 от "димитров":

    незнаен джендер на хранилката на гроб.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Коментар📝

    36 7 Отговор

    До коментар #41 от "Геш":

    ГЕШ ! КИТАЙ МОМЧЕ.КИТАЙ НЕ СИ ГО НАПИСАЛ.НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ПРОТИВ РУСНАЦИТЕ, И НИКОГА НЕ СЪМ БИЛ ЗА РУСНАЦИТЕ-НЕУТРАЛИТЕТ НО ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СТРАДАТ ОТ ИЗКРИВЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА,ГЕШ КОЕТО ГРАНИЧИ С ПСИХОЛОГИЧНИ РАЗТРОЙСТВА НА ЛИЧНОСТТА.ТАКИВА СУБЕКТИ КАТО ГЕШ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯТ С РЕСПЕКТ БИЛО КЪМ ТРЪМП ИЛИ ПУТИН ИЛИ ЦИПРАС И Д
    Р ЗАЩОТО ТЕ НЕ СИ ОСТАВЯТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ И РАБОТЯТ ЗА БЛАГОТО НА СТРАНАТА.А БАЦЕ НАПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО НО ГЕШ НЕ СМЕЕ ДА МУ КАЖЕ НА БАЦЕ ГЛУПАК ЗАЩОТО ПОЛУЧАВА ХОНОРАР.
  • 58 Боли ме грездея...

    46 9 Отговор
    ... за доходите на руснаците! Нашите доходи кога ще станат адекватни!? От както се помня все ни сапунисват с реформи и който и да дойде на власт все за реформи пелтечи! Като чуя за реформи се обривам вече! Живота ми мина в реформи... вашата кожа мръсна...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Баце

    57 13 Отговор
    Вижте сега. Дайте да гледаме прагматично на нещата. Подполковника ни показва оръжия без аналог и казва не си пожелавайте да ги насочим срещу вас. Стойте си във вашата кочина и не се занимавайте с нас от позиция на силата. Ние обаче с няколко самолета и танка от преди 40-50 години всеки ден тръгваме едва ли не на война с Русия. Най-бедните сме в Европа, но май и в половината свят, събираме пари за лечение на деца, забележете деца, старите хора ровят по кофите за да оцеляват, но се присмиваме на руснаците. Това вече е клиничен случай. Поне възпитание да имаме, а то простащина, ама демократична. Срам нямате ли ?

    Коментиран от #74

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 fff

    45 7 Отговор
    доходите те,глупако !?... Намери се точно да го каже някой от България. смях.... Кажете го на нашите политици...
  • 63 Пищака

    15 4 Отговор
    Ех Глупако Глупав може ли да си толкова Глупав
  • 64 Гост

    7 4 Отговор
    Мн ви е промит мозъкът. Толкова промит че вс гънки са ви се изправили. Една не ви е останала. Както обикновено ще се усетите ама дали няма да е късно...
  • 65 Дедо ви

    25 20 Отговор
    Къде са децата и внуците ви,които пращат пари в България? Къде са най-престижните университети,клиники,строителни фирми,архитектурни посрижения? Къде са най-добрите и качествени коли,камиони,тв,телефони,битова техника, научни постижения? Къде ходят руските богаташи и децата им да живеят,учат и да се лекуват?
    Прост си Ганьо и за това си най-болен и беден в ЕС! НЕ ПЛЮЙ РЪКАТАкоято дава на децата и внуците ти!

    Коментиран от #79

  • 66 Кфкф

    10 8 Отговор

    До коментар #23 от "димитров":

    Не знам кой е , ама нищо не му се разбира.. толкова е хаотично и написано да не казвам как, че не става и за четене...
  • 67 Леле6677

    34 14 Отговор
    Какво сте се вторачили в Путин..... Нима при нас е всичко във цветя и сияем от щастие? За какво плачете на чужди гробища? Другите ще се оправят и разберат, а ние ще си останем същите непрокопсаници и ще се чудим на кой да се навеждаме?
  • 68 стоян георгиев

    17 19 Отговор

    До коментар #48 от "Хахаха":

    в русия се увива или затваря всеки дето има мнение различно от путин.медиите са негова собственност ,а копоите му следят всеки дето се опитва да каже че нещата не са така както твърди шефа на кгб.ако на теб ти харесва ти предлагам да се изселиш там .да се накефиш на свобода.смях!
  • 69 стоян георгиев

