Last news in Fakti

22 Март, 2019 19:00 8 236 44

Пред самовзривяване

  • герб-
  • бойко борисов-
  • цветан цветанов-
  • артекс

Появи се чудесен повод Цветан Цветанов да бъде плеснат през ръцете

Пред самовзривяване - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спорно е дали имотните страсти на Цветан Цветанов ще му изядат главата, но все пак се появи чудесен повод зам.-председателят на ГЕРБ и вечен шеф на предизборния щаб да бъде плеснат през ръцете. Фактът, че си е купил луксозен апартамент с личен ВИП асансьор на доста по-ниска цена от пазарната, няма как да не е станал известен на когото трябва още през юни 2018 г., а огласяването му сега няма начин да не изглежда пряко свързано с изборите. Ударът по всемогъществото на Цветанов, който владее парламентарната група и местните структури, е нанесен само два месеца преди вота за Европейски парламент и броени дни преди представянето на партийната листа. Или, казано по-просто, „това, което имаме като ситуация“ го лишава от възможността да упражнява контрол в ГЕРБ „на 100 процента“.

Иронията е, че отново имотен скандал попречи на Цветанов да стане президент (благодарим ти, Господи!) и през 2011 г., въпреки че кандидатурата му беше обявена лично от Бойко Борисов повече от година преди изборите (2 май 2010 г., в интервю за в. „24 часа“). Шестте апартамента, купени с пари „от тъстовете“, се оказаха препъникамък пред амбицията му да влезе на „Дондуков“ 2, който той трудно преглътна. Нещо повече – когато неговата кандидатура отпадна и почти в последния момент беше издигната тази на Росен Плевнелиев, точно Цветанов прояви отмъстителност, и то с риск да повлече към дъното цялата партия. В качеството си на председател на предизборния ѝ щаб той подло натопи Плевнелиев, че му е бил искан подкуп от 500 000 евро, за да прокара проекта за Бизнеспарка в столицата, но не е сигнализирал прокуратурата, което също представлява престъпление. И тъй като ставаше дума за изваден от гардероба случай от 2007 г., когато в София кметуваше Бойко Борисов, ударът несъмнено беше прицелен към лидера. Общинските съветници, за които междувременно се появиха слухове, че са изнудвалите бъдещия президент, пък се оказаха от… ГЕРБ. Наложи се Борисов хем да защити кандидата си с това, че „няма полицейско мислене“ и по тази причина не му е хрумнало да подаде сигнал, хем да удари рамо на Цветанов, подкрепяйки тъкмо неговата теза за директно искания подкуп. Ако той, Бойко Борисов, като кмет бил знаел навремето, че общински съветници са притискали Росен Плевнелиев, щял да се намеси и „да ги закопчае“- това в общи линии гласеше обяснението му, след което скандалът лека-полека изтече в канавката.

Припомням това, защото за пръв път вътрешен министър, който за пръв път беше и шеф на предизборния щаб на управляващата партия, за пръв път толкова открито „стреля“ по своя началник. Интригата на Цветанов беше сигнал, че в ръцете му е бил концентриран страховит властови ресурс и той може да си позволи да играе много грубо. Но явно знаейки с какъв арсенал разполага, Борисов не само не се освободи от него, а и затвърди позицията му на „дясна ръка”, макар Цветанов междувременно да беше подсъдим по две дела и обвиняем по трето. Впоследствие той дори беше преизбран за негов заместник и продължи да отговаря за структурите и за парите на партията, което на практика означаваше, че отново ще я владее.

Почти невъзможно е да си представим, че КПКОНПИ, да речем, ще открие нещо нередно и в сегашната имотна врътка, при която шефът на ПГ на ГЕРБ е купил цял етаж в скъпа кооперация на 4 пъти по-ниска цена. Така или иначе обаче, Цветанов ще има дълго да се обяснява по този сюжет, защото съмненията около сделката бодат очите. Ясно е, че плащайки малко над 600 евро на квадрат за имот в луксозна сграда, чийто квадратен метър може да достигне до 3000 евро, той или е получил „подарък“ от фирмата, или е платил много по-голяма сума. В първия случай, както обясниха експерти от „Антикорупционния фонд“, биха били нарушени етичните норми от правилника на НС, съгласно които народният представител не би трябвало да „допуска да бъде поставен във финансова зависимост или друга обвързаност с физически или юридически лица“, нито може да получава подаръци над 1/10 от месечната си заплата. Във втория случай пък страните по сделката биха нарушили чл. 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, според който при изповядване ѝ декларират пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е реалната.

