Last news in Fakti

5 Март, 2019 16:00 5 512 57

Ядрени оръжия на Балканите! Защо, г-н Паси?

  • ядрени оръжия-
  • българия-
  • сащ-
  • нато-
  • соломон паси

Защото не сте военен, а такива хора много леко оперират с понятия като ядрено оръжие, война и други

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов за сайта „Гласове“

Тези дни известен интернет сайт публикува изказване на бившия външен министър Соломон Паси: „Притеснява ме излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, нарушава се балансът. На Балканите имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на Студената война”. В изказването му са засегнати няколко момента: излизането на Русия от Договора за ракетите с малка и средна далекобойност (ДРМСД), нарушаване на баланса, нужда от ядрени оръжия на Балканите, гарантиране на мира така, както го правеха по време на Студената война.

Изказаното от г-н Паси ще се опитам да анализирам без привързаност към каквито и да било „фоби” и „фили”, включително и към него. Поради това няма да се спирам на въпроса коя страна как заобикаля ДРМСД. Заобикаля, но все още формално не го нарушава, което се отнася и за САЩ, и за Русия. Тук г-н Паси е неточен, защото или не знае каква е същността на военно-техническата страна на спора между двете страни, или преднамерено обвинява, без да има основание за това. И в двата случая изказаната идея не му прави чест.

След като няма развръщане на ракетни комплекси, въоръжени с ракети с малка и средна далекобойност, не може да се твърди, че има нарушаване на баланса. САЩ заявяват, че на полигона „Капустин яр” е дислоциран ракетен дивизион, комплектуван с крилата ракета 9М729 „Новатор”. Ако това е така, то е нарушаване на ДРМСД. Но САЩ разполагат с модернизирани спътници за оптико-електронно разузнаване КН-11,Block III „Improved Crystal” (или ”Ikon”). Те предават образ в реално време с висока разделителна способност, позволяваща да се следи дейността дори на отделния боец, да не говорим за машините от състава на ракетен дивизион.

На САЩ нищо не им пречи да покажат снимки на макар и отделни елементи от дивизиона. Но те не го правят, което означава, че нямат такава информация и следователно на думите им не може да се вярва. Поради това, щом няма развръщане на ракетни комплекси от този клас, не може изобщо да се говори за нарушаване на баланса. Ето защо твърдението на г-н Паси може да бъде резултат от неточно изразяване, което също не говори добре за него.

„На Балканите имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на Студената война”.

Кои страни от Балканите има предвид г-н Паси?

Нека тръгнем от Турция – на нейна територия имаше американско ядрено оръжие. Според интернет изданието Euractiv от 8 август 2016 г. САЩ са започнали да превозват авиобомби В-61 от авиобазата Инджирлик в базата за ПРО в Девеселу, Румъния. Пентагонът отказва коментар, Турция не реагира, а Румъния опровергава достоверността на публикацията.

Гърция имаше американско ядрено оръжие на своя територия, но САЩ започнаха да го изтеглят през 2001 г., вероятно поради ясната политика на страната в защита на националните интереси. През 2017 г. се появиха съобщения, че САЩ ще преместят ядрените бомби В-61 от Инджирлик в базата Араксос, Пелопонес. Гръцката общественост реагира бурно, а властите категорично опровергават събщението.

Засега нека оставим настрана Северна Македония и другите страни от Балканите, които са по-далеч от нас. Сърбия стана самостоятелна държава след разпадането на Югославия. В периода 24 март –10 юни 1999 г. самолетите на 14 страни-членки на НАТО осъществиха освободителната настъпателна въздушно-морска-космическа операция „Съюзническа сила”. Самолетите им извършиха 38 хил. бойни полети, от които 10 хил. бомбардировъчни. Изстреляни са 3000 крилати ракети и са хвърлени около 24 хил. авиобомби, част от тях снарядени с обеднен уран. Всъщност това е радиоактивен изотоп на уран 238, който след разрив на авиобомбата се разпрашава и радиоактивно заразяват местността - периодът на полуразпад на обеднения уран е 4.5 млрд. години!

Твърди се, че над територията на Сърбия са разпрашени 15-20 т обеднен уран.