    21 18 Отговор

    До коментар #51 от "адвокат":

    руски знам добре,чета много повече от всеки трол руски саитове както и руска литература,а и руски журналисти,политици и интелектуалци.една част са покоиници за съжаление предвид руската свобода,други са в изгнание ,а трети са под постоянна репресия.свободни в русия са само гъзолизците на путин .те и са тези дето имат пара другата част от населението мре в мизерия и глад.
  • 70 ASD

    27 17 Отговор
    2019-2020 Русия ще увеличи значително приходите си от продажба на газ и нефт към ЕС и Китай. Руския бюджет е на профицит, а САЩ и ЕС са на дефицит. Въпреки санкциите руската икономика отчита ръст от 2%, а в някой сектори като земеделието има над 12% ръст.

    Русия има за цел потушаване на конфликти и запазване на мира, което и осигурява ръст в икономиката и засилване на въоръжението. От друга страна САЩ се опитват да подпалят навсякъде конфликти, защото ситуацията в икономиката им върви на все по-зле, а въоръжението им остарява и излиза от срок на годност, а новите им системи са по-лоши от старите.

    Така времето работи за Русия, а САЩ бавно но сигурно вървят към разпад, както и Англия.

    Коментиран от #72

  • 71 СТАРОТО

    17 21 Отговор

    До коментар #50 от "новинар":

    " за по малко от три минути ще стигнат руски ракети до целта си-да де, ама в това време американците трябва да спят а не да ЗАСИПЯТ с ракети цялата руска паплач- жалко ,че за обикновените руснаци това е последно действие!!!

    Коментиран от #82

  • 72 СТАРОТО

    18 13 Отговор

    До коментар #70 от "ASD":

    да им имам"лошата" икономика на американците хахаха а бе вие рускоплатени неграмотници -мислите ,ли,че някой ще се хване на евтините ви платени лъжи??? Този свят сега е много по реален отколкото тъй наречения "комунизъм" който ви се ще а ма и да стане такова "чудо" хаха вие глупаци пак ще сте бедни като църковни мишки.

    Коментиран от #78, #80

  • 73 MиГ 23

    13 6 Отговор
    Значи спред някакав Люксембургски съд е забранено да обиждаш.
    И не забравяй, че Путин е еврейн - Шаламов.
    На запад как живеят? Дават 40% от доходите си за наем. Свръх поляризация - Някой имат над 3000 апартамента / - в Берлин /, други нищо. Гр. Берлин има дългове 60млрд. евро., което е странно.
    В САЩ - 4% имат 70% от благата, 6млн. бездомни, около 15млн. - 20млн. необитавани жилища. Какво да говорим...........
  • 74 СТАРОТО

    12 15 Отговор

    До коментар #60 от "Баце":

    баце,виж сега-може и да сме много "бедни игладни" ама за канибализъм в България имало,ли е или да се е чуло ,че има ама в "братската ви Русия" има такива ИЗРОДИ! преди време ми попадна в мрежата снимка на семейство РУСКИ канибали там на масата им имаше в голяма чиния отрязана ЧОВЕШКА глава и на това отгоре гарнирана с някакви плодове- от снимката не се вижда какви са точно-може би ябълки или друга "гарнитура". Потърсете в мрежата и ще се убедите в истината ,ако руските хакери не са я изтрили до сега !

    Коментиран от #86, #99

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Роко

    15 16 Отговор

    До коментар #10 от "Финансист":

    Я пак не дължи Русия ли? Сигурно за това китайчетата колят и бесят в Сибир, а минималната заплата в Русия е на половина на най - бедната държава в ЕС. А Путин и шайката му заглаждат косъма за сметка на бедния руски народ
  • 77 1944

    13 9 Отговор
    вземайте си нискочелия макаров и паметниците и дим да ви няма.
  • 78 ариец

    8 9 Отговор

    До коментар #72 от "СТАРОТО":

    От злоба явно дрънчиш само глупости,друга работа нямаш ли си
  • 79 ариец

    10 7 Отговор

    До коментар #65 от "Дедо ви":

