Last news in Fakti

2 Април, 2019 19:01 1 861 14

Борците с корупцията са нейния авангард

  • корупция
Борците с корупцията са нейния авангард - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

А сега какво – ние, професорите, доцентите, асистентите ще продължаваме ли да разказваме теорията на борбата с корупцията, ще анализираме ли обилно и обстойно нормативната уредба и архитектурата на системата за противодействие на това огромно зло?

Докато в същото време първите борци с корупцията (според техните постове и позиции) ще са нейният авангард?

Докато няма никаква, дори елементарна политическа воля за борба с корупцията.
Докато корупционерите даже не смятат корупционерството си за корупция и наричат себе си почтени хора.

Докато когато им говорят за техните корупционни дела, те казват цинично, че не искат да падат на подобно битово ниво.

Докато студентите ни питат защо е все по-голяма ножицата между теорията на борбата с корупцията и практиката на тази борба?

Нееее, тук не можем да се измъкваме с баналната шега, че на теория между теория и практика разлика няма, но на практика има.

Най-добре е изобщо да спрем с тези лекции! Няма смисъл, само се излагаме като ги четем. Защото като не назоваваме нещата и корупционерите с истинските имена, ние се превръщаме в лицемери и подлеци, в манпулатори и страхливци, в демагози и лъжци.

Студентите виждат и знаят всичко. Те понякога дори не задават въпросите, чиито отговори ние спестяваме в лекциите си. Те знаят, че царят е гол. Всички знаем, че той е гол. Но си траем.
Не напразно в приказката едно дете извиква, че е царят е гол. Защото само то с неподправената си искреност и младенческа наивност казва истината. Останалите се правят на утрепани, мълчат си, защото е здравословно и защото няма пък те да оправят света, я…

А голият цар на корупцията даже не се свени, че му се виждат срамотиите. Дори все по-брутално ни ги демонстрира, гордее се с тях, опипва си ги самодоволно и смята, че у нас така е било, така е и така ще бъде… Понеже е случил на народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А може би...?

    28 0 Отговор
    ЦАРЯТ Е ОБЛЕЧЕН В ЗЛАТО, а НАРОДЪТ Е ГОЛ с прозрачен МОЗЪК...!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо

    29 0 Отговор
    Докъде ни докараха изродите от Герб
  • 4 За съжаление...

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Говнара метев":

    Мозъкът ти е в гащите ,щом не можа да разбереш посланието на НЕ ГЕРБЕР!!!
  • 5 онзи

    12 1 Отговор
    Добра статия, лоши коментари.
  • 6 Трънчев

    11 1 Отговор
    Като цяло всичко е точно. Те затова са в тия комисии, постове и т.н. За да могат от първо лице да са запознати със схемите, практиките и т.н. Иначе как ще знаят точно срещу какво да се борят и разследват?
  • 7 Госあ

    11 1 Отговор
    Абе то хубаво,ама не е въпроса политическата воля,а съдебната система. Нали са отделни неща ?!? Или не ?! Всеки доклад на ЕС в прав текст го подчертава. Румъния затова толкова дръпнаха...
  • 8 Ненаучен сътрудник

    5 0 Отговор
    Вие професорите и др. отдавна вървите след събитията, а и не можете да ги коментирате обективно,поради което не бива да се измъчвата с такива въпроси. Лошото е, че и правосъдието също като вас е безпомощно и неефективно. Затова, както сочи историята от 1934 до 1944 г. в някои ситуации идват други видове съдилища, които са по-страшни. Вероятно по този въпрос по-си струва да се кахърим... за да не стигнем до там.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ква държава това е тиня

    13 0 Отговор
    Гледах го по телевизора шефа на КОМПИ ,.................в какъв безсрамен МАСКАРАД живеем !!!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Иванов

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ненаучен сътрудник":

    Няма да се размине без т.нар. Народен съд. Тези майкопродавци се самозабравиха, крадат държавата и народа и то съвсем "законно", според тях си. Наглец до наглеца, угоени като някой нерез, грухтят по телевизиите, че някой друг им с*ал в гащите. Пфу!
  • 12 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ква държава това е тиня":

    То в кална вода, риба се лови.
  • 13 Каракуд

    3 0 Отговор
    Тлъстият Цацаранчо изчезна
  • 14 Критик

    2 0 Отговор
    Даскалите (събирателно за професори, доценти и пр.) освен да се правят на умни пред учениците биха могли да играят и много по активна роля в почти липсващото гражданско общество. Градските легенди обаче набеждават и даскалите в корупция на ниско ниво като частни уроци, високи оценки срещу кеш, услуги, секс и пр.