„Омръзна ми да се обяснявам в публичното пространство за шест апартамента и какви ли не щуротии“, изплака Цветанов, но още е рано да му омръзне напълно. Доколкото пак той беше в основата на скандала с първоначално отхвърлените преференции по договорка с ДПС, а след това и в онзи с амнистирането на дългове от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство, изглежда на друг му е омръзнало далеч повече от прекомерните амбиции на заместника и със сигурност ще се възползва от повода да се освободи от него И ако навремето Андрей Райчев разправяше, че отвинтването на Цветановата глава трябва да е като на мина от сапьор – много бавно, защото всяка секунда държи смъртта на партията в ръцете си, нищо чудно имотният удар скоро да бъде последван от още шамари, докато с отвинтването най-сетне се приключи.

Е, възможно е и да сме прекалени оптимисти, защото Борисов надали не си дава сметка, че е като д-р Франкенщайн, и тъкмо чудовището, което създаде, ще го преследва и унищожи. Добрата новина обаче е, че и без активната му намеса това неминуемо ще се случи, тъй като клиентелистката структура, която представлява партията му, все някога ще се самовзриви. „Партията е на Цветанов“, обича да казва лидерът-премиер, та и краят ѝ ще се дължи на олицетворяваната от Цветанов глупост, примесена с алчност и най-вече пълно самозабравяне. До степен, който да го направи особено жалък, в каквото отдавна започна да се превръща и самото ѝ управление.

Автор: Любослава Русева

Източник: "Редута"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМЕРШ

    129 3 Отговор
    Цветанов спешно заминава за Вашингтон за молитвена закуска?!!!!
  • 2 AmiX

    122 5 Отговор
    Сбогом!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Главата не е за украса

    136 4 Отговор
    За всичките им кражби и далавери, ако няма активни присъди, ние трябва да ги качим на въжето!!!

    Коментиран от #43

  • 5 акодовсекилошгерберастзастанеощеедин

    105 3 Отговор
    Най-логичното е да си подадат ОСТАВКИТЕ или пине по едно сепуко да си направят, но не това са ГЕРБЕРСТИ нагли додоказване на противното !!!
    Цветанов сега пак е отишъл на закуска в Америка да се моли да му се размине, а каква ще е цената за това ми пи-скъпи самолети напр. !?!?
    Едно не може да се отречена Борисов, че създаде перфектната групировката ГЕРБ и задмина всички от преди вис, мис, сик,мик и т.н.

    Коментиран от #38

  • 6 Batushka

    94 2 Отговор
    Абе не знам ....знаете ли ,че днес е сбора на В.Търново ако бяхте там да видите какви хора преобладаващо се шляят по мегдана щяхте да си купите еднопосочен билет ...а и апартаментчика също бил почетен гост и реч държал на тия избиратели...на тоя прост народ му е малко това което се случва...

    Коментиран от #10

  • 7 студент пита

    86 2 Отговор
    - г-н Цветанов, премиерът вижда Пеевски в огледалото, а вие какво виждате ? отг. - Колко кв.м. е огледалото ?
  • 8 Цеко овчарят

    105 4 Отговор
    Този има повече апартаменти, отколкото армията самолети.
  • 9 СМЕРШ

    98 2 Отговор
    Боко заложник на Цвъки, факт!
  • 10 Циганизация

    74 4 Отговор

    До коментар #6 от "Batushka":

    Тъмнозелени ли бяха ? Ми то това си е електората, които ГЕРБ внимателно и последователно си отгледа, неграмотен и тъп, но устоичиво размножаващ се ! Само така могат да удържат властта докато приключат потоците по европрограми и фондове, а после кои от къде е ...хитрите по вилите си в Испания, по-тъпите във вип жилищата си зад телени огради и камери по "елитните" софийски квартали и те така ! ЮАР !

    Коментиран от #11

  • 11 Batushka

    61 1 Отговор

    До коментар #10 от "Циганизация":

    Че имаше цигани имаше ама повечето бяха българи с анцузи и тъмни очила....абе притесних се ...

    Коментиран от #13

  • 12 Цецо крадецо

    90 1 Отговор
    ГЕРБ - ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ОГРАБВАНЕ НА ЕВРО ПАРИ !
  • 13 по 30-ка на калпак

    40 2 Отговор

    До коментар #11 от "Batushka":

    Бойните редици на ГЕРБ, сигурно с добра оферта са изпразнили фитнес залите и кафенетата са опустели ? Кой не скача ....
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 77 Отговор
    любослава е нагъл манипулатор. Може би школована? Българите в България за 20 години много напреднахме в разкриване на всякакви фарисейщини. Статията можеше да има голям ефект преди 10-15 години.
  • 15 Зайко Байко многознайко