    ти си мислиш , че това богатство на западния свят е за всеки и рано или късно ще ни залее и нас...оптимист си,но си по-скоро будала,я размисли - ще ходим всички там на хубаво модерно,скъпо и ефективно,всички източноевропейци,всички руснаци,турци,румънци,украинци,пък тук какво ще оставим - ще изнесем капитала и работната ръка навън пък тук нека пропада и се руши всичко,нали всички искаме да ни е хубаво де,а какво ще оставим след нас - разруха ,та питам това ли е целта,но явно това е целта на запада - да ни примами нас,пък тук който остане - кучетата го яли!!! Не съм съгласен,трябва да се намери друг път,по този начин моментно си решаваме проблема,но утре той се е върнал двоен! Ето затова нямам нищо против запада и капитализма,но това е до време,за Източна Европа остава само разрухата! Това ли искате наистина? Не го ли гледате на живо навсякъде по източна европа,или не смеете да ходите никъде от страх да не ви изколят?Доволни сте само от това дето ви пее телевизора в хола ви? Много сте плитки и ограничени ,а не бива да е така!
  • 80 ариец

    12 9 Отговор

    До коментар #72 от "СТАРОТО":

    Ти ще си богат с твоите 10 хол евро в джоба когато се върнеш на село и всички мадами ще са твои,но като посвършиш парите и се наложи да ходиш в умния запад да бачкаш,че пак да забогатееш трябва да се ръсиш за наем 3 хил евро!!! Като си платиш такси и разноски след месец ти остават не повече от хиляда,започваш да ги къташ до следващата ти отпуска,която е догодина,за да се прибереш на село и пак да се правиш на вървежен,но този път мадами няма,останали са само бабите... Това ли смяташ за нормален живот - да храниш западняшки пенсионери,които пет пари не дават за теб и за твоите баби...И така докога питам?
  • 81 GG1989

    8 1 Отговор
    Никои няма интерес от ядрена война - всичко е за усвояване на средства.

    Бъдещите военни конфликти ще са до един локални, докато се разпределят свободните държави и сферите на влияние.

    При всяка една война се реализират яко кеш парички - американеца продава на агресора, а руснака на бедния местен. И накрая и двамата търговци пият по 1 голямо и си харчат парите.

    А, който търси конспирации и трета световна да заповяда да си излива помията.
  • 82 ариец

    10 8 Отговор

    До коментар #71 от "СТАРОТО":

    Ей,пич все ги ръсиш някакви,па не знаеш,че американците нямат ракети в обсег,за да "засипят" цялата руска"паплач"по твоите думи,ако си се информирал тогава пиши,не знам и защо обиждаш хора като ги наричаш паплач,даваш ли си сметка американците какво си мислят за такива като теб за тях ти си просто отпадък,не за мен,ти може да си всеки,но обиждаш наред,което значи,че нямаш знания и аргументи,важно е да отровиш опонента си,не с думи а с аки,ако е така ходи в тоалетната и не излизай от там никога повече! От другото ти мнение за неграмотниците - интересно мие да знам каква диплома е нужна,за да отида на запад да беля картофи,да копая дупки,да бера ягоди,да нося строителни материали,да кося трева,или за друга позиция,която местните западняци не искат да заемат? Не си мисли,че не съм бил на запад и не съм видял нещата! Или друго си е когато на село те знаят,че си завършил университет,но защото е провинциален и не може да си намериш работа,отишъл си по чужбина,за да се "реализираш",само и само да не се върнеш на село... Ах пълно е с отрепки ,и на всеки главата му е по различно му празна...

    Коментиран от #85

  • 83 Ако баба ти беше мъжка

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Да си "Гост"може и да си прост.
  • 84 Мафа Низакура

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "димитров":

    Как кой, той е СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТЕН.
  • 85 гост

    15 9 Отговор

    До коментар #82 от "ариец":

    Хубаво пишеш, макар и леко размито. Да те добавя: След 89-та Запада създаде условия да заграби най ценното на новата си колония България. Не е златото на Дънди, нито енергията на Мариците, нито територията - те са просто бонус. Открадна един цял народ, младостта, силата и бъдещето на България. Отделно от това подменя всички ценности, налага затриващи идентичността ни правила, развъжда алтернативно население, оглупява ни насила и т.н, и т.н. ... тръгнали да ми говорят за Русия?! Там да има нещо като гей паради, БХК, трети пол в училище?! "момиче, момиче, ДРУГО"?! Това са ВСИЧКИ, защитаващи убийците на България - "ДРУГО", но не и БЪЛГАРИ!!!
  • 86 Мълчанието на агнетата

