Last news in Fakti

10 Май, 2019 06:30 1 854 5

400 прокурори в САЩ: "Тръмп възпрепятства правосъдието"

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • робърт мълър-
  • импийчмънт

Някои виждат в това първа крачка към импийчмънт

400 прокурори в САЩ: "Тръмп възпрепятства правосъдието" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 400 прокурори в САЩ излизат с отворено писмо, в което обвиняват президента Доналд Тръмп във възпрепятстване на американското правосъдие. Някои виждат в това първа крачка към импийчмънт.

Дори и за ерата на Тръмп, в която почти ежедневно се нарушават политически правила и конвенции, подобно събитие е твърде необичайно: повече от 400 бивши прокурори обвиняват в свое отворено писмо сегашния американски президент във възпрепятстване на правосъдието. Поводът е публикуваният доклад на специалния прокурор Робърт Мълър за тъй наречената руска афера. Става въпрос за това дали Русия е манипулирала кандидат-президентската кампания в САЩ през 2016 година и дали предизборният щаб на Доналд Тръмп е знаел за това.

Подписалите се под документа са юристи от различни части на САЩ, представители на различни институции, с различна кариера и партийна принадлежност. Но най-значим е подписът на един от тях - този на Пол Розенцвайг, който преди 20 години беше част от екипа на специалния прокурор Кен Стар, чийто заключителен доклад доведе до процедура по импийчмънт срещу тогавашния американски президент Бил Клинтън - заради аферата му с практикантката Моника Люински.

Розенцвайг е класически консерватор. Той е заемал ръководна длъжност в Министерството на вътрешната сигурност, а в момента работи за консервативния мозъчен тръст R Street Institute и фондация „Херитидж“.

Американската общественост трябва да познава доклада на Мълър

На въпроса на ДВ защо е подписал отвореното писмо срещу президента Тръмп, той посочи две причини: първо, защото смята, че "американската общественост трябва да знае какво съдържа докладът на Мълър: доказателства за престъпните действия на президента Тръмп"; а и защото смята, че е нужна своего рода интелектуална устойчивост: "Преди 20 години заех същите позиции относно поведението на Бил Клинтън и неговите опити да възпрепятства разследването на сексуалната му афера с една практикантка. Тогава бях на мнението, че това е престъпно деяние, за което се полага импийчмънт. Затова днес няма как да заема друга позиция."

Розенцвайг не се бои да заеме ясна юридическа позиция, но е доста по-сдържан по отношение на възможните политически последици за президента. Той не се съмнява, че докладът на Мълър съдържа доказателства, които са достатъчно основание за започването на процедура по импийчмънт. На въпрос дали е реалистично доминираната от демократите Камара на представителите в Американския конгрес да се съгласи на подобна стъпка, Розенцвайг казва, че конгресмените трябва да решат въпроса сами за себе си. Но доказателства за това имало предостатъчно, уверява той.

Розенцвайг оставя без категоричен отговор и въпроса дали САЩ в момента са в конституционна криза. Той определя сегашната ситуация по-скоро като конституционен сблъсък, в резултат на който „Конгресът трябва да получи необходимата информация, за да упражни контролната си функция, решавайки по честен начин конкретния казус".

Конституционна криза?

Колкото и да е сдържан политически, Розенцвайг все пак се ангажира с един съвет към американските конгресмени – да не си губят времето, за да изслушват правосъдния министър Уилям Бар. Въпросният министър интерпретира доклада на Мълър като доказателство за това, че Тръмп е напълно невинен. Според Розенцвайг, министър Бар и бездруго не желае да допринесе за осветляването на доклада на Мълър. "Мълър е този, който знае какво е вършил Тръмп. Затова той трябва да бъде питан", казва още Розенцвайг.

Бившият прокурор не се ангажира също и с прогноза за това как и кога ще приключи сегашният конституционен конфликт между Конгреса и Тръмп, но казва следното: "Виждаме един президент, който постепенно се опитва да се отърве от контрола на Конгреса. И не съм сигурен дали ще успее или не".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 апартаменти и къщи

    6 2 Отговор
    Там поне има някакво правосъдие. Тук то е само патерица на властта!

    Коментиран от #4

  • 2 Петров

    4 3 Отговор
    Винаги ми е интересно га неоконите още не могат да понесат загубата си от Бай Дончо и все търсят под вола теле/ външна намеса пък било то и руска/ ! Ми ако е имало намеса, ми тя Русия тогава е станала толкова мощна че си е гудила и президента на САЩ !!!!Ха сега де, ми ако е така къде са дрЕмале една камара служби с милиардни бюджети и не са видяли нищо ?Ми нали стават за смях и сами си вкарват автогол ?
  • 3 Хахахахха прпчаганда

    2 1 Отговор
    Дойче Веле на евреина Сорос
  • 4 Дали

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "апартаменти и къщи":

    Пак притопляш апартаментите, но заграбването на милиардите ти отбягва.
    Нашите политици, дори и червените, са направо ангели в сравнение с тези в сащ и русия. Просто там играят много на Едро и малко по-прикрито.
  • 5 Пешо

    2 0 Отговор
    Този прокурор, който бил най-важен с еврейско име. Аман от чифути.