    51 3 Отговор
    Наглият каунЬ от партията ГЕПИ , не ме очудва състезава се с Тиквоций Едно. Скоро може да си купи нещо по-така в Барселона, където ще изкарат старините си, ако разбира се тука не ги пребият със сопи преди това. Мерзки и нагли крадци при това " изрядни"😡👉👌 Добре е да се концентрират в т.н. герберастки общежития от високо ниво, после ще ги отлавят по-лесно. Важното е дали ще сме живи да видиме. Дядо ми Мъдрият заек обичаше да казва:" чедо не ти трябва да членуваш в никоя партия, тези са днеска утре са други, жалко не можа да види, как събориха комунет. Аз съм убеден, че това ОПГ ще ни напусне много скоро и на всичкото отгоре ще съм свидетел.
  • 16 Така е

    45 5 Отговор
    Едва ли ще са наказани. Живеят си живота а ние се блъскаме от работа и накрая ни бият полицаите и ни арестуват за нищо. Няма ли някаква друга система. Да се махнем от демокрацията. Искате ли ние народа да се сформираме и живеем заедно в една сграда и да комбинираме доходите си и да живеем като царе? Ко ще кажете не е лоша идея.
  • 17 облагите на властта

    78 2 Отговор
    За щастие, новината за апартаментите се появи в "Свободна Европа". Медия, която няма как да припишат на БСП или руските хакери! Но е показателно, че в нито една наша медия преди това не беше писано нити ред! Такова затъмнение не е имало и при тоталитаризма! Големият проблем е, че апартаментът вероятно е "откупен" с лобистки закон в полза на фирмата-благодетел!
  • 18 стар варс

    47 4 Отговор
    цвъкиджаба, бацеджаба, цацаджаба, дебелянджаба... край нямат гнусотиите. време е да метем обора.
  • 19 рефер

    12 44 Отговор
    Цветанов е пич, не моете се мери с него по почтеннност и родолюбие, само по предателство и злодейство го превъзхождате.
  • 20 Batushka

    24 4 Отговор
    Сега се загледах в снимката ...ми цивилизация ...хаххахх...Макрон такъв бил ,онакъв ...Меркел не струвала ,ама аз такваз снимка тяхна не съм виждал.... хахахах ....НАРОДЕ????? ХАХАХАХ...

    Коментиран от #22

  • 21 чудомир

    57 3 Отговор
    Няма лошо , че Цветанов си купил апартамент , той може и дворец да си купи , стига да иска . Има неща , които са много по лоши че той предаде Родина и родители , и затова хората няма да му простат!!!
  • 22 Реалист

    3 18 Отговор

    До коментар #20 от "Batushka":

    Ми щот не си си мил очите сутринта или нямаш огледало у вас. Тогава и кошмари можеше да имаш...
  • 23 Хората

    41 2 Отговор
    Господин премиер ясно си личи корупцията веднага да му бъде поискана оставката. Народът ви не е глупав и знае че е прокаран закон и това е подаръчето. Оставка.

    Коментиран от #30

  • 24 боцмана

    42 1 Отговор
    Цецко с радост очаквам новината , че си се нанесъл в най новата си придобивка , два на един без комин в строго официално дървено пардесю , амин.
  • 25 Герб

    35 2 Отговор
    Нека партията се отлъчи от него, оставка господин цветанов оставка.

    Коментиран от #28

  • 26 гост

    34 1 Отговор
    Ехааааа, цвичката с негов асансьор... Малйййй като някъв милиардер. Откъде тия кинти бре?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 21 Отговор

    До коментар #25 от "Герб":

    Бойко Борисов ги изработи всичките кукловоди и се промуши през „иглени уши” . Ето за това ги е яд, най-вече на себе си, че проспаха и подцениха „бодигарда на бай Тошо”, а всъщност ръководител катедра в академията на МВР в Симеоново . Кукловодите се усетиха и заеха всички капии. Така че и дюшеш да хвърляш, друг да не може да се промуши. В държава като нашата, където трима комунистически министър председатели са били офицери от Лубянка, московската агентура е проникнала до всички нива. По тази причина трудно се намират ръководни кадри. Ясно е като бял ден, че целта е Борисов да бъде изолиран от другите в ръководството на ГЕРБ....
  • 29 Колю Парамов

    4 26 Отговор
    аЛО ДРУГАРКЕ , ТИ ОТ КЪНЧОВЦИТЕ ЛИ СИ. кЛИЕНТЕЛИСТКА СТРУКТУРА , КОЯ БЕ МИЧЕ , ТОВА ДА НЕ Е БСП С БЕНЧО САМАРЯНИНА С РОЛСА / ПОНЕЖЕ БЕНТЛИТО МУ СЕ СТОРИ ЕВТИНО / И МИТЬО ОЧИТЕ . Я стига с тези апартаменти ,че ставате смешни . Тарикатите опоскват държавата с милиони и милиарди , тръгнали да светят на хората за колко са си купили това и онова. Това да не ти са държавни имоти . Кат си толкова загрижена ,що не се разтършуваш да видиш кой се е облажил от общественото богатство . Това да не са ви държаваните апартаменти раздавани от ЦК на свойте хора и специалното обслужване на Президеншата любителка на екскурзийки и пацулански гафове. Слон в стъкларски магазин. Знаеш ли как ще ви развалим седянката.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Театър