Използването на обеднен уран е потвърдено от тогавашния официален представител на НАТО Джими Шеа и предизвиква силно безпокойствие в редица страни, включително и в Организацията по охрана на околната среда (UNEP) на ООН. Посоченото количество замърсява водата и почвата не само в Сърбия, но и в съседните страни. Установено е, че значително са се увеличили заболяванията както в Южна Сърбия, така и в Ирак, над чиято територия през 1991 и 2003 г. са взривени около 2400 тона такива боеприпаси. Днес смъртността сред населението на Ирак и съседните страни се е увеличила между 8 и 16 пъти. Нещо повече, в Италия заболяват войници, които са служили в Косово само три месеца. Такива случаи има сред военнослужащите и в други европейски страни. От 2018 г. в Сърбия подготвят съдебен иск към 14-те натовски държави, бомбардирали страната, за възмездяване на нанесените щети.

В Сърбия знаят всичко това и да се мисли за разполагане на ядрено оръжие на нейна територия, ако г-н Паси има предвид и тази страна, е просто нереално –

сърбите засега не желаят да чуят за НАТО. И са прави.

Защо привеждам тази информация? Защото искам да се разбере, че опасността от съвременните конвенционални оръжия е огромна, а последиците от ядрените е невъзможно да се опишат! Погледнете, г-н Паси, снимки от изпепелените Хирошима и Нагазаки и, ако не сте разбрали, ще разберете за какво става дума и до какво би довела вашата идея за страната ни.

Защо ви казвам всичко това, г-н Паси? Защото не сте военен, а такива хора много леко оперират с понятия като ядрено оръжие, война и др. Защото искам да разберете, че политически е много леко да обвиняваш, обяснявайки определен процес както ти е удобно или както ти е наредено, но има сериозни неща, с които дори на думи не трябва да се злоупотребява.

Излиза, че г-н Паси под израза „Балканите” има предвид България.

Знае ли г-н Паси как се гарантираше мирът по време на Студената война? Известен ли му е обемът на „ядрения меч”, който висеше над главите на хората от полуострова? Няма да изброявам силите и средствата, съсредоточени от двете враждуващи страни на Балканското стратегическо направление, защото те вече са минало.

Бих попитал г-н Паси: нима иска това да се повтори отново? Този път с разполагането на няколко десетки ядрени боеприпаса, да се изправим срещу ракетно-ядрена сила, с която дори САЩ не се решават да воюват открито. Знае ли той, че при евентуален конфликт Русия-НАТО още в първите минути ще бъдат унищожени важни обекти на наша територия, като предоставените безвъзмездно летища Граф Игнатиево, Безмер, полигона Ново село, Чаралица, базата на ВМФ Атия, ако бъде предадена на САЩ или на НАТО. Те могат да бъдат неутрализирани с конвенционално оръжие, но ако на тях или на друго място има складирано ядрено оръжия? На какво ще заприлича тогава родината? Такава участ ли готви той на хората, гласували му доверие преди време да ръководи международната й политика?

Идеята на г-н Паси е очевидно неразумна.

Впрочем защо пък да е неразумна? От гледна точка на престиж, нали сме лидер на Балканите, не може в Румъния да има ракетна ПРО база и в нея може би авиобомби В-61, а при нас да няма. При това като съюзници на НАТО защо да не приемем ядрено оръжие и да не привлечем с това към себе си няколко самолета МиГ-31К с ракета „Кинжал” или пък няколко крилати ракети 3М14 „Калибър”? Трябва да сме съпричастни. Дори можем на бъдещите ядрени специалисти от САЩ да предоставим безвъзмездно няколко плажа на морето или пък, например, Банско. Нали и те ще са съпричастни към

нашата безопасност, която ще бъде осигурена при необходимост чрез боеприпаси с обеднен уран.

Но това вече са подробности.

Възможно ли е все пак г-н Паси преднамерено да провокира реакцията на обществеността, имайки предвид някакъв не толкова отдалечен във времето план? Не казвам, че някой му е възложил такава задача. Не, но напълно е възможно.

Бих напомнил на г-н Паси, че играта с огън е опасна, особено с ядрен.