    7 2 Отговор

    До коментар #74 от "СТАРОТО":

    "Потърсете в мрежата и ще се убедите в истината" ... Потърсих "канибализъм" , излезе ми "Ханибал". Истина ли е?!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 гост

    12 11 Отговор

    До коментар #87 от "Hunter":

    "Да живей България и EU" Да ти припомня ли един лозунг от вече не толкова близкото минало "КПСС, БКП - вечна дружба" или ако по ти харесва СССР и НРБ... само дето по онова време редовият българин беше пъти по-сигурен за живота си в собствената си страна, а не беше принуден да търси начин за съществуване в сегашното EU!

    Коментиран от #95

  • 89 ИВАН

    14 2 Отговор
    Благосъстоянието не се измерва с това - колко климатика ти духат на главата, колко скъпа ти е колата, и в какво "елитно" училище ти учат децата ... и колко перални въртят парцалите на жената ... предпочитам пеша, или с ефтина кола, да стигна до гората, и със вяра и надежда да вдъхна аромата на тревата

    Коментиран от #94

  • 90 Hunter

    8 10 Отговор
    Драги гост.Редовият българин се изучи само на кражба,което беше и за съжаление си остана национален спорт.Това е единственият занаят на който беше научен редовият българин след 1944г
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Стоян

    10 8 Отговор
    Ооо ти за нас ли се притесни бе казмак,що не се изнесеш в любимата ти Русия,върни си българския паспорт,щото от такива русофили (празни глави)полза България няма
  • 94 Стоян

    6 2 Отговор

    До коментар #89 от "ИВАН":

    Първобитния строй отдавна отмина бе брадчет, в 21век сме
  • 95 ДА ПИТАМ НЕЩО

    9 5 Отговор

    До коментар #88 от "гост":

    Ми как да търси работа в ЕС.като не ни пускаха да излезем от НРБ.те до Смолян изкаха открит лист издаден от МВРто да имаш,ама тея работи ги забравихте маи.

    Коментиран от #97

  • 96 ИВАН

    3 8 Отговор
    Хехе, първобитния строй като е отминал, значи ли, че хората не трябва да са щастливи ... едно време карахме дървени ски, или пък със шейни, но снега беше естествен, имаше буйни гори, непристъпни планини ... и какви жени ... :)))
  • 97 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #95 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Ами да ти отговоря, след като явно сам не можеш. Ако сега България предостави това, което имаше нормалният българин 70-те и 80-те година като социална сигурност, реализация, здравеопазване, образование и т.н. според теб колко българи биха останали е ЕU?! Точно затова нещо от гореописаното НЯМА бъдеще в страната ни. Затриват България, за да използват народа й. Или и ти си мислиш, че още сме в преход?!

    Коментиран от #98, #100, #106

  • 98 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    15 4 Отговор

    До коментар #97 от "гост":

    ако 70 те 80 те год бяха отворили границите на концлагера нямаше да остане и един нормален Българин освен ченгетата доносниците партийните мародери и общо взето държавата щеше да се разпадне

    Коментиран от #104

  • 99 Баце

    5 4 Отговор

    До коментар #74 от "СТАРОТО":

    Канибализъм в днешно време не е от глад. Такива случаи има и на Запад. Явор Даков е поогладнял и започва да обръща плочата.
  • 100 към#97

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "гост":

    Не казваш кои затриват България, защото не ти отърва. Вашите, вашите я затриват, тези с ракетите и примитивизма .

    Коментиран от #103

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 волен сидеров

    4 9 Отговор
    ей вий не разбрахте ,че запада с този Диф капитализъм свършва и загнива-колкото не го разбирате ,толкова Русия става по силна-отворете си очите и мислете с горните си глави....европа трябва да се промени тотални с онези брюкселски гълфони и от там нашите 240 идиота също промяна
  • 103 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "към#97":

    Много ЯСНО съм го казал, ама глухите и слепите нито виждат, нито чуват! ... А тия "вашите" дето ги казваш да прости изпълнители, нищо повече.
  • 104 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #98 от "БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО":

    Мммм дааа, всички инженери, математици, лекари, учители, икономисти и т.н. със собствени жилища тогава ( каквито бяха 80 % от българите) мечтаеха да бъдат кенефни чистачи, помощни работници и слуги, и да живеят под наем и на кредит, нали?! Странен идеал и представата за живота имаш! А сексуалното и моралното ти самоопределение как е? И то ли е пропито от западните ценности
    на милти-култи, джендър, третополови и либералните ЕС и "защитното" НАТО ?
  • 105 реалист

    10 2 Отговор
    Когато в Русия се върнат 10мил. руснаци и то богатите тогава ще се каже че там съществува демокрация Путин си е един богат олигарх и силов диктатор на принципа които не ме подкрепя ми е враг
  • 106 ДА ПИТАМ НЕЩО

    11 3 Отговор

    До коментар #97 от "гост":

    Каква реализация през комунизма бе човек,цялата икономика беше фалшива всичко беше на дотации,затова се срина тая куха система. Но случайно ако мн.ти либсва тоя (рай) Северна Корея те очаква

    Коментиран от #107, #108

  • 107 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #106 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Трудно ще разбереш какво ти говоря, след като ми отговаряш така. Доста са ти е объркана причинно-следствената връзка между минало и настояще. Голяма част от настоящето, новият морал и модел обаче обаче не можеш да ги препишеш на старият строй. Нито "съвместното мирно съжителство 500 години между българи и турци", нито Истамбулската конвенция, нито "момче, момиче, ДРУГО"... или и за това са ти виновни комунистите?
  • 108 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #106 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    "цялата икономика беше фалшива всичко беше на дотации,затова се срина тая куха система" Нещата са доста по-сложни и свързани от това, което можеше да разбереш. Само една препратка ще ти дам за прехваленият от теб запад и оплюването на миналото на България: дали ще можеш да направиш паралел между България и Детройт, и да дадеш пак същите заключения или ще ти е трудно? Предполагам знаеш за какво говоря, нали?

    Коментиран от #109

  • 109 ДА ПИТАМ НЕЩО

    8 1 Отговор

    До коментар #108 от "гост":

    Виж аз не отричам положителните неща на времето за което ми говориш.Само ако може да ми кажеш колко Американци и Западно Европейци избягаха при нас през онези години....отговор НИТО ЕДИН защо ли? И колко Източно Германци намериха смърта си на Берлинската стена в опит да я преминат...Отговор ХИЛЯДИ. В обратна посока НИТО ЕДИН защо ли?

    Коментиран от #110

  • 110 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #109 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    хахаха... Отново типичният за теб отговор! Ами ще ти отговоря в твой стил: Не са избягала заради границите тогава. Виж като паднаха границите колко англичани ни налазиха! хахахах ... и още нещо: "а total of 239 people died while trying to cross the Berlin Wall", но там драмата е друга. Бягали са не толкова от строя, колкото при семействата си.

    Коментиран от #111, #115

  • 111 ДА ПИТАМ НЕЩО

    5 0 Отговор

    До коментар #110 от "гост":

    Ми те другите нямаха ли семейства в ГДРто. А и друго да те питам ако може де. След падането на Берлинската стена силно развитото ГДР.защо не приобщи към себеси тотално загниващото ФРГ. Ами стана точно обратното и няма за щастие вече Варбург и Трабант

    Коментиран от #112

  • 112 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #111 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Както ти написах по-горе, нещата се прекалено сложни за да ти ги обяснявам в пост-два, а и както се видя с опита ми - ти няма и да ги разбереш. За теб нещата са първични и лесни, обясняващи се с две думи. За мен не е така, така че" Приятен следобед! Имам по-ползотворни занимания от образоването ти! П.С. Детройт?! Нищо не каза? Не знаеш, нали! Тогава как очакваш да разбереш, за както ти говоря?!

    Коментиран от #113

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Хахаха .... Не ставай по-смешен от колкото си! Ще ме просълзъш от съжаление. ;) Bye, хибриден!
  • 115 Я стига

    3 3 Отговор

    До коментар #110 от "гост":

    Глупости, семействата им можеха спокойно да ходят в ГДР от западна Германия, не ги спираха, защото искаха западната валута. Познавам хора, които даже специално се заселиха в Западен Берлин, за да ходят бързо да си виждат близките в Източен Берлин, които по никакъв начин не бяха пускани дори в България. Живял съм в Германия и имахме един техник от бившото ГРР и като го питахме не е ли идвал у нас на море, той вика " То беше само за ЩАЗИ и за някои избрани комундета" .Стига сте лъгали- здравеопазването се свеждаше до районния ти лекар/ зъболекар в поликлиниката и за да те прегледа друг трябваха връзки и рушвети. Много добре помня как пъхахме левчета по джобовете на медсестри (щото те държаха тетрадката за записване). Мисля, че тия дето възпяват соца, са били обгрижвани някъде специално, я в Правителствена, я в МВР- или МНО- болница, за останалите вълци ги яли, за спешната помощ да не говорим, моя приятелка лекарка си умря от кръвоизлив от язва на 38 години, а друга се обеси след престой в неврологична болница. Господ да ги съди лъжците, дето заблуждават малко хубаво се е живяло преди 1989-а ! Имаше повече убийства, загинали от катастрофи и самоубийства на възрастни хора с малки доходи от днес, но не се разгласявана.Зная го от човек, работил в пропагандния отдел на ЦК на БКП.

    Коментиран от #121

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 666

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Я стига":

    Разбрал си от ЦК на БКП,чушки си разбрал,ти си от тия селяни каде се спукваха от работа събота и неделя на село в домашната оранжерия,а от понеделник до петък си почиваха на държавната работа,недей да плещиш глупости,ами бръкни в джоба на доктора да видиш - не слушалка, а калкулатор..аман от такива - храни куче да та лае..... е това си ти.
  • 122 СТАРОТО

    0 0 Отговор
    "коментар" н е си
    добре с българския казва се "психически" а не ПСИХОЛОГИЧЕСКИ..... Неграмотници-няма ,ли найсетне да завършите пети клас,бре????
  • 123 гост

    1 1 Отговор
    "Господ да ги съди лъжците, дето заблуждават малко хубаво се е живяло преди 1989-а ! Имаше повече убийства, загинали от катастрофи и самоубийства на възрастни хора с малки доходи от днес". След като кълнеш така, дали пък сам не си вредиш? Сигурно е имало и много просеци и бездомници, но са ги криели, нали? Или направо са ги убивали, че да не цапат строя?! А сигурно и бедните са ги разстрелвали тайно и по същата причина, че да не ги видяат, как роеят по кофите?! А къщите по селата са ги правили с държавни пари, нали?! Те и колите са били пъти повече, а пътищата по-лоши (нищо, че са били нови), затова е имало повече жертви на катастрофи?! Всъщност дали пък не съм прав?! Все пак сме били 1/3 повече от сега?! ;)
  • 124 бббббб

    0 1 Отговор
    А ,за нашите доходи нещо да напишете?!?!?
  • 125 Киро

    1 0 Отговор
    Само дебили могат да се радват на наглото джудже.

    Минимална работна заплата в Русия: около 250 лева
    Средна работна заплата в Русия: по-ниска от България
    Покупателна способност: 11% по-ниска от България

    Нали бяхме последни в Европа бе, драги тролове, нали ЕС бил виновен, а Расия била богата и тн.?

    Кво стана?
    Мина 1989-та година, лъжите и глупостите колко добре сме били не вървят вече!
  • 126 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хахаха":

    И пак никой не смее да им натресе демокрация против волята им.
    Странно!!!
    Срещу Ирак, Либия, Сирия, Украйна, където нямаше армии влязоха като у дома си, а пук само се перят.
    Защо ли?
  • 127 ДОКО

    0 0 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК..УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА КАДЪРНО И РУСИЯ ДЪРПА НАПРЕД..НО САМО ЕДИН ПОЛИТИК Е ПРЕД НЕГО И СЕ КАЗВА ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО КОЙТО МОЖЕ ДА ИНТЕГРИРА РУСИЯ КЪМ ЕС СЛЕД КАТО СТАНЕ ПРЕМИЕР НА РУСИЯ ЩЕ ИЗСЕЛИ РУСНАЦИТЕ ДО ДВЕ КЪМ ГЕРМАНИЯ ДАНИЯ И ТАКА НАТАТЪКА ЗАЩОТО ПУТИН Е ВЕЛИК АМА БОКО Е БОГ ОСОБЕННО С ПОМОЩА НА ЦВИЧКО УШКО И ПРАВНОТО ЧУДО ЦЕЦКА КВАЧЕВА..