    23 2 Отговор
    В БГ управляват Сульо, Пульо, Атанас и аз повече от 74 години. За това сме на това дередже. България никога не е губила война но политиците са я предавали многократно. За това който иска да гласува за тази измет или да се противопоставим.
  • 32 Фрг

    36 0 Отговор
    Какъв звучен шамар забиха на нашите политици, пускайки пак на български Свободна Европа, след като я бяха спряли преди много години. Дали го разбраха?!? И никой не коментира този факт!
  • 33 Авиатора

    13 1 Отговор
    ЕСЕ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ДИОНИС

    29 1 Отговор
    Цвъки така е хванал тиквата за топките ,че а е гъкнал , а е стиснал!!!!!!!!!
  • 36 панчо виля

    20 1 Отговор
    Авторката на статията съвсем вярно е доловила че отдавна Цвъки е сложил ръка на партията и самозабравил се от многото власт, върти собствена политика без да пита Бащицата, с което поставя последния в критични или глупави ситуации. Отколешна е мъката му по подминалото го президентство и не е случаен нито номера скроен на Плевнелиев, нито злорадството му при издънването на Цецка, нито пък личната тотална война която води срещу Радев. Безсилието на Буда да озапти самозабравилия се физкултурник неизбежно ще му изяде главата. Интересно ми е сега при това нечувано самозабравяне на гербавия елит каква ще е позицишта на Волен, на Марешки, на купените седесари в гражданската квота на ГЕРБ ще проявят ли възмущение, потрес и съвест да отрекат подкрепа на тази воня. Чудя се и какво прави Корнелия и БСП? Дали са в ступор от безмерната наглост или спят? Защо мълчат и не се възползват от ситуацията за да изкарат народа на улицата за да пометем тази сган?
  • 37 Сандокан

    18 0 Отговор
    Той просто е солидарен с българският народ защото живеят в панелки, а можеше да си купи замък например ......това ако не е саможертва!
  • 38 панчо виля

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "акодовсекилошгерберастзастанеощеедин":

    Покрай основната новина за корупционната схема на Цвък, някак незабелязана остана вторичната новина за довереника му получил двата му апартамента дадени за смяна срещу новия. Не мога да си избиш от главата факта, че този юнак е компютърджия, че е бил основна фигура в предизборните щабове на Цвъки при многобройните изборни победи на ГЕРБ, че след уж оттеглянето му от предизборния щаб е възнаграден с изключителна заплата в РВД и че точно той влиза във владение на апартаментите на Цвъки в същия ден и при същия нотариус когато се изповядва сделката на Цвъки. Това говори за особена връзка, зависимост и заслуги към гаулайтера на ГЕРБ. А какви може да са тези заслуги е достатъчно да се съберат изброените факти заедно и извидът ще си дойде сам. Втази връзка е и опитът да се пробута нов изборен закон при който възможностите за компютърно манипулиране на резултата са безкрайни. Е сега е на ход прокуратурата ако има топки и не е обяздена.
  • 39 ШАШО

    22 1 Отговор
    ЦЦ се изстреля като костилка от ду*е към началниците от Вашингтон. Защо ли? Май ще пита защо финансирана от ЦРУ организация му подля яко водица и ще хленчи да не изкарват още кирливите му ризи. Че е нагъл и алчен си го знаеме, ама друго е отвъд океана да си му го кажат.
  • 40 Гостъ

    16 1 Отговор
    Каквото и да стане аз ще го запомня като Цецо - небостъргача.
  • 41 Пепи

    15 0 Отговор
    Много добра статия
  • 42 патриотъ

    5 0 Отговор
    Идиота цц искал и извинение,егати нахалника!Ще ти се извиним все някога,бъди сигурен!
  • 43 Минчо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Главата не е за украса":

    Никога няма да стане.......... След месец ще бъде забравено защото друг наш държавен глава ще згафи и погледите ще се насочат към него. Тез управници умно са нагласи ли как да не могат да бъдат премахнати до края на дните си те ще са управниците на България примерете се със това
  • 44 някой

    1 0 Отговор
    замисля ли се в иронията да си купиш аснсьор,но той да те закопае завинаги в политически смисъл :Д