Все си мисля, че изказаната идея е в разрез с авторитета на г-н Паси като сериозен политик, независимо по какви подбуди я оповестява. Навярно ще бъде добре да обясни на българите, че това е грешка от негова страна и дори, напротив, че е яростен противник на „ядрена” България. Защото на грешката има и прошка! В противен случай остава неприятното чувство за липса на каквато и да е заинтересованост към съдбата на България. Или може би тя не е негова страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    12 136 Отговор
    Мразя евреите ама тоя си е пекън човека.
  • 2 гер

    161 4 Отговор
    Пасито си е паси, научен е да пасе. Проверявайте ги при психиатър
    преди търсене на мнението им.
  • 3 не син

    154 4 Отговор
    Да коментираш Паси е загуба на време !
  • 4 гост

    120 3 Отговор
    Хубав чифут няма. Четете Талмуда и ще разберете кои сме за тях. Аз не можех да повярвам в тази лудост, но е писано черно на бяло.
  • 5 Зайко Байко многознайко

    145 3 Отговор
    Паси, в първата десятка в плеядата на предателите на България.
  • 6 миш

    74 1 Отговор
    А,има ли нещо против да е руско, то ще свърши същата работа и друго тоя какво работи в България.
  • 7 Зигмунд

    112 1 Отговор
    Гадното еврейче иска България да стане плацдарм за руските ракети. Гнусен българофоб.
  • 8 Само питам

    3 65 Отговор
    А дебила, който призова в писмо да Медведев да насочи руските ракети в София посочвайки точния адрес, за него какво ще кажем? Дебили много, да не им обръщаме внимание. Въпреки, че в русия дебили от думата са заплашвали България и Запада. Да споменем и Дмитрий кисельов, който през 2014 година обеща Русия да превърне западните столици в ядрена пепел а преди дни показа и целите на руските хиперзвукови ракети в САЩ.

    Коментиран от #11

  • 9 От далеко

    83 0 Отговор
    Г-н полковник, адмираций за Вас !!!

    Коментиран от #40

  • 10 Шалом

    107 0 Отговор
    Няма как евреин да работи за благото на друга държава.
  • 11 Злобюл

    62 1 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Могат да си го позволят хората, заплашват. И явно имат на какво да стъпят, за да заплашват. Като гледам, още никой не им е скочил да се бие с тях, макар това да е сама страна срещу половината свят - целия ЕС и прехваления САЩ. Коментари са излишни, ясно е колко са им топките на натовците.

    Коментиран от #14

  • 12 Citizen X

    50 1 Отговор
    Системи за отбрана да, но ядрени оръжия е мноого прекалено.!
  • 13 Иванов

    40 12 Отговор
    България трябва да разполага с ядрено оръжие, но българско, а не американско. За самозащита от комшитата, като ги стегнат фесовете.

    Коментиран от #43

  • 14 Само питам

    2 31 Отговор

    До коментар #11 от "Злобюл":

    Заплашват, но ще ядат тоягата.

    Коментиран от #15

  • 15 Злобюл

    32 1 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Те от както се помня все ще я ядат тая тояга и все нищо не става. Хайде, кога ще погледам малко джумбуш, как ядат тоягата?

    Коментиран от #19

  • 16 666

    48 3 Отговор
    аз не мразя евреите но този соломон паси го ненавиждам защото е болен с главата и харесвам жена му която той не може да задоволява сексуално.искам да се грижа за нейното сексуално задоволяване.соломон е евреин а евреите са многополови изроди.джендъри и т.н.затова жена му е жадна за секс.
  • 17 паси росно

    43 2 Отговор
    Този и Роско всъщност искат Страпон ракети, но за да ги получат трябва да докарат ядрени на наша територия ! А това, че ще станем автоматична мишена за руснаците тях не ги брига важното е да си получат страпоните !
  • 18 Гост като гост

    49 2 Отговор
    Изразеното в тази статия на о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов, ясно и красноречиво говори, че на "ЕВРЕИНА" Соломон Паси каквото и да му се обяснява, той си мисли за пари. Затова се чуди какви глупости да говори.
    Мойте уважения към него г-н Паси ама нямам думи за тия глупости
  • 19 Само питам

    2 40 Отговор

    До коментар #15 от "Злобюл":

    Значи нищо не помниш. как се разпадна съветска русия? Колко територия загубиха, не е ли голяма тояга според теб? Сега следва нова серия.

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Справедлив

    57 2 Отговор
    Разстрел....незабавно разстрел за този"човек"който иска да ни направи да сме цел за руските ядрени ракети------
  • 21 SS3Pc28H

    29 2 Отговор
    Абе Пасатор тихо вече....
  • 22 стига простотии

    49 2 Отговор
    Паси е преди всичко слуга на НАТО и интересите му! Това, какво ще стане с България, като евентуална мишена на ракетна атака, изглежда не го тревожи. Може би, той ще получи предварителна информация за да се скрие в някой от натовските бункери...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Така

    54 2 Отговор
    Прав е коментаторът. А относно антибългаринът соломон паси /с цел не ползвам главни букви/ мога да кажа, че винаги като го видя започва рязко да ми се повръща.
  • 25 Идиот....си

    45 2 Отговор
    Мони-откровенно споменаваме в момента с приятели твойта рода до девето коляно...-ама толкова цветисто и от сърце- че чак бирата ни се вгорчи. Това е общо взето мнението на повечето Българи за теб.
  • 26 ГНЕВЕН

    43 2 Отговор
    Същият като Чехльо-как ги носи такива медузи земята Българска незнам.
  • 27 Абе Пеп..нчо

    22 5 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    Розови джендърски сънища.Рашаните си извадиха поука-..А ти не се напъвай толкова,че ще поцепиш прашките.

    Коментиран от #28

  • 28 Само питам

    1 34 Отговор

    До коментар #27 от "Абе Пеп..нчо":

    Никаква поука не са си извадили блядухити бе Путинчо. Стой, та гледай, как сами ще се избиват след време.

    Коментиран от #29

  • 29 реалито е такова

    30 4 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Абе засега краварите се самоизбиват по-удачно от рашаните-факт

    Коментиран от #33

  • 30 БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО

    4 45 Отговор
    Все си е друго България да е ядрена сила Само нац предатели не искат силна България Браво на Монката Паси
  • 31 Злобюл

    31 4 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    То по този критерий ние сме най прецаканите - един куп изгубени територии. Русия си е Русия, тези, които се отделиха от СССР бяха автономни републики в състава на съюза.

    Коментиран от #32

  • 32 Само питам

    4 23 Отговор

    До коментар #31 от "Злобюл":

    Изобщо не си в час, а и не познаваш историята. На практика нищо не сме губели. Македония и Егейско Тракия са били съвсем да кратко български. А блядовете губят много. Републиките не са автономни а са били векове или десетки години част от руската империя.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 патриотъ

    29 2 Отговор
    Идиота паси първо трябва да се обеси за топките/ако има такива/,а после да му се дава думата!
  • 35 НАТОварен с мисли

    27 2 Отговор
    Каква е разликата между проф. Исак Паси и отрочето му Шаломон Паси? Първият беше виден интелектуалец, а вторият стана подлога за прокарване на чужди интереси.
  • 36 Голем смях

    4 15 Отговор
    Ти какво предлагаш?НАТО да нападне Просия ,за да докаже силата си ли?Без употреба на ядрени оръжия с Просия е свършено до месец.После НАТО трябва да отделя милиарди за окупационни войски и да храни 130 млн. гладни русопитеци.И за какво..Да докаже сила..Силата се доказва със силата на икономиката и стандарта на живот на населението.Със силата на здравеопазването,силата на заплатите ,силата на пенсиите ,продължителността на живота и силата на образованието..Природните богатства на Просия се търгуват на световните борси и цените се диктуват от Силните икономики.Там си ги вземат без война и жертви.Богатия не иска война,а да си живее животът.Бедния е опсен,че няма какво да губи.

    Коментиран от #42

  • 37 Гост

    14 1 Отговор
    … то се знае на кого служи г-на Паси...
  • 38 Националист

    14 2 Отговор
    Ами Пасито е станал ортак на дявола, двамата много си допадат един на друг. Та сега имат нужда от ядрени оръжия на Балканите и двамцата и те както обикновено ни желаят само доброто и нищо друго.
  • 39 Националист

    18 2 Отговор
    Тоя без референдум ни вкара в НАТО, което обезоръжи армията ни, защото само така нашата сигурност щяла да се засили. Сега талебаните и ислямските джихадисти са по-добре въоръжени от нашата "натовска" армия. Бог да пази България, да не бе султан Ердоган да не го удари съчмата в главата и да реши да възкреси Османската империя, че няма кой да му спре ордите и за два дена.
  • 40 Стикс

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "От далеко":

    Браво на полковника! 🇧🇬 Адмирации за този истински българин! А предателят "евреин" Паси е готов за бъдещето Белене! 👽 Евросволоч! 🤪
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гостъ

    4 11 Отговор

    До коментар #36 от "Голем смях":

    Много точно си го написъл,на никого не му трябва да напада и след това да храни 150 мил. гладни алкохолици!Войната е само в главите на изперкалите от пиене на антифриз и бояршник алкаши и Жужето ги използва за да си пълни гушата и на олигарсите около него!
  • 43 Знам знам🙄

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иванов":

    България е доказано от страните с така наречен ядрен потенциал. Незабрявайте че имаме 3 работещи ядрени реактора, от които един работи само с научна цел. Пояснява какво е страна с ядрен потенциал. Това е страна която на базата на ядрената си промишленост е в състояние да произведе ядрено оръжие от един или друг вид. Такива са много. Проблемът обикновенно е как това оръжие евентуално да бъде доставено до целта. Примерно за България се смята че до две седмици може да произведе артилерийски снаряд с обсег 15 км. А до два месеца и достатъчно добра ракета на база на ПВО наличните системи с обсег до 300км.
  • 44 четете неграмотни комундета

    1 7 Отговор
    Путин и Медведев са Евреи чистокръвни по майчина линия Монката Паси за разочарование на червените Джендъри не е Евреин по законите на еврейството по баща не се признава еврейството
  • 45 Тити

    10 0 Отговор
    Много просто той е на американска служба.Вашингтон му плаща най-малко 10000 долара,под различни форми.Нали трябва да си оправдае мангизите,затова се плюнчи и лае.Гнус ме е от този тип.Баща му беше ортодоксален комунист.
  • 46 Тити

    9 0 Отговор
    Много просто той е на американска служба.Вашингтон му плаща най-малко 10000 долара,под различни форми.Нали трябва да си оправдае мангизите,затова се плюнчи и лае.Гнус ме е от този тип.Баща му беше ортодоксален комунист.
  • 47 Моята версия

    10 0 Отговор
    Предлагам да се направи анализ на имотното състояние на обкръжението на Паси. То бива бива лобизъм, ама никой не го прави без пари. Току виж ракетите тук усмирят не Русия, а Турция - най-големия бъдещ враг на израилчо
  • 48 Моята версия

    9 0 Отговор
    Соломончо, ти си срам за учителската гилдия. Математиката ти стига само да смяташ богатството си.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Грую

    8 0 Отговор
    Соломоне ти хубаво мислиш за ядрени бомби ама гледай да не ги набара Куневата, че край и с бомби и с централи. Ще им види сметката за отрицателно време да знаеш!
  • 51 Joe Black

    11 0 Отговор
    човека казва това което му е набито в еврейско-американската празна манерка. Такива промити мозъци /Плевню включително/ вече с лопата да ги ринеш, те са плод на демокрацията на сащ с малко помощ от цру и други подобни перални на мозъци. Имаме си поговорка, че където е най слабо там бие! Малкото мозък лесно се промива.....физика :)
  • 52 ТУПАН

    15 0 Отговор
    Не му ли виждате физиономията на тоя пудел долен лизач на господарите зад океана.При всяка власт такива са си добре .На времето баща му комунист антифашист сега тоя натовец.Напред с крадлата Поптодорова ще пребъдеме.
  • 53 Ххх

    8 0 Отговор
    Такива 👬нетрябва да се допускат в публичното пространство!....
  • 54 Стар евреин

    5 0 Отговор
    Този боклук Паси не е евреин.Ако беше такъв,щеше да се пазари когато ни продаде на НАТО.
  • 55 oko

    1 0 Отговор
    bALKANİTE DOSTATIÇNO DOBRE SE SAMOUBİVAT ...İ BEZ YADRENO ORIJİYE samo vreme dayte i tolkova VELİKİ...İDEYİ İ UTOPİYİ..İ MNOGO MIRZEL...MNOGO PRAZNİ "ÇENETA" NAY MNOGO ŞUM İ PRAZNİ PRİKAZKİ İMA V PAPAGANO NO E NAY LOŞİYT "LETETS" NAY DOBRİYAT LETETS OREL İ SOKOL NE GOVORİYAT SAMO EDİN PİSIK PREDİ ATAKA İ....SMIRT...SLED SEKUNDA....GOVORİ RAB BOJİ GOVORİ İ KVİÇİ....NO NE LETİ.
  • 56 Националист

    3 0 Отговор
    Защо ли? Защото с дявола е станал ортак. Тоя нещо добро за България направил ли е?
  • 57 Тракиец

    1 0 Отговор
    Това изчадие чифутско е Паси,антибългарски,антиславянски,елемент който работи за пълното унищожаване на